Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida 1501RC, mój błąd - moja rada

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zakupiłem nowiutkiego wzmaka Jolidy 1501RC (pozdrowienia dla SOLO14).

Specjalnie do wzmaka zakupiłem również AA Dione.

Przez parę dni próbowałem zgrać to "towarzystwo", ale niestety. Bardzo szczegółowe źródło jakim jest mój SONY 930QS (by Stelmach and Piotrek608) nie był "wykorzystany". Dźwięk był rozmyty, brak szczegółów, fatalna dynamika etc.

Szukałem w forum informacji z czym w takim razie Jolida najlepiej mogłaby zagrać - nie znalazłem odpowiedzi.

W końcu skontaktowałem się z jednym ze znanych sprzedawców na forum, który mi pomógł.

Kupiłem kolumienki podstawkowe CABASSE ANTIGUA 3T.

To co uzyskałem przeszło moje najśmielsze oczekiwania, wspaniała przestrzeń, mikrodynamika, stereofonia, żadnych braków w całym paśmie.

Kabelki, z których korzystam to: głośnikowe No Name, IC to Czarny KONTECH-u.

Jeśli ktoś lubi rześkie, pełne detali brzmienie oraz szuka przestrzeni i wydaje mu się, że jego JOLIDA 1501RC "muli", powinien posłuchać jej z Cabassami. POLECAM!

Dodam jeszcze tylko, o czym była wcześniej mowa na forum i co potwierdzam, warto zastosować ECC81 Electro-Harmonix GOLD - poprawia się wszystko (tej zmiany dokonałem jeszcze przed zakupem Cabassów).

Nie dziwota. Czytalem kiedys wywiad z jakims inzynierem z Cabasse ktory twierdzil ze linie pozabudzetowe sa specjalnie projektowane pod katem przyszlej wspolpracy z lampa.

Mahul, wlasciciel Focala-JMlab twierdzil wrecz (na etapie gdy Focal nie byl jeszcze firma industrialna) ze prawie wszyscy pracownicy jego firmy to posiadacze lamp.

Zycze przyjemnych odsluchow.

JarlBjorn, 13 Wrz 2006, 15:22

>Nie dziwota. Czytalem kiedys wywiad z jakims inzynierem z Cabasse ktory twierdzil ze linie

>pozabudzetowe sa specjalnie projektowane pod katem przyszlej wspolpracy z lampa.

Tylko, ze 1501RC to hybryda z tranzystorowymi stopniami mocy.

Niemniej ja tez mam takie spostrzezenia, Cabasse z tranzystorem brzmia IMO nieciekawie, sa zbyt jasne natarczywe i jakby zapiaszczone, z odpowiedniej klasy lampa zaczynaja brzmiec zupelnie inaczej - duzo lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.