Skocz do zawartości
IGNORED

20 cm - czy to dużo?

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze sobie nie myslec o glupotach;) - duzo dla muzyki w pokoju.

Chodzi mi o odleglosc miedzy kolumnami, ktora wlasnie zmniejszylem o te 20 cm. Niby nie tak duzo, ale sluchajac plyty Amused To Death - Rogera Watersa mozna teraz uslyszec, a wlasciwie zobaczyc, przestrzennie co sie dzieja na tej plycie. Ciekaw jestem czy macie podobne doswiadczenia, ktorymi mozecie sie podzielic.

Pozdrawiam kaszanka7

Ps. Zastanawia mnie dlaczego tak malo plyt ukazuje sie w systemie Q Sound, w ktorym zostala zrealizowana ta plytka.

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/27955-20-cm-czy-to-du%C5%BCo/

U mnie kolumny stoją na "krótszej" ścianie i odległość między nimi wynosi ok. 2,7m.

Kiedyś w ramach experymentu przestawiłem kolumny na "dłuższą" ścianę zwiększając

odległość między nimi o jakieś 20-25 cm......... zabrzmiało inaczej- lepiej.

Szkoda,że nie mogą stać tak cały czas /pokój przejściowy,kable pod nogami/.

Nie wiem co było tego przyczyną , wydaje mi się,że nie zwiększenie rozstawu o tak

niewielką odległość ale odstęp od ścian .........bocznych/ od tylnych odstęp był taki sam

ok. 0,80m a od bocznych w nowym ustawieniu powyżej metra z każdej strony/.

Kiedyś myślałem, że jak kolumny nie są małe (pow.1 m) tak jak moje to muszą stać szeroko.

Okazało się, że stoją teraz bardzo blisko siebie (ok. 2 m) i przy tym rozstawieniu jest najlepsza przestrzeń. Wszystko zależy od pomieszczenia.

jesli jest lepiej, to próbuj dalej, ale juz nie tak drastycznie. U mnie zauwazyłem, że zwężając bazę jest lepsze ogniskowanie i namacalnośc. Jest jeszcze możliwośc popróbowania z kątem dogięcia.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

u mnie jedne płyty grają lepiej na szerszym, inne na bardziej zbliżonym ustawieniu. W sumie stosunkowo rzadko słucham przy zgaszonym świetle, nic innego nie robiąc, koncentrując się wyłącznie na muzyce z zamkniętymi oczami, ale jeśli już to robię to niemal za każdym razem po kilku minutach przestawiam kolumny, przesuwając każdą w promieniu do ok. 0,5 m, przy czym im szerzej tym bardziej nakierowując do środka. Wydaje mi się, że gęstsze nagrania, z dużą ilością instrumentów, elektronika, symfoniczne brzmią tak lepiej, natomiast małe składy rockowe, np ac/dc czy clapton są bardziej autentyczne na ustawieniu "węższym", lepiej rysuje się scena i lokalizacja.

Polecam artykul do pobrania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam kaszanka7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.