Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumn do 1200zł - DIY czy fabryczne?

Simonello

Rekomendowane odpowiedzi

lancaster, 24 Sie 2006, 14:24

Spl glosnika oczywiscie ze musi sie uwzgledniac - stad wlasnie wynikaja roznice w rzedach filtrow elektrycznych i akustycznych. Uzyskanie super plaskiej charakterystyki za wszelka cene nie powinno byc priorytetem przy budowie zestawu. Na ostatniej stronie watku p Adama zamieszczalem co nieco wywodow na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

fakt, woofery wyglądają na nieoryginalne, jeśli te tu są oryginalne:

Ukryta Zawartość

chyba że to złudzenie

Ukryta Zawartość

No, kilkanaście wpisów offtopowych poszło, ale szkodzi, nie obrażam się :-)

TYlko czekam na propozycje głośników, przecież na pewno XT18WH i XT25 to nie wszystko!

>Mam do dyspozycji 1200zł na kolumny podłogowe, mogą być uywane. Słucham głównie rocka i jazzu.

>Czy jakieś używki w tej cenie są w stanie pobić DIY?

także MSP300 są jak sądzę "intopowe", offtopowa okazała się konkretna oferta "hifiaudio"

niemniej jednak jeśli uznajesz mój wpis o MSP i vintage za offtopowy to przepraszam i do widzenia :-)

Simonello przeglądnij oferte Akustyka może tam znajdziesz coś co do Ciebie przemówi. Kisiel ma w ofercie wydaje się kilka ciekawych propozycji blisko Twojego budżetu.

Już przeglądałem ofertę Kisiela, jednak trochę martwi mnie wiele opinii na temat beznadziejnych zwrot, których nie projektują na podstawie własnych pomiarów.

Simoleno

W wymienionej przez ciebie kwocie zmiescilbys sie z parka visatonowa al170 oraz kopolkami ke25sc (te ceramiczne). Mozna z tego zrobic naprawde pozadny zestaw. Jezeli w gre wchodzilo by zamowienie z audiocomponents to mozesz tez przemyslec nowa wersje seasa L18 oraz 27tbfc/g w parze z soba.

Ukryta Zawartość

Hehe, ale jestem szprytny :-) A co o tym specjaliści sądzą? To jest bi-wire?

Ukryta Zawartość

Simonello, 24 Sie 2006, 15:21

Mialem al130, al170 oraz ke25sc i powiem ci ze glosniki sa naprawde bardzo dobre. Zwrotnica - przeciez to jest DIY to sobie mozesz zrobic, pomiarowka chociaz skromna i po sprawie. Na tym wlasnie polega DIY.

Simonello, 24 Sie 2006, 10:10

>że budy i

>wykończenie to minimum 400zł. A na DIY mogę przeznaczyć więcej, gdyż nie byłby to jednorazowy

>wydatek.

Też tak liczyłem. Właśnie kończę klona AP. Cała reszta poza przetwornikami kosztowała mnie ponad 1kpln.

Nie licząc ścisków, frezowania otworów (zleconych).

Mając doświadczenie i warsztat możesz się wyrobić w mniejszej kasie.

Przykład (ceny na swoim przykładzie):

MDF z docięciem ~300.

Bitum - 150 (jak chcesz dać 2 warstwy).

Fornir - u mnie 100PLN.

Klej do drewna 70 (2 tuby Pattexa - 1 mało)

Timebond 70 (3 puszki 0,5kg)

Frezowanie otworów pod głośniki, BR i terminal ze zwrotką - min. 20 PLN za otwór.

Ja mam 6 otworów w każdej skrzyni...

Lakier 35-60 PLN.

I już mamy 800 PLN.

Do tego policz robociznę lub narzędzia (minimum ściski 150).

Szlifirka oscylacyjna (można sie obejść) 150PLN

Do tego takie "duperele" jak śruby, papier śc., wałki, szpachla itd.

Też myślalem że się wyrobię w 600 PLN....

Simonello, zaryzykował bym Vife XT(żywy dxwięk, ponoć znieksztalcony bas, ale za to w efekcie końcowym sprawia wrażenie szybkiego) i do tego dąłbym aluminiowego Seasa. Bardzo dobra, żywa góra, co tu dużo mówic jak dla mnei to dopiero Revelatory SS podchodzą, chociaż i tak czasami wybrałbym Seasa(perkusja!). Inne tekstylne kopułki w tym zakresie nawet nie podchodzą. Co dośrednicy jaka wydobywa sie z tego głośnika, ciężko pisać, ale myśle, ze powinno się to żywe brzmienie obu przetworników ładnie skomponować.

Za to gdybym miał wybierać optycznie, to do XT18 dałbym również Vifę XT, tyle, ze 19, a nie 25.

W obu przypadkach ciąłbym 3-3,5KHz.

Pozdrawiam i sorki za offtopy;)

>MDF z docięciem ~300.

>Bitum - 150 (jak chcesz dać 2 warstwy).

>Fornir - u mnie 100PLN.

>Klej do drewna 70 (2 tuby Pattexa - 1 mało)

>Timebond 70 (3 puszki 0,5kg)

>Frezowanie otworów pod głośniki, BR i terminal ze zwrotką - min. 20 PLN za otwór.

>Ja mam 6 otworów w każdej skrzyni...

>Lakier 35-60 PLN.

>I już mamy 800 PLN.

Co?! MDF 300zł? To żeś pzysolił - spokojnie można się zmieścić w 100zł. Klej do drewna to kwesia 20-30zł, fornir max.50zł, klej do forniru 40zł, lakier mam, wytłumienie mam, wcale nie jestem pewien, czy bitumiczne mapy to konieczność.

>Co?! MDF 300zł? To żeś pzysolił...

Widziałeś projekt, że oceniasz?

Żeby trochę przybliżyć - sam MDF na 1 skrzynkę waży 35 kg.

Wyraźnie napisałem o swoich doświadczeniach.

Ale widocznie ze względu na wszechpanujące: "chyba" "wydaje mi się" "kolega zapewniał" i "gdzieś czytałem" Ci to umknęlo.

kubedes zgodze sie troszku z toba co do kosztow fajnie się pisze buda ot co.

Dechy jak dla mnie 150zł, klej dwie puszki rakolu (najlepszy klej) 30-35zł. fornir koło 70zł. klej do foriru 2-3 puszki kleju Moment czyli 3*20-25zł. Teraz lakier litr Caponu 20zł litr lakieru np Domalux 25-30zł. papier scierny pedzle 20-30zł. Oczywiście jak każdy ma wyżynarke frezarke szlifierke najlepiej taśmową.

Więc kosztu budy wcale takie małe nie są.

Simonello, 24 Sie 2006, 19:53

>Widocznie robiłeś bardzo porządne i solidne

>obudowy.

Solidne. Jak tylko wydadzą pierwsze dźwięki i nie będzie to "kupa" to cały projekt zamieszczę na forum.

pzdr

k.

Simonello 25 Sie 2006, 09:13

Coś takiego byłoby trudne w realizacji (choć niewątpliwie możliwe), z racji wyższej efektywności M21WO należałoby do pewnego stopnia włączyć baffle step średniotonowca do zbocza akustycznego filtru (a'la Audio Physic, choć nie tak bardzo jak oni zwykli to robić). To z kolei wymagałoby bardzo niskiego (elektrycznie) podziału - co oznacza duże cewki i kondy a także duże obciążenie średniaka mocą (byłby on bardziej obciążony niż M21, podczas gdy jego średnica cewki to tylko 25mm, M21 ma 40mm) - a więc przy nieco głośniejszym słuchaniu środek cierpiałby od kompresji termicznej podczas gdy bas byłby od niej praktycznie wolny.

PS. Zupełnie nie rozumiem dlaczego koniecznie chcesz tą XT25 - jak dla mnie nowy HDS jest dużo lepszy, a kosztuje u AkustyK'a tylko 190PLN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Chyba w końcu znalazłem coś dla siebie :-)

Ukryta Zawartość

Simoleno

Masz metlik w glowie - mysle ze to przez to ze nie do konca sprecyzowales swoje wymagania odnosnie zestawu.

Proponowalem ci kila postow wyzej bardzo dobry zestaw: seas L18 (nowa wersja z brake up kolo 7k) wraz z 27tbfc/g. Jest to bardzo dobra propozycja cena/jakosc moim zdaniem. Na zaphaudio jest na w/w przetwornikach konstrukcja dokladnie obmierzona (choc autor pisze ze mozna z tego jeszcze wiecej wyciagnac). Jezeli zabieral by sie za 3way (co bez pomiarowki odradzam) to proponowal bym ci w roli sredniotonowca dac mniejszy glosnik, np al130 ktory jest znakomity i na dodatek potanial ostatnio, a na dol znalesc jakis dosc efektywny wofer. Przemysl prosze ta kombinacje z seasami bo jest bardzo dobra.

Zebys mial jeszcze wiekszy metlik w glowie to popatrz sobie rownierz na visatona al170 ktory tez jest ciekawa propozycja.

Chyba jednak stanie na L18 i 27TBFC/G. Jestem zdecydowany na 80%, tlyko jeszcze nie wiem, ile mnie to wyniesie. Jedną zwrotę mam na zaphaudio, ale i misiomor dysponujący pomiarami z laba Seas'a zaoferował swój projekt. Myślę, że te głośniki to jednak będzie optymalne połączenie fdo mojego pokoju. Jak będzie za mało basu, dorobi się z czasem suba.

l18rnx/p (h1224) 58.85

27tbfc/g (h1212) 29.70

177,1E w audiocomponents, nie wiem ile jest znizki i vatu. Orjentacyjnie glosniki kolo 800-900 pln.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.