Skocz do zawartości
IGNORED

Kto moze s'tuningować Avance 503 ??

qot

Rekomendowane odpowiedzi

można wymienić okablowanie oraz elementy zwrotnicy na lepsze (cewki powietrzne,kondensatory klasy Jantzena,rezystory metalizowane). Teoretycznie i praktycznie poprawi to brzmienie w 2-5% (a czasem więcej w ramach autosugestii).

To tak jakbyś grzebał w starym Fiacie Uno i chciał do niego zakładać alufelgi itp. Poprawa wizuerunku plus tam jakieś super małe osiągi (na lepsze) ... ale czasem warto zamiast grzebać w takich kolumnach dołożyć te 300-600zl wiecej (tjining zeżre ok.200zl ,same el. zwrotnicy to ok. 100-130zl z przesyłkami) i kupić zupełnie inne kolumny.

Takie jest moje zdanie

Pozdrawiam :)

ps. ale jak sie uprzesz na ten tuning a bedziesz w okolicach śląska to przyjedź do mnie - gratis to zrobie .

Jest wątek o tuningu 503, jest tam dużo sugestii co i jak zrobić, ostatnio arturp i ja zamieściliśmy sporo uwag na ten temat, kak poczytasz, to Ci się wyłoni nawet coś na kształt instrukcji co i jak robić krok po kroku, ilustrowanej nawet zdjęciami forumowiczów.

Moje spostrzeżenia na temat tuningu tych kolumn są odmienne od spostrzeżeń Gipsiego. Poprawa mozliwa do uzyskania jest dość istotna, a koszt części wraz z pezesyłkami powinien się zamknąć w 100zł.

Powodzenia. Jaby co, to wpisuj pytania w tamtym wątku, pomogę i podpowiem.

No ja właśnie robię nowe zwrotki, inne niż fabryczne, II rząd w obu gałęziach.

Policzmy więc koszt części.

Cewki powietrzne na bas z 1,25mm grubego drutu zamówione w Dexonie do 30zł para

cewek w gałęzi tweetera nie ma potrzeby wymieniać

4 kondensatory jantzena (2 na bas, 2 do tweetera) po kilka-kilkanaście uF, w sumie ok. 30zł.

rezystory metalizowane kilka zł.

koszt poniżej 100zł, a elementy o niebo lepsze niż te zastosowane przez producenta.

... Gdzie polaków trzech ... tam conajmniej cztery zdania ...

... McGywer - te elementy które wymieniłes to mam rozumiec sprawdzone ... i sa "do dostania w normalnym obiegu" ... co do włsnej twórczości to popieram...

... Gypsy - jesli dołożenie 300 zł do nowych kolumn "pomogło by wiecej niz 5%" podpowiedz jak można to zrobic majac 3 letnie Avance ... Chetnie wymienie za taka dopłata - tylkona u kogo i na jakie kolumny ?? - jak mówiłem jestem laikem i "poza kabenkami RCA" (z których jestem zadowolony) nie stworzyłem "zadnego ulepszacza" ...

... Panowie od "Ciiiii" - macie jakies inne alternatywne rozwiazania "bez wywalanie kilku tysiecy zł" ??

dziekuje wszystkim zaangarzowanym ...

Właśnie jestem na etapie tuningu Avance Omega 503. Poczytaj w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od siebie dodam, że nie masz się czego bać w samodzielnym dłubaniu. Ja też mam blade pojęcie, ale dzięki poradom Kolegów z forum zrobiłem pare przeróbek w zwrotnicy. Efekt jest :)

Koszt - 2 cewki z drutu 1,2mm z Polinku +2 kond Jantzen 12uF+przesyłka=61zł, +2kondy Jantzen 4,7uF ok. 20zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

osobiście polecałbym rozejrzeć się za ruskimi olejakami. jantzen mi jakoś nie podchodzi.

ostatnio też spadły nieznacznie ceny millsów w akkusie. bardzo polecam.

lub jeszcze taniej w zamówieniu u Petera.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.