Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Zerkos - może teraz będę opowiadał pierdoły, ale w menadżerze urządzeń oprócz " urządzenie audio USB" jest instalowany interfejs HID. Czyli karta jest traktowana przez system tak samo jak mysz USB bądź klawiatura. Podłącz mysz USB i zobacz czy będzie działać. Może coś w Biosie trzeba pogrzebać.

Nie mam myszy pod USB, ale mam klawiature.

Zarówno klawiature , skaner, dysk przenośny, MP3 i urządzenia DIY moje np. płytka programatora są wykrywane bezbłędnie.

Narazie raczej daje spokój, wezmę sięza to za kilka tygodni.

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

jakby ktoś chciał,to mam do sprzedania usb dac na pcm 2706

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hej, bikoz, ale z tego co widze, to nie jest balanced output, wiec jakby nie bardzo tutaj pasuje. Jak ma ktos na sprzedaz zlozonego daca (xlr, lub rca ale na plytce msfalcona - xlr), to prosze o info na pw. Dzieki.

• 1 miesiąc później...

A czy będzie tylko sama płytka czy choćby elementy z setu 1-ego z rozpiski autora (str 2. wątku)? Poza tym mam wrażenie, że zniknął opis DAC-a ze strony którą podał msfalcon na stronie drugiej wątku... więc tak naprawdę to nie ma nawet listy potrzebnych elementów. A może nadszedł czas na wymianę PCM2702 ;)

widze ze w 2 watkach jest lista na to samo...

Ukryta Zawartość

tam jest wiecej juz osob wiec moze kogo tam jeszcze nie ma niech sie dopisze:)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich, ja byłbym zainteresowany dokumentacją tego cudeńka, link podany przez msfalcona nie działa niestety (błąd 404), może ktoś to jeszcze raz gdzieś wrzucić?

z góry dziękuje

• 2 miesiące później...
  • 6 miesięcy później...

Koledzy

Potrzebuję Waszej pomocy, po latach:-) chcę złożyć tego DAC-a, ale link do dokumentacji z poprzednich stron nie działa, a ja nie zapisałem na dysku jak zamawiałem PCB bo miałem jeszcze czas, jeżeli ktoś byłby tak sympatyczny i podesłał mi schemat był bym dźwięczny:-)

Dzięki pomocy kolegi Gaballus-a DAC już gra, patrzę na jego prostotę i "taniość" TDA i nie mogę wyjść z podziwu nad dźwiękiem jaki generuje, mój soniak CDP-X555ES (pominiety oryginalny tor analogowy i dorobiony symetryczny na OPA1632) niestety poległ, myślę nad zlampizowaniem USB DAC, Łukasz Fikus podaje, że dla tego typu DAC (TDA1541) należy zastosować wartośc rezystora I/U (wyjscie do masy) o wartości max 100 ohm, na schemacie mamy 2k7, czy taka niska wartość nie zaszkodzi TDA1543? Kolejne pytanie, czy wtedy muszę zmienić wartość rezystora z wyjścia Vref do masy, jeszcze jedno pytanie, zastosowałem trochę inne wartości rezystorów I/U - 2,46k oraz Vref 1,58k, zamiast odpowiednio 2,7k i 1,5k, jest tu pewna tolerancja na te wartosci? czy powinienem zmienić na wartości ze schematu, na co ma wpływ rezystor Vref?

ManieX

>ManieX

>... dla tego typu DAC (TDA1541) należy zastosować wartośc rezystora I/U (wyjscie

>do masy) o wartości max 100 ohm, na schemacie mamy 2k7, czy taka niska wartość nie zaszkodzi

>TDA1543?

To zupełnie różne DACe. 100 ohm to za mało, nie uzyskasz minimalnego napięcia stałego 1.2V na wyjściach L, R, do których schodzi amplituda podczas pracy DACa, a więc sygnał będzie zniekształcony lub nie będzie go wcale.

>Kolejne pytanie, czy wtedy muszę zmienić wartość rezystora z wyjścia Vref do masy,

Tak, określa on nap. środkowe (offset) i jego wyergulowanie wtrąconym szeregowo z 1,5k potencjometrem pozwala zminimalizować znikeształcenia, także jeśli zastosujesz nieco inne R konwersji (i inne napięcie zasilania DACa).

>jedno pytanie, zastosowałem trochę inne wartości rezystorów I/U - 2,46k oraz Vref 1,58k, zamiast

>odpowiednio 2,7k i 1,5k, jest tu pewna tolerancja na te wartosci? czy powinienem zmienić na wartości

>ze schematu, na co ma wpływ rezystor Vref?

Jest pewna, na ogól dość duża tolerancja i to można wykorzystać jako zaletę do kalibracji zniekształceń, chociaż niekoniecznie jest to w obu kanałach zbieżne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.