Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD8xx

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

>>morris

chyba jednak może... w moim byłym CD-371 było wszystko ok do pewnego momentu. Wyłączyłem wieczorem CD-ka (działał bez zarzutu) a jak wstałem rano zmioeniłem płytę to już tylko kręcił... i tak CDM2 poszedł do szafki..

morris, 8 Sie 2006, 23:11

kiedys sporadycznie

cos tam przeskoczylo

przeczyscilem , przedmuchalem i bylo ok

a teraz po pol roku podlaczony od dwoch dni

i dzisiaj zaczol przeskakiwac nieznosnie

teraz troche sie uspokoil

ale do d.....py z takim sluchaniem

>>fotoarkady

no niestety, lubię sam coś od czasu do czasu spieprzyć ;)) - nie umiem darować sobie takich przyjemności :P

Nie wiem, może Piotrek608 będzie chciał się pobawić Filipkiem, albo jeszcze ktoś inny się znajdzie...

Tylko tak dla informacji;)

Wywaliłem tego SAA7220, nie słysze, zeby zmieniło sie cokolwiek w dźwieku.

Teraz jeszcze tylko dam stabilizator przy SAA7210 i mozna tuning uznać za zakończony. Chyba;)

Pozdrawiam

fotoarkady, ale co? Tuningowac, czy wywalać SAA7220? Wywalic dla eksperymentu warto, tuningowac dla dźwieku warto;)

W swoim Philipsie, zmienilem całe zasilanie(diody na MUR860, RGP15B, kondy Panasonic FC), Przeróbka na NOSa, zegar Detoma, Stabilizacja TDA1541, Wywalenie całej analogówki i wstawienie w jej miejsce D1 wg. Nelsona Passa.

Praktycznie tylko 2 kostki zostały z oryginalnego Philipsa;) A gra teraz naprawdę przyzwoicie, niedługo sobie porównam z CECem za 8Kzł, to posłuchamy na ile przyzwoicie. Jestem dobrej myśli;)

Pozdrawiam

morris, halo!;)

"(AD1851 zamiast TDA1540w CDku" ???

Można te kostki podmienić? Mam CD104 i kiedyś przyjdzie pewnie jego kolejka(już niedługo).

Chętnie bym spróbował jakichś nowszych przetworników w miejsce 1540. Albo może właśnie tam zapakuję ten Monica Dac.

Pozdrawiam

Lancaster

napisalem w kontekscie ze stare philipsy padaja nieoczekiwanie

/jak to mialo miejsce w moim przypadku/

a tu tyle pracy wlozone i pada naped

to wtedy czy to ma sens?

wlasnie jak sprawdzic najprostszymi sposobami czy naped jeszcze pochodzi

jest jakis domowy sposob?

Hmm w miejsce TDA1540 na pewno nie zaaplikujesz TDA1545(nawet rozpocząłem wątej w jaki sposób zmienić format danych, ale byłem osamotniony jak Senicz;) jedyne DACi jakie znalazłem pasujące tam to AD1851 i najprawdopodobniej PCM56- ale nigdy nie patrzyłem w tym drugim przypadku do noty katalogowej. Chociaż w przypadku AD1851 to cena zabawy jest podwójny bo do stereo potrzeba 2 DAci i co za tym idzie 6 kondensatorów odsprzęgających.Co do dźwięku- kosti AD(może genaralizuje bo słuchałem na razie tylko tych) to inna szkoła dźwięku

napewno niż TDA1541(i pewnie TDA1545- bo wiele osób twierdzi że 45 bliżej dźwiękowo do TDA1541 niż 1543)-jak to opisać dźwięk nie jest taki miękki i romantyczny- taki bardziej tda1543- chociaż niekoniecznie jest to wadą. Używałem pasywnego stospnia( w przypadku AD da radę rezystor do400- 500Ohm co daje kilkaset mV - co w przypadku gdy ma się preamp z dużym niewykożystywanym wzmocnieniem nie jest wadą).

Ja tam żałuje że masakrowałem swoją miniaturkę 14-bitową Grundiga, bo teraz po remoncie nie może dojść do siebie, a w systemie full Grundig zaskakująco to dobrze gra.

morris, a nie można zrobic w tym CD wyjścia cyfrowego i podłączyc nie sam1545, tylko cały monica dac? Razem z tym odbiornikiem CS8412? Wtedy sygnał wchodzi do CSa...

saczek o różnicy mogę napisać tyle, ze jest spora. Barwy, dynamika i czytosć/gładkość brzmienia. Bez wsłuchiwania się godzinami;)

fotoarkady, jak masz już swojego Philipsa zrobionego na tip top, to kupujesz drugiego z takim samym napędem "w razie czego" za jakieś 40-80zł.

U mnie poszło to w odwrotnej kolejności, sam zacząłem sie bawić, zepsułem chyba 3 szt i mam teraz dodatkowe trafa, napędy, TDA1541 itp;)

Mimo wszystko polecam tą droge a nie dawanie komuś do przeróbki. Po jakims czasie cos i tak będziesz chciał zmienić. Jeżeli sie "naumiesz", a zaręczam, ze z pomocą forum to żaden problem-tylko chcieć, to będziesz sam decydował co gdzie jak i dlaczego.

Sam zobacz jak z Mite ładnie Ci poszło, tylko do 45m2 to bym mimo wszystko robił klony Stradivari;)

Pozdrawiam

Z tymi co mają na pokładzie SAA7000/7010/7020/7030 nie da się zrobić-tj, raczej da się zrobićylko że to na tyle skomplikowane, że trzeba iść w PLD, do tego dochodzi problem jittea, a i wtdy uzyskalibyśmy tylko I2S,bo do SPDIF potrzeba by jeszcze nadajnika.

lancaster, 9 Sie 2006, 11:43

mietki stoja sobie w koncie

i popiskuja cichutko

nie mozna miec w pracowni za dobrze , bo by czlowiek siedzial i sluchal zamiast pracowac

ps

zarobilem na twojej osobie

mam nadzieje ze sie ne obrazisz , ale to przpadkiem , zapewniam

skrzynke piwa

morris, nie rozumiem...to jak ludzie robią transporty na bazie Philipsów(SAA7210, 7220, 7230) dla daców takich jak NOS Petera? Pewnie ten Monica dac też da sie tak podpiąć?

Fotoarkady, pij na zdrowie, cieszę się;)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.