Skocz do zawartości
IGNORED

PVC - relay volume control

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

przeglądając notę NAIS-a znalazłem uwagę byc może rozwiązującą problemy z przekaźnikami, punkt3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a może dało by się jakoś przeprojektować płytkę z przekaźnikami ? kurcze mam 2 zestawy i żaden nie działa, chtętnie oddam projekt do zakładu, sam potrzebuję 8 płytek minimum a i mam już chętnego na 4

Yogi

Powalcz jeszcze z tymi darlingtonami,próbowałeś zmieniać rezystory w bazach,dodać pojemności ?

Ja spróbuję na mos-ach,można też zaprojektować płytkę z ULN w miejsce

taśmy wstawić.U mnie póki,co pracuje stabilnie w oryginalnym układzie.

Cały problem,moim zdaniem bierze się z małej wydajności źródła prądowego pcf (100uA).W pierwszej wersji Veteran wykorzystał ULN2803 bodajże 8 darlingtonów.Pytanie ,czemu z tego zrezygnował?

Zakładając że to działało może trzeba zacząć od zwiększenia rezystora w bazie (uln ma wewnątrz 2,7k).

Po kiego grzyba wstawili tam źródło prądowe...

shark700, a te Ci nie działają?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rel_vol_sch.pdf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki już mam.

Z datashita PCF8574 LOW level output current czyli prąd wyjścia przy stanie niskim to do 24mA ale HIGH level output current prąd przy stanie wysokim to do 300uA Philips, 1mA TI i tu jest już problem, bo przy 300uA to wychodzi że wysteruje jeden przekaźnik ale na styk.

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest napisane "For the PCA9555, a configuration register controls the I/O structure. This register is used to program an I/O pin as either an input or output. As an output, the device can sink up to 24 mA or source up to 10 mA. The PCF8575 can only source 100 uA."

Oczywiście to są inne scalaki ale dalej "The PCF8574 and PTN3500 have the same quasi-bi-directional I/O port structure as the PCF8575 described earlier."

Trochę ściemnili z tymi scalakiami moim zdaniem sprawę powinna załatwić zamiana tranzystorów na Darlingtony i odpowiedni dobów rezystorów w bazach (ale przy kilku płytkach z przekaźnikami to raczej nie będzie działać więc to mało uniwersalne rozwiązanie) lub lepiej zmiana sposobu sterowania i zmiana programu tak jak pisali wcześniej Veteran i DeTom lub zamiana na PCA9554 który ma katalogowo większe prądy wyjścia w stanie wysokim ale trzeba to sprawdzić.

Niestety nie posiadam PVC do sprawdzenia, zostałem poproszony o przyjrzenie się problemowi.

Ukryta Zawartość

teoretycznie się zgadza J2, podłączałem trzy różne modele impulsatorów i w każdym przypadku dzieje się cyrk na wyświetlaczu

czy ktoś ma podłączony impulsator do sterowania głośnością i jaki model tam zastosować?

zrobiłem prowizoryczną płytkę pod przekaźniki z innym sterowaniem, PCF 8574N za nim 7414 do zanegowania sygnału i ULN 2003 jako driver TQ2-5V, na razie całość działa dobrze, walczę z impulsatorem w miejsce przycisków

potrzebuję instrukcję programowania sterownika veterana, po wejściu w tryb programowania czyli zdjęcie zworki pokazuje się na wyświetlaczu napis "setup menu", po chwili "LCD type: 2 x 16" , jakim przyciskiem przejść dalej?

ok ten link znam, ale jak wspomniałem wcześniej po wyjęciu zworki pojawia sie komunikat "setup menu" i następnie "lcd type" i dalej nie mogę nic zrobić, wm stamp pierwszy komunikat ma "tech me my master", może mam niewłaściwego pilota?

• 4 tygodnie później...

męczę dalej pvc veterana,nie mogę nic zrobić po wejściu w tryb programowania, magiczny komunikat "lcd type" i dalej nie mogę nic zrobić, przyciski volume + i - nic nie zmieniają, czy ktoś ma jakiś pomysł?

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.