Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do JBLe80

thorne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, liczę ze nie zostane na samym poczatku zjedzony bez popitki :)

Kupuje kolumny i wzmacniacz, zdecydowalem się już na JBLe80 i teraz poszukuje wzmaka. Przeczytalem tematy na temat JBL i interesujacych mnie modeli Yamahy i - w czym naturalnie nie ma niczego dziwnego - pełne sa one diametralnie roznych opinii, dlatego zakladam ten watek aby sprawę skonkretyzować do mojego przypadku. Chcialbym prosić Was o pomoc, licze ze razem wymodzimy cos co zagra przyzwoicie.

Interesuje mnie wzmacniacz w cenie okolo tysiaca ale na pewno nie wiecej i nie mam tez przesadnie wygorowanych oczekiwan - mam byc po prostu ok. Yamahy wydaja sie ok ze wzgledu na moc i dobry bas, ktory powinien wykorzystac potencjal JBLi, poza tym chcialbym aby wzmak mogl robic za koncowke, dlatego odrzucam raczej HK. Od paru tygodni szukam po necie czegos ciekawego i znalazlem dwie (wiekowe, ale chyba niezle) Yamahy: DSP-A595 i DSP-A1000. Co myslicie o nich i o takim polaczeniu? Moze macie inne propozycje?

Pokoj to 26m2, wysokosc 2.5 ale to jest poddasze i ma spory spad - w najnizszym miejscu 1.1 m. Słucham głownie progrocka i progmetalu.

https://www.audiostereo.pl/topic/27372-wzmacniacz-do-jble80/

no niestety kosztuje... ale, jak do HK970 dołożysz odtwarzacz HK 970 - poezja. Może to moja subiektywna ocena- bo mam takie ustrojstwo, ale jest to świetna, IMHO baza do podłączenia w późniejszym czasie naprawdę dobrych kolumn.

Yamaha DSP A595 to wzmaczniacz kina domowego i nie ma możliwości grania jako końcówka mocy. Radzę nie kupować tego modelu bo posiada on tylko dekoder dolby digital bez DTS-u. Ja mam u siebie DSP A595a który jest unowocześnioną odmianą już z DTS i wg mnie w swojej cenie jest nie do pobicia a miałem już wiele sprzętu:)

Yamaha ax 930 może nie mieć sterowania na pilota. AX 1090 ma i do tego rozchula te E80 jak tylko będzie chciała. Niestety gra dosyć sucho. Ten AX 930 to starszy model więc zapewne jest już powysychany i może grać sucho głównie na basie. Szukaj czegoś nowszego!!! Te 80 Amper w H/K to tylko i wyłącznie marketing ( nawet Krell nie ma tak na prawdę 80A) co nie oznacza że ten H/K nie jest dobrym piecem tylko wg mnie ciut za drogi bo gdyby kosztował 1000-1200zł to byłby ok a za 1700 to chyba szkoda kasy...na szczęście już niedługo będzie w używanych więc ceny znormalnieją:)

moze cos z deczko poprzechodzonego od harmana, na allegro mozna trafic za niewygorowana kase np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Norwidos już mi to pokazywał, spytalem tego goscia, mowi, ze stan idelany i jest pilot. Serio tak polecacie? To tylko 80w na kanal przy 8omach... Ten model ma zaledwie pare lat nie? Jakie sa zatem mozliwosci rozbudowy zestawu w oparciu o ten wzmak? Gdybym go kupil a myslal takze o kinie domowym za jakis czas...?

thorne

80w to noprawde duzo, ludzie lecą na waty bo mysla ze wzmak bez 200w to kicha ale zapewniam ze w domu tych 80 nawet nie wykorzystasz. lampy maja po 15w i daja bez problemu rade. oczywiscie te 75amper rezerwy to kit, jak wzmak ma 5-10 amper to wszystko ale i tak wystarczy. chodzi o wydajnosc bo przy nawet 90% mocy charakterystyki nieznacznie tylko spadaja.

NIE koniecznie Yamaha:) Pytam ogolnie. Generalnie o co tylko nie spytam to slysze, ze sie nie nadaje, ani Pioneer, ani technics, ani Yamaha... :) Nie wykluczam zadnego modelu, zadnej marki, byleby tylko nadal sie do jble80 i kosztowal mniej niz 1000:)

Elo. Sory bo pewnie to nie ten temat...ale nie wiem jak podłaczyć potencjometr do głośników zeby grały głośniej. Tzn podłaczyłem MP3 pod głosniki ale gra za cicho i chciałem pogłaczyć potencjometr. Da rade? Nie jestem mistrzem w tym fachu wiec pomórzcie...:)

• 4 miesiące później...

a jak waszym zdaniem zagraja te kolumny z Marantzem, lub bardziej ogolnie , czy kolumny JBL + wzmacniacz Marantz to dobry pomysl ?

szczerze mowiac to mysle o zakupie tych E80 , ale najpierw musze posluchac. Chcialbym tez wziac pod uwage KEF-y ale chya to juz wyzsza polka cenowa. E80 mozna kupic juz za ok 1620 PLN

jeszcze w nawiazaniu do poprzedniego posta. jakie jest wedlug was najlepsze polaczenie wzmacniacz - kolumny, przy zalozeniu ze wzmacniacz to Marantz?

zdaje sobie sprawe, ze ile gustow tyle odpowiedzi, ale jezeli chodzi o szczegoly nie zalezy mi na poteznym basie, ale raczej na dokladnym dzwieku ze szczegolami . za duzy bas, niekontrolowany, meczy po kilku minutach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.