Skocz do zawartości
IGNORED

Śmiecący wzmacniacz

gelson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich - błagam o pomoc.

Otóż wymieniłem we wzmacniaczu mostek na diody BYW 29-200,zbocznikowałem 47nF,dołożyłem 20000mikro Elny for Audio i .......dno !!!!!!.

Niektóre z częstotliwości słychać tak jakby ktoś szeleścił folią - ręki opadywują,nie mam pomysłu co dalej ósma klaso - może ktoś,coś......

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

https://www.audiostereo.pl/topic/28024-%C5%9Bmiec%C4%85cy-wzmacniacz/

Prawdopodobnie kondensator 47nF jest na za małe napięcie , i częściowo jego koniec jest blisko (tzn ma upływy) wylutuj go i zobacz jak jest bez , a najlepiej zamiast niego wstaw 1uF elektrolityczny na odpowiednie napięcie i powinno hulać :)

PZDR MARJAN

A ja się nie zgodzę.

Nie dawaj 1uF (a na pewno nie elektrolity) na diody!

Te kondensatory 47n są niepotrzebne.

Jesli to nie pomoże to wstaw zwykły mostek prostowniczy.

Możliwe ze ten nowy kondensator mysi trochę "pochodzić".

Warto dać jakieś pojemności bocznikujące duże elektrolity na dodatnim i ujemnym napięciu zasilania - do masy , tak z 330n-6.8uF/63V min.

jak wyżej, najlepiej kilka suchych MKP, do dużych elektrolitów ale na płytce wzmacniacza też są bardzo ważne bo bez nich układ może się podwzbudzać

W trakcie usuwania konta.

Nie eksperymenrowałem, ale uważam że przy takich silnoprądowych połączeniach i w znacznym stopniu impulsowym chatrakterze obciążenia, indukcyjność między wzmacniaczem a zasilaczem jest szkodliwa i należy jej unikać a zakócenia tłumić inaczej. Może wywołać oscylacje, zniekształcenie wysokich tonów itd. Dlatego też to połączenie powinno być w miarę krótkie 10-30cm. Co innego szeregowo np. R=0.05-0.15 ohma + duża pojemność np. >470uF.

Polączenia są bardzo krótkie - praktycznie jeszcze krótsze niż fabryczne - próbowałem nawet wlutować stary mostek który był pierwotnie i nothing , dalej szeleszczą - spróbuję wywalić te małe kondy bocznikujące i dam znać.

A tak w ogóle to dzięki za odp.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Kondensator 47nF jest na 200v więc chyba nie jest to za mało?

Diody bocznikuje sie duzo mniejszymi pojemnościami niż 47nF. Ja zazwyczaj bocznikuje, nawet zwykłe mostki, kondkami po 47.100pF. Przecież większe są tam nie potrzebne, ba - wrecz puszczają wiecej śmiecia i troszke przeszkadzają w pracy mostka. Pomyśl o tym.

Zasilacz oczywiscie mozna pobocznikowac malymi ceramicznymi kondensatorami, na przewody idace do wzmaka ostatecznie mozna dac jakies koraliki ferrytowe (taki masochizm). Ale bardzo dobrze jest dac chociazby bardzo prosty filtr sieciowy badz EMI.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100006609 1170299730_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Filtr oczywiście założony ( z zasilacza komputerowego )razem z gniazdemIEC,koralik ferrytowy również,a czy wpływ mógła mieć wymiana kabli od przełącznika zestawów A,B do gniazd wyjściowych - pierwotnie była to taśma wymieniona na kawałki DNM Reson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.