Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD8xx

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

morris, wytłumacz mi to jak dziecku....

Mam Philipsa 104 są tam te kostki SAA7210/20/30 i TDA1540(które oczywiscie wywale razem z całą analogówką). Da sie do niego podpiąć DAC Petera, albo DAC Monica?

Pozdrawiam

hej morris, ale w razie czego NOS a da sie zrobić? Z analogówką rzecz jasna... tylko tak myślę co by to moglo być , bo w tym Philipsie miejsca mało, a z OPA NOS gral mi słabo. Może zamaist tego SAA7000 wlutować SAA7210?;)

Ale ta elektronika skomplikowana:)

Pozdrawiam

Mam Philipsa 820 i 620 oba szumią gdy zaczynają odtwarzać ścieżkę. Gdy wcisne stop szum ustaje. Czy to może byc problem z uziemieniem? jeżeli tak to jak go rozwiązać? Oba mają fabryczne gniazdo zasilające przystosowane do kabla dwużyłowego.

Panowie, takie pytanie, całkiem serio: do czego służy ta kostka SAA7000, albo 7210?

Bo jeżeli służy tylko do konwersji sygnału z transportu(który zakładam zawsze jest w takim samym formacie)na sygnał 14, 16 itd bitowy.

To może faktycznie wystarczy wlutować SAA7210 w miejsce 7000 i sygnał będzie 16 bitowy?

Oczywiście z TDA1540 już to nie pogada, ale i nie musi, bo to będzie opcja pod Monica DAC.

morris, spore sci-fi napisałem?;)

Pozdrawiam

>> lancaster 9 Sie 2006, 12:30

Niestety wlutować się nie da.

Teraz walniemy wykład;)

Patrząc na dane katalogowe SAA7000:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) str8 przebieg wyjściowy mamy taki format:

- rozdzielone dane dla kanału lewego i prawgo DCLF/DRCF- co predysponuje chipy monofoniczne takie jak AD1851,PCM56 oraz takie które mają możliwość odebrać takie dane- TDA1541(na diyaudio pisali że będzie współpracować z saa7000)

-dane są 14 lub 16 bitowe(zależnie od ustawienia)- więc odpadają 18bitowe chipy np AD1865

-dane są wysyłane w takt zegara CLCF tylko po przesłaniu próbki zegar jest zatrzymywany

- uaktualnienie wyjścia przetwornika następuje po wygenerowaniu STR1

Jeżeli porównamy ten format z I2S to zobaczymy że nie ma postej metody konwersji w/w formatu na I2S. Format ten wyyslono kiedy I2S nie było powszechnie obowiązującym formatem i stosowano tylko we wczesnych CD Philipsa i pochodnych. Było to dawno więc tu domniemywam,że i SPDIF nie był standartem.

Co do pracy z SAA7000 TDA1541 tomuszę jeszcze zobaczyć do kart katalogowych. Jednak niektóre nowsze DACi(AD1851,PCM56) mają dość przypadkowo format danych wejściowych odpowiadający w/w- tj.osobne wejścia dla danych kanału prawego i lewego, wczytywanie danych w takt zegara,16 bit, wyzwalane nie Latch ,że pasują.

Moim zdaniem moze spróbuj go ogólnie poprawić - na diy audio jest obszerny wątek i zostaw go 14-bitowcem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

morris, pewnie niewiele to zmieni, ale w mojej 104 nie ma SAA7000. Są za to: 7010, 7020, 7030.

W razie czego fotki prosze potrzktować jak galerię;)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-3044-100007954 1170297902_thumb.jpg

post-3044-100007955 1170297900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze...

Ukryta Zawartość

post-3044-100007952 1170297904_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam SAA7000 widzę;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A patrz, przeoczyłem brzydala. No nic w takim razie robimy analogówkę na OPA...powiedz mi, czy

NOSa da się z tego zrobić? I czy można zrobic analogówkę na OPA, tak by była szanas ana dobry dźwiek w tej(NOS)konfiguracji?

Pozdrawiam

Na diyAudio robią NOSa na takim chipsecie, opis jest krok po kroku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do analogówki na opampach dla NOSa to nie wiem bo niby kiedyś robiłem coś dla AD1851, ale nie za bardzo pamiętam jak grało tylko to nie była taka koniguracja opampów w CD tj. nie konwenter prąd- napięcie tylko - rezystor 25Ohm, kondensator filtrujący- kurde wartości nie pamiętam ale z 10nF, wzmacniacz nieodwracający na AD797 ze wzmocnieniem chyba 50.

Pewien Włoch (pewnie to znacie) proponuje dla NOS-a na TDA1541 następujący stopień wyjściowy:

Co Wy na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ekin na początku wątku o niej wspomniałem ktoś pisał na forum że jest ok tylko nie mogę znaleźść i dla nieelektryków na schemacie jest błąd R419do masy nie do -15V, bo jak ktoś nie ma kondensatora w następnym urządzeniu będzie bum.

>morris

Tak jest błąd - już go zauważyłem jakiś czas temu - na szczęście na tyle idiotyczny, że nie sposób go popełnić:)

Układzik jest banalnie prosty i dlatego zamierzam go sprawdzić w praktyce (inne zasilanie niż proponowane).

Pewnie efekt będzie zależał od sparowania tranzystorków w stopniu różnicowym, ale mam chyba z 100-tkę BC-ków, więc będzie z czego wybrać.

Pytanie obok - czy próbował ktoś łączyć wejście cyfrowe bezpośrednio do odbiornika (CS8414) z pominięciem jakiegoś odbiornika/drivera (ewentualnie jakiś rezystorek dopasowujący do gleby)?

Właśnie skończyłem zabawę z filipem CD820. Na razie przerobiłem go na NOS-a i zrobiłem sztuczkę, dzięki której mogę wsadzać w podstawkę TDA1541A z stopniem wyjściowym na opampach, albo zamiast TDA1541A wsadzam płyteczkę z polutowanym TDA1543 tylko ze stopniem I/V na rezystorkach.

To ostatnie gra u mnie obecnie i nie jestem zbytnio zadowolony. Niby wszystko OK, ale zbyt mała mikrodynamika - jakoś płasko. Podkręciłem zasilanie TDA1543 na +8V i wrzuciłem BG-N 100uF za stabilizatorem (reg. LT1084), ale nadal nie to. No nic poczekam, aż się wygrzeje całość.

Dodatkowo miałem przygodę, bo okazało się, że TDA1543A (z białym paskiem :) nie chce ruszać na +8V. Zwykły 1543 ruszył od razu.

Niestety - jeszcze nie odłączyłem z prozaicznej przyczyny. Po prostu chciałem zostawić sobie wyjście cyfrowe w tym CD. Dlatego też nie przelutowałem zegara do SAA7310 (nadal tkwi podłączony w filtrze). Może jutro spróbuję, jeśli ma pomóc to nawet na pewno spróbuję :)

Obecnie dźwięk jest bardzo uspokojony, czy nawet spłaszczony. Góra nieco wycofana (w stosunku do 1541A), ale nie przeszkadza to zbytnio (mam na myśli górę).

Chyba jednak zaraz odłączę ten filtr :)

Odskrobałem I2S od filtra i idzie tylko do DAC-a. Jest faktycznie lepiej, ale nadal brakuje mi nieco rytmiczności i kontroli na basie. Ogólnie dźwięk nieco ożył i bardziej się otworzył.

Dzięki Peter za dobrą radę. Nadal zostawiłem zegar na filtrze i połączenie XTAL1 wchodzące do SAA7310 z 7220.

Zegar przepnę jutro, bo muszę poszukać nieco dłuższego koncentryka (zabrakło 3cm, żeby dociągnąć do dekodera:)

Pytanie dodatkowe:

Czy te 100uF BG-N przy 1543 to nie za wiele i czy zmniejszenie tej wartości nie zwiększy nieco dynamiki?

W I/V użyłem rezystorów, które miałem akurat pod ręką: dwie Tesle (3k) i jeden Elpod(1,6k). Napięcie obecnie ustawione na przetworniku to 8,15V (pomiar).

Byłoby fajnie gdyby przyspieszył :)

Niestety będę musiał poczekać ze sprawdzeniem, bo muszę wylutować 47uF z P1.7 - niestety karto z BG już się opróżnił ;)

Nie spodziewam się po basie jakiś wodotrysków dopóki nie zrobię osobnych traf do zasilania przetwornika i serva z dekoderem. Chciałbym, żeby był chociaż taki jak przed grzebaniem, bo reszta pasma chociaż diametralnie inna niż poprzednio, to jednak może się podobać.

100uF na DACu to troche za duzo. Dla mnie 47u to max, uzywalem tez mniejsze wartosci z dobrymi resultatami (33u, 10u, a nawet 4.7u). Im nizsza wartosc, tym bardziej odchudzony bas ale lepsza przejrzystosc.

Kolejny krok naprzód. Wyrzuciłem tego 100uF i wlutowałem za stabilizatorem na samym DAC-u (na pinach zasilania) tylko 10uF BG-N. Bas się faktycznie skrócił, a dźwięk nieco ożywił. Kolejne przyspieszenie dało polutowanie Os-con SA 22uF/20V i 100nF Siemens MKT na zasilaniu dekodera.

Muszę poczekać teraz kilka dni. Jedyne czego nieco brakuje to trochę więcej "mięsa" ;)

TDA1543 to faktycznie nienajgorsza kostka - myslałem, że będzie dużo gorzej niż z 1541A, a nie jest.

Z perspektywy kilku dni mogę powiedzieć, że lepszym pomysłem byłoby jednak zrobienie tej przejścióweczki z TDA1543 na gnieździe filtra (ktoś tak już robił na diyAudio), a nie przetwornika - no ale chciałem mieć to wyjście cyfrowe.

rekin,

>Pytanie obok - czy próbował ktoś łączyć wejście cyfrowe bezpośrednio do odbiornika (CS8414) z

>pominięciem jakiegoś odbiornika/drivera (ewentualnie jakiś rezystorek dopasowujący do gleby)?

ja tał łączyłem wyjście s/pdif z CSem, działa bezproblemowo bez układu SN..., wejśćie RXN daję do masy przez kondensaror a RXP dopasowane R=75ohm i kondensator w szereg (4n7).

>Molibden

Dzięki. Zabawa z SN jest pewnie konieczna przy nieco dłuższych połączeniach (SN->CS). Na razie pobawię się do końca z NOS-em w filipie, a poźniej (jeśli wyniki będą zachęcające) zbuduję osobnego DAC-a.

Już teraz mogę napisać, że wyniki są obiecujące.

Jeśli chcemy uzyskać super kontrolowany basik, to warto jednak przed AN8008 (czy innym stabilizatorem) dać preregulator na jakimś LM-ie i polutować mniejsze pojemności (4,7-10uF) na wejściu i wyjściu ostatniego stabilizatora przed TDA.

Efekt przeszedł moje oczekiwania - bas kontrolowany i głeboki jak studnia. Trzeba wtedy uważać, żeby nie przedobrzyć z pojemnością. Lekkie wycofanie góry pasma (na moich kolumienkach wyraźnie słyszalne) w połączeniu z dobitnym basem może dać nieciekawy efekt.

Nie chcę pisać zbyt wiele penów pochwalnych na temat tej konfiguracji - poczekam, aż się wszystko wygrzeje i poddam CD najtrudniejszym testom, czyli ocenie lokalnej grupy forumowiczów. Jak nie zrównają mnie z dnem studni, to znaczy, że nie jest najtragiczniej ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.