Skocz do zawartości
IGNORED

UKRAIŃSKIE WZMACNIACZE LAMPOWE- warto?

zwykłybanan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Od dłuzszego czasu nosze sie z zamiarem zakupu wzmacniacza lampowego.Brałem pod uwage Amplifona WT-30, ale jednak myśle o triodzie SE. Na rynku pojawiły sie konstrukcje ukraińskie " po pieniądzach". Co sądzicie , czy warto?

Pokój 18,5 metra, źródło NAD S500, kolumny JM Lab PS 5.1.

Z góry wielkie dzięki!!!

Ukrainska konstrukcja, Trioda SE ? Tylko Phase (obecnie Phast) :) Polecam, obecnie sam gram na takich bloczkach i pre. Dzwiek?? zadziwiajacy jak na te pieniadze !!! Takie Amplifonki nie maja startu.

Starsze modele phase jeszcze lepiej graja po drobnym tuningu (wymiana kondow, rezystorow, zarzenie lamp).

Obecenie mam juz drugi model Phase, wczesniej mialem model 1300 (ale jakis nowszy, widzialem na allegro niby 1300 ale wygladal mi z zewnatrz na starsza konstrukcje)

Jesli chcesz posluchac bloczkow i pre (Trioda SE - Phase), zapraszam do mnie do Wrocławia.

pozdrawiam

Hybryd

Ja wprawdzie mam niemiecką wersję monobloków Phast czyki Von Zweydorff na 6P3S w układzie PP, ale i tak porównując z WT30 ten okazuje się słabszy. Polecam gorąco z uwagi na ciekawe ceny na rynku w tórnym, niezłe wykonanie i bardzo dobre brzmienie.

Też mogę świadczyć o pozytywnych odczuciach, związanych z ukraińskimi wzmacniaczami mocy (w komplecie z pre).

Przez dwa lata używałem takich samych jak houek i faktycznie dźwięk był wysokich lotów.

A w zwiąku z faktem, że sugerowana moc wzmacniacza dla posiadanych głośników głośników to 500W na stronę, przesiadłem się ..... na kolejną ukraińską lampę.

I nie spodziewam się, by za te pieniądze, w moim zestawieniu - "COŚ" zagrało na podobnym poziomie.

OMAK Jewel One - może w sposób bardzo przyjemny czarować i .... przestawiać ściany. Nie mogę pojąć, jak to jest? Przecież wat watowi powinien być równy ? A tu wydaje się, że w porównaniu do scalaka jest jakieś x2.

Idąc dalej za zapotrzebowaniem mocy - poszukuję (na razie bez skutku) - monobloków OMAK Jewel Three! Wiem, że takie sprzedano niedawno w komisie, w Poznaniu i bardzo proszę osobę, która je nabyła o kontakt.

Pozdrawiam ukraińskich lampowców !!!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja szukam dedykowanego pre do moich monobloków, ale bezskutecznie. Wiem, że z dedykowanym pre zagraja jeszcze lepiej.

Słyszałem opinie, że Phast gra efektownym dźwiękiem z wybujałą sceną i słabo kontrolowanym basem. Ja uważam, że średnica jest naprawdę dobra, nasycona, świetne barwy, rewelacyjne wokale, szczegółowośc i scena na wysokim poziomie, bas...cóż, nie jest może tak szybki i kontrolowany jak w mocnych tranzystorowych końcówkach, ale w porówaniu do innych lamp jest dobrze.

Mam nadzieję, że jacyś sceptycy włączą się do wątku......będziemy mięli niezła dyskusje być może...::P

Pozdr

P>S Gdzie mieszkasz zukzukzuk?

Gram na Abraxasie na podwojnej 300B w PP (niestety nie SE) - a wzmak zastapił WT 30 II. Aczkolwiek zmiana wymuszona została zmiana głosnikow - AE1 zastapiły tuby z szerokopasmowcem a skutecznosci ok 100 dB i w tym momencie Aplifon przestał się sprawdzac (ale wczesniej napedzał bardzo udanie wiele glosnikow). Czyli macie głos zarówno za Amplifonem jak i ukraińska trioda :) - wybor zalezy od tego co wzmak ma napedzac.

Dzieki serdeczne za opinie!

A co sadzicie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypominam , ze posiadam pokój ponizej 20 metrów kw. i monitory JM Laba PS5.1

Ukryta Zawartość

Też tak sądzę. Może być "bosko", ale nie znam głośników ( czy będą współgrać z końcówkami lampowymi, czy może wolą tranzsytor).

Z wysterowaniem głośników nie powinno być żadnych problemów.

Ale, zanim podejmiesz decyczję - koniecznie posłuchaj i skonfrontuj z innymi wzmacniaczami...

Za takie pieniądze - trzeba koniecznie posłuchać u siebie...

Pozdrawiam

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dołączę się do chóru pozytywnych opinii o wyrobach ukraińskiej firmy PhaSt (dawniej Phase). Od dłuższego czasu używałem starszej wersji modelu PhaSt Pentode (takiego, jaki ma Houek) z tym, że zamiast lamp 6L6 są w nim EL34 RFT. Niedostatków kontroli basu nie stwierdzono, wzmacniacz gra też bardzo dobrze nasyconymi barwami średnicy, krystaliczną górą i bardzo dobrą stereofonią. Czasem trafiają się takie za rozsądne pieniądze na allegro, uważam że to dobry zakup.

Niedostatki basu? brak kontroli ? w moim modelu Phase Trioda SE nie ma z tym zadnych klopotow. Nie wiem jak w oryginale, moje sa modyfikowane. Charakteryzuja sie naprawde dynamicznym dzwiekiem o solidnej dobrze kontrolowanej podstawie basowej. Jesli ktos ma ochote posluchac, zapraszam do siebie.

Moze w tym watku wypowie sie na ten temat Marekzawa. Sluchal moich bloczkow. Posiada solidny sprzecik. Bloczki graly obok Delta studio KT88, niech dzwiek oceni Marekzawa ;-)

pozdrawiam

Hybryd

houek, 25 Lip 2006, 17:09

Ależ skąd ! :) Dodałem tylko temat do obserwowanych ;) Zewsząd docierają do mnie pozytywne opinie o ukraińskicjh lampkach. Tylko patrzeć, jak Chinole zaczną je podrabiać, z napisem: sdziełano w U. ;)

McGyver

Zwróć uwagę, że na stronie PhaSt w opisie "naszych" monobloków jest napisane, ze " A pair of push-pull monoblock amplifiers, using pairs of 6P3С-Е (EL 34) valves in output stages. " Czyli wychodzi na to, że 6P3C, których używam, moga być zam ienne stosowane w tej konstrukcji z EL34. Pytałem wczesniej o to na forum, ale uzyskałem odpowiedzi w stylu: "Lepiej nie próbuj bez pomiarów"

Mam dostęp do dwóch par EL34 (coprawda stare RFT), ale spróbuje je wstawić i posłucham jak to gada.

Piszecie Szanowni Koledzy głównie o Phast. Ciekawy jestem czy są w Waszym posiadaniu konstrukcje innych producentów, choćby Burdjak,Abraxas czy Omak? Chetnie poczytam Wasze opinie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) KTOŚ TO ZNA?

Ukryta Zawartość

Mialem model 1300, ale wygladal inaczej. Byl "ladniejszy". Trafa mial w rownej lini z tylu a pomiedzy nimi lampy wyjsciowe (ustawione w rzadku). Z przodu duze kondy i lampki sygnalowe. Zdjecia mam na innym kompie, pozniej wstawie. Moj 1300 byl modyfikowany (zmienione trafa, kondy, rezystory) gralo to ciekawie. Jednak wersja ktora mam obecnie gra nieporownywalnie lepiej od 1300 (nawet tej poprawianej)

pozdr

Hybryd

houek, 25 Lip 2006, 19:46

>McGyver

>Zwróć uwagę, że na stronie PhaSt w opisie "naszych" monobloków jest napisane, ze " A pair of

>push-pull monoblock amplifiers, using pairs of 6P3С-Е (EL 34) valves in output stages. "

>Czyli wychodzi na to, że 6P3C, których używam, moga być zam ienne stosowane w tej konstrukcji z

>EL34. Pytałem wczesniej o to na forum, ale uzyskałem odpowiedzi w stylu: "Lepiej nie próbuj bez

>pomiarów"

>Mam dostęp do dwóch par EL34 (coprawda stare RFT), ale spróbuje je wstawić i posłucham jak to gada.

Ależ wiem co tam piszą. Wiem, że w pewnych warunkach lampę 6L6 można zastąpić lampą EL34. Tylko że EL34 (która zdaje się nie ma radzieckiego odpowiednika) nie jest bezpośrednim odpowiednikiem lampy 6L6 (radzieckie 6P3S lub nieco lepsze 6P3S-E). A ponieważ PhaSt Pentode nie ma układu autobias, to, jak już słusznie zaznaczył Marekzawa po zamianie jednych lamp na drugie może się okazać konieczna regulacja, zarówno biasu jak i żarzenia.

A lampy EL34 RFT są bardzo dobre, swego czasu RFT produkowało te lampy dla Telefunkena oraz Siemensa jako producent OEM. Ponadto RFT mają opinię niezawodnych i długowiecznych.

A czego się spodziewać po takiej zamianie w sensie brzmieniowym? W tym akurat wzmacniaczu powinieneś zauważyć wzrost dynamiki, "wykopu", wigoru, dalszą poprawę kontroli basu, może jedynie kosztem lekkiego zmniejszenia jego masy (ale nie zejścia), bas stanie się nieco mniej "tłusty", czytelniejszy. Generalnie uważam, że EL34 grają nieco lepiej, aczkolwiek są kolumny, które "wolą" być napędzane z 6L6.

Co Kolega McGyver sądzi o tym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----> zwykłybanan

mimo pewnych Twoich nieciekawych wybryków wobec mnie doradze Ci od serca....

Lampy na EL34, 6p3s bym sobie na Twoim miejscu odpuścił, szybko się przekonasz, że to nie to, a szukałbym coś na KT88, 6550 tetrodzie strumieniowej, na dłużej i na triodzie diabełek jest tani, a w dobrej konstrukcji potrafi ładnie zagrać. To z tanich lampek.

Marduk nie uogólniaj. Zdarzają sie kiepskie konstrukcje na KT88 i dobre na EL34........wniosek z tego taki, że czasem EL34 gada lepiej niż KT88. Słuchałem na odsłuchu u Lutka niedawno Caiyna na KT88 i wcale mnie nie zachwycił.....

Oto zdjecia moich bylych - Phase 1300 SE

Jesli chcesz wieksza rozdzielczosc to na mail.

Sprzedalem je calkiem nie dawno w swietnym stanie, bardzo szybko znalazly nowego wlasciciela.

Graly bez przedwzmacniacza, posiadaly oddzielne potencjometry na blok.

Obecnie mam Phase Trioda SE (bez wbudowanych potencjometrow)+ pre phase. Dziwne, ale ten model nie ma zadnego numeru. Jest tylko napis "Phase - Triode Natural Sound Amplifiers, Class A". Jak znajde gdzies zdjecia to pokaze.

pozdrawiam

Hybryd

Ukryta Zawartość

post-9188-100008552 1170297082_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

houek ja mówie o specyfice pentod i ich wadach, miałem i nie wracam, do KT88 również, choć wg mnie lampy KT88 są lepsze od pentod i tyle, słuchałem dobrych konstrukcji i na tych i na tych dlatego takie mam zdanie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.