Skocz do zawartości
IGNORED

jak amplituner AV zamiast wzmaka 2.0?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Potrzebowałbym porady.

Obecnie mam osobno kino domowe 6.1 (dość przeciętne) i zestaw stero – wzmak Amplifikator 2003 i Marantz SA17S1 (SACD mutlichannel). Zajmuje mi to w sumie dwa pomieszczenia w domu – chciałbym jakoś to razem połączyć w pokoju kinowym (który zresztą ma lepszą akustykę, wyciszę go itd.). „Połączyć” nie jest może dobrym stwierdzeniem – praktycznie to chciałbym sprzedać swój obecny amplitunerek AV, sprzedać Amplifikatora, dołożyć trochę i kupić coś co z jednej strony pozwoli mi na dobre jakościowo odsłuchiwanie w 2.0 (na poziomie mniej więcej jakości dźwięku Amplifikatora, czyli całkiem niezłego wzmaka 2.0), a z drugiej strony w przypadku wrzucenia filmu pozwoli mi na 5.1-6.1 (ew. 7.1). Omijam kwestię kabli, kolumn itd. – na razie moim problemem jest kwestia wzmaka/ ampla AV.

Co byście polecili? Jakie rozwiązanie w takiej sytuacji?

Widziałem w wyprzedażach TOPHIFI Maranta PS17 (nawet nie wiem czy jeszcze go mają) – nigdzie na necie nie ma o nim szerszej recenzji. Czy taka klasa sprzętu mogłaby rozwiązać mój „problemik”?

Uwaga: wiem, że uzyskanie wysokiej jakości dźwieku 2.0 z amplitunera jest trudne - dlatego pytam. Ta uwaga jest dla tych radosnych wpisywaczy co mi zaraz udzielą rad w stylu "dobry wzmak zawsze będzie lepiej grał niż AV" itd. ;-))))

https://www.audiostereo.pl/topic/27698-jak-amplituner-av-zamiast-wzmaka-20/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na pewno to, choć drogo :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w Sopocie w TopHIFI jest Primare SPA20 za 6500

czy ktoś ma jakieś informacje jak to gra? wiem, że sam SPA20 daje tylko 5.1, ale pewnie wysokiej jakości... zawsze można kiedyś w przyszłości dokupić końcówkę mocy i uzyskać 6.1-7.1...

kusi mnie ;-))

a gdyby tak kupić monobloki Marantz MA6100 do napędzania frontów a resztą sterowałby Usher DV-9.... co sądzicie?

monobloki są w promocji TOPHIFI po 999zł... Usher DV-9 w promocji za 2000zł... ale jak to zabrzmi w stereo? ;-)

Za 6.5 kzł nie dostaniesz lepiej grającego amplitunera od Primare - ale najpierw posłuchaj - do wzmaka stereo dużo mu nie brakuje, a może nawet być lepszy od paru wynalazków stereo ;-)

A moze Rotel RMB-1075?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

no i potestowałem ;-)

zestaw:

kolumny Etera Allumina (Radicon),

kable bi-wire Audionova Quasarus Standard i Solaris

CD/SACD: Marantz SA17S1

dvd: Denon 1920 (podłaczony coaxialem Audioquest)

interkonekty: XLO PRO 150 i Siltech New York (na zmianę)

sieciówki: Neel (standardowy), XLO

pokój 15m2

tesowany sprzęt:

1. Amplifikator 2003 (+ Usher DV-9)

2. Primare SPA20

Po Primare sporo sobie obiecywałem - wysokiej klasy wielokanałowiec, dobre 2.0, uznan marka, wysoka cena )(niegdyś ;-), obecnie za 6,5K w TopHiFi. Usher mnie nie przekonywał generalnie - zawszw to drugi klocek, przełaczanie itd.

Primare podłączyłem dośc szybko, kalibracja ustawień kolumn itd. jest manualna ale wygodna gdyż menu ma OSD na ekranie. Sporo opcji konfiguracyjnych - praktycznie wzmak można skonfigurować inaczej do każdego rodzaju dźwięku: cd, sacd, dd, dts. Podłączyłem kolumny, puściłem kilka utowrów. Hmmm.... głęboki bas, średnica w miare OK, soprany lekko wycofane. Takie miałem odczucie w porównaniu do dotychczasowego odbioru jaki miałem na Apmlifikatorze. I to pewne odczucie, że wykonawcy nagrywali płyty mając "nie najlepszy dzień", nie wysilając się, albo ne mogąc przekrzyczeć jakiejś bariery dźwięku.... Kino - rewelka. Nic dodac nic ująć. Dźwięk - nie nazwę go wielokanałowym..... jest to dźwięk przestrzenny. Wiele planów, przetrzeni, dźwięki w róznych płaszczyznach itd. Miodzio. I tylko na 5.1. Od teraz mam w nosie 6.1 czy jakieś 7.1 ;-)))

Właczyłem Amplifikatora aby porównać stero. Zaskoczenie - brzmi w zasadzie prawie tak samo jak ten kilkukrotnie droższy Primare ;-). Może gdzieś tam jakies niskie basy zniknęły, albo się wycofały, ale za to przybyło wyższej średnicy i Leonard Cohen znów zaczął wciągać powietrze szparami w zębach ;-). Zaskoczenie. Wziąłem żonę - kompletnego laika - puściłem jej kilka utworów Chrisa Isaaca na Primare a potem włączyłem na Amplifikatorze. "Ile niby więcej kosztuje ten Pri-coś-tam? Przecież ten Twój brzmi o wiele lepiej..." skwitowała i poszła...

Biorę się za Ushera. Podłaczam do niego i dvd i cd. Puszczam stero przez "pure direct". Hmm.... sprawdzam gdzie "podziały się" basy? - może coś z kablami do kolumn namieszałem. Niby wszystko OK. Ale w porównaniu do Primare i Ampla dźwięk jednak niższej klasy - a może po prostu inny, oszczędniejszy. Ciut bardziej techniczny. Ale Usher jest przcież "przybudówką" do wzmaka 2.0 więc w ostateczności tak swoje nalepsze źródła można podpiąć pod wzmaka 2.0 i USharea włączac tylko przy dvd i kinie domowym. Testuję kino. Nie jest źle. DVD jest podłaczone cyfrowo do Ushera a z niego cinchai idzie do wzmaka 2.0, który napędza fronty. Całość jak się okazuje można kontrolowac jednym pilotem Ushera - widocznie wzmacnia sygnał na wyjściu analogowym do wzmaka. Można więc i dobrą końcówkę mocy po prostu podłączyć. Jak taki układ brzmiał w kinie? Na pewno słabiej niż Primare, ale ta słabość też nie była taka aby od razu sprzęt wyłączyć. Pewne zakresy basów, przestrzeń - tutaj mogło być lepiej. Ale porównuję to do dobrego wzmaka wielokanałowego - myślę, że porównanie ze średije jakości amplitunerem kinowym dowiodłoby że taki USher to całkiem sensowne rozwiązanie dl akogoś kto preferuje 2.0 a po prostu chce miec procesor dźwięku DD EX/DTS ES (6.1) i sensowny, rozsądnie brzmiący napęd na wszystkie kolumny poza 2.0.

No i co... Usher odpadł. A ja siedzę i słucham to Primare to Amplifikatora aby się zastanowić co ostatecznie wybrać. Moja konkluzja jest taka - gdyby konstruktor Amplifikatora, P. Burski, pokusił się o konstrukcję wzmacniacza wielokanałowego o dźwięku Amplifkatora to byłby to hicior. Po raz kolejny okazuje się, że jakośc brzmienia nie ma aż tak wiele wspólnego z przedziałami cenowymi czy markami. Ale o tym wszystkim przecież wszyscy wiemy.....

Pytanie z innej beczki. Ten dźwięk z Primare jest dość mięsisty, basowy. Pomieszczenie ma 15-18m2 i stoją tam podłogówki. Jest dość basowo. Zastanawiam się nad tym czy wysokiej klasy monitory nie byłyby lepszym rozwiązaniem. Szukałbym na przyszłość czegoś co zachowując dobrą równowagę tonalną i pozwalając wciąż na niski bas (ale nie dominujący wcale) jednocześnie dałoby analityczny, precyzyjny dźwięk. Jak to się mówi - żeby było słychać "paznokcie szarpiące struny" ;)). Co generalnie ze znanych Wam kolum byście polecali do takiego małego pomieszczenia?

B&W 705? ;-)

kazik-t, 27 Sie 2006, 13:40

>kto wie coś o PIONEER VSA-E06 bo w necie niczego nie znalazłem. Czy jest to coś, coś warte.

>Miałoby grać i stereo i kino. Jednak stereo bez specjalnych oczekiwań.

Sam wolałbym w innym języku, ale zawsze coś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>adamgdansk: Pozdrawiam. Sprobuj (jesli jeszcze sa osiagalne) Fibry - zupelnie inny dol pasma. Wg mnie za malo basu do A., ktory rozrzutny pod tym wzgledem nie jest (przynajmniej w moim slabo tlumionym pokoju), ale do Primare moga byc OK. Bas krotki, punktowy i bardzo zroznicowany (duzo bardziej niz w Alluminach) - mnie brakowalo wlasnie tego "miesa" (roznica miedzy Alluminami a Fibrami byla bardzo dobrze slyszalna na poczatku Brothers in Arms - burza w tle).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.