Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.HEXFET - Giesbertsa (elektor 950077)

msfalcon

Rekomendowane odpowiedzi

Rezystory 0,1r tez mam, ale ze względu na to, że na tym 0,1r są niewielkie spadki a ja dysponuje sprzętem pomiarowym klasy allegro 12,99/szt, raczej niezbyt precyzyjnym, to wpiąłem jak czedar napisał dwie identyczne zarówki 3,9r w obie gałezie - prąd ustawioiny tak, że spadki wynoszą około 600-800 mV.

Rezystory 1% metalizowane, parowane pary roznicowe (przez msfalcona) i ledy, pozostałe bc dobrane zgrupsza pomiarem hfe, bd (ST) nieparowane, irfy też nie. Zastanawiam się, czy przyczyną takiego stanu rzeczy może być to, że irf to 9140 i 240 więc nie do końca komplementarne.

Jaki jest dopuszczalny, bezpieczny dla głośników ofset na wyjściu? Czy lepiej ustawić go na "postoju" czy pod obciążeniem tzn z podłączonym głośnikiem przy normalnym odsłuchu - ustawiłem sobie w ten sposób na kilka mv, taki stan byłdość stabilny, po odpięciu głośnika i zwarciu wejścia jest ok.150-200mV.

Postaraj sie jeszcze sparować BD, to przecież dwa kolejne stopnie wzmocnienia. W moich poszukiwaniach po sklepach rozrzut HFE dla BD wynosił od około 70 do 150. Niby to niewiele, ale przyjmując najbardziej niekorzystny przypadek w obu stronach zasilania to w efekcie 4 krotna różnica wzmocnień. Oczywiście zgodzę się , że każdy stopień ma swój układ USZ ale to jednak zbyt dużo.

Offset u mnie po nagrzaniu około 30 minut przy rozwartym wyjściu wynosi max 20 mV. Podłączenie głośników praktycznie nic nie zmienia.

Zmiana offsetu przy rozwieraniu wejścia wzmacniacza nie może pojawiać, bo jest odseparowana składowa stała na C1, ale może masz problem z masami? Czy oba kanały są zasilane z jednego zasilania czy dwa galwanicznie separowane zasilacze? W przypadku 1 zasilacza wspólnego dla obu kanałów tworzy się pętla prądowa i podłączanie wejścia może powodować zmiany offsetu trudne do określenia i nieusuwalne.

Dlatego zawsze polecam rozwiązanie przynajmniej dualmono albo 2 monobloki.

witam

jestem w trakcie budowy wzmacniacza, ale u mnie w sklepie nie mają takich ledów na 1.6v, jedyne jakie dostałem to 1.8v,

może znacie jakiś sklep internetowy gdzie dostane te ledy, płytki już zrobiłem, wlutowałem części, tylko nie mam jeszcze tych nieszczęsnych ledów:(

czedar6

Oczywiście zarówki,soory trochę ironizowałem,ja stosowałem rezystory,Robiłem pierwszą wersję w 95r.forum jeszcze nie było,była to wesja z tranami hexfet IRF 540/9540,bez rezystorów emiterowych,w ich miejscu były gnazda bezpiecznikowe i tam wlutowywałem rezystory 10-22Ohm,małej mocy 0.4W i pierwsze włączenie to obserwowanie czy sie zadymią i czy wzmak się nie wzbudzał i czypracuje stabilnie, czy równo sie grzeją i pomiar spadku napięcia ,no i przeliczanie poboru prądu,proste przy 10ohm,mnożnik0.1 lub 1ohm to mnożnik 1.A prąd spoczynkowy dawałem chyba większej mocy 1 czy 10 ohm i też pomiar spadku napięcia,łatwo było ustalić prąd spoczynkowy,bardzo wygodne,nietrzeba kłopotliwego amperomierza,no żarówki to też jakieś wyjście tylko byle nie świeciły,no napewno nieświeciłyżartuję po rezystancja by wzrastała i pomiary rozjechane.Oczywiście zanim zmontowałem to b.rzetelnie dobierałem praktycznie wszystko ,pózniej mierząc spadki napięc na rezystorach,czyli zdejmujac pomiary na rezystorach chociażby,R17,R22,R24 wjednej gałezi i R18.R23,RR27 w drugiej można było się przekonać przeliczając na prądy w tych miejscach o symetrii wzmaka ,warto było dobierać dokładnie,nie miałem kłopotu żadnego.Drugą końcówkę własnie waszej wersji zrobiłem za rok i też było o.k.Pozdrawiam.

czedar6

A tak dla scisłości to mierzyłeś całkowity pobór prądu przez wzmacniacz a ja mierzyłem w miejscu gdzie ustalałem tylko prąd spoczynkowy fetów,bardziej konkretnie ,dla ścisłości!

Szczerze mówiąc pierwsza próba uruchomienia wykonana została w obudowie z aluminium i stali, ale jako że zabrakło zakresu regulacji p2 wymontowałem końcówki z obudowy i po przelutowaniu rezystorów regulacja wykonywana była w gąszczu kabelków na stole - jedynie radiator był połączony do masy więc to też mogło mieć wpływ na niestabline wyniki pomiarów.

W każdym razie gra dobrze, co do żarówek to mam świadomość, że taki pomiar to pomiar prądu całego wzmacniacza czyli prąd spoczynkowy powinien być ustawiony na poziomie ok. 230mA.

To jakie jest to bezpieczne napięcie stałe na wyjściu??

Co do zasilania - odpalałem kanały pojedynczo, zasilane z zasilacza jednomostkowego na tajwańskim zintegrowanym mostku 8A z filtrowaniem 2x10000 samwha HC + 2 x 100nf MKT thomson i trafa ok 60w, na którym jest napisane zdjełano w cccp:).

Chciałbym zasilać wzmacniacz z zasilaczy dwumostkowych (z moich mizernych doświadczeń, bo elektronikiem nie jestem, wynika że brum sieciowy jest z takich zasilaczy niższy, przynajmniej z tych którymi dysponuję) i w związku z tym mam pytanie - czy zabezpieczenie wbudowane w płytki msfalcona można zasilać z odrębnego, wspólnego dla obu kanałów trafka, i jakiej powinno być mocy takie trafko (dla dwóch kanałów).

czy ktoś by mi pomorze w zakupie ledów

szukałem i znalazłem leda L-113SRDT , czy ta dioda będzie odpowiednia, jest na 1,85v, ale na wykresie widac ze zaswieci przy niższym napieciu .

wzmak123>

Wstaw jakiekolwiek czerwone diody LED. Różnica 1.6V, czy 1.8V jest bez znaczenia. Daje to różnicę w prądzie źródeł prądowych około 0.4mA. Tak na marginesie to Giesberts zalecał zwiększenie prądu tych źródeł przez zmniejszenie R17 i R18 do 390 Ohm. Ważne jest aby były JEDNAKOWE.

Pozdr.

>Andrzej Stelmach pytał kto zrobił wzmaka z elektora 6/97 (kompaktowy) - ja zrobiłem, pełne dual mono z prostym pre. Nie osiagnłaem jedynie wysokiego prądu spoczynkowego - 400mA, mam ok. 130mA, bo za mały miałem radiator, co widać. Gra u mnie 2 lata. Gra pięknie. Słaby punkt - wzbudza sie przy grzebaniu w kolumnach, zmianie charakteru obciążenia i pali bezpieczniki. Nie spaliłem żadnego trana - to tylko kwestia dokładności i cierpliwości. Na tym zdjęciu z trafami Indela, teraz mam z firmy Toroidy i ekrany przy małych trafach do pre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dik kolega Borysgo2 nawet opracowa PCb do tego wzmaka z moja pomoca:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyszedł czas na mnie , ten układ ścieżek z bardzo dobrym rozplanowaniem masy zapobiega wzbudzeniom . Projekt do ściągnięcia z elektrody.pl Adam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>proximate

Rzadko kiedy krytykuję cudzą pracę, ale tym razem ta płytka nic dobrego nie wróży.

To, że jest szeroka ścieżka masy o niczym nie świadczy, jest ona niestety źle poprowadzona, obwód prądowy zasilania przechodzi przez obszary masy obwodów wejściowych. Sprzężenia lub wzbudzanie gwarantowane!!

Lepiej jej nie uruchamiaj, bo nie zarobisz na tranzystory.

Witam. Jeżeli ta jest źle zaprojektowana to również źle zaprojektowana jest płytka wg Giesbertsa . Głównym problemem było wzbudzanie się wzmacniacza . Autor tego układu ścieżek potwierdza że zrobione przez niego sześć takich układów wg. jego projektu nie powodowało żadnych problemów z uruchomieniem. Za dwa tygodnie napisze Ci czy miałeś racje choć mi też się wydaje tak jak autorowi , że problem leży w projekcie płytki .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>proximate

Jasne, jeżeli testy na żywo potwierdzają to, że układy się nie wzbudzają, to powodem może być zmieniony uklad płytki, ale również specyficzne elementy, wybór głęboości sprzężeń, sposoby podłączenia.

Przecież ja też zbudowałem 2 wzmacniacze na płytkach oryginalnych i też nie ma wzbudzeń, przcują stabilnie.

Czas pokaże kto byl bliższy prawdy :-))

W razie czego widzę rozwiązanie tak żeby prądy nie przechodziły przez masę obwodu wejściowego, wystarczy przeciąć masę po prawej stronie poniżej kondensatora filtrującego a przewodem połączyć wyżej masę pomiędzy kondensatorami wtedy masa wejściowa nie będzie się z prądami zasilającymi przecinała .

• 4 tygodnie później...

Wzmacniacz opanowany działa prawidłowo bez wzbudzania , płytka wzmacniacza to ta ze zdjęcia wyżej, Parę modyfikacji : R3 R4 - 33ohm , docelowo będzie to 100ohm jak będzie stabilnie działać , odseparowane stopnie wejściowe w zasilaniu przez 100ohm o 47uF FC . Ważne : Tranzystory BD139 BD140 I IRFP240 IRFP9240 Koniecznie muszą być markowe , wiadomego producenta , ja dałem ST i IR kilkanaście BD-ków poszło do kosza. Zakupy w TME poskutkowały ostatecznie prawidłowym działaniem wzmacniacza . Dalej : Kondensator 27nF MKT równolegle z R31 przypuszczalnie będzie z niego rezygnacja , R26 R26 - 22ohm , prawdopodobnie na 15ohm też działa , R28 R29 - 100ohm C5 330pF KSF , R20 - 2,2kohm , Rezystory 5W na źródłach 0,2ohm , Kolektory T8 T9 połączone do masy przez 680pF i 20kohm , R17 R18 - 390ohm , R1 470ohm. Kondensatory 100nF razem z C11 C12 Napięcie na wyjściu bez problemu dało się sprowadzić do zera, prąd spoczynkowy całego wzmacniacza 250mA , prąd na gałęzi końcowych IRFP - 200mA . Wzmacniacz uruchamiałem etapami ,najpierw same BC potem BC razem z T8 T7 T9 na końcu , wszystkie tranzystory razem , układ podłączony prze rezystory 100ohm 5W w celu zabezpieczenia , prąd dawał się regulować ale spadek napięcia był znaczny, wzbudzeń nie było. W transformatorze jet układ miękkiego startu . Wydaje się że główne problemy są związane z IRF-ami 540 9540 i tranzystorami BD. no-name Pierwsze uruchomienia były na tych elementach i ogień i dym szedł aż miło . Generalnie układ nie jest taki zły , więcej problemów w życiu miałem z projektami UKF powyżej 150 Mhz , tam jest dopiero magia . Adam

Małe zmiany : R33 R34 - 100ohm , poszerzenie pasma stopnia wejściowego , kondensator 27nF - usunięty , reszta bez zmian . Działa dobrze , gra przyjemnie , nic nie dymi , ognia też nie ma . Wzmacniacz opanowany .

• 4 tygodnie później...

Zamierzam kupić nowe trafa do hexfeta, jako że już raz przelutowałem rezystory z zasilania zabezpieczenia (pcb wg. wzoru msfalcona) i nie chciałbym tego robić ponownie w obawie o druk, mam pytanie - czy są jakieś przeciwskazania aby zasilać zabezpieczenia obu kanałów z jednego oddzielnego kilkuwatowego trafa 2x24 (na takie napięcie zasilania mam teraz dopasowane elementy w zabezp.) a końcówki z pary toroidów 2x ~28 lub 2x ~30V ?

Im mniej transformatorów w obudowie to lepiej. Ja nie mam zabezpieczenia głośników i mały stuk w głośnikach nie przeszkadza mi . Postaraj się zrobić to na tym trafo co masz , w danych technicznych uA1237 są krzywe z doborem wartości elementów w zależności od napięcia zasilania ( elenota.pl ), co do lutowania to jak masz wprawę do kilkanaście razy można lutować te same ścieżki bez odklejenia ważne żeby ich nie przegrzewać za długo . Adam

• 1 miesiąc później...

Zabezpieczenie na oddzielnej płytce:

Ukryta Zawartość

pcb:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wrrr.... tutaj jest poprawny link do schematu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

>wzmak123, 5 Wrz 2007, 20:09

>jak podłączyć ten wzmacniacz aby pracował z sygnałem symetrycznym, szukałem ale nic nie moge

>znaleść.

Witam,

niestety bezpośrednie podłączenie sygnału symetrycznego nie jest możliwe w podstawowym układzie.

Istnieją 2 rozwązania:

1: budżetowe, polegające na zastosowaniu specjalizowanego scalaka BB INA 134 (ja tzastosowałem właśnie taki ze względu na bardzo dobre parametry np. CMRR ) służącego do desymetryzacji sygnału,

2: zastosowanie we wzmacniaczu 2 końcówek mocy na 1 kanał.

Jednak wtedy pojawia się problem regulacji wzmocnienia wzmacniacza i należałoby zastosować preamp symetryczny-asymetryczny kolegi msfalcona( moim zdaniem układ rewelacyjny).

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...

JAK KTOŚ CHCE ZNALAZŁEM JESZCZE PARE PLYTEK DO TEGO ZMACNIACZA ZGODNYCH Z GAZETĄ CHĘTNIE SIE NA COŚ ZAMIENIE JESTEM POD NR 889 095 499 ROBERT NAJLEPIEJ Z KIMŚ Z ŁODZI

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.