Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać trzeba odpowiednio inaczej ułożyć rezystory i podlutować kawałkiem druta (np. pozostałością nóżki po elemencie przewlekanym). Reszta jest OK. Za chwilę wrzucę schemat, listę elementów itp.

msfalcon - powiedz kto się "załapał" na płytki?

Możesz podac liste na forum?

Skoro jest wiecej chętnych niż zrobionych płytek to może przyjęlibyśmy zasadę, że tym razem sprzedajesz po 1 na osobę, aby wiecej osób mogło złożyć DACa??

Trochę to wszystko trudno ogarnąć, gdyż kilka osób pisało do mnie na miala, niektórzy znów deklarowali na PW, a później na liście się także pojawili i jeśli się nie pomyliłem, to płytek wystarczy dla osób będących na liście do Rax9 włącznie. Co do pomysłu wysyłania po jednej - to tylko jeśli osoby, które deklarowały chęć nabycia 2 sztuk zrezygnują dobrowolnie (jak tomant).

Krzych 2 - w tej chwili nie potrafię nic konkretnego powiedzieć, podłączyłem go tylko by sprawdzić, czy wszystko OK. Zanim wezmę się za słuchanie na nim, muszę sprawić sobie jakieś sensowne kondensatory na wyjście bo mam tylko jakieś takie najtańsze, a jakby nie było one są pewnie najistotniejsze.

A tak poza tym, to wrzuciłem na serwer schemat, listę elementów i warstwę montażową:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak pisałem, dla zainteresowanych mogę również kupić podstawowe elementy i tak:

1. komplet SMD (rez.,kond.,dławiki) - ok. 6zł

2. komplet kondens. przewlekanych (C1,C2,C5,C6,C7,C8 - Panasonic FC; C3,C4 - OSCON 68u/10V) - ok. 18zł (allegro)

3. komplet diod prostowniczych MUR860 - 16zł

4. 2x dławik na rdzeniu - ok. 8zł/szt (north)

5. PCM2706 - 3-10szt. 28zł/szt; ponad 10szt. 24,5zł (tme)

6. 2xTDA1543 - ok. 4zł/szt (tme)

7. Inne (74HCT86, złącze USB, złącza ARK, kwarc 12MHz, LE33, 78L05, 2x78L08, LED) - ok. 15zł

Ceny mniej więcej orientacyjne, do tego jeszcze dojdą przesyłki ze sklepów/allegro, jednak zakładając kilkanaście osób, będzie to znikomy koszt.

Niestety stabilizatorów AN80xx w Polsce nie znalazłem i zmuszony jestem używać zwykłych LMów. To samo z kondensatorami wyjściowymi BG_N nie ma w PL.

Także jeśli znalazłby się ktoś kto mógłby poprowadzić zamówienie na te kondensatory oraz na stabilizatory u Petera Daniela, to byłoby fajnie:) Ja się już tego nie podejmę.

Poniższe proszę przeczytać UWAZNIE:):

By nie robić bałaganu proszę każdego z Was o informację na maila (w o mnie). Wiadomość powinna wyglądać tak:

1. Temat: NOSDAC _ NICK Z FORUM

2. W treści proszę napisać, czy mam wysłać samą płytkę, czy także jakieś części - wówczas należy wymienić grupę części podaną powyżej (np. 1,2,3,7)

Gdy otrzymam odpowiedzi, zamieszczę listę tutaj w celu weryfikacji i zamówię odpowiednie podzespoły.

dla pobudzenia apetytu :]

chyba juz byly te linki ale co tam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aktualnie sprawa wygląda tak, że prawie wszystkie części już mam w domu posegregowane. Czekam na sprowadzenie na zmówienie PCMów i TDA - termin 2 tyg., zamawiałem w tym tygodniu, także jeszcze z tydzień trzeba poczekać (i tak będę dzwonił i pospieszał:) ). Ponadto po drodze wynikły różne problemy z dostępnością części, jednak oprócz wyżej wspomnianych prawie wszystko już mam - czekam jeszcze tylko na stabilizatory 3.3V. Także osobom, które zamawiały części, które już mam w komplecie, płytki wyślę w poniedziałek razem z informacją, że wysłałem, pozostałym jak tylko wszystko skompletuję. Ponadto miałem problem ze wspomnianymi w wykazie OSCONami, jednak po przemyśleniu uznałem, że OSCON przydałby się tylko przy zasilaniu PCMa (jako, że jedynie istotny sygnał - zegarowy - jest wytwarzany oraz wychodzi na TDA bezpośrednio z PCMa i nie wędruje po drodze przez żadne bramki, natomiast przez bramki leci tylko sygnał danych, który właśnie jest zatrzaskiwany w rytm zegarowego) i postanowiłem, zakupić OSCONy z lepszej ale także i dwukrotnie droższej serii (SP/SEP) dla PCMa, natomiast dla bramek dołączę rybucona ZL. Takie rozwiązanie nie dość, że okazało się dostępne to jest nawet lepsze niż dwa OSCONy ze średniej serii:) I jeszcze jeden problem miałem z dławikami - także niektórzy otrzymają trochę inne dławiki - jednak funkcjonalnie równoważne. Z resztą części nie było większych problemów:), po kilku telefonach udało się ściągnąć wszystko inne, choć po przykładzie tego DACa widzę, jak trudno jest zorganizować grupowe zamówienie w naszym kraju, zwłaszcza dla niektórych podzespołów. Mam nadzieję, że szybko otrzymam brakujące elementy, bo chciałbym wszystko już Wam wysłać i mieć z głowy:)

Wczoraj polutowałem kartę. Odpaliła za pierwszym razem.

Problem miałem tylko z umieszczeniem stabilizatora 3.3V w obudowie TO220

na miejscu LE33 ;)

Gra narazie ciekawie, w kazdym razie inaczej niz na PCM2702.

Dźwięk wydaje sie bardziej naturalny, a artysci obecni.

Nie miałem dużo czasu na odsłuch więc wiecej o wrazeniach napisze późnej.

jarekt - co prawda ja to nie Kurt, ale ja kupiłem do tego celu trafo z indela TSZZ 6/006M - to jest 2x9V/2x0,33A. Można mocniejsze, można także i toroidalne, jednak nie ma takiej potrzeby. A to powyższe jest niewielkie i niedrogie (niecałe 15zł).

Co do wysyłek. To sprawa wygląda tak, że brakuje mi jeszcze części TDA1543 oraz LE33. LE33 powinny do mnie dotrzeć w poniedziałek, natomiast TDA1543...sprawa wygląda tak, że przysłali mi tylko 10 sztuk, a resztę mają za tydzień/dwa dosłać. Także we wtorek wyślę na razie tylko 5 kompletów (chyba, że komuś nie przeszkadza używane TDA i chciałby mieć szybciej - to mogę wyciągnąć jeszcze jedną parę ze swojego DACa i będzie na 6-sty komplet) zgodnie z kolejnością zgłoszeń, a jak tylko otrzymam pozostałe układy, to wyślę resztę.

Pozdr.

Witam Panowie właśnie szukam jakiego ewentualnie użyć akumulatora do zasilania DAC'a

macie jakieś propozycje ? 12V są nie ma problemu ale 9V coś nie widze.

AcoustiC - jeśli używasz 7808 to 9V z akumulatora będzie za mało, natomiast 12V będzie akurat w sam raz. Wobec tego proponuję abyś zastosował 2 akumulatory 12V, chyba, ze używasz stabilizatorów LDO, wtedy 9V wystarczy, ale 12V także złe nie będzie.

jarekt - polega to na tym, że jeśli zworka ustawiona jest na "w fazie", to sygnał jest zgodny fazowo z tym jaki wychodzi z DAC, czy inaczej - z tym jaki jest zapisany na CD (czyli zgodny z oznaczeniami na płytce "+" i "-"). Jeżeli ustawisz zworkę w przeciwfazie, wówczas sygnał będzie obrócony o 180 stopni, czyli jeśli na CD jest zapisany w danej chwili wartość próbki np. +1, to na wyjściu "+" będzie ona reprezentowana jako -1. Inaczej "+" z "-" zostanie zamieniony.

Informacja dla wszystkich, którzy jeszcze czekają na komplety. Otrzymałem informacje, że wystarczająca ilość przetworników TDA1543 będzie jutro u mnie. Także do końca tygodnia wszystkie przesyłki zostaną wysłane:)

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.