Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha 630 plus JMLab Chorus 710

Rekomendowane odpowiedzi

Pokój ok.25m, trochę muzyki poważnej, trochę rocka, dość szeroki przekrój muzuki, bez dyskotekowej, rapu itp. Odsłuchuję w tej chwili JMLab Chorus 710, i szczerze mówiąc jest niewielka różnica w stosunku do moich starych kolumn od mini wieży. Może poradzicie mi coś w kwestii ustawienia kolumn itp. A może po prostu te kolumny są zbyt słabe do tego wzmacniacza?

Prawie nie ma różnicy w stosunku do kolumn od miniwieży?? To ja nic nie rozumiem

Nie ma poprawy basu, przestrzeni, barwy srednicy i wygładzenia góry?? pokój masz zagracony, tzn wytłumiony czy raczej dający silny pogłos?? jak daleko stoja kolumny od siebie i od ścian bocznych i tylnej??

Czy w amplitunerze nie masz zaktywowanej jakiejś dziwnej nastawy surround??

Gość merle

(Konto usunięte)

To jest duzy pokoj... Moze by tak jakies bardziejsze kolumny? Nie mowiac o tym, ze wykrzesanie czegos z amplitunera to sorry, ale nielatwa rzecz. Stara sprawa - kupujemy amplituner, potem na przeprosiny lepsze kolumny, i dziwimy sie ze nadal cos nie tak, jak mialo byc.

Kolumny stoją ok. pół metra od ściany tylnej, trzy metry od siebie i ok. 1,5-2 metry od ścian bocznych. Pokój jest raczej "przestrzenny", tzn. mało zagracony, bez dywanów, z niskimi meblami.Jeżleli chodzi o ustawienia w ampl. to ustawiłem stereo, ale być może faktycznie coś jeszcze muszę przestawić. To świeży nabytek i jeszcze nie do końca go rozszyfrowałem:) Dzięki za uwagi, czekam na dalsze podpowiedzi...

miałem kiedyś podobny problem po zmianie mieszkania, też mam pokój ok 26m2 i dopóki na podłodze nie wylądował gruby dywan +puchaty, ciężki zestaw wypoczynkowy 3/2/1 + trochę niskich mebli +firanki i zasłony + dużo "pierdołów" rozpraszajacych typu kwaitki na meblach na bocznych ścianach i blisko narożników itd - dzwięk był koszmarny, pogłos jak cholera, zero basu, zero lokalizacji - nie dało się słuchać

ważne jest zwłaszzca wytłumienie podłogi, w tej chwili pokój wnosi u Ciebie za dużo (nie daje pograć kolumnom)

Zmnijesz bazę do jakichś 2,5m - nie masz wrażenia, że teraz jest lewo-prawo i dziura w srodku ??

wg mnie do serii MX będzie pasowac elektronika z gładką górą i generalnie preferująvca niskie składowe w średnicy i basie

np Yamaha wzmacniacze i CD serii x96, HK gra chyba podobnire

odradzam CA - znam zestawienie z MX2,- bardzo natarczywie, przełom srodka i góry wyeksponowany jak jasny gwint, praktycznie brak basu, brzmienie spłaszczone i męczące już po chwili.

Znam też brzmienie MX3 + HK - co prawda amplituner +DVD, ale klocki po ok. 3-3,5 tys zł każdy, więc można już czegoś oczekiwać od konfiguracji stereo - na pewno lepiej niż MX2 + CA, góra gładsza i nie tak ostra, lepszy srodek - bardziej nasycony, ale zbyt lekki i krótki bas, ale tu pomieszczenie miało ponad 40m2, więc w warunkach domowych większości z nas zagrałoby pewnie inaczej

pod kolumny nie potrzeba dywanu tylko podkładki np. marmurowe 5 cm lub tymczasowo daj płyty chodnikowe (przerabiałem to )i coś miękkiego pod spód żeby nie zniszczyć parkietu płytami.Dywan połóz przed kolumnami w twoim przypadku minimum 3 na4 m .Baza to około 2-2,5m może być szerzej .Ustaw je równolegle do siebie. Obserwując ustawienie pozornych źródeł dźwięku,skręcaj je do środka po 1 cm . W momencie w którym stwierdzisz najlepsze ,czyli najbardziej punktowo ustawionych muzyków jest twoim ustawieniem.Ale to dopiero połowa. Dalej ustaw ich około 0,5 m od ścian ( nie wiem gdzie one mają wentyl z przodu czy z tyłu , ale to nie problem w twoim pokoju) z dogięciem z poprzedniego ustawienia. Dosuwając ich lub odsuwając od ściany ,zmieniasz ilość i jakość basu. Miejsce , w którym stwierdzisz najlepszą jego jakość będzie twoim ustawieniem.I to cała filozofia a praktyka sobie. Ja przemiszczam moje pudła już rok. Dzisiaj znowu z nimi walczyłem.Odsunąłem ich od ściany tylnej o 14 cm i stwierdziłem poprawę głębi obrazu dźwiękowego bez utraty jakości w basie i na razie ich tak zostawię , na jak długo nie wiem?

Posiadam amplituner yamaha rx-v430 i dvd yamaha s-510. Chcialbym dobrac do tego glosniki centralne, ale nie beradzo si znam. Moze ktos moglby mi pomoc. Myslalem o dali 5005 i avance omega 509 lub 503 nie weim czy 503 nie beda za male? Posiadam mini salon 25m2. Niestety nigdy nie sluchalem tych glosnikow jedynie przegladalem testy. Swoje komentarze prosze wyslac na [email protected]

We stand in the Atlantic
We become panoramic