Skocz do zawartości
IGNORED

To my sobie posłuchali...

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

-> Snajper

Nie doczytałem się, czy zrobiliście porównanie zestawów źródeł:

Denon DCD-2000AE + DAC

vs.

Squeezebox + DAC

vs.

Denon DVD-2910 + DAC.

Chodzi mi oczywiście o różnice wynikające z jakości poszczególnych "transportów" (o ile Squeezebox'a można tak nazwać). Ciekaw jestem, czy byłaby duża słyszalna różnica przy, co by nie mówić, sporych różnicach konstrukcyjnych wszystkich trzech urządzeń.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>>nedj

Ja robiłem kiedyś porównanie cedeków jako napędu do tego DACa i nie było różnic (testowałem MF CD3.2, Rotela RCD02, Audio Innovations Alto, Philipsa DVD712 i Denona 2910 ;))

W trakcie odsłuchów dac też był podłączany do różnych źródeł, ale akurat ja się nie skupiałem na różnicach między transportami, może Snajper lub Kaszanka coś powiedzą.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

nedj, 6 Wrz 2006, 09:07

> Nie doczytałem się, czy zrobiliście porównanie zestawów źródeł:

Bezpośrednio niestety nie. Ja póki co jestem mocno zainteresowany tematem DAC'a jako takiego, więc raczej skupiałem się na tym, co ten klocek wnosi w tor.

Poza tym DVD słuchaliśmy tylko na Primare, a pozostałe źródła na Denonie.

-> kris_k

Dziękuję za odpowiedź.

-> Snajper

Też jestem właśnie zainteresowany tematem DAC-ów (sam posiadam 2 DAC-i). Robiłem sporo testów porównawczych z różnymi transportami (nawet z PC) i niestety, podobnie jak kris_k, nie słyszałem różnic. I dlatego bardzo mnie ciekawiło, jak było u Was.

Poza tym wnioskuję, że jeśli nie byłoby słyszalnych różnic pomiędzy Waszymi transportami (DCD-2000AE to jednak "troche" inna liga niż Squeezebox), to może w tym przypadku jakość źródła zależy głównie od samego DAC-a. Wtedy przy zastosowaniu dobrze brzmiącego przetwornika (czyli takiego, którego brzmienie nam odpowiada) możnaby uzyskać bardzo dobre efekty i z Twoim Squeezebox'em, i z innymi servero-podobnymi urządzeniami.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

nedj, 6 Wrz 2006, 09:51

> (sam posiadam 2 DAC-i)

O, proszę... Szkoda tylko, że tak daleko mieszkasz... ;-)

> Robiłem sporo testów porównawczych z różnymi transportami (nawet z PC) i niestety, podobnie jak kris_k, nie

> słyszałem różnic.

Rozumiem, że różnic pomiędzy transportami podpiętymi do tego samego DAC'a, a nie różnic pomiędzy DAC'ami?

> możnaby uzyskać bardzo dobre efekty i z Twoim Squeezebox'em, i z innymi

> servero-podobnymi urządzeniami.

I na to właśnie liczę! :)

-> Snajper

"O, proszę... Szkoda tylko, że tak daleko mieszkasz... ;-)"

Też bardzo żałuję. Chetnie bym wpadł na jakieś odsłuchy...

"Rozumiem, że różnic pomiędzy transportami podpiętymi do tego samego DAC'a, a nie różnic pomiędzy DAC'ami?"

Oczywiście chodziło o transporty, DAC-i różnią się. I to mocno.

"> możnaby uzyskać bardzo dobre efekty i z Twoim Squeezebox'em, i z innymi

> servero-podobnymi urządzeniami.

I na to właśnie liczę! :)"

Ja też, wbrew niektórym opiniom na tym forum :)

P.S. Przepraszam za częściowy off-topic.

• 2 tygodnie później...

Będę czekał na test Audionemesis DC-1 na Twoim Pionku. Zobaczymy czy uwagi na temat jego brzmienia się potwierdzą....Też będę musiał jakoś przetestować tego Dac-a bo mam podobną sytuację jak kris_k Denon 3910 i jestem ciekawy czy różnica byłaby jak to było wyżej również o 2 klasy...

AT

>>zyzio

Czy słuchaleś już AudioNemesisa?

Ciekaw jestem kolejnych opinii ;-)

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.