Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6 vs Ikon 7

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Miałem ostatnio przyjemność słuchać kolumn Ikon 6 i chyba się zdecyduję na zakup tych kolumn. Zastanawiam się jeszcze nad wyższym modelem - Ikon 7 - jednak niestety w sklepie nie mieli tych zestawów. Czy ktoś mógłby mi scharakteryzować różnice pomiędzy tymi modelami - głównie chodzi mi o informację w czym Ikon 7 mogą być lepsze od 6, gdyż brzmienie prawdopodobnie będzie bardzo zbliżone.

pozdrawiam

Kal800

https://www.audiostereo.pl/topic/27739-dali-ikon-6-vs-ikon-7/

Za szóstkami przemawia na pewno ich cena. Na swojej stronie Dali powołuje się na wiele pozytywnych recenzji, w tym rodzimego Audio Video, ale wiadomo jak to bywa z recenzjami...

Siódemki pewnie mają podobny charakter dźwięku, głośniki te same, tyle że jeden basowy więcej. Dużo zależy też od wilekości pomieszczenia, w którym ma stać przyszły zakup, bo 7 to już kawał kolumny i do mniej niż 30m2 raczej bym ich nie wstawiał.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Mam DALI IKON 7 i słuchałem IKON 6 różnica wg mnie na kożyść siudemek to swobodniejszy dźwięk lekkoś odddania materiału muzycznego, dłębia dynamiki. U mnie stoją w bardzo małym pomieszczeniu ok. 14 m2 i przy muzyce jakiej słucham grają tak dobrze, że nawet nie chce mi się ich przenosić do większego pomieszczenia żebu eksperymentować. Pewnie że przy pardzo wysokich poziomach głośności duszą się ale przy średniej i wyższej grają wyśmienicie. A słuchałem wielu zestawów w podobnej cenie. Jak na ten przedział cenowy to mają piekielną rozdzielczość. Do jezzu, klasyki, muzyki instrumentalnej, bluesa, doskonały wybór POLECAM.

> Czy ktoś mógłby mi scharakteryzować różnice pomiędzy tymi modelami - głównie chodzi mi o

> informację w czym Ikon 7 mogą być lepsze od 6, gdyż brzmienie prawdopodobnie będzie bardzo

> zbliżone.

Chyba kol.Soso jest najlepszym specem od Dali Ikon na tym forum.

PS. A DaliSuite 2.8 nie bierzesz pod uwage jako alternatywy?

Dzięki za odpowiedzi.

Mam dodatkowe pytania:

1. Jak te kolumny (7) zagrają przy nowszych brzmieniach (Chemical Brothers, Massive Attack, Leftfield, Royksopp, itd)? Wydaje mi się, że rock, klasyka czy jazz stoją na całkowicie odmiennym biegunie jeżeli chodzi o charakterystykę.

2. Jak możecie scharakteryzować brzmienie Suite 2.8?

pozdrawiam

Kal800

• 3 tygodnie później...

Icon 7 moim zdaniem sa lepsze od Suite 2.8.

Roznica miedzy Icon 6 i 7 - nie tylko rozmiar ale i charakter dzwieku jest nieco inny. Icon 6 sa subtelniejsze i ladnie wyrownane w dole pasma. Icon 7 chca czy nie maja spora lekkosc w basie i tapniecie stopy jest nie tylko slyszalne ale i namacalne. Ta lekkosc i swoboda dobrze robi w wielu nagraniach i osobiscie wole Icon 7 od Icon 6. Gora pasma bardzo podobna ale Icon 6 chyba sa w tej materii wyrazistsze no bo wlasnie - nie tak pogrubione w dole pasma i przez to wydaje sie, ze gora jest bardizej czytelna. Pewnie to zludzenie.

Generalnie Icony to zaskakujaco dobre kolumny w swej cenie. Nadaja sie swietnie do kazdego typu muzyki, takze do rocka.

Icon 7 nadaja sie i do mniejszego pomieszcznia ale przy sluchaniu bardzo cicho moga byc zbyt basujace a srednica mniej czytelna.

pzdrw

soso

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.