Skocz do zawartości
IGNORED

PVC - relay volume control

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Foksik, to podaj moze kilka przykladow regulacji glosnosci gdzie tor sygnalu jest aktywny. Jedyny ktory mi przychodzi na mysl to z uzyciem LDR:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Innymi slowy, chodzi mi o uklad gdzie element tlumiacy wymaga zasilania. Pomijam digital chips, gdzie elementy aktywne dalej przelaczaja drabinke rezystorow.

Ukryta Zawartość

Peter ale chyba nie do konca poprawne jest rozumowoanie ze kazdy obdwod ktory wymagan zasilania jest / powinien byc oceniany jako "aktywny" przeciez PVC jest niczym innym jak zmiennie dobieranymi rezystorami (w sumie to nawet nie wiem czy tylko szeregowo czy tez inne kombinacje sa tam). Wazne (wedlug mnie) jest raczej kryterium czy uklad przechodzi przez jakies krzemy / tranzystory itp. Budujac analogie gdyby byl sobie robocik z uchwycikiem sterorwany przez bluetooth itp. itd. krecacy galka od potencjometru to taki uklad powinien byc nazwany aktywnym? PVC ma galwaniczna izolacje toru sygnalu od sterownika więc (moim zdaniem) powinien sie kwalifikowac jako pasywka zeby nie wprwoadzac w blad. Ostatnio widzialem cuda typu ALPS na silniczek sterowany przez mikroprocesor z oboudowy (i pilota) ktory mial przyciski na obudowie (UP / DOWN) i nie mial wyprowadzonej wogole galki do krecenia na obudowie. czy w takim wypadku regulacja byla aktywna czy pasywna?

Panowie wydaje mi się że cała zabawa sprowadza się do dopasowania impedancji. Ja wiem że może się to nie podobać, gdzie ta magia ? Najpierw jednak należy doprowadzić system do poprawności technicznej a później stosować magiczne sztuczki. Nikt mi nie powie że PVC w osobnej obudowie bez buforowania zagra lepiej niż spięty na krótko z choćby wtórnikami. Jeśli tak jest, to coś jest nie tak z resztą systemu i potrzebny jest filtr czyli PVC w ww. wykonaniu. Potencjometr na dwóch kablach (a przecież to to samo) przypomina mi pre z okresu wczesnego Gierka a nie to czego szukamy wszyscy. Więc jeśli osobna obudowa to z buforami (a bywają lepsze i gorsze) jeśli bez buforów to na krótko i odpowiednia (minimalna przyzwoita) impedancja PVC.

Peter, innym przykładem są wzmacniacze o współczynniku wzmocnienia sterowanym napieciowo, a także układ stosowany w najnowszych preampach Passa. Nie wiem jakie rozwiazanie stosuje Accuphase, ale też pachnie mi układem aktywnym.

W najnowszych ukladach Passa jest drabinka rezystorow przelaczana tranzystorami. Jedynie Aleph L rozgraniczal regulacje passywna od aktywnej:

"The most original feature of this preamplifier, never duplicated or imitated by anyone else, including Pass Labs themselves, is its automatic Passive/Active signal routing. If the audio system doesn't need more gain than the signal source provides, the Pass will not further amplify the signal. This is achieved by a unique volume control.

The volume control operates passively up until 3:00, and after that it is active. The change between passive, and active, is automatic. Most of the time the volume control will operate below 3:00, which means the Aleph L is, in effect, a high-quality passive preamp, which will always outperform any active design if there isn't an impedance/sensitivity mismatch. Above 3:00, the Pass automatically becomes active. It then slightly dries out the sound, while also adding a thin veil. That's excellent performance, but not outstanding for an active preamplifier.

At exactly 3:00, in another innovative design feature, the preamp even removes the volume control itself from the signal path, making it as pure and simple as technically possible, with the single exception of a direct connection. The end result is a preamplifier that will compare with the finest passive units ever made, while still offering up to 10 dB of high quality gain if still required. "

Ukryta Zawartość

Regulacja w Accuphase jest opisana tu i mozna ja rzeczywiscie uznac za aktywna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter Daniel, 11 Wrz 2007, 15:43

>Innymi slowy, chodzi mi o uklad gdzie element tlumiacy wymaga zasilania. Pomijam digital chips,

>gdzie elementy aktywne dalej przelaczaja drabinke rezystorow.

Zdaalnie sterowany potencjometr który napędzany jest silnikiem też wymaga zasilania a jest układem pasywnym :)

co sądzicie o pomyśle by dać to:

Ukryta Zawartość

na wyjście NOSDAC'a > kabel > PVC > Aleph5 ?

chyba to zrobie ;)

Ukryta Zawartość

Aleph L nie miał regulacji aktywnej, tylko omijał stopień wzmocnienia wprzypadku gdy sygnał na wyjsciu miał być słabszy od wejściowego.

W preampach serii X sygnał w gałęzi shunt przechodzi przez tranzystor który musi być zasilany więc według Twojej definicji Peter to jest tłumik aktywny.

Jescze jeden przykład to Mark Levinson No.38, zasada działania chyba taka sama jak w Accuphase tylko że wykonana na układzie scalonym.

Matthew, 11 Wrz 2007, 21:21

>co sądzicie o pomyśle by dać to:

>

Ukryta Zawartość

>

>chyba to zrobie ;)

Mam cały tor gotowy nawet w obudowie - jak chcesz to ci pożyczę do zabawy.

Zasilanie lampowe - tylko przeciągnąć grzanie do SRPP z trafa, które też tam jest. Zostało mi to po wyjęciu płytki DACa z tego pudełka.

Ukryta Zawartość

„Jedno jest pewne, zwyky potencjometr lub przelacznik typu DACT (bez silnika) na pewno jest pasywka, inne metody regulacji moga byc definiowane roznie, zaleznie od kontekstu.”

Z całym szacunkiem Peter, ale ciężko się to czyta. Tym razem nie masz racji.

Ale chłopaki was poniosło z tym sporem. Sejm chceta tu uprawiać?

Chwilowo problem rozwiążmy;-) Moją definicją:

- pasywny - nie posiada elementu wzmacniającego - czyli to tylko tłumik.

- aktywny to taki, który posiada wzmacniacz sygnału audio (przy okazji "transformuje" impedancję).

I należy przy tym patrzeć na to blokowo. Aktywny może składać się z pasywnego i bufora.

--------------------------------------

Matthew - e-mail i zadzwioń - masz moje posty?

DACT definiuje 'passive volume control' jako regulator glosnosci nie wymagajacy zasilania. W tym kontekscie omawiany tu uklad (PVC) nie kwalifikuje sie aby byc passive, mozemy tu jedynie mowic o 'passive signal path'. Od tego tez zaczela sie cala dyskusja.

Ukryta Zawartość

"Passive preamps have gained popularity in high-end audio circles. Provided that a high quality volume control is used, a passive preamp is often the easiest and cheapest way to reach high-end sound quality.

Actually, the term "passive preamp" is slightly misleading. The word preamp or preamplifier is not supposed to be a passive device, as a passive device may not provide amplification. So a better term than passive preamp would be passive volume control or passive control center.

DACT stepped attenuators are high quality volume controls and therefore also well suited as passive volume controls in audio systems.

A passive volume control is a passive device (no active electronics and therefore no power supply required) that replaces the traditional preamplifier."

Ukryta Zawartość

W sumie dyskusja zaczela sie od mojego pytanie co Veteran mial na mysli piszac PVC. Patrzac jeszcze raz na tytul watku wyglada na to ze chyba sie po prostu pomylil ;-)

PVC - relay volume control

To jak już sobie tak rozmawiamy to jak zaklasyfikować zbudowane na transformatorach S&B urządzenie które ma odpowiednie odczepy przełączane przez mechaniczny przełącznik i takie w którym ten mechaniczny przełącznik zastąpiono przekaźnikami i pilotem pre/bufor/transformator impedancji w którym przypadku będzie pasywny, a w którym aktywny?

Matthew napisał:

"co sądzicie o pomyśle by dać to:

Ukryta Zawartość

na wyjście NOSDAC'a > kabel > PVC > Aleph5 ?

chyba to zrobie ;)"

Aleph5 musi mieć jakiś pre przed sobą samą pasywką go nie popędzisz zwłaszcza, że masz wersję 10kOhm więc słabo nadającą się do NOSDAC'a musi tam być jakiś buforek więc Twój pomysł wydaje się być dobrym. Zamiast bawić się w półśrodki zrób piecyk na GM70 i przestań się męczyć.

Ukryta Zawartość

Probowalem DACT, ale nie zrobil na mnie wiekszego wrazenia.

Pisalem o tym tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>To jak już sobie tak rozmawiamy to jak zaklasyfikować zbudowane na transformatorach S&B urządzenie które ma odpowiednie odczepy przełączane przez mechaniczny przełącznik i takie w którym ten mechaniczny przełącznik zastąpiono przekaźnikami i pilotem pre/bufor/transformator impedancji w którym przypadku będzie pasywny, a w którym aktywny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.