Skocz do zawartości
IGNORED

PVC - relay volume control

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Moze ktos z was mial podobny problem. Mam PVC od veterana ze zmontowanym sterownikiem.

Troche mi sie kurzyl na polce i postanowilem go wreszcie uruchomic.

Na poczatku probowalem podlaczyc samo LCD do sterownika tj. nie podlaczylem plytek z przekaznikami.

Probuje juz drugi wyswietlacz i nic sie nie wyswietla ?! Zasilanie na LCD jest ok czyli 5V. Krecenie P1 nic nie zmienia.

Czy ponizszy opis zlacza jest ok ? Czy (+) w opisie nie jest zamieniony z GND ?. Na wejsciu 1. LCD powinno byc zasilanie.

(od czerwonego)

(+), GND, RS, VO, EN, RW, _, _, _, _, D5, D4, D7, D6, LT(-), LT(+)

Dla wyświetlacza ze złączem 1x16:

2, 1, 4, 3, 6, 5, 8, 7, 10, 9, 12, 11, 14, 13, 16, 15

Pomocy

uruchomiłem i tyle widać wyjmowanie jumpera i włącznie i wyłączanie nic nie zmienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>zybel

tez mialem to samo jeszcze przed chwilą

potrzasnąłem płytką i wreszcie cos zaskoczylo i dziala :-)

na dowod zdjecie

pytanko: jak dostosowac wyswietlanie do 16x2, sterownik wydaje sie obcinac ostatnie znaki, pewnie jest ustawiony na 20x2 ?!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zybel, 4 Lip 2007, 21:38

>regulowałem

Masz LCD ze złączem w jednej linii - czy podłączyłeś kabelki na zmianę - wyjaśnienia były wyżej.

1-> (z czerwonym paskiem) na nogę 2 w LCD

2-> 1

3-> 4

4-> 3

5-> 6

6-> 5 itd.

I podepnij kartę przekaźników - bez niej będzie ciągle szukał jej i jest "sparaliżowany"

Witam

Uruchomiłem PVC od veterana na elpodach, jednak nie mam całkowitej ciszy w głośnikach słychać mały szum

i druga sprawa czy to narmalne że słychać przełączanie przekaźników

Dzięki za podpowiedzi

Moj dziadek niech mu ziemia lekką będzie zwykla mawiać:" ślepy w karty nie gro" nie zauważylem że na czternasym pinie jest ściężka a ze mam 15 pinową listewkę to ominąlem 14. Juz podłączylem i działa. przepraszam za zammieszanie

Pytanie do kolegów i Veterana:

Może w nowym sofcie już jest po problemie, ale obecnie testuje wczesne wcielenie.

Po włączeniu zasilania następuje takie ustalenie przekaźników że prawie pełny sygnał audio z wejścia idzie na wyjście. Po chwili cykają przekaźniki i stan ustala się na minimum - mam -57 dB.

Wydaje mi się, że po włączeniu i ustaleniu się stanu procesora powinien dopiero nastąpić jakiś "ruch" w kierunku puszczenia nieco sygnału. Jeśli ktoś przez pomyłkę zostawi włączone końcówki mocy i z sygnałem dołączy PVC to może go nieźle wystraszyć.

W stanie bez napięcia wyjście jest zwarte z masą i to bardzo dobrze.

Ale cisza - chyba wakacje pełną parą.

Mam wniosek racjonalizatorski (tak nazywały się pomysły na ulepszenia w PRL).

Czy dałoby się zamiast impulsatorów użyć potencjometru? Geniusz tego pomysłu wynika z mojej potrzeby... Chciałbym bez ogromnej rewolucji przerobić mojego obecnego preampa urzywając dotychczasowych gałek w płycie czołowej. Oprócz selektora i przełącznika Source/Tape jest jeszcze Balance i Volume. Z balansu mogę zrezygnować ale Volume - byłoby super przetworzyć położenie suwaka na głośność PVC i ustawić odpowiednio przekaźniki w najbliższą pozycję.

Genialne prawda... Potek jest tani jeśli ktoś nie przerabia firmowego sprzętu. Do tego nawet przed włączeniem urządzenia widać jaka głośność jest ustawiona. Tylko czy ktoś (Veteran?) dałby radę programowo?

Trzebaby tak oprogramować proca żeby wykonywal pomiar napięcia / rezystancji jeżeli ma wejśćie i wewnętrzny przetwornik A/C lub jeśli nie to napisać procedurę całkującą z wykorzytaniem pomiaru czasu ładowania kondensatora w układzie RC dołączonym wejścia na przerzutniku Schmitta.

To jest dobry pomysl z tym pojedynczym potencjometrem i detekcja polozenia suwaka przez procka. Czesto w kinach domowych detekcja klawisza panela przedniego, oparta jest o wielkosc napiecia stalego uruchamianego przez ten klawisz. Ulatwia to uklad zmniejszajac ilosc linii z klawiszy do procka do jednej. Dlaczego firmy tak nie robia? pewnie program jest zbyt duzy do obslugi takiego pot. lub moga byc klopoty z trzeszczeniem pot?

Jest jedno małe ale, potencjometry logarytmiczne mają charakterystyke daleką od logarytmicznej (zazwyczaj to złożenie dwóch liniowych o różnych nachyleniach) więc jeżeli procek ma się wzorować na jego rezystancji to także ten skok będziesz miał nie zbyt dobry.

Pomysł z pomiarem napięcia na potencjometrze jest całkiem sensowny, ale trzeba pamiętać o kilku sprawach.

1. należy dodać rodatkowy rezystor (o bardzo dużej wartości) od ślizgacza na masę, na okoliczność awarii ślizgacza polegającej na odłączeniu go od ścieżki. Taki "wiszący" ślizgacz łapałby zakłócenia i podawał stany nieustalone na wejście A/C. Głośność by szalała a nawet mogłyby się uszkodzić końcówki mocy lub kolumny. W takim wypadku ten dodatkowy rezystor ściągnie wejście A/C do masy.

2. wstawianie arytmetyki zmiennoprzecinkowej do małego kontrolera jakkolwiek jest możliwe to jest jak strzelanie z armaty do wróbla. :-) wystarczy wpisać prostą tabelę odniesień zmierzonych napięć do wartości programowania potencjometru cyfrowego i kłopot z głowy a procedura banalna. Tabelkę można wyliczyć w Excelu.

3. niektóre położenia potencjometru mogą przypadkowo wypaść w punkcie gdzie próbkowane napięcie jest dokładnie na granicy dwóch sąsiednich wartości odczytów kontrolera. Drobne zakłócenia mogłyby powodować co chwila przełączanie głośności, temu trzeba zapobiec, ale to można zrobić odpowiednio pisząc procedurę. Przy okazji ta sama procedura kompletnie wyeliminuje problem trzasków.

Jaki, że od czasu do czasu coś sobie tam zaprogramuję, to mogę coś napisać. Z mojej praktyki wynika tyle, że jeśli już w ogóle, to lepiej stosować potencjometr liniowy. Większość procesorów ma w sobie przetwornik AC (przeważnie nie jeden), także najprościej to zrobić używając go. Sam pisząc program sterujący do mojego preampa także nie brałem pod uwagę sterowania potencjometrem, gdyż ma to jedną zasadniczą wadę, której obejście jest już przerostem formy nad treścią. Wyobraźmy sobie, że sterowanie głośnością może być realizowane na 3 różne sposoby (przyciski "+", "-"; impulsator; pilot) i nie ma tutaj żadnego problemu. Głównym problemem przy zastosowaniu potencjometru, nie jest zaprogramowanie tego (w zasadzie to nic skomplikowanego), a raczej synchronizacja takiego sposobu regulacji z regulacją przez pilota czy przyciski. Po prostu bez dodatkowych zabiegów (typu, sterowany silnik na potencjometrze) nie byłaby możliwa regulacja z pilota (a w zasadzie synchronizacja z położeniem potencjometru). Można więc zrobić i silnik - ale czy to nie jest już właśnie przerost formy nad treścią:)?

Senicz a że tak zapytam, jeśli procesor ma wystarczającą ilość portów we/wy, to co masz przeciwko podłączeniu do nich przycisków:)? Sterowanie poprzez próbkowanie napięcia, choć pomysłowe, ma swoje wady i jeśli to konieczne, to są inne "cyfrowe" sposoby na zmniejszenie ilość używanych portów.

>Czy dałoby się zamiast impulsatorów użyć potencjometru? Geniusz tego pomysłu wynika z mojej...

Aleph P 1.7 . bez procka za to z przetwornikiem A/C i potencjometrem ........ proste i skuteczne....

Jeszcze nie porownywalem. Odlozylem na razie projekt na bok, bo mialem problem z uzyskaniem odpowiednich wyswietlaczy.

Z drugiej strony, 100k to moze byc troche duzo, staralbym sie nie przekroczyc 50k total resistance.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.