Skocz do zawartości
IGNORED

Kto ma naprawić Grado?

Cervantes

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa sprawa. Otóż podczas wakacji kupiłem sobie Grado Rs2, używane, ale na gwarancji. I jakoś tak dziwnie wyszło, iż trochę jeden kanał trzeszczy przy niskoschodzącym basie, lecz wada ta jest tak zakamuflowana, że słychać ją tylko na paru utworach. Oczywiście, jako że jest gwarancja, to mnie to specjalnie nie martwiło, (choć o wadzie kupując nie wiedziałem), lecz jeżeli chodzi o naprawę to tu zaczynają się jaja.

Otóż zadzwoniłem do Audiosystemu z pytaniem: "czy to oni naprawiają?" I odpowiedź padła wydawałoby się oczywista- tak. Ale tu jest jednak pies pogrzebany. Słuchawki nie da się rozkręcić, gdyż miejsce łączenia jest zalane głęboko jakimś klejem (coś w rodzaju gumy arabskiej), więc nie wydłubiesz bez skrobania mahoniu : (

W serwisie powiedzieli mi, że jeszcze serii Reference nigdy nie naprawiali, więc może być ciekawie: ) Zresztą Grado szczyci się parowaniem przetworników z dokładnością 0,05 db, więc musieliby przesłać w razie czego przysłać dwa sparowane. Teraz tylko kwestia tego, czy da się je jednak rozebrać bez niszczenia (nawet delikatnego) muszli, bo jeżeli nie i musieliby przysłać całe muszle z przetwornikami, to Audiosystem ich nie zamontuje, bo musieliby zniszczyć pałąk : ) Wysłałem parę "maili" do Gradolabs i wciąż cisza. Może nie chcą się przyznać, że ta zegarmistrzowska precyzja to pic, i jak podłubie sobie w nich „Pan Staszek” to też im nic nie będzie : )

https://www.audiostereo.pl/topic/28183-kto-ma-naprawi%C4%87-grado/

Najpierw sprawdź (lupa, dobre światło) czy nie wbiłeś sobie w gąbkę włosa. Jeżeli dotyka membrany przetwornika masz winowajcę. Miałem tak już dwa razy z różnymi słuchawkami, objawy były identyczne do Twoich.

Kabelki siedzą bardzo sztywno i są solidnie zalane, a włosów z tyłu nie widać. Z przodu słuchawki i tak ani się nie zobaczy, a nawet gdyby, to i tak się nie wyjmie, bo szczeliny siateczki naskującej mogłyby robić za siatkę dyfrakcyjną :(

Ale przejrzałeś dokładnie tę siateczkę? Niestety, jeżeli nie widać to nie znaczy że go tam nie ma. Odkurzacza Ci nie będę proponował, to chyba niewiele da i tak jakoś... strach...

Też tak myślę. Ale ból jest taki, że jak leży jakiś włos to, na pewno nie z tyłu membrany, a raczej z przodu, albo w środku, a to oznacza, że na 99% sam nie wypadnie (bez rozbierania znaczy:) Jest też druga opcja która może być gorsza - coś z cewką : (

Może sytuacja dojrzała do odkurzacza? Nie chodzi o wyciągnięcie paprocha, a raczej o odciągnięcie go od membrany i wbicie w maskownicę.

Spróbuj najpierw za pomocą rurki, która wejdzie Ci dość ciasno w welurowy nausznik i cyklu dmuchnięć-zassań ustnych - tylko reszta bez k**wa uśmiechów proszę ;-)

>Cervantes

Gdybyś przymierzał się do samodzielnego działania - tutaj jest instrukcja jak rozebrać grado (i trochę "poprawić"):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tez mialem jaakis czas temu problemy, ale z grado SR80. Rowniez przy nizej schodzacym basie. Takie dziwne "cykniecia" na kilku plytach... ale jednak. Tez poszlo do dystrybutora i do dzis hulaja, jedynie kabel oryginalnie zamocowany owa 'guma arabska' od srodka byl luzno...

nie wraca ktos teraz ze stanów ?? :)

chudzi o dokonanie zakupu słuchawek GRADO SR60 lub SR80 ... bo wysylka kosztuje 3/4 ich wartosci ... lub drugie tyle ...

a moze ktoś wie gdzie je kupis w polsce ??

nie to że czynię reklamę, ale

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Najpierw sprawdź (lupa, dobre światło) czy nie wbiłeś sobie w gąbkę włosa. Jeżeli dotyka membrany

>przetwornika masz winowajcę.

zgadza sie, tez to przerabialem ze swoimi hd580, duzo strachu a to maly wlosek byl winowajca ;-)

a moze tak pytanie z innej beczki...

wie ktos gdzie w polsce mozna kupic oslonki do sluchawek grado - na necie mozna je kupic w cenie 70 zl za male (sr-60) i 95 zl za duze (sr-80 i wysze) ale mi to sie wydaje odrobine za duzo jak za kawalek gabki...

czy oslonki duze pasuja do grado sr-60?? jeden z wazniejszych modow sr-60 to wyciecie dziury w oslonkach - ale gdyby po prostu zamienic je na wieksze - w ten sposob mamy lepsza precyzje/szczegolowosc i sluchawki mniej grzeja w uszy.... czy ja dobrze kombinuje czy to z zalozenia nie moze sie udac??

czy istnieja jakies tansze zamienniki produkowane np gdzies w chinach czy przez tonsila?? cos cobedzie pasowalo na te plastikowe puszki rezonansowe sluchawek a przy okazji bedzie tworzylo tylko pierscien z gabki wokol ucha...

emroth>>

nie słyszałem o innym, tańszym źródle gąbek. Fakt ceny są trochę odjechane...

Różnica między SR60 i 80 jest większa niż tylko rodzaj gąbek. Inny jest kabel,inne jest ustawie przetworników względem tej tuby

>Różnica między SR60 i 80 jest większa niż tylko rodzaj gąbek. Inny jest kabel,inne jest ustawie

>przetworników względem tej tuby

mnie najbardziej interesuje czy zmienia sie wielkosc puszki rezonansowej w ktorej siedzi przetwornik - znajac zycie te z sr-80 sa wieksze i nici z podmiany oslonek... ale zawsze warto zapytac..

Ja bym nie kombinował, sprzęt swoje kosztuje, ma gwarancję, to już zmartwienie firmy/sprzedawcy, aby było wszsytko oki. Samodzielne próby walki to tylko nerwy i niepokój. To, że słychać to tylko czasami, nie może być wytłumaczenie,. Czasem jakaś wada, pojawia się rezoznas albo coś - a przecież ktoś to stworzył aby było sprawne, takie też kupowałeś, . . . , ja bym oddawał do naprawy gwarancyjnej.

Chruper

Dopiero od kilku dni mam Grado SR60, i jak się osłucham to pewnie podejme się modyfikacji, a co raz sie żyje, na pierwszy odień pójdzie wymiana ochydnej dermy na prawdziwą skóre, która pokrywa pałąk, dam też tam gąbkę, bo troche mnie ciśnie w głowę.

Chruper, 14 Wrz 2006, 13:40

>Ja bym nie kombinował, sprzęt swoje kosztuje, ma gwarancję, to już zmartwienie firmy/sprzedawcy,

>ktoś to stworzył aby było sprawne, takie też kupowałeś, . . . , ja bym oddawał do naprawy

>gwarancyjnej.

wiesz co z czasem gwarancja mija a oslonki/nauszniki sie niszcza i w koncu kawalki gabki wykruszaja sie bezpowrotnie - moje na razie sa w dobrym stanie ale juz widze wyraznie ze nie sa czarne tylko ciemnozielone i poprzecinane w wielu miejscach wlosami

zawsze mozna cos zrobic zeby naprawic czy tez poprawic sprzet duzo informacji jest np na Headwize tylko ze ja chcialem poradzic sie osob ktore kombinowaly cos na naszym rodzimym poletku

ja na razie poprawilem charakterystyczne burczenie basu metoda "oddechowa" i tyle - z nausznikami nie eksperymentowalem ale z checia zrobilbym sonbie jakies nowe nauszniki wokoluszne do grado

Rozmiary puszki rezonansowej są takie same aż do SR125. Założenie do 60tek tych obważankowych gąbek nie jest dobrym pomysłem bo pogarsza przestrzeń z racji tego,że membrana jest w SR60 zamocowana bliżej ucha,a dystans zyskuje dzięki gąbce pokrywającej całą słuchawkę.

Można ewentualnie zrobić coś takiego:

zdjąć oryginalne gąbki,

wyciągnąć z porfela 2zl,

wygrzebać z szafy nóż do tapet,

wyciąć obrys dwuzłotówki na gąbce dokładnie w miejscu gdzie znajduje się kanał uszny.

Wtedy odpowiedni dystans od ucha zostanie zachowany. Powinieneś usłyszeć nieco więcej szczegółow. Głównie na górze pasma (bo gąbka działa jak filtr pasywny). Moim zdaniem 60tki tracą trochę swojego unikalnego charakteru w ten sposób. Dźwięk jest bardziej bezpośredni. To już kwestia gustu

Ja Wyślę te RS-2 do Audiosystemu za parę dni, bo jutro będę lutował Grado RA1, i chcę zobaczy co z tego wyjdzie. Gwarancja powoduje, że nie chce mi się grzebać w Gradosach, nawet jeśli winowajcą okaże się maleńki włosek : )

Co do tuningu grado, to ja raczej zająbył się komorą. takie dziwne doświaczenie z przytykaniem rąk do tylnej cięści komory, pokazuje, iż przedłużnie jej o np 3 do 10 mm ma bardzo duży wpływ na dźwięk, więcej basu i przestrzeni, choć bas słabiej kontrolowany (aczkolwiek miodny :). Chyba już mogę się domyślać jak zabrzmią GS1000 : ) Ja będę kombinował w tą stronę. może zestaw nakładek o różnych długościach? : )

Cervantes

>takie dziwne doświaczenie z przytykaniem rąk

>do tylnej cięści komory, pokazuje, iż przedłużnie jej o np 3 do 10 mm ma bardzo duży wpływ na

>dźwięk, więcej basu i przestrzeni, choć bas słabiej kontrolowany (aczkolwiek miodny :).

Mam wrażenie, że Ty po prostu potrzebujesz innych słuchawek. Chłopaki z Grado robią co mogą, żeby przetwornik+komora+wentylacja tejże dawała taki dźwięk, a nie inny, a Ty zasłaniasz wyloty? ;-)))

Tydzień temu badałem (a właściwie badano mi) przebieg impedancji moich słuchawek. Szkoda, że nie widziałeś jak faluje pod wpływem częściowego choćby zasłonięcia wylotów. O dźwięku nie wspomnę.

>Momok

Grado mają przecież regulację w pionie i są lekkie, nie powinno Cię uciskać. Pałąk jest tak skonstruowany, że można go doginac i odginać dopasowując w ten sposób rozstaw muszli do swojej głowy. Jeśli dasz zbyt grubą skórę może stracić te właściwości, więc zachowaj ostrożność. Fakt, że to tworzywo nie wygląda specjalnie atrakcyjnie, ale spełnia swoją rolę i w moim 9-letnim egzemplarzu wygląda jak nowe. Gąbki się zużywają, ale to chyba we wszystkich słuchawkach i takie jak w SR-60 można bez problemu wymienić co jakiś czas.

Prawdopodobnie byłoby najlepiej gdyby słuchawki grały jak grado a wyglądały i leżały na głowie jak... (tutaj wstaw swojego faworyta np beyedynamiki). Ja też jestem przeciwny takim samodzielnym modyfikacjom. Myślę, że najlepszą metodą na dobry upgrade jest wymiana na wyższy model. Samodzielnie to raczej można więcej zepsuc niż poprawić. Swoją drogą to ciekawe, czy jest jakiś diyowiec, który wykonał swoje słuchawki sam od początku do końca?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.