Skocz do zawartości
IGNORED

Brak stereo w tunerze

timex605

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilkunastu tygodniach polowania na allegro udało mi sie kupić tuner do mojego wzmacniacza. Tuner Proton AT-200. Wizualnie stan idealny, lecz niestety radość moja trwała kilka minut. Po podłączeniu do zestawu, podłączeniu anteny okazało się, że tuner gra w trybie mono. Nie działa wskaźnik siły sygnału, nie świeci lampka "stereo" , a przełączanie mono-stereo nie robi żadnej różnicy w dźwięku. (dalej mono).

Po otwarciu posprawdzałem połączenia na drodze antena-płyta, ale wszystko w porządku.

Odpisałem symbole układów scalonych. Może ktoś z fachowców podpowie gdzie szukać rozwiązania problemu.

Układy : LA3400N , TC9137BP, LA 1266C4558C.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/27777-brak-stereo-w-tunerze/

Podłączącz tuner do dobrej anteny na pasmo UKF,możliwe że ktoś w nim grzebał ,za dekodowanie stereo odpowiedzialny jest w nim układ LA3400N ,sprawdz czy nie ma w pobliżu niego potencjometru montażowego odpowiedzialnego za próg załaczania dekodera(przy niskim sygnale przełacza się na mono )znajdz lokalną stacje najsilniejszą i sprubój ew.pokręcić takim potkiem ,zapamiętaj jego poprzednie ustawienie

Nie chcę straszyć ale kupiłem "100% sprawny, gwarancja satysfakcji" tuner z takimi samymi objawami i po wizycie w serwisie okazało się że był mocno rozstojony, jakiś geniusz go chciał przesunąć z pasma wscodnio niemieckiego (chyba do 102 MHz) na nasze. Oczywiście tuner był "nie grzebany". Ale na Allegro to można trafić...

No właśnie wychodzi na to że i ja trafiłem. Najbardziej mnie bierze cholera , że wizualnie jest naprawdę w idealnym stanie, w środku jakby dopiero co wyszedł z magazynu. Nic nie kopane, zakres fabryczny . Szukałem tego modelu codziennie przy porannej kawie na ebayu, allegro od ładnych kilku tygodni.

Poprosiłem fachowców żeby spojrzał. Jeden twierdzi, że to dekoder stereo, następny, że dekoder i może głowica fm, bo na automacie nie znajduje niczego. Dekoder w sumie grosze, tylko jakoś sklep nie odpowiada :/

Sprzedawca z allegro twierdzi , że u niego grało OK, ale jakoś mu nie wierze, bo zdjęcia na allegro przedstawiają te same objawy tzn. widać na wyświetlaczu częstotliwość lecz nie świeci stereo i brak wskazania siły sygnału. Gdu mu o tym powiedziałem odparł, że robił fotkę bez anteny i dlatego.

A wracając do wałków na allegro to dziwnym trafem , a kupiłem naprawdę dużo, nigdy mnie to nie spotkało. Ogólnie jak tak teraz wspominam , to nigdy nikt mnie nie zrobił w konia i zastanawiam sie dlaczego ten akurat na takie małe pieniądze chce być pierwszym.

I ja tez zakupiłem tuner który "nie grał stereo" (to się okazało dopiero u mnie) i - na szczęście (???) wszystko działało lecz trzeba było całość zestroić na przyrządach... lub bez (jak ktoś potrafi) - za co sprzedający zwrócił.

I tak miałem w zamiarze "odświerzać" (podejżane niektóre elektrolity) i stroić więc nie płakałem zbyt :-)

Kosztował mnie grosze - a działa mniodzio :-)

Jak sie za bardzo na UKF nie znasz- nie ruszaj, jak masz oscyloskop i umiesz go obsłuzyć -pytaj :)

Życzę wszystkiego naj

J

Dzięki za słowa otuchy. Tuner powędrował do fachowca a ja ustaliłem ze sprzedawcą, że on kupi układ i mi go podeśle. To będzie jego wkład w naprawę.

Mi on wygląda jakby przeleżał gdzieś w magazynie swoje lata ze względu na uwalony układ, lub ze zwrotu sklepowego. Myśle więc , że nie jest to rozstrojenie. Mam aplituner równierz Protona, ten akurat z chyba 84r i gra tak, że zawstydziłby naprawdę wielu obecnie produkowanych konkurentów, a jest przed wymianą kondów.

Pozdrawiam

Być może wystarczy ponownie zestroić potencjometrem stereodekoder. Jeśli to nie daje nic - to wtedy p.cz i głowicę.

Jeśli nadal nic - to być może stereodekoder jest ukskodzony lub, co mniej proawdopodobne, któryś z elementów wokół niego (ścieżki, kondensatory - jeśli nie pracuje oscylator) i trzeba ten układ wymienić.

To widzę że nie tylko ja trafiłem na sprzedawcę który jeszcze żyje w epoce gdy radio było mono i jak tuner wydaje jakieś dzwięki to jest sprawny. Ten mój nie mógł pojąć że naprawa (zestrojenie) była droga a części (rdzenie filtrów) prawie bez wartościowe, myślał że ja go chcę naciągnąć, nieźle się wtedy wkurzyłem, niedość że dostałem zepsuty tuner, nałaziłem się i zapłaciłem za naprawę to jeszcze ze mnie robił oszusta. W "rekompensacie" dostałem deck Technicsa M7 który miał być zepsuty a okazał się całkiem sprawny:)

Ja także pozwolę się dołączyć do tego wątku i przenieść treść z innego.

Zakupiłem tuner Sony ST-313L. Niestety gra tylko w trybie mono. Czy ma ktoś może pomysł jak to naprawić. Może wie jaka jest tego przyczyna. Może poda jakieś wskazówki co i jak sprawdzić. Załączam zdjęcia. Niestety mój aparat w telefonie robi kiepski fotki.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Objawy tak jak powyżej nie pali lampka stereo a przy próbie przełączania mono/stereo nie ma żadnej różnicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-66-100007190 1170298871_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znajdź serwisówkę twego modelu, tam zazwyczaj jest dokładny opis jak, gdzie, co i czym mierzyć i czym i jak kręcić aby uzyskać efekt. Zazwyczaj ogólnie - heterodyne na określone f, głowicę na maksimum sygnału (specyficznie układy strojeniowe LC na środek i kraje pasma) p.cz. czyli zazwyczaj 10,7MHz na maksimum sygnału, dalej detektor i dopiero wtedy stereodekoder.

Szybka diagnoza to można podać sygnał p.cz lub MPX z zestrojonego innego odbiornika i zobaczyć efekty... Ale to już diagnostyka uszkodzeń a nie strojenie.

Konieczny oscyloskop i schemat... częstościomierz i generator w.cz przydatne...

Jeżeli nic ci to nie mówi poproś fachowca, dla sprawnego serwisu nie jest to wiele roboty.

powodzenia

J

Zwykle stroi się na maksimum sygnału i najlepszy odbiór. Nie jestem powiedzieć Ci co dokładnie stroić - trzeba po kolei sprawdzić cewki, trymery, ale kręcić nie za dużo, żeby zupełnie nie rozstroić - jeśli nie daje to wyraźnej poprawy - wracamy do położenia wyjściowego. Można to zrobić bez oscyloskopu. W przypadku gry radio gra dobrze z bardzo krótką anteną (5-10 cm drutu) to można przypuszczać ze glowica i p.cz. będą zestrojone optymalnie.

Stereodekoder można sprawdzić i dostroić własnie za pomocą dobrego sygnału MPX z innego odbiornika - jeśli wiesz skąd go pobrać i chce Ci się stosować tą procedurę (sygnał podajemy przewodem ekranowamym). Wtedy można potwierdzić lub wykluczyć jego usterkę.

kochani co wy z tym strojeniem-mono mu gra czyli cały tor UKF jest dobry-nic sie samo az tak nie odstraja.Po prostu uszkodzenie jest w dekoderze albo koło dekodera, no może jakiś filtr 19 KHz ale to sie nie zdarza.I tak musisz to komus dać bo to nie jest robota na wsadzenie śrubokręta i nic nie kręć niepotrzebnie.A dokumentacja tez jest potrzebna -chyba żę stereodekoder to typówa to fachowiec sobie poradzi. I to wszystko pod warunkiem że teraz miernik poziomu sygnału z anteny wychyla ci sie na przynajmniej połowę skali bo jesli mniej to to może byc przyczyną.

Kilka ładnych lat temu często przestrajałem odbiorniki UKF z pasma "zachodniego" na "nasze".

Na tej podstawie mogę jednoznacznie stwierdzić, że bez porządnej specjalistycznej aparatury (wobuloskop) nie da się tego prawidłowo zrobić (dokładniej mówiąc da się ale trzeba jednak mieć duże doświadczenie i wiedzę i czas). Wiele razy poprawiałem rozgrzebany sprzęt po tych co stroili na słuch lub maksimum sygnału - rozpacz.

Jedyne co mogę zaproponować to oddanie tunera do fachowca i to takiego, który dysponuje sprzętem i ma doświadczenie z lat kiedy tuner był produkowany.

Uważam, że dla uzyskania odpowiedniej jakości brzmienia (a o to nam przecież chodzi) jest to jedyna droga postępowania.

Rycho - masz racje jak najbardziej

muls - ja właśnie tak w niedawno kupionym Kenwoodzie miałem, grał mono, nawet nieźle, stereodekoder nie łapał MPX. po zestrojeniu całości chodzi jak złoto. Miał rozkruszony rdzeń p.cz i wszystko "ruszone". Zreszta po wielu (20?) latach służby biorąc pod uwagę że jest tam masa elementów starzejących sie należy sie zestrojenie.

Pozdrawiam

JaroMi, 27 Sie 2006, 21:48

Pokruszone rdzenie ferrytowe to standard. Pękają gdy "fachowiec" kręci nimi przy pomocy metalowego wkrętaka.

Zgodnie ze sztuką robi się to specjalnym stroikiem wykonanym z plastiku.

Niezależnie od tego, że nie wpływa on na indukcyjność cewki to również nie kruszy rdzeni.

jaromi> właśnie wszyscy po takich poradach zaczynają kręcić czym sie da, a kręcić należy tylko wtedy gdy jest taka konieczność, bo ktoś już kręcił ,bo rozpadł się rdzeń.Właśnie kręcenie powoduje zę rdzenie rozpadają się a potem ciężko dostać taki sam (gwint,przenikalność,średnica) zaczyna sie dłubanie żeby go wyciągnąć,pęka sam filtr i już jest dupa-o czym początkujący nie wiedzą.Mam 8 tunerów ,w tym jeden lampowy! mam wobuloskop RHODE@ScHWARCA i jak na dziś nic tam stroić nie trzeba.Co najwyżęj skorygować heterodyne a i tego nie robiłem bo nie warto o te 100 khz.Rozkruszony rdzeń właśnie to efekt kręcenia beż potrzeby.Peknięcie( nie rozkruszenie) samego rdzenia w filtrze to jeszcze nie tragedia i generalnie nie narusza strojenia.Te filtry chodzą szeroko.Ale faktycznie rdzenie zmniejszają swoją przenikalniość z biegiem czasu ,a wtedy całość idzie równo lekko w górę-ale to też jeszcze nie jest tragedia i mono- i tyle. A zresztą kręćta do woli -tylko już nie piszcie czemu nie ma stereo.

Naprawialna, ale kosztuje głównie robocizna.

Jeśli nie pomogła wymiana stereodekodera (czy był dobrze zestrojony - sygnałem MPX z innego tunera lub na przyrządach?) to usterka może być inna - niekoniecznie stopnień wejściowy głowicy, jesli w mono gra poprawnie i ma dużą czułość. Jak z zestrojeniem reszty toru?

I sprawa wygląda na załatwioną. Właśnie dzwonił do mnie serviceman z wiadomością, że tunerek ŻYJE :). Wystarczyło podpięcie pod przyrządy i zestrojenie, bo faktycznie był rozjechany jak kocur przez tira. A i nowowstawiony układ dekodera wnosił jakies szumy. Przegląd, zestrojenie, wlut-wylut-wlut dekodera zamnkęło się w kwocie 30zł.

timex605, 4 Wrz 2006, 16:25

>I sprawa wygląda na załatwioną. Właśnie dzwonił do mnie serviceman z wiadomością, że tunerek ŻYJE

>:).

no to gratulacje!

skąd ten serviceman?

też mam jazdę z trybem stereo i chętnie bym dał do sprawdzenia. podejżewam że mój też jest rozjechany kocur. kupiłem na allegro a tam na bank trafił z niemców.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.