Skocz do zawartości
IGNORED

technics vs Cambridge Audio

bocianvip

Rekomendowane odpowiedzi

temat przewrotny,ale pytanie dla szacownego grona banalne:

posiadam TECHNICSA SU-VZ220 i jak zamienie na Cambridge Audio A1 to dczuje poprawe. obydwa wzmacniacze z tego co się zorientowałem sa sprzedawane na rynku wrornym po podobnej cenie.

nadmienie ,narazając się zapewne na zarty i politowanie audiofili,że technics gra w moim zestawie całkiem ładnie,basu co niemiara i wysokie kllarowne. nie ma wtym szczegulnego polotu dlatego moze zamiana na Cambridge Audio A1 cos pomoze?

dzięki za wszelkie sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/27627-technics-vs-cambridge-audio/

Napewno zaraz posypie sie lawina odpowiedzi ze Technics to najgorsze gowno itp. Ja tez uzywam Technicsa i mi akurat ten dzwiek odpowiada, dla mnie liczy sie bardziej muzyka niz sluchanie sprzetu. Jak masz podobne odczucia to go zostaw bo moze byc tak ze zamienisz jak stryjek siekierke na kijek :)

Jak wolisz dźwięk Technicsa, to może nie pomóc. Zależy też czego słuchasz. Ja gdy pozbyłem się niedrogich japońskich klocków, choć wcale niezłych, nagle odkryłem przyjemność w słuchaniu klasyki i w ogóle muzyki akustycznej, choć rzecz jasna nadal lubię przyłożyc elektrycznie a atomowa stopa to miód na moje uszy.

Barthezz

odkryłes moje myśli...moi znajomi słuchają na leprzych wzmacniaczach i pomyślalem ,że moze czas na coś nowego,ale faktycznie dzwięk technicsa mi odpowiada i niezgadzam się z opinią ,że technics to najgorszy chłam.wole nie wymieniac co moim zdaniem brzmi gozej bo zostane ukrzyzowany...hehe.znajomi mowią ze dobrze brzmiacy technic to zasluga żrodła ktorym jest gramofon c.e.c-a.ale wczesniej-wsumie nadal gra z cd technicsa i terz mi się podoba.moze słoń mi na ucho nadepnąl.

ale kiedyś dla zabawy recenzowałem (w ciemno)3 szt kabli konektowych i moja opina faktycznie pokryła się z opinia większości ,więc słuch chyba mam wpoządku. więc niech ktoś napisze dlaczego jestem przekonany ,że technics brzmi nieżle..hehe...pozdrawiam szacowne grono i zapraszam do dyskusji

I z Technicsa mozna wydobyć minimum przyjemności pomimo ze stanowi chłopca do bicia.

Jego pewne niedoskonałości mozna zniwelować okablowaniem i dobraniem sprzętu jako całosci, co nie dotyczy wyłącznie tego prducenta. Jeśli jesteś zadowolony to takim pozostań. Szczęścia szukaj gdzie indziej:)

A tak na powaznie- do Technicsa to wyłącznie okablowanie Nordost Gold. Jest to wymarzony kabel głosnikowy dla tej marki. Skróci rozłazenie sie basu i wydobedzie mnóstwo szczegółów. Z interkonektem trzeba eksperymentować zależnie od źródła i kolumn.

Ciekawe masz doświadczenie z Technicsem bo jak dla mnie i nie tylko zreszą Technics prezentuje dość szybki i punktowy bas, bez najniższych, najczęściej właśnie rozklapcianych (trudne słowo) rejestrów.Może modele,których akurat nie słuchałem tak mają ale wśród przezemnie odsłuchiwanych SU-810, SU-V45A, SU-V670PXS, SU-V900 każdy miał szybki, aczkolwiek może nie tak samo kontrolowany bas (chodzi mi tu o niwelowanie stanów nieustalonych na głośniku,a nie o rozlazłość basu).Co do góry i średnicy to już wszystko zależało od wieku i stanu wzmacniacza, jego eksploatacji itd.Zwykle jednak są to prezentacje dźwięku dość analityczne z lekko cofniętą średnicą i ( NIESTETY ) obciętym poniżej pewnego poziomu basem (kiedyś się sprzeczałem z pewnym forumowiczem o to i miał jednak rację (sprawdziem podczas odsłuchów) ).Jednak może to wieloletnie przyzwyczajenie albo typ ulubionej muzyki sprawia to,że jeżeli ktoś polubił dźwięk Technicsa ale i odsłuchiwał inny sprzęt to tak łatwo się go nie pozbędzie.

Niestety 3/4 Technicsów ma jedną wadę, no w sumie 2 wady,które utrudniają życie chcącym poprawić to co w Technicsie spartolone (a dużo tego firmowo jest). Kostka AN7062N,która nagminnie jest stosowana tak jak przetwornik MASH w CD oraz strasznie zagmatwane (przynajmniej niektóre konstrukcje) podłączenie hybrydy i przedwzmacniacza.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

>Zydelek, 18 Sie 2006, 01:19

>A tak na powaznie- do Technicsa to wyłącznie okablowanie Nordost Gold.

A tak z ciekawości: ile taki kabelek kosztuje?

Jestem Europejczykiem.

no tak ...nordost do technicsa najleprzy...?akurat mam nordosta...czyli co już nic nie wycisne.??

a może ktoś nawiąże do tematu wątku i spróbuje przedstawić jakomś sensowną alternatywe do modelu su-vz220 .jeśli nie wspomniany Cambridge Audio A1 to co..???

dziękuje za wszelkie porady

Miałem kiedyś Technicsa SU-V660. Mój kolega miał SU-VZ220.

Kiedy chciałem sprzedać mój SU-V660, to kolega pomyślał, żeby go włączyć u siebie i sprawdzić, jaka to będzie różnica, bo może by go ode mnie kupił w miejsce swojego SU-VZ220.

Przynieśliśmy do niego mój wzmak, podłączyliśmy kable i w trakcie tego kolega zastanawiał się na głos: "ciekawe, czy to będzie lepiej". Kiedy włączyliśmy, to po kilku-kilkunastu sekundach powiedział: "juz jest lepiej!". I już go zatrzymał.

Piszę o tym wszystkim, bo SU-V660 to nie jest żadna rewelacja, a jednak był bez porównania lepszy od SU-VZ220.

Zatem sądzę, że nie potrzeba wiele, żeby zagrało znacznie lepiej, niż Technics SU-VZ220.

Janusz z Torunia

Yanoosh

no zdziwiłbym się gdy było inaczej pański model jest wart dwukrotnie więcej niz model kolegi,powinien zagrac lepiej,a i moc ma więkrzą...

mi raczej chodzi o porownanie w tej samej klasie cenowej, no może 20% nie 100 więcej.

a moze wystarczy przejść z klasy A na AA...???

Porównywanie Technicsa do CA to troche nie na miejscu :)

Bez zastanowienia sprzedaj tego Technicsa i kup sobie jakiegoś starszego NADa albo Rotela...bo w A1 może ci troche brakowac mocy i prądu co wcale nie znaczy ze CA jest złe...jest bardzo dobre tylko nie A1...polecałbym A500. Najpier sprzedaj technicsa i napisz ile masz kasy i z czym to ma grac to cos doradzimy ;)

Pozdrawiam.

Moze kilka slow z mojej strony jako bylego posiadacza CA A500 a i technicsa (co prawda inny model, ale z podobnej polki cenowej mialem okazje sluchac u siebie) przyda sie koledze Bocianvip (chociaz nie do konca bo technics nie dokladnie ten).

Jesli chodzi o ogolnie rozumiana "spokojniejsza" muze (folk, jazz, pop, klasyka itp.) stawiam na CA, moze bas bedzie nie lepszy niz z japonczyka (jak nawet nie straci nieco na mocy- moze troche zyska na kontroli - zalezy z czym ma grac), ale srednica i wysokie zdecydowanie klarowniejsze, bardziej szczegolowe z wieksza glebia, barwami i tzw. powietrzem. Tu CA sprawdzi sie na pewno i bedzie lepiej niz u skosnookiego. Do mocnego rocka, czesto ze srednio zrealizowanych plyt to juz kwestia dyskusyjna - trzeba posluchac ze swoimi glosnikami i porownac, czy taki sposb prezentacji jak z CA bedzie dla ucha sluchacza OK. Nie odkryje tu nic nowego jak powiem, ze duzo zalezy od podlaczonych kolumn, nalepiej miec mozliwosc posluchania u siebie. Pewniki moim zdaniem odnosnie doboru kolumn do CA A500 to kolumny o imp. znamionowej 8 ohm i dosc duzej skutecznosci, bo wydajnoscia pradowa to on nie imponuje (chocby trafo 180 VA w zasilaczu), ponadto raczej "ciemniejsze" (nie wiem jak pieknie :) po audiofilsku to opisac, ale wiadomo o co chodzi), stonowane w zakresie wysokich tonow, gdyz moim zdaniem A500 jest raczej zdecydowanie jasnym wzm. O kablach sie nie wypowiadam, bo to dla mnie ostatni istotny element w torze, szczegolnie w tej klasie cenowej (ja uzywalem EagleCable Transmission line alpha). Podsumowujac: teraz CA 500 sa z drugiej reki dosc tanie, wiec mozna sie zastanowic nad zmiana (polecam zakup z tzw. dobrych rak, moze od kogos z forum - ja sprzedalem jakis czas temu - byl prawie jak nowka).

pozdrawiam

kal800, 23 Sie 2006, 11:51

>Hej,

>

>A co myślicie o SU-A700Mk2 ? Posiadam takowy i będe chciał go wykorzystać przejściowo zanim nie

>kupię czegoś lepszego.

Miałem go kiedyś przez parę lat. Brzmienie do kitu. Sprzedałem i kupiłem starszy model SU-VX700. Zamiana dała dużą poprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.