Skocz do zawartości
IGNORED

Sumetryzator/Desymetryzator na 4sztAD797

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Matthew ~ zobacz jak ja prosto zaaplikowalem OPA1632 na plytce adaptera 1*SO -> 1*DIL - rezystory 1k to rezystory sprzezenia zwrotnego dla sygnalu (+) i (-) a kondensatory 100p na nich zeby ograniczyc pasmu :) do tego jedynie na plytce universalnej 2 rezystory wejsciowe i ewentulanie jakies kondy na wejsciu i jest :) Po pierwsze latwo po drugie optymalnie bo krotka sciezka sygnalu sprzezenia powoduje ze OPA w takim ukladzie jest bardzo stabilny :) Polecam do testow :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Matthew, 5 Sie 2006, 21:39

>tomant, matko boska ! ;)) sporo tego ;)

no, sporo :), ale to kompletny preamp (bez obudowy i gniazd wejściowych). po wpakowaniu nawet do tymczasowej obudowy i uporządkowaniu kabelków wygląda to o wiele lepiej. sama aplikacja pga/opa wraz z zasilaniem na płytce z prawej strony.

>ChUmI

tylko pozazdrościć umiejętności takiego lutowania elementów smd.

tomant, gratulacje ale obudowa to koszmar, nienawidze robić ;)

ChUml, nie masz na zbyciu czegoś takiego ??? tak żebym podłączył sygnał niesymetryczny a wyszedł mi sygnał symetryczny? może na testy, jak się sprawdzi to bym kupił ;)

jest jedna możliwość jeszcze takiego nie zgrania faz... mogłem popierdzielić podłączenia w preampie.. albo na płytce.. zaraz zabieram się za to..

nie wiem gdzie kupić OPA1632

witam.. a co myslicie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ??

bo narysowalem sobie ostatnio wlasna plytke i chcialem sprobowac.. czy ktos mial z tym ukladzikiem do czynienia??

tak wyglada moja wersja plytki

post-9372-100008112 1170297703_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odpaliłem wczoraj wieczorkiem ten układ na ad797 już zamontowany w CD, poprawiłem podłącznie zbalansowane w Preampie i cicho słuchałem... odjazd jest,

ChUml, to gra!

dziś posłucham doraźniej, wygrzewa się układ podczas mojej nieobecności...

no spoko... ale pewnie zostane przy tym.. nie mam już dzie ładować traf... rozbebeszone to leży wszystko, luzem ;) niemniej jednak niezła rzecz taki symetryzator, czy to na AD czy na OPA, ogólnie XLR ;)))

rozumiem że układ działa tak że podajemy plusa i mase na wejście a on odwraca faze i na wyjśicu mamy sygnał zbalansowany tak? czy jak w tym przypadku działa jak te dwa AD797 tak?

-> Matthew, ciekawy projekt. Jeżeli różnica jest faktycznie słyszalna w porównaniu do RCA to właśnie się zastanawiam czy nie poeksperymentować. Musiałbym jedynie dorobić układzik do CD i zarazem do wzmacniacza. Ale jeżeli uważasz, że warto spróbować… to się chyba skuszę.

tzn wiesz, ja mam preamp zbalansowany, jak masz takowy to jak najbardziej porządane ale jak nie to nie wiem czy jest sens ładować w tor symetryzator i desymetryzator, to kolejne scalaki w torze..

Dziwi mnie to co piszesz Matthew.

Oczywiście nie słyszałem więc gdybam, ale to przecież nie zmieniło transmisji sygnału z RCA na XLR.

Sygnał dalej jest ptzesyłany przez RCA tylko teraz nie do AP1.7 ale do symetryzatora, dopiero później dochodzi symetryzacja i przewód XLR.

Rozsądek każe mi podejrzewać (o ile to rzeczywiście gra lepiej), że chodzi raczej o co innego.

1.

CD ma problem z wysterowaniem AP1.7 i nowy układ funkcjonuje po prostu jako bufor. ale jeśli masz na wyjściu CD również 797, to może raczej chodzić o sasilacz. Teraz to co napędza AP1.7 ma osobny transformator.

2.

Aleph 5 być może gra lepiej zasilany sygnałem zbalansowanym, a Aleph P nie symetryzuje go dostatecznie dobrze. W takim wypadku może lepiej zastosować preamp Pass X2 (mogę zrobić płytki), który zaprojektowany jest nieco inaczej niż AP. Po to właśnie, aby podawać bardziej symetryczny sygnał końcowkom mocy serii X.

Innym rozwiazaniem, które wydaje mi sie nieco lepsze od przedstawionego układu, jest zamontowanie do CD symetryzatora z AlephOno.

...ale może nie mam racji;-)

P.S.

Pass pisał że BZLS i DRV134 to jak anioł i diabeł, ale chodziło mu o idee konstrukcyjne. Nigdzie nie znalazłem ani słowa podpisanego przez Nelsona, które mówiło by o tym że BB i Aleph się gryzą w sensie brzmieniowym.

hehe foksik nomasz racje napewno ;) niemniej jednak P1.7 ostaje sygnał na plusa i minusa, to jakby może lepiej wydajne prądowo źródło się zrobiło, bo wzmocnienie układu jest 1.. w wielu klockach tak jest pseudo zbalansowanych.... jak na razie mnie sie to podoba i do rca nie wracam.

foksik ile można tych pasów robić, już niedługo wszystko będzie Nelsona w domu ;) .. co wcale nie jest takie złe, te klocki grają satysfakcjonująco (długie słowo)

no X2 pewni jest lepszy ale jak na razie P1.7 cały czas zaskakuję, co chwila... co do syletryzatora z Ono to niegłupi pomysł pewnie.. ale tam jest korekcja riaa tylko nie wiem czy już w symetryzatorze czy nie, zostawmy to na razie. Na tapecie jest Balanced NOSDAC z D1 na wyjściu ;)

w Ono jest po prostu układ który odwraca fazę sygnału i podaje na jeden z bolców XLR, żadnej korekcji.

Nie wiem czy X2 jest lepszy od AP1.7, ale może lepiej się spisze jeden układ niż dwa które robią to samo.

• 3 lata później...
  • 1 rok później...

Tę kostkę się banalnie aplikuje. Masz tu wycinek schematu z mojego DACa. Kondy C101 i C102 można zewrzeć, ale może to zaowocować większym offsetem. Resztę masz w nocie katalogowej układu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.