Skocz do zawartości
IGNORED

POŁĄCZENIE DVD Z AMPLITUNEREM

shrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W jaki sposób macie podłączone DVD z AMPLITUNEREM.

1. światłowodem

2.coaxalem

Jakie są to przewody i ile kosztowały.

Ja mam DVD YAMAHY 830 i AMPLITUNER YAMAHY 1300 połączone coaxalem PROFIGOLDEM 4000. YAMAHA 1300 ma wejście na DVD tylko światłowodem. Ale ja podłączyłem do wejścia na CD , bo dekodery mam i tak w DVD. Co o takim połączeniu myślicie .

https://www.audiostereo.pl/topic/2818-po%C5%82%C4%85czenie-dvd-z-amplitunerem/

Podłączenie masz zrobione ok (CD, czy DVD-to tylko przykładowa nazwa wejścia) Połaczenie koaxialnym jest lepsze niż światłowodem (była już o tym dyskusja), chociaż akurat Yamaha z tego co wiem głośniej gra (ale nie lepiej!) na światłowodzie. Na moim Rotelu RSP 1066 nie ma różnicy w głośnosci na światłowodzie czy koaksjalu, za to koaksjal ma zdecydowanie lepszą jakość dźwięku i to naprawdę słychać! Na tńszym sprzęcie róznica może być praktycznie niezauważalna.

>zyzio

jest znaczenie czy do DVD czy do CD.

jak podlaczysz do CD to nie bedziesz dekodowal DD i DTS (przynajmniej tak u mnie bylo).

Dlatego tez ja musialem podlaczyc swiatlowodem

Pozdrawiam,

byc moze sie myle ale:

- DVD pozwala na odbieranie DD i DTS (widzi takie formaty)

- Aplituner dekoduje sygn z DVD i rozprowadza go na poszczegolne kanaly.

Jesli sie myle to powiedzcie jak naprawde jest.

Jak podłączysz do CD to powinien dekodować DD/DTS-przecież ampl. i na wej. CD i DVD dostaje ten sam cyfrowy sygnał. U mnie w Rotelu mam wejścia cyfrowe oznaczone cyferkami 1-5 i gdziekolwiek bym nie podłączył zawsze procesor dekoduje DD/DTS.

No to jeśli wyswietla, gdy masz podłączony do wejścia CD tzn, że dekoduje.

Poza tym to, że DVD ma wbudowane dekodery nie ma znaczenia, gdyż aby otrzymać zdekodowany dźwięk DD/DTS przez DVD musiałbyś mieć podłączony odtwarzacz kabelkami analogowymi do wejścia 5.1 w amplitunerze.

Nie kombinuj tylko pozostań przy coaxialu ,masz bardzo dobry kabel Profigold 4000 to naprawdę niezły kabel ,ja posiadam Yamahę 730 i porównywałem coaxial z optykiem i naprawdę jest różnica w jakości dźwięku oczywiście lepsza jest przy coaxialu,kiedyś oglądałem Armagedon i omyłkowo przełączyłem na optyk i coś mi nie pasowało ,ponieważ słaba była przestrzeń w tylnych kanałach,jak przełączyłem na coaxial i obejrzałem film od początku to dopiero odczułem przestrzeń w tylnych kanałach,więc nie zastanawiaj się i korzystaj z coaxiala,naprawdę nie ma różnicy czy korzystasz z wejścia cd czy DVD,u mnie przez coaxial idzie wszystko :stereo.Dolby Digital,DTS 5 kanałowy jak i sześcio.

Wszystko było O.K. tylko namieszali mi w sklepie. Zapytałem się ich które połączenie jest lepsze COAXIALNE czy OPTYCZNE. Powiedzieli mi że jak mam podłączone DVD do amplitunera przez wejście na CD (wejście coaxial CD) to dzwięk omija dekodery i lepiej byłoby jakbym kupił światłowód. Dodan że mam narazie tylko dwa głośniki.

• 3 miesiące później...
Gość zybi25

(Konto usunięte)

Mam problem z odtwarzaniem plyt w formacie DTS. Posiadam ampi Technics AX730. Dokupilem do dego DVD Panasonic S75. Oba sprzety mają mozliwość podlaczenia 5.1. Niestety gdy film gra w DTS i ustawie ampi na 6 dyskretnych wejsc, glosniki sorround milkną. Podczas robienia testu na DVD glosniki graja, natomiast podczas ogladania filmu jest cisza. Byc moze nie potrafie czegos ustawic w setupie DVD. Jezeli ktos cos wie o tego typu podlaczeniu prosze o pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.