Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran projekcyjny vs białe drzwi - TEST!

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Na czym lepiej ogladac filmy? na ekranie projekcyjnym czy na białych drzwiach?

Zrobiłem mały test. Zdjałem drzwi z nawiasów i zakryłem nimi połowę ekranu. Na Vplayerze otwarzałem w tym samym czasie ten sam film na ekranie i na drzwiach.

Drzwi są malowanie białą farbą olejna jakaś najtansza. Bardzo odbiją światło, świecąca.

Ekran g=1.0 dalej nie wiem. Ale jakiś szwedzki kupiony kiedys na allegro za 200zł. recznie zwijany.

Projektor Benq 5120

Zdjecia robione aparatem cyfrowym z rąk wiec obraz moze wydawac sie troche nieostry.

Piękne drzwi w czasie realnym. (widać jak odbijają światło z żerandola)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I film Transporter 2 divx.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takze jesli nie masz jeszcze ekranu to zastanów sie czy nie lepiej kupic drzwi! :)

A tak na serio wydaje mi się ,ze do kina domowego dobrze zastosować ekrany jak najmniej matowe.

Podczas seansu raczej bardziej przypadł mi do gustu obraz na ktorym były drzwi. Obraz był bardziej zywy jak z duzego TV. Natomiast z ekranu za bardzo matowy - płaski i mniej zywy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drzwi sa pomalowane dla odwal. Tak aby coś było.

Przy okazji zapytam ktore ekrany są bardziej zblizone do moich drzwi odbijające światło ?:

White Ice g=1,2

Matt White g=1,0

Matt Grey g=0,8

Glass Beaded g=2,5

Zastanawiam się nad wymianą ekranu. Szukam coś do mojego Benq 5120.

Ekran za około 400zł-600zł 180x102 z czarnymi pasami u góry i dołu.

Własnie znalazlem info:

Glass Beaded - kąt 90°, odbicie światła 2,5 g; grubość 0,5 mm

- powierzchnia perłowa do projekcji przedniej o wysokim współczynniku odbicia, napylone szkło powoduje uzyskanie obrazu o wysokim kontraście w “żywych kolorach”, szczególnie polecana do “kina domowego” oraz przy sygnale video, przeznaczona do współpracy z projektorami o sile światła do 1200 ANSI lumen

U mnie jest 1100Ansi

I to prawda jak opsiuje wyzej “żywych kolorach” - sam testowałem

Tylko sie dziwie innym na forum czemu wszyscy odradzają tego ekranu do kina domowego !!!

Zasadniczo jasne ekrany uzywa sie do prezentacji multimedialnych w jasnych poemiszczeniach.

Ekrany z mniejszym wspolczynnikiem g, moim zdaniem, lepiej sprawdzaja sie w zaciemnionych pomieszczeniach. lepsza czern.

Mnie też bardziej odpowiada obraz z ekranu. Wybrałeś chyba nie najlepszy film. Też oglądałem go jako xvida, tyle tylko, że wersja 2CD zripowany przez WAF (800x336). Jak dla mnie ten film wygląda rzeczywiście bajerancko, ale ma chyba zbyt podbity kontrast.

Zresztą - radzę zaopatrzyć się w dobrą płytę kalibracyjną lub przynajmniej planszę testową pozwalającą ustawić kontrast i jasność w projektorze.

Ja używam Digital Video Essentials - test z rozdziału 12 i rozdziału 14 (Reverse Gray Ramps).

Parametry należy ustawić w taki sposób aby widzialna byłą pełna rodzielczość od 0% bieli do 0% czerni.

U mnie uzyskuję to (AE900) przy parametrach (tryb normal): kontrast +3, jasność +10.

Na telewizorze CRT (Thomson Scenium 100 Hz) z ledwością uzyskuję zakres 15% bieli. Niżej nie potrafię zejść.

Po poprawnie ustawionej kalibracji w trbie HIGH LAMP obraz jest czasami zniewalający, a ciemne sceny nie stanowią już problemu (jak np. w poprzednim Sony HS-1).

Śmiem twierdzić, że AE900 PRZY CAŁKOWICIE ZACIEMNIONYM POKOJU generuje lepszy obraz niż telewizor.

Ustaw najpierw poprawnie parametry obrazu, a potem zastanów się nad ekranem.

U mnie lepiej sprawuje się matowa powierzchnia, niż ekran matt white.

Z nowych projektorów zniewala Hitachi PJ-TX300 ze swoim kontrastem 10 000:1. Jeżeli zastosowali nowe panele LCD, to aż strach pomyśleć jak będzie wyglądał obraz.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że podawany przez producenta kontrastto teoria, ale i tak w pomiarach nie powinien być gorszy niż 1500:1.

Na drzwiach skóra ma znacznie lepszy odcień! :)

No i rzeczywicie wypada pogrzebać przy kontrascie - biele mocno przepalone, jak już napisano wyżej.

Kalibraja pilnie potrzebna! :)

Ale i tak projektor to projektor. :)

Pozdrawiam!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

płytę można też ściągnąć z sieci p2p, ale co filtrami, które masz w oryginale?

dobrze ustawiony kontrast i jasność to przynajmniej połowa sukcesu.

Na pierwszy rzut oka podbijanie kontrastu powoduje lepszy obraz. Jednak należy pamiętać, że dzięki temu pozbywamy się szczegółów w jasnych scenach.

Z kolei zbyt nisko ustawiona janość powoduje, że tracimy szczegóły w scenach ciemnych.

Projektory o przeciętnych możliwość mają ograniczony zakres regulacji. Oznacza, to oczywiście można ustawić jasność na poziomie 0% czerni, ale może okazać się że obraz zaczyna świecić, a czarny zamienia się w szary kolor.

złe ustawione kolory powodują, np. zbyt czerwony kolor skóry w scenach ciemnych.

kalibracja w DVE pozwala za pomocą filtru niebiskiego, czerwnoego oraz zielonego ustawić taki poziom kolorów, że obraz staje się naturalny bez względu na rodzaj sceny.

Należy jednak wyraźnie podkreślić - płyta kalibracyjna nie zrobi z każdego projektora Sim2.

Wg mnie dopiero projektory 5G, które w tamtym roku pojawiły się w sprzedaży ze swoimi parametrami, są tak elastyczne, że ustawienia pełnego zakresu od 0% bieli do 0% czarnego, z zachowaniem odpowiedniej głebi czerni nie stanowi większego problemu.

Odszukałem w czeluściach, gdzieś ten Transporter 2.

Linki poniżej. Dodatkowo z Tokyo Dritf i Inside man. Wszystko xvidy.

Uwaga - pliki po ok. 1 MB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega Meloman jaki urzywa ekran projekcyjny?

Jesli chodzi o moj projektor to oprocz słoneczka i kontrastu nie da sie wiecej niz ustawić. Przewaznie mam 50% na 50%

Tryb VIVID,PREZENTATION,ECONOMY odpadają. Jeszcze jest kontrast HIGH,LOV i Standard. Na Standrardzie najlepiej.

Na szczescie dodatkowo pod windowsem mozna pozmieniac ustawienia obrazu :)

W tym tescie projektor wypada bardzo dobrze. A na pewno lepiej niz moj monitor LCD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Interesujący ten test. Dzięki za linka.

W chwili obecnej nie używam ekranu. Mam włoskiego Sopara - straszna kapa. Obraz świeci, kolory nie są intensywne, czarny wygląda tak sobie. Co dziwniejsze - użytkując wcześniej Sony HS-1 wszystko było w porządku. Myślałem, że to przez moc lampy, ale zmiana na tryb LOW nic nie daje.

Zastępczo oglądam na szarawej tapecie, co kiedyś byłoby dla mnie bluźnierstwem. Obraz w porównaniu do ekranu jest głęboki, bogaty. Czarny nabrał mocy, a kolory są bardzo intensywne, lecz nie przejaskrawione.

Nie oznacza to, że nie planuję prawdziwej powierzchni "matt grey", ale najpierw muszę żonę przekonać.

Notabene - obrazu na monitorze LCD nie ma co porównywać do projektora. Moja iiyama (H481S) zostaje daleko w tyle.

Panowie, kumpel ma kalibratora, który kiedys był wydany w gazecie Kino Domowe, czy warto z nim sie bawić aby wszystko poustawiać - projekor Benq 5120 ale mam tylko mozliwość testowania na podłączonym odtwarzaczu DVD, ten program o którym mowicie ma 4 GB na emulu, więc trochę potrwałoby ściąganie.

Znalazlem w sieci P2P Digital Video Essentials ale jako iso i zajmuje 6.9 GB, czy jest sens to ściągać, czy będzie możliwość skompresowania tego do 4,3 GB aby odtworzyć w stacjonarnym DVD, czy łyknie to Clone DVD,DVD Shrink?

płyta DVD składa się z kilku rozdziałów.

dużo miejsca zajmują testy audio.

są filmy referencyjne oraz plansze do kalibracji obrazu.

jest cały rodział, w którym lektor po angielsku (brak napisów PL) opisuje zasady kalibracji.

de facto - do podstawowej kalibracji obrazu dla projektorów służą 2 plansze!

jedna pozwala ustawić jasność i kontrast, druga - kolor (wymaga uzycia filtrów).

więc IMHO chyba nie warto ściagać, bo bydle dużo waży...

>darek2

Potrzebny tobie będzie cały DVE, więc ściagnij komplet. Shrinka ustaw tak aby nie kompresował tablic testowych i materialu referencyjnego. A więc części: 11, 12, 13, 14, 15, 16 i 17. Reszta może zostac dowolnie zkompresowana. Ich część video nie jest niezbędna dla regulacji.

Tak przy okazji, DVE jest przeznaczony do regulacji i kontroli CAŁEGO kina domowego a więc od odtwarzacza DVD. do projektora łącznie z torem audio. Jeżeli chodzi o tor audio to nie spotkałem lepszego materiału testowego.

Tor video zawiera również szereg b. dobrych testów np. rewelacyjny test firmy Snel & Wilcox dla kontroli skanowania progresywnego. Za jego pomocą udowodniłem niedowiarkom że odtwarzacz DVD lepiej skanuje progresywnie niż najlepszy projektor.

Upewnij się że jest to wersja dla PAL i ściągaj!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.