Skocz do zawartości
IGNORED

Phono w Audio Analogue Puccini SE?

Harry z Tybetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam pytanie do użytkowników wzmacniacza Audio Analogue Puccini SE. Podobno (tak można wyczytać w recencjach) wzmacniacz ten ma bardzo przyzwoicie zaprojektowaną sekcję phono. Czy Wasze odłuchy to potwierdzają? Rozumiem, że myśląc poważnie o analogu i porządnej wkładce będę musiał w końcu zainwestować w wysokiej klasy separowany przedwzmacniacz, ale jak w takim razie można porównać jakość sekcji phono tego wzmacniacza z tanimi przedwzmacniaczami jak NAD- PP2 lub Camdbridge Audio 540, 640? A może macie inne propozycje, jeśli już to o jakim phono myśleć. Chyba jedynym bezpiecznym zakupem preampa jaki mi przychodzi do głowy jest RiAudio PH-1. Czy ewentualnie polecacie coś tańszego czy "pomęczyć się" przez jakiś czas z tym co jest na pokładzie Pucciniego i później zakupić jakiś konkret?

Harry z Tybetu

https://www.audiostereo.pl/topic/28112-phono-w-audio-analogue-puccini-se/

Nie znam wymienionych przez Ciebie wzmaków.

Jednak ja bym nie kupował czegoś, o czym już w założeniu wiadomo, że bedzie tylko tymczasowo.

Ale to ja. A ktoś inny może lubić częste zmiany...

Janusz z Torunia

Tu być może uznacie, że zakładając ten topic wszczynam burzę w szklance wody, ponieważ zakup gramofonu mam jeszcze w planach. Będzie to coś z przełomu między 1500-2000 pln, wyposażony na początek w standardową wkładkę (z przeznaczeniem do późniejszej wymiany na lepszą).

Moje pytanie wynika więc z okazjonalnej ceny wspomnianych wyżej przeze mnie preampów (CA & NAD w cenie poniżej 300 pln) pytanie tylko jak się one mają w stosunku do standardowego gniazda znajdującego się w Puccinim SE, o którym prasa podaje, że zostało bardzo dobrze zaprojektowane.

Pewnie gdybym posiadał już patefon z konkretną wkłądką możliwa konfiguracja byłaby dużo łatwiejsza.

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

Jest jeszcze jeden bardzo prozaiczny problem. Puccini SE nie jest skromnie wysposażonym w wejścia wzmacniaczem, pomimo to liczba liniowych źródeł z którymi u mnie pracuje jest w pełni wykorzystana. Wejście phono jest jedynym pozostałym wejściem w moim wzmacniaczu.

Oczywiście jestem świadomy tego, że poważnie traktując podejście do analogu, prędzej czy później zainwestuje w sensowny phono preamp.

Pozdro

Harry z Tybetu

Chyba poczekaj na ten gramofon:)

W tej cenie, to albo podstawowy Goldring GR 1.2, jak zwiększysz nieco budżet, to GR 2 (warto ze względu na wkładkę i lepsze ramię).

Poza tym Project, Reloop i Denon.

Reloop wygląda bardzo DJ-sko, ale słyszałem same pochlebne opinie o jego możliwościach. Najtańszy ma napęd paskowy, Audiopunkt sprzedaje go z wkładką Audiotechnica 3600 w cenie mocno poniżej 1000zł! Na miejscu możesz dobrać inną wkładkę, np. Sumiko lub wyższą AT. ramię ma wymienne headshelle, więc możesz mieć ich kilka z różnymi wkładkami. Jak Project, to ewentualnie z drugiej ręki model 6.9. Denona widziałem tylko w prasie, na zdjeciu wygląda jakby miał wkładkę AT3600, jest w pełni automatyczny.

Tak czy inaczej nie ma co dywagować o przedwzmacniaczu, skoro jeszcze nie wiesz, jaką wkładkę wybierzesz.

Powodzenia

Papamek

W wypadku gramofonu w wymienionej przez Ciebie klasy brzmieniowej pre w AA powinien być w pełni wystarczający. Na pewno zakup Nada nic tu nie poprawi, a - kto wie - może i co nieco pogorszy. Słuchałem tego pre w Audiopunkcie z najtańszym Reloopem , wzmakiem Q-audio i kolumnami Sund-Projekta i grało to niespecjalnie(może z winy sprzętu towarzyszącego). Pre Pro-jecta lub Goldringa są lepsze – przy najmniej w zestawieniu z gramofenem GR1 Goldringa, wątpię jednak by przewyższały znacząco pre AA. Być może warto zakupić jakiś bardziej wypasiony model wraz z dużo lepszą wkładką, ale do tego czasu phono w AA wydaje się optymalnym rozwiązaniem.

W mojej opinii gramofony – w wypadku budżetowych modeli - są mocno przereklamowane, na dobrze zachowanych płytach fajnie się tego słucha, mimo to jakość brzmienia combo Goldringa(cena phono 500 zł, gramofon z wkładką Electra 1300 – ) w moim systemie jest nieco słabsza od fabrycznego Arcama 5+(leciwy model sprzed 10 lat). Po tuningu tegoż(op-ampy, diody i kondensatory) przewaga CD jest już wyraźna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.