Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki nowy gramofon?

Poolak

Rekomendowane odpowiedzi

Moje trzy grosze w temacie. Od miesiąca jestem posiadaczem PRO-JECT Debut SE ( wkładkaOM510 ) wraz z przedwzmacniaczem Phono Box MkII ( nowe od dystrybutora 1200zł za komplet ). Podpiętę to jest do NAD C352. Jestem więcej niż zadowolony. Gra pięknie , fajnie prosto wygląda i jest nowe. Pewnie że można lepiej nawet w tej cenie , ale mi się podoba i jest to super alternatywana dla kogoś kto chce mieć analogowe żródło ( nowe ) za naprawdę niewielkie pieniądze , ale to jest moje zdanie.

>Barca tez tak kiedyś miałem ,na razie chłopie ciesz sie z tego co masz i powiększaj

kolekcję winyli. Potem przyjdzie czas na mały upgrade :wymiana wkładki,kabelków

w ramieniu,interkonektu /podobno do gramofonu muszą być innne/ oraz pre na jakiś

lampowy /lepsze analogowe brzmienie/.

Chyba już podjąłem decyzję. Wybór padł na Rega 3 z wkładką Sumiko EvoIII. jeśli wybór mój w jakikolwiek sposób jest nieodpowiedni, prosze o wypowiedzi, ponieważ jutro mam zamiar iść na zakupy.

Pozdrawiam

Ta Rega 3 za 1100 to bardzo dobra cena ,chyba była tuningowana ( talerz ).

Gramofon na wyrost ,ale z czasem wymienisz klocki i wówczas wykorzystasz w pełni potencjał tego patefonu.

Sprzęt "na wyrost" to moim zdaniem najlepszy zakup. Na długo starczy.

Poza tym ja raczej bym się nie obawiał, że sprzęt będzie zbyt dobry :-)

A jeżeli jeszcze cena jest okazyjna, to tylko pogratulować...

Janusz z Torunia

Frank, 29 Paź 2006, 12:06

>Ta Rega 3 za 1100 to bardzo dobra cena ,chyba była tuningowana ( talerz ).

>Gramofon na wyrost ,ale z czasem wymienisz klocki i wówczas wykorzystasz w pełni potencjał tego

>patefonu.

Nie pisałem nigdzie, ze ona kosztuje 1100! Czy wiesz o niej coś więcej? A może pracujesz w sklepie, w którym stoi??

Jeśli tak, to prosze o jakieś dodatkowe informacje . ewentualnie na priv. gg 2829468

Pozdrawiam

Poolak

Ta Rega stoi w A-A na Starobojarskiej już dłuższy okres czasu , fajny gramofon wart kupienia.

Sam o nim myślałem ,ale wkurza mnie ,że trzeba machnąć talerzem by się kręciło.

:-)

• 1 rok później...

Cześć, koledzy!

Marzyłem :) o nabyciu Pro-Jecta Debut III Phono, bo słyszałem go u szwagra w Lublinie, więc nawet dałem zadatek w sklepie by mi go sprowadzili. U nas (N.B. jestem ze Lwowa) on wg katalogu kosztuje mniej więcej 490 USD. Niestety dziś poinformowano mnie że nawet w Kijowie (skąd właśnie mieli sprzęt sprowadzić) Debiuta nie ma. W zamian proponują Denon DP-300F (około 450 USD). Co powiecie - czy warto brać ten gramofon, czy może ponownie wpaść do Lublina i tu poszukać Pro-Ject?

I jak toto będzie współgrać z amplifierem Kenwood KA 3080R i kolumnami Jamo Cornet 175?

Liczę na konkretną pomoc.

• Redaktorzy

Hmm, czy ja wiem? Z jednej strony ten Debut to żadne cudo, z drugiej zaś ten Denon wcale źle sie nie prezentuje. Myślę ze poziom może być podobny. Jak reszta uważacie?

Gość chml

(Konto usunięte)

Mialem Debuta, sluchalem Denona (nie u siebie co prawda), mam wrazenie, ze oba gramofony to podobna klasa. Rozwazylbym raczej zakup Regi Planar lub Goldringa. Z ramienia RB 300 mozna wiele wycisnac...

Pozdrawiam frakcje lwowska i cala piekna Ukraine :-)

Sam bym chętnie widział Regę czy Goldringa u siebie na regale. Lecz! Primo, Rega P2 to kolejne 200 USD z kieszeni, a nie jestem milionerem, niestety. Secundo, podejrzewam że z tą Regą byłoby to samo co z ProJectem. Tj. nie byłoby jej w Kijowie, na razie czy w ogóle - co za różnica. O Lwowie to nawet nie wspominam - tu po prostu jeszcze nie ma mody na winyle. Więc i sprzętu odpowiedniego w sklepach tutejszych nie ma. A do Polski pojechać (a propos, swoje tuner i magnetofon kupowałem przed laty w Lublinie właśnie) teraz, kiedy odgrodziliście się szengenem, to pewien problem...

Za pozdrowienia dziękuję. Zapraszam na wycieczkę do naszego pięknego miasta (przy okazji sami zobaczycie jaki tu skromny wybór sprzętu audio).

shukenja

>no jak ktos z zasady nie slucha muzyki mlodszej niz lata 90 to ciekawe jakie inne zasady ma :)

Być może za stary jestem na Benny Benassy. Jakoś chętniej słucham Jima Reevesa, powiedzmy. Albo Creedence Clearwater Revival... Czasem z czarnych płyt, tłoczonych przed wielu wielu laty.

A o innych zasadach - to o jakich? Polityka, ekonomika etc raczej nie są przedmiotem do gadania w tym miejscu. Czy się mylę?..

Dobromilski, 12 Lut 2008, 15:50

>Za pozdrowienia dziękuję. Zapraszam na wycieczkę do naszego pięknego miasta (przy okazji sami

>zobaczycie jaki tu skromny wybór sprzętu audio).

No ale ceny płyt mile wspominam;-)

Walery, 13 Lut 2008, 09:48

>No ale ceny płyt mile wspominam;-)

Winylowych czy CD? I kiedy tu byłeś - ostatnio czy kilka lat temu? Bo jest duża różnica, oczywiście dla kompaktów (skutki tzw. "walki z piractwem").

Dla wszystkich, którzy tu tak pięknie mówią o Lwowie - panorama miasta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza sprawą samej jakości wspomnianych gramofonów (Debut i Denon)

mnie się nie podoba takie podejście do klienta, które sprowadza się mniej więcej do (oczywiście nie dosłownie):

"Nie ma tego, co pan chce. Niech pan bierze to, co mamy, bo musimy to sprzedać."

Ja bym im powiedział do widzenia, pójdę do kogoś, kto mi sprowadzi to, co ja chcę, a nie to, co sklep chce sprzedać.

Jednakże nie wiem, jak jest pod tym względem na Ukrainie. Może nie tak łatwo kupić to, co by się chciało.

Janusz z Torunia

• Redaktorzy

"A do Polski pojechać (a propos, swoje tuner i magnetofon kupowałem przed laty w Lublinie właśnie) teraz, kiedy odgrodziliście się szengenem, to pewien problem..."

To nie my, sam wlazł!!

Pozdrowienia dla Lwowi i lwowiaków!

Yanoosh, 13 Lut 2008, 23:15

>mnie się nie podoba takie podejście do klienta, które sprowadza się mniej więcej do (oczywiście nie

>dosłownie):

>"Nie ma tego, co pan chce. Niech pan bierze to, co mamy, bo musimy to sprzedać."

>Ja bym im powiedział do widzenia, pójdę do kogoś, kto mi sprowadzi to, co ja chcę, a nie to, co

>sklep chce sprzedać.

>Jednakże nie wiem, jak jest pod tym względem na Ukrainie. Może nie tak łatwo kupić to, co by się

>chciało.

A o to właśnie chodzi, ze ja po raz pierwszy od kilku dobrych lat ujrzałem w sklepie (jednym z największych albo nawet i największym we Lwowie pod tym względem - nazwy nie przytaczam, by im nie robić reklamy "za bezdurno") gramofon. Bazowy model PJ DEbut III bez przedwzmacniacza. Zapytałem sprzedawcy o model Debut III Phono. Skierował mnie do innego zakładu, w którym sprowadzają sprzęt wg zamówień klienta. Przedtem jak tam pójść obeszłem kilka innych dużych sklepów z techniką. Cóż, gdybym szukał kina domowe etc, to miałbym wybór szeroki i głęboki. A jak pytałem o gramofon, to nie - tego nie trzymamy... Aha, nawet ten bazowy nie czekał na nabywcę zbyt długo, po paru dniach na półce tej znowu stał jakiś DVD-player. Poszedłem więc zamawiać, gdzie mi polecono, i właśnie stamtąd mnie po paru dniach (w międzyczasie był weekend) poinformowano, że nawet na hurtowni w Kijowie na razie brak tego, co mi się ubzdrzyło zechcieć :(

Po prostu - nie ma jeszcze w tym kraju mody na winyle i szlus. A reszta to są skutki owego braku mody.

A do widzienia powiedziałem, tyle że nie wiem - do kogo teraz mam pójść... Pewnie do Lublina, na Rzemieślniczą 15? Bo najbliżej :)

bobyk

>Jiestem ze Lwowa i 30 dni temu srzedalem torensa 145 za nezne $200 w Kijow

>Szkoda zhe Pan ne wpisaw ten post 30 dni temu...

" A wapros, kanieczna, intiriesnyj" :) Przecież dopiero od 26 dni jestem na tym forum zarejestrowany, człowieku!

>> Dobromilski

A czy próbowałeś się dowiedzieć, jak by wyglądała sprawa sprowadzenia drogą pocztową od polskiego dystrybutora?

Ja nie bardzo się orientuję w takich zakupach międzynarodowych, ale może to jest jakieś wyjście.

Janusz z Torunia

... Gdyby to się dało zrobić, to miałbyś w dodatku do wyboru cały katalog, a nie tylko jeden model, który akurat był w sklepie.

Można by też zażyczyć sobie lepszą wkładkę, niż montowana fabrycznie (a może montowana przez dystrybutora(?)

Janusz z Torunia

ja sie właśnie waham pomiędzy debutem III a RPM 1, słyszałem że ten drugi jest dosyć niedbale wykonany. poza tym nie ma regulacji antyskatingu i nie wiem czy jest to słyszalne i czy można to czymś zrekompensować (np pochylając wkładke względem headshella). a tak to bym wziął debuta założył grado k4 albo sumiko black i mam spokój na pare lat. płyty mam, nowe też, szukam taniego nowego źródła, bo w używane nie wierze, nie mam smykałki potrzebuje coś prostego.

>>>Charlie,

Poluj raczej na Pro-Jecta 1.Xpression. Modele Debut i RPM-1 są rzeczywiście proste, ale czy aby nie za proste ? 1.Xpression pomiomo zewnętrznych podobieństw do Debuta jest inaczej skonstruowany. Ma szlachetniejsze podzespoły, zaczerpnięte z wyższych modeli (np. łożysko główne, węglowe ramię, cięższy talerz, itp., itd.). Moim zdaniem warto dopłacić.

Pomysł z wkładką K-4 (tak na marginesie to jest Pro-Ject K-4 a nie Grado K-4, ale w rzeczywistości wkładkę wytwarza Grado, nie wiadomo dokładnie jaki to jest model z serii Grado Prestige - podobno Silver) jest dobry. Cóż z tego, jeśli zaprzestano sprzedaży tych wkładek.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.