Skocz do zawartości
IGNORED

DVD(divix) z DVI/HDMI

DarekVege

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz juz rozgladam sie za odtwarzaczem dvd ktory odciazy mojego pc-eta z GeForce 6600 i zapewni przyzwoity obraz przy wielkosci ekranu ok.100 cali (Hitachi PJ100) i jednoczesnie pozwoli na korzystanie zarowno z filmow dvd jak i popularnych divixow.

Zakładam ze tym samym przedziale cenowym, lepsza jakosc obrazu powinien zapewnic model wyposazony w wyjscie DVI lub HDMI. Ostatnio ich troche przybylo wiec warto by dowiedziec sie o nich wiecej.

A oto moi kandydaci:

1. Oppo Digital - DV-970HD - faworyt tego przedzialu cenowego, cena ok 150$. Problem - nigdzie nie widzialem go w sprzedazy w Polsce.

2. Pioneer DV-490 - zalety: dobre przetworniki obrazu i dzwieku, cena: ok.450zł ...(DV-696 posiada dodatkowo dvd-audio i sacd, kosztuje troche wiecej)

3. Panasonic S-52 - zalety takie same jak wyzej.

4. No i jeszcze Samsungi.. 850, 945, 950.. ale tu moga byc problemy z aktualizacjami..

Czy ktos mial okazje je porownywac?

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/

Witam

Przy takiej klasie sprzętu jaki posiadasz rozglądasz sie za takimi badziewiatymi DVD

nie wypada :)

odtwarzacz który posiada DVI/HDMI wcale nie musi miec lepszego obrazu

osobiście posiadam PHILIPSA 9000 i powiem tak iz obraz po HDMI w porównaniu do COMPONENTA nie rzuca na kolana

mi pasuje obraz bardziej po componencie po HDMI jest za bardzo ostry i za szczegółowy - bardzo nieprzyjemnie sie ogląda

HDMI skalowane do 720P

COMPONENT do 625P - wiec róznica tylko 75 lini !!!

HDMI obmija przetwornik DA a póżniej AD w odbiorniku który wyswietla obraz (AD przetwornik analogowo cyfrowy DA przetwornik cyfrowo analogowy)

w teorii powinno byc lepiej ale w praktyce wychodzi inaczej przykład ponizej:

kolega kupił odtwarzacz DVD z HDMI - miało byc cud malina i sie załamał jakoscią obrazu

w porównaniu do 7 letniego DENONA z componentem którego posiadał

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-596485

--> djedryk

masz racje.. nie mierze zbyt wysoko :) ale po 1) nie zawsze sa finanse 2) nadal nie moge sie przemoc zeby myslec o drozszym dvd z uwagi na choc wolno ale mimo wszystko nieubłaganie wchodzacy tuz tuz na rynek sprzet blue-ray czy hddvd.... wiec pewnym zalozeniem jest tez jednak to zeby przeczekac troche ten okres na czyms doraznym. No i w koncu projektor ktory posiadam to tez segment budzetowy i nie sadze ze potrafi oddac te mozliwosci ktore oferuje wyzszej klasy dvd... chyba ze się myle..? :) ... chetnie bym przetestowal takiego philipsa 9000...

No i jeszcze jedna kwestia, ktora biore pod uwage... musi byc obsluga divixow, takie u mnie realia.. w innym przypadku sprzet sluzylby mi kilka, kilkanascie razy w roku... dzieki naszym dystrybutorom, ktorzy czasami glosno mowia o tym jak to piractwo zabija prawdziwe kino, ale jakos bardzo rzadko to prawdziwe kino wydaja w formacie dvd... takie moje zdanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-596507

Witam

BLUE RAY to kwesta 5 lat a za nim bedzie mozna wyporzyczyć w wypożyczalni FILM to nawet te 5 lat nie pomoże

a 200 zł za film to napewno nie dasz :(

Philips 9000 nie czyta DIVIX

jezeli ma to byc na chwilę kup najtańszy model

HDMI nie wiele zmiemi przy marnym DVD

Nie wiem czy jezeli odtwarzałeś DIVIXY z komputera poprzez Ge forca to kupujac najtanszy DVD bedziesz zadowolony z jakości

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-596560

do djedryk

>BLUE RAY to kwesta 5 lat a za nim bedzie mozna wyporzyczyć w wypożyczalni FILM to nawet te 5 lat

>nie pomoże

>

>a 200 zł za film to napewno nie dasz :(

jak nie wiesz o czym piszesz to lepiej nie pisać, sprawdź ceny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo coś mi się wydaje ż eto raczej 60 zł niż 200, zgadzam się że to oferta w usa ale nie zmienia to faktu że jest to inny poziom cen niż ten o którym piszesz i pewnie bez problemu za kilka miesięcy pojawią się i u nas

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-596936

DarekVege,

przy przekatnej 100" (mam taka sama, uzywam AE-700) puszczanie divixow to chyba mija sie z celem .

polecam ci panasa s-97. nie gra divixow ale robi upscaling normalnych dvd do 1080i , da sie ogladac :-) (bo jak pamietam PJ100 ciagnie taka rozdzielczosc). mysle, ze mozna go naprawde tanio kupic. juz go nie produkuja, za tani byl....

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597151

PS: prezes2005

"bo coś mi się wydaje" takim stwierdzeniem to raczaj sie nie wypowiadaj bo to nic nie oznacza i swiadczy raczej o tobie ze nie masz pojecia

ceny interesują nas w POLSCE a nie w USA

w USA jest benzyna po 1.5 zł za litr - i kogo to interesuje

ceny DVD zciagnietych z USA to ponad 100 zł plus przesyłka nie mysl ze za tą cene ktoś ci sprowadzi

BLUE RAY wtedy bedzie do zaakceptowania jak pójdziesz do wyporzyczalni i na półce bedziesz miał do wyboru nie dwa tytuły tylko powiedzmy 50

jak ceny BLUE RAY zejdą poniżej 1000 zł za odtważacz ludzie zaczną kupować pod warunkiem powyzszego punktu

narazie to kwestia kilku tysiecy wiec nikt nie da ci tyle jak ludzie "szczępią kasę" za DVD 500 zł

DVD za głeboko sie zakorzeniło aby w ciągu 2-5 lat zostało wyparte przez BLUE RAY które dopiero raczkuje

niestety o sile i rozpowszechnieniu DVD swiadczy poziom piractwa - dokąd nie było pirackich płyt DVD

DVD raczkowało i tak samo bedzie z BLUE RAY

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597154

na tej stronie:

Ukryta Zawartość

mozna sobie poczytac recenzje odtwarzaczy dvd... i m.in. to iz wymienione wyzej przeze mnie to najtansze modele nie zaslugujace na rekomendacje...

...ale najlepiej byloby zeby wypowiedzial sie o nich ktos kto uzywa ich z duzym ekranem i jest osoba niezalezna, bo recenzenci... niestety ale wzbudzaja mojego szczegolnego zaufania z uwagi na podatnosc na sponsorowanie.. choc oczywiscie nie neguje tego co pisza skoro sam nie wiem :)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597256

djedryk -> oraz inni uzytkownicy 9000S

posiadam raczej tani kabelek HDMI/DVI - przy odtwarzaniu obraz jest "blady" - w stosunku do Euro-zlacza z RGB ...

poniewaz mój TV nie ma wejścia component musze wybierac pomiędzy DVI/HDMI a EURO ...

no i dylemat ...

1.) Czy WARTO zainwestowac w dobry kabel HDMI/DVI

2.) Jak "wydobyć" sygnał component z tego DVD i puścić na TV które ma tylko Euro i wejście DVI ??

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597438

do djedryk

nie kłócę się, zwracam tylko uwagę że blue-ray nie kosztuje 200 zł i kupić może każdy, ni emusisz nikomu płacić za sprowadzenie, nie kosztuje też ponad 100 zł tylko całkiem spora grupa jest do kupienia za ok 60 zł, policz.

Koszty transportu tez nie są gigantyczne więc nie przesadzaj, w kilka dni możesz miec przesyłke u siebie jesli tylko będziesz chciał.

i nie zamierzam się z tobą spierać o kwestie popularności blue-ray bo sam uważam że nawet w kwestii DVD tylko kilka % wydawnictw na rynku wykorzystuje możliwości tego nośnika, większośc ma jakość SVHS albo nawet słabszą, wieć wcale nie uważam że blue-ray wyprze dvd w ciagu kilku miesięcy.

Jedynie próbuję ci pokazać że cena 200 zł jest mitem i za tę kasę możesz mieć 3 płyty blue-ray ...

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597439

Moja porada na wyświetlanie divxów to ... nie wyświetlanie ich z DVD.

Wg mnie jedyne rozsądne wyjście na wyświetlanie z projektora (u mnie ae900) to wyświetlanie ich bezpośrednio z komputera KONIECZNIE przy zastosowaniu ffdshow i dobrze skonfigurowanych filtrach. postaram się w najbliższym czasie zamieścić fotki porównujące wyświetlanie z filtrami i bez, ale mogę zapewnić, iż różnica jest kolosalna.

w każdym innym wypadku pikseloza przesłania samą treść filmu :-)

Hmm dziwię się opinią, iż obraz z HDMI jest gorszy niż component /EURO itp.

nie jest gorszy, tylko po prostu nie jest rozmyty, mniej zniekształcony i wszystkie możliwe niedociągnięcia widać lepiej. Trudno nazwać gorszym coś, co najlepiej przekazuje oryginał. U mnie Tech+link 10m spisuje się znakomicie jako przekaźnik pomiędzy kompem a projektorem.

Kilka linków do stron o konfiguracji ffdshow-a było zamieszczanych na forum, lecz polecam po prostu wejść w konfigurację przy włączonym filmie i na własnej skórze sprawdzić, a możliwości są naprawdę ogromne.

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597463

Snappy,

a mozesz mi powiedziec, jak rozwiazales kwestie wygody korzystania z komputera stojacego jak sie domyslam w innym pokoju - 10m kabla - chodzi mi o klawiature..? Bo dobrze by miec ja pod reka/nosem prawda?

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597504

Podobna sytuacja jest z SACD

z BLUE RAY bedzie podobnie - niestety za dobrze rozpowrzechniło się DVD jak i CD

wszystkich interesuje przedewszystkim kupno BLUE RAY -a w sklepie i wypożyczenie w wypożyczalni

a nie kupowanie w ciemno i sprowadzanie płyt z USA

jak ten warunek bedzie spełnoiny ludzie zaczną kupować odtwarzacze BLUE RAY i automatycznie potanieją

za 60 zł w polskim sklepie nie kupisz u nas jest drożej

interesują nas przedewszystkim nowości bo po raz 10 oglądać terminatora nikomu się nie chce

a nowości bedą 2 X 3 X droższe

kiedy zaczną się ukazywać koncerty na BLUE RAY ??????????????

BLUE RAY swietna sprawa ale dalekiej przyszłości

podrugie nie wiem czy czytałeś kwestię z jakiej odległości trzeba oglądać aby zobaczyć 1050 lini

nikt nie bedzie siedział 3 metry od ekranu o przekątnej 3 metrów

a oko ludzkie z takiej odległości w której powinno się oglądać TV LCD lub Projektor nie jest w stanie rozróżnić tak

małych szczegułów !!!!!!

w jakims czasopismie jest to dobrze opisane

i własnie się zastanawiam co w rzeczywistości daje nam to HDTV

chwyt marketingowy ????

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597506

PS:qot

1.) Czy WARTO zainwestowac w dobry kabel HDMI/DVI

sprawdzałem kabel HDMI/DVI długośc 1,8 metra miedzy dobrą firmą a natnszą 40 zł na allegro 90 zł w sklepie (1,8metra) i różnic nie było

przy kablu o długości 10 metrów różnice wycodzą przedewszystkim ważny jest ekran lepsze kable mają to lepiej zrobione - latają mory i inne duperela

przy dodleglosciach 10 metrów zdecydowanie lepiej kupić dobry kabel

przy małych przesyłach nie ma aż takiego znaczenia

chyba że kupimy już kabel typowo badziewiaty w którym ekran jest grubości pozostałych kabli

ogólnie na temat kabli niech się wypowiedzą ci co porównywali więcej

ja miałem 4 kable i wypowiedz odnosi się tylko do nich

po drugie według mnie bez sensu jest kupno kabla HDMI za 2-3 tys złotych

lepiej postawić jest DVD koło projektora a kupić np. swiatłowód i podłączyć z Amplitunerem

2.) Jak "wydobyć" sygnał component z tego DVD i puścić na TV które ma tylko Euro i wejście DVI ??

czy przejsciówki są np. z DVI na komponent ??

kiedyś dorabiałem do PIONER-a DVD componenta ale teraz to jest nie opłacalne lepiej zmienić DVD

do TV pewnie też dało by się dorobić ale też nie jest opłacalne

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597547

Choć kompter stoi w tym samym pokoju, rozwiązałem to nastepująco:

-maksymalne wyciszenie komputera - "hałas" z ae900 całkowicie zagłusza pracę komputera. jeśli jesteś zainteresowany szczegółami, chętnie podzielę się detalami z 2 letnich doświadczeń. Nie chwaląc się (no może troche) stacjonarny komputer jest głośności dobrego, cicho pracującego laptopa.. a może nawet ciszej.

co do twojego problemu ze sterowaniem - widzę 2 stosunkowo proste i tanie rozwiązania:

1) Girder + urządzenie do sterowania dowolnym pilotem:

Ukryta Zawartość

baardzo proste urządzonko DIY a afekt - sterowanie praktycznie dowolnym programem z poziomu windowsa.

u siebie skonfigurowałem Cinema Playera (podstawowe funkcje + np. przesuwanie napisów +/-, zmiana położenia obrazu, itp) oraz Winampa (działa praktycznie jak pilot do wieży), także wszystkie potrzebne funkcję - łącznie w wyłączeniem komputera mam dostępnę z poziomu kanapy :-). Warunki - widoczność czujnika (jeżeli masz możliwość, wystarczy przeciągnąć czujnik do pokoju obok, wydaje mi się, ze 2-3 metry przewodu pomiędzy komputerem a czujnikiem nie powinny być problemem - u mnie przewód ma ok 1,5m)

2) sterowanie przez bluetootha - z tego co patrzyłem to nowsze wersję girdera (lub innych tego tupu programów) mają taką możliwość - jedyne co potrzeba to w miarę świeża komórka z bluetoothem i trochę czasu na konfigurację wybranego programu. Niektóre telefony (np SE d750i którego posiadam) mają wbudowaną obsługę HID co pozwala (za pomocą np BlueSoil-a) używać telefon jak np myszkę, lub też odpowiednio dostosować do uruchomionego programu. zaletą jest też większy zasięg od IRDY oraz możliwość sterowania na przez przeszkody, czy ściany.

są jeszcze klawiatury, myszki bezprzewodowe, ale nie polecam, wg mnie rozwiązanie dosyć niepraktyczne.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597567

>2.) Jak "wydobyć" sygnał component z tego DVD i puścić na TV które ma tylko Euro i wejście DVI ??

>

>czy przejsciówki są np. z DVI na komponent ??

są np:

Ukryta Zawartość

wyście DVI posiada (w pełnej wersji) wyjście cyfrowe oraz analogowe, tak więc jeżeli obydwie "cześci" wyjścia są aktywne nie ma przeszkód.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597569

Geforce 6600 to juz dobry sprzet.

Jak bym chcial ogladać DIVX czy DVD i miec jeszcze lepszy obraz to bym wymienił na 7600GT i zainstalował PUREVIDEO i kupił dobry firmowy kabel. Co do PUREVIDEO to jest widoczne i to bardzo w zwiastunach HD obciązenie procesora zamiast 100% jest obecnie około 20% ,a przedewszystkim wszystko działa płynnie i poprawia obraz. Można poczytać o tym na stronie nvidia. Natomiast w Divxach nie widzialem za bardzo różnicy albo słabo testowałem.

Ale to moje zdanie.

Kiedys porównywałem DVD Pionier 380 do Geforca 6600 i ta grafika puszczała lepszy obraz od stacjonarnego DVD. Teraz jestem zadowolony poniewaz nie mam problemu z dopasowaniem napisów i nie musze wypalać kazdy film Divx na płyte zeby stacjonarne DVD odtwarzało.

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597629

Snappy,

bardzo chetnie dowiedzialbym sie wiecej szczegolow.. o wyciszaniu kompa i o tych filtrach :) moze zalozysz osobny watek..?

KOpyt25,

tez myśle ze GeForce-y to jednak dobry sprzet, ale...

po 1) czy ta roznica o ktorej mowisz (ja sam nie testowalem, nigdy dotad nie mialem zadnego dvd) nie wynikala z faktu ze kompa podlaczales przez DVI a swoje stacjonarne dvd analogowo? czy podobnej klasy sprzet z wyjsciem DVI (HDMI) nie da lepszego obrazu? bo wiesz... GeForce pracuje w dość niewygodnym środowisku, w sadziedztwie wszystkich pracujacych bebechow pc-ta...

po 2) testowales same divixy czy dobrej jakosci filmy dvd rowniez?

po 3) naprawde taki lepszy jest ten GeForce.. 7xxx ?

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597655

Tu masz moj test filmu DVD

Ukryta Zawartość

Przy filmach DVD i zwiastunach HD najbradziej działa PUREVIDEO wiec powinienes byc zadowolony. A Dvix czy na DVD czy PC to i tak bedzie to DIVX.

Po za tym jak wejda na rynek juz filmy wysokiej rozdzielczosci bedziesz musiał wymieniac stacjonarne DVD ,a przy k. graficznej nie bedziesz musiał.

ps. sproboj zainstalować PUREVIDEO wg. tej strony: (na twoim 6600 powinno działać)

Ukryta Zawartość

Geforce 7600GT obsługuje miedzy innymi:

Technologia NVIDIA® PureVideo™:

Połączenie procesora wideo z doskonałym oprogramowaniem dekodującym NVIDIA, umożliwia osiągnięcie bezprecedensowej jakości i klarowności obrazu HD video, płynności odtwarzania filmów, wierności kolorów i precyzyjnego skalowania dla wszelkiego typu obrazów. Teraz Twój komputer PC staje się kinem domowym klasy high-end wiecej:http://www.nvidia.pl/page/purevideo.html

Adaptatywny programowalny procesor video

W pełni programowalna technologia PureVideo umożliwia łatwą adaptację nowych formatów kodowania video w momencie, gdy pojawiają się na rynku - co zapewnia pełną kompatybilność z przyszłymi rozwiązaniami

Akceleracja sprzętowa WMV i High-Definition MPEG-2

Płynne odtwarzanie wszystkich formatów MPEG-2 i WMV – także WMV-HD – przy minimalnym obciążeniu głównego procesora, który pozostaje wolny i może w tym czasie wykonywać inne czynności. »więcej informacji

Przestrzenno-czasowe usuwanie przeplotu

Wygładzenie odtwarzania video i DVD na wyświetlaczach progresywnych, co daje w efekcie czysty, klarowny, ostry obraz, mogący z powodzeniem konkurować z zaawansowanymi systemami kina domowego. »więcej informacji

Skalowanie i filtrowanie video

Wysokiej jakości filtrowanie i skalowanie wideo pozwala na osiągnięcie czystego obrazu przy dowolnej wielkości okan, łącznie z pełnoekranowymi rodzielczościami HDTV aż do rozdzielczości 1080i.

Korekcja temperatury koloru

Korekcja temperatury koloru podczas odtwarzania video na ekranach LCD i CRT sprawia, że twarze aktorów wyglądają naturalnie, nie są "wyprane" i wyblakłe. Korekcja gamma dodatkowo gwarantuje, że obraz nie będzie zbyt ciemny lub wypalony, niezależnie od formatu wyświetlanego obrazu video.

Zintegrowany koder HDTV

Zapewnia doskonałą funkcjonalność wyjścia TV aż do rozdzielczości 1080i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597815

>Dvix czy na DVD czy PC to i tak bedzie to DIVX.

Z tą częścią nie mogę się zgodzić. Komputer tym różni się od stacjonarnego odtwarzacza, ze pozwala na znacznie większą gamę obróbki obrazu przed jego wyświetleniem, z uwzględnieniem preferencji oglądającego. Tu jest link do strony z przykładową konfiguracją oraz dość ciekawie pokazanymi efektami:

Ukryta Zawartość

Ze swojej strony mogę dodać, iż szczególnie widoczny efekt programu jest właśnie w słabszej jakości divxach (np. jednopłytowych)-czyli tam, gdzie jest najbardziej pożądany.

Niestety, właśnie okazało się, że moja cyfrówka wyjechała na długie wakacje do Włoch :-), ale postaram w najbliższym czasie zrobić parę fotek, jak widoczne jest to w przypadku mojego projektora.

Co do filmów HD i kart graficznych - obecnie posiadam X700 pro + procesor AMD 3000+ i jest on w zupełności wystarczalny do flimów hd (720p, 1080i - do 70 % w zależności od kodeka, przy MPG średnio ok. 30%, natomiast wma jest dużo bardziej wymagające i potrafi zeżreć ok. 90%), tak więc nie sadzę, aby nawet przy chęci oglądania filmów HD musiałbyś zmieniać kartę. Fakt kuszące są te wszystkie przyspieszenia w nowych kartach, lecz jeżeli pójdzie na starym sprzęcie to po co przepłacać.

PS. do zapoznania się z funkcjami ffdhow polecam między innymi stronę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-597923

tak sie zastanawiałem ?

jaki sens jest wyswietlać DIVIX-y na ekranie 100 cali !!

Projektor kupujemy po to aby w jakiejś tam małej czesci przenieś kino do domu (jakość)

DiVixy (w wiekszosci) gorsza jakoś od dobrze nagranego DVD

a gdzie dzwiek 5.1 7.1

to cos w stylu kupujemy KRELA za 100 000 tys i jaramy sie jak brzmi MP3 na tym wzmacniaczu :(

dlaczego dobre odtważacze DVD nie odtważają DIVIX i MP3

według mnie zero inwestycji w Divix-a jak jest to dobrze jak nie to nie ma rzadna tragedia

poprostu trzeba sobie wbić do głowy nie oglądamy DIVIX-ów ani PIRATów to zawsze bedzie gpzej szło niz oryginał

a był w tym artykule wątek HDTV

DIVIX to system przewidziany do komputera a nie do TV o przekatnej 3 metry !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-598179

pozostaje pytanie jak sie ma DVD oraz HD-DVD z komputera oraz z odtwarzacza DVD.

0,5% ludkow ma odtw. DVD wart wiecej niz 2-3 k.

ze 2-3% ma taki do 2k

pewnie z 10% ma ten do 1000 PLN

reszta czyli jakies 85% userow ma odtwarzacz tanszy niz 500 PLN.

Za to prawie kazdy ma w domu dosc dobry komputer.

Sam mam urzadzenie DVD (ktore nota-bene mam zamiar sprzedac) raptem od tygodnia. Jest to ONKYO 404E - czyli typowa klasa srednia. niby ma HDMI, ale nie ma DCDi Faroudja.

Dodatkowo mam x360 oraz dosc mocnego kompa. testuje sprzet dosc mocno na roznych kablach (banbridge hdmi, dvi, component thomsona) i oto moje wnioski:

- na x360 z componenta obraz jest taki sam jak z kompa przez dvi. Obraz jest plynny, bardzo wysokiej jakosci. Dodajac PureVideo obraz z kompa jest jakby podrasowany. Nie wiem czy lepszy - wyrazniejsze, ale IMO troche przekontrastowany. Pewnie kwestia wiekszej regulacji. To dziala troche podobnie jak Crystalizer w X-Fi.

- obraz z ONKYO jest poprawny, plynny, leciutko rozmyty (nie ma takich filtrow progamowych jak PC lub x360).

Oglada sie go przyjemnie, jednak mamy znacznie mniejsza kontrole nad jakoscia, formatem, wyswietlaniem etc.

Porownujac obrazki w PC obraz jest lepszej jakosci, znacznie ostrzejszy z wieksza glebia kolorow.

Dodatkowo zarowno PC jak i x360 w polaczeniu z Media Center potrafi odtwarzac kazde cholerstwo jakie nam wpadnie w lapy. No bo ktory z uzytkownikow uber odtw. DVD moze odtworzycz H.264, WMVHD czy VC-1 ??

A to wlasnie materialy HD. Nawet jak jakis odtw. moze odtworzycz jakis format to zapewne jeden, a nie wszystkie.

Roznic w dzwieku nie zauwazylem. PC ma X-fi i daje swietny dzwiek, x360 praktycznie taki sam jak DVD ONKYO mniej podbity ale to kwestia gadzetow X-fi, wylaczajac je dzwiek jest taki sam (mowie o KD, Stereo nie testowalem)

DivX nie testowalem, bo mnie nie interesuja.

Calosc na LCD Samsunga 32" z hdmi.

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-598199

djedryk - głupoty gadasz. Albo widziales same divxy kinówki krecone kamerą z aparatu cyfrowego.

Niedawno oglądałem film DVD na projektorze z kumplem oglądalismy bo uwarzalismy ,ze film DVD bedzie duzo lepszej jakosc. Akurat tak sie złozyło ,ze ten sam film mialem na divxie na twardym dysku. Po objerzeniu przez nas ftego filmu na DVD włączylismy Divxa pod tym samym tytułem co DVD i okazało się ,ze prawie nie ma różnicy. Wszystko było ogladane cały czas na projekrorze. Tylko zmarnowalismy nasze 10zł

Dobry divx musi mniec rozdzielczosc około 640x272 z nazwą DVDRIP!!! a dzwiek tez jest 5.1

Po za tym oszczednosc. Kupisz stacjonarne DVD i bedziesz latał po wypozyczalniach i płacił pare zł za kazdy film i musisz go jutro oddac. A Divxy lezą na dysku i obejrzysz kiedy masz ochote i nie musisz płacic za nie pieniedzy. Dodatkowo nowosci zawsze szybciej od wypuszczenia na DVD. Naprawde miedzy dobrym divx a DVD prawie nie ma różnicy. Chyba ,ze lektor was interesuje to inna sprawa. Ja zawsze z napisami ogladam.

Miedzy zwiastunami HD ,a filmami DVD jest olbrzymia różnica na korzysc tych drugich

Niedługo bede sie bawił w zamiane filmu DVD na kodek H.264 taki film mysle ,ze bedzie zajmował około 10-20gb na dysku. Moze i warto chociaz zobaczyc róznice.

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-598363

Dorzuce swoj glos w dyskusji nt. divixow :)

po 1) ja tez twierdze ze dobrej jakosci divixy oglada sie bardzo przyjemnie nawet na duzym ekranie z projektora i te filmy dvd ktore przynajmniej ja kupowalem jak do tej pory, wcale nie prezentuja lepszej od nich jakosci... niestety, bo nie sa w koncu az takie tanie.

po 2) niestety ale divixy to dla mnie koniecznosc. dlaczego? dlatego ze tylko w ten sposob mam mozliwosc obejrzenia licznych pozycji z dorobku kina swiatowego, w szczegolnosci europejskiego. Te filmy byly kiedys wyswietlane na roznych festiwalach, a teraz nie ma zadnego do nich dostepu. Mozna jest zdobyc tylko droga nieoficjalna, udostepniane sa przez takich samych koneserow, nieodplatnie... i niestety ale taka jest smutna rzeczywistosc, ze oprocz kina "popularnego" wydaje sie u nas pozycje festiwalowe czy te z dalekich zakatkow swiata, tylko w ilosciach sladowych. Chcac miec do nich dostep, nie ma innego na dzien dzisiejszy wyboru.

Jak sie to kiedys zmieni, to nigdy wiecej nie obejrze juz zadnego divixa - obiecuje! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-598410

-> DarekVege

Pomijając wszystkie cuda wianki filtry systemy i inne technologiczne cuda zawarte w kartach video, które całą armią nas atakują, miło jest wrzucić płytkę do odtwarzacza i obejrzeć ją bez włączania komputera. Niedawno kupiłem Panasonica S-52 i jestem bardzo zadowolony. Czyta praktycznie wszystko. Na ok. 100 filmów trafiłem chyba na 2 lub 3, które odtwarzał błędnie (wielkie plamy dużych piksli pełzające po ekranie) i chyba 2, gdzie nie pociągnął polskich tekstów. Co ciekawe, niektóre z filmów miały lepszy obraz na TV niż gdy próbowałem go oglądać na komputerze.

A do tego na przeciwko TV mam wygodną sofę gdzie i kot się zmieści... :)

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-598564

PS:KOpyt25

Witam

"divxy kinówki krecone kamerą " to chyba ty oglądasz

jak nie widzisz różnicy miedzy DIVIX-em 640x272 Bit Rate Video 1.5M/s Bit Rate max a

DVD 720X576 Bit Rate Video 10M/s Bit Rate max i DIVIX audio 120 lub 64 kbps a DVD audio DD 448 kbps lub DTS 768 kbps

to niestety kłania się wizyta u okulisty i laryngologa (nie obrazając nikogo)

a pozatym nie chce mi sie wiecej pisać bo co niby mam udowadniać ??

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-598661

>djedryk

a prawda jak zawsze leży po środku...

Rzeczywiście przez pewien czas róznica pomiędzy DVD a popularnym Divx-em czy jego odmianami była widoczna bez konieczności wizyty u okulisty czy innego specjalisty, o tyle postęp w ostatnim okresie w dziedzinie Divx-a i programów odtwarzających (uogólniając) jest naprawdę znaczy, o tyle DVD DVD pozostało. O ile słabsze, starsze aviki nigdy nie dorównają DVD, o tyle przy nowszych, poprawnie przeprowadzonych RIPach różnica bardzo się zaciera (polecam zapoznanie się z "wynikami pracy" takich grup jak MaLLat, FICO...). Podane przez ciebie audio bitrate również pochodzi z epoki berka kucanego.. 5.1 w wersji 44-48 khz dawno już jest standardem.

Porównanie ilości przepływu danych też nie jest najlepszym przykładem, wiesz można napisać dużo bzdur, a czasami wystarczy jedno zdanie... ;-)

A tak na serio, to divx po prostu opiera się kompresję, której brak formatowi na płycie DVD, stąd takie bezpośrednie porównanie mija się z celem.

https://www.audiostereo.pl/topic/27821-dvddivix-z-dvihdmi/#findComment-598763
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.