Skocz do zawartości
IGNORED

PVC - relay volume control

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

selektora (65zł RCA=5 przek./ 110zł XLR = 10 przek.)...

czy na powyższym zdjęciu jest wersja RCA czy XLR... bo nie wiem czy do zbalansowanego są potrzebne dwie płytki selektora, czy 1 płytaka selektora i 10 przekaźników?

Dokładnie, dla RCA wystarczy połowa przekaźników w selektorze (chyba, ze ktoś chce koniecznie mieć separację również dla mas dla wejść RCA, wówczas może użyć wszystkich, czyli selektora jak w wersji XLR). Na powyższym zdjęciu jest "pełny" selektor (do XLRa) i podłączona 1 płytka PVC (czyli RCA) - także proszę się tym nie sugerować, to tylko poglądowe zdjęcie. Wyświetlacza nie ma, są tylko części znajdujące się na płytkach.

kończę właśnie składanie preampa i narodziło mi się kilka pytań (piszę na grupę, bo może komuś też rozwieje to jakieś wątpliwości):

1) co to za element Z1 na płytce PVC? nie ma go w spisie elementów. (ktoś już pytał w tym wątku, ale nie znalazłem odpowiedzi)

2) czy w PVC mogę pomieszać rezystory 1/4W i 1/8W - mam akurat Dale o odpowiednich wartościach, niestety dwie z ośmiu wartości są 1/8W. da się zastosować, czy lepiej nie mieszać, te 1/8 będą za słabe, ect.. ?

3) czym zasilić PVC? może każdy z zainteresowanych posiada w zbiorach jakiś zasilacz 12V DC, który da się zastosować, ale ja akurat nic takiego nie mam

(mam co prawda płytkę VSPS, którą mógłbym przystosować, ale wolałbym coś stricte przeznaczonego do PVC, nie chce mi się też bawić żelazkiem).

innymi słowy: może by rozszerzyć zamówienie o płytke power supply?

a jeżeli nie będzie na to chętnych, może ktoś ma jakąś odpowiednią na zbyciu i mógłby odsprzedać?

do msfalcona:

- czy możesz zdradzić jakie konkretnie przekaźniki NAISA chcesz zastosować? ja uzyłem Zettlery i myślałem o rozbudowie preampa właśnie w oparciu o nie (bo mam zapas). chciałbym porównać, czym się różnią od tych, które proponujesz obecnie.

miszczur kazda z plytek ma swoj mostek stabilizator itp. widac to na zdjeciu... Potrzebne tylko trafko.

czyli cena mam rozumiec za:

marosik 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

25+220+110 (XLR)

TO KUPA KASY...

plus jeszcze plytki i procek

mam nadzieje ze warto... ;)

Jeśli ktoś by chciał to mam do odstąpienia:

- bdb przekaźniki bistabilne do selektora NEC 5V EA2-5T, były opisywane już w wątku 20 szt. po 4,50/szt,

- przekaźniki Relpol do drabinek na 2 komplety, takie jakie były w poprzednim zamówieniu

- praktycznie zmontowaną płytkę selektora z przekaźnikiami NEC bez IC

- zmontowaną nie odpalaną płytkę na PGA2311 oraz taka sama płytka + komplet el biernych, części z górnej półki :)

- 2 czyste płytki pod PGA2311

- na pewno coś jeszcze, tylko trzeba by poszukać...

Może ktoś potrzebuje, leżą a ja nie mam czasu na zabawę. Mogę podrzucić msfalconowi, aby poszły wraz z zamówieniami. Po krótkim zastanowieniu napisałem tutaj a nie w "Różne kostki", bo to dotyczy wyłącznie PVC

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

marosik, 28 Mar 2008

>miszczur kazda z plytek ma swoj mostek stabilizator itp. widac to na zdjeciu... Potrzebne tylko

>trafko.

no właśnie imho nie do końca masz rację. mostki i stablizatory posiadają płytki sterownika i selektora. płytkę PVC trzeba zasilić napięciem stałym 12V (tak wg opisu msfalcona).

chyba że jestem ślepy i czegoś nie widzę...

miqolaj87, 31 Mar 2008:

>ale chyba zasilanie leci z plytki sterownika... o ile dobrze pamietam;)

też o tym myślałem, ale... chyba nie (bo nie widzę skąd).

stabilizacja sterownika i selektora jest na LM7805, czyli na wyjściu 5V. Do PVC trzeba 12V.

może niech wypowie się autor projektu, wtedy wszystko będzie jasne (przynajmniej w tej kwestii :) ).

Do PVC potrzeba stabiliz. napięcia 12V.Najlepiej skorzystac z osobnego uzw.wtórnego w trafie i po przez LM7812 zasilic PVC.

Ja jednak mam zamiar wykorzystac 5V przekazniki w PVC dlatego skorzystam z układu 7805 w selektorze i z tamtąd zapodam zasilanie do PVC.

nie jestem autorem , ale (b.zadowolonym) użytkownikiem zestawu xlr...

do zasilania całości potrzebne są : 12V DC i ok. 12V AC. tak wiec z jednego trafa mozemy zasilic wszystko (jedno nap. po stabilizatorze a drugie przed...) i to wszystko.....

Odpowiadając na pytania.

1.Z1 to po prostu zwora.

2.Tak, możesz "pomieszać" rezystory, gdyż 1/8W z punktu widzenia możliwych strat mocy na nich, spokojnie wystarczą.

3.Ze schematu wynika, że PVC należy zasilić z +12V stałego. Można do tego zmontować zasilacz na LM7812 (parę elementów na krzyż) nawet na kawałku uniwersalnej płytki, gdyż w tym momencie jest już za późno na rozszerzenie zamówienia (jednak kilka płytek "handmade" leży mi w szufladzie, także za 5zł mogę dorzucić płytkę zasilacza z wraz elementami - takie coś jak poniżej). Żeby rozwiać wątpliwości na stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wrzuciłem przykładowy sposób połączenia całości.

4.Przekaźniki - właściwie wszystko widać na schmatach - w PVC to przekaźniki monostabilne o budowie wewnętrznej jak na schemacie PVC (np. RSM850,TQ2 - ja kupuję TQ2), natomiast w selektorze są zastosowane przekaźniki miniaturowe bistabilne - również można sobie zobaczyć na schemacie selektora jaką powinny mieć budowę wewnętrzną (np. TQ2L2,EA25T - ja kupuję TQ2L2).

5.Transformator - potrzebne jest trafo z jednym uzwojeniem wtórnym 12V (nie ma żadnego sensu stosować tutaj osobnych uzwojeń). Moc zależy głównie od wyświetlacza oraz ilości płytek PVC (selektor i sterownik można w szacunkach pominąć). Wyświetlacz wiadomo...różny pobór prądu, zależnie od typu. Płytka PVC to pobór 16x12mA, czyli ok.0,2A. Zakładając pobór wyświetlacza 0,25A, 2 płytek PVC (dla XLR) 0,4A, potrzebujemy trafa 230V/12V 10VA.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem trochę. A ponieważ pod koniec tygodnia płytki powinny być już gotowe, proszę o potwierdzenie na maila wg wcześniejszych wytycznych osób które jeszcze się nie zadeklarowały (potwierdzenia na elementy przyjmuję do czwartku włącznie).

post-6722-100005816 1207083348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1. miqolaj87 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor, elementy

2. dolphin123 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor + elementy jak bede wiedzial ich cene

3. involve 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor

4. aleksandero1 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor, elementy

5. d0min 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor

6.woldo4 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor +elementy

7. nowy18 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

8. marosik 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

9. sernikus 1XSterownik, 2xPVC, 1xSelektor, elementy

10.marsel 1xSterownik, 1xPVC, 1XSelektor

11.dzikoosek 4xsterownik, 4xPVC

12. sds12 1xSterownik, 2xPVC, 2XSelektor

13. zoltar7 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

14.f_rantic 2xPVC, 2xSelektor + komplet rezystorów

15. hemi 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor

16. Kurt 1xSterownik, 2xPVC, 2xSelektor

17. zorro 1xSterownik, 1xPVC, 1xSelektor

18. bettik 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

19. grip 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

20. marcin uc 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor, elementy

21. Arczi35 - 1xsterownik , 3xPVC , 1x selektor

22. miszczur - 2xPVC, 1xselektor

23. tan - 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

24. mkmar - 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor

25. antoś - 1x sterownik, 2xPVC, 1x Selektror

26. kubedes 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor, elementy

27. Piotreq23 1xSterownik, 2xPVC, 1xSelektor, elementy

>Dzikoosek,

>Z Falconem jest kontakt w zasadzie zerowy :(

nie jest to prawdą !

jak sie będziesz z nim kontaktował na email, to kontakt jest ciągły !

nie mam żadnych z tym problemów.

Witajcie, płytki są już gotowe. Z początkiem przyszłego tygodnia je odbiorę i zacznę powoli pakować oraz wysyłać na początku dla osób które chciały same druki. Części kupię po otrzymaniu za nie większości przelewów i wyślę resztę płytek dla pozostałych osób. Na maile z potwierdzeniami do tej pory nie odpisywałem - jutro wszystkim odpowiem i dam znać od kogo brakuje mi jeszcze potwierdzenia. Także jak widzicie, wszystko powoli acz systematycznie zbliża dąży do finału.

powoli zamowienie dobiega konca...

co robimy z rezystorami? moze wspolnie cos zamowimy? rozmawialem z Msfalconem w tym temacie i nie ma teraz za duzo czasu na organizacje zamownienia.

mozna zamowic z partsconnection czas realizacji to 2-3 tyg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.