Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe NAKAMICHI

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Co powiecie o tych kablach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma ktoś jakieś doświadczenie z nimi?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28224-kable-g%C5%82o%C5%9Bnikowe-nakamichi/

Powiemy tylko tyle, ze wolimy to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozna banankami - szwagier ma te:

Ukryta Zawartość

Tak na pewno lepszy, sama izolacja jest znakomita, porządnie wykonany kabel profesjonalny za małe pieniadze.

Ukryta Zawartość

No wlasnie cena niska mnie pozytywnie zdziwila.

Pozatym mają interkonekty 0,5 za 12 zł. pewnie lepsze niz Prolinka, ktore na Allegro kosztują 20 zł.

Myślisz, ze gdybym caly sprzed okablował firmą PROCAB to byłoby to dobre rozwiązanie w przystepnej cenie? Czyli interkonekty, i kable glosnikowe. Chce polaczyc bi-wire, czyli 1,5mm2 na wysokotonowe i 2,5mm2 na niskotonowe.

Poki co nie stac mnie na kable za kilkaset zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podzielam opinie zyzia odnosnie glosnikowych Procabow.

Juz wielokronie wypowiadalem sie pochlebnie na ich temat i wielu uzytkownikow tych kabli tez.

Bija na glowe wszystko w cenie do 10 zl za metr a moze i wiecej.

Rzeczywiscie profejonalny kabel za smieszne pieniadze.

Czy dawac bananki? Jak bedziesz pilnowal aby zbytnie nie zasniedzialy koncowki to mozesz podlaczyc gole kable. Nie powinno to pogorszyc dzwieku.

Co wiecej slaby wtyk, a do tego zle przymocowany moze nawet zepsuc brzmienei, wiec jezeli masz mozliwosc podlaczenia golych kabli, to smialo mozesz tak zrobic.

Bananki sa wygodne ale gdy czesto sie wpina i wypina kable. Jak chcesz podlaczyc i nic juz nie gmerac to mozesz sie obyc.

Ok. Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Pomoglo mi to w wyborze. Dzisiaj zamawiam komplecik kabelkow do bi-wire. Mysle ze bede zadowolony.

Jeszcze jedna sprawa. jezeli kolumny nie stoja w rownej odleglosci od wzmaka, czyli jedna 1 m od wzmaka a druga 3 metry od wzmaka to czy kable powiny miec takie same dlogosci? Albo moze do jednej kolumny byc krotszy a do 2-giej dluzszy?

Reaper, 15 Wrz 2006, 09:19

>Jeszcze jedna sprawa. jezeli kolumny nie stoja w rownej odleglosci od wzmaka, czyli jedna 1 m od

>wzmaka a druga 3 metry od wzmaka to czy kable powiny miec takie same dlogosci? Albo moze do jednej

>kolumny byc krotszy a do 2-giej dluzszy?

Przy takich długościach nie ma różnicy. Problem by był przy różnicach 1m - 20m.

Tu nie. Możesz dać kable różnej długości.

pzdr

k.

Reaper, 15 Wrz 2006, 09:19

>Jeszcze jedna sprawa. jezeli kolumny nie stoja w rownej odleglosci od wzmaka, czyli jedna 1 m od

>wzmaka a druga 3 metry od wzmaka to czy kable powiny miec takie same dlogosci? Albo moze do jednej

>kolumny byc krotszy a do 2-giej dluzszy?

Też mam ustawienie asymetryczne,ale zdecydowalem się na kable równej długości z prozaicznego powodu:oszczędzisz parę złoty a w przypadku przemeblowania będziesz musiał dokupować nowy kabel no bo przedłuzanie to chyba nienajlepszy pomysł:-))))))

profes, 15 Wrz 2006, 10:19

>Kubedes, nie moge sie zgodzic.

>Gdy podlaczylem jedna kolumne kablem 1,5 m a druga 4 m roznica byla zauwazalna i na dluzsza mete nie

>dalo sie tak sluchac.

Nie upieram się, choć wypowiedź oparłem na własnym doświadczeniu.

Sprawdzałem zjawisko na podobnym klasowo do Reapera systemie w przypadku kabli Cable Talk Excel 2. Jeden odcinek miał 4m, drugi 0,7m.

Dla spokoju można dać 2 i 3 m. Chociaż z drugiej strony to tylko lilka PLN więcej...

Reaper mam propozycję - zrób test.

Kup dodatkowo 1m więcej, tzn. po 3 m na stronę i dodatkowo 1 m tak żeby mieć możliwość sprawdzenia kombinacji 1m + 3m oraz 3m + 3m.

Jeśli nie będzie różnicy między 1m i 3m to ten zbędny odcinek 3m odkupię od Ciebie po cenie zakupu i zapłacę za przesyłkę.

pzdr

k.

No biore. Jeszcze ostatnie pytanie.

Rozumiem, ze czerwony wpinam do plusa a niebieski do minusa. Tak jest zasada tak, że czerwony to zawsze plus?

No i mysle ze mam odizolowac jaknajmniejszy odcinek, czy tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ważne jest to , żeby ten sam kabel łączył czerwone gniazdo we wzmacniaczu i czerwone w kolumnie. Nie ma znaczenia jakiego koloru bedzie. Kolory zastosowano dla ułatwienia, zeby się nie pomylić.

Odizoluj taki odcinek który zapewni dobre trzymanie sie kabla po dokręceniu ich w terminalach. Dobrze by było jakbyś pokrył cyną końcówki kabla. Nie będa Ci sie rozwarstwiały.

Ja także uważam że różnica w długości kabla nie będzie miała znaczenia. Z jednej strony kiedyś może Ci się przydać wiecej kabla, ale z drugiej jak Ci będzie potrzeba to mozesz sobie dokupić. Ja tam nie lubie jak mi sie cos pod nogami plącze.

ja mam biwire ls25/15 po podlaczeniu zamiast single wire cordiala miedzy innymi poprawil sie bas

co do bi wire mam tez taka teorie (moze bledna jesli tak to niech ktos poprawi)

jak wiemy im grubszy kabel tym mniejsza jest rezystancja

jak damy dwa kable takie same ale jeden grubszy to wiecej pradu poplynie do glosnikow podlaczonych grubszym kablem niz do tych ktore sa podlaczone waskim

przez co jesli damy grubszy na bas to powinno byc wiecej basu

Co do przewodów NAKAMICHI (2x2,5mm) w odniesieniu do ProCab LS25 (2x2,5mm) to mogę powiedzieć, że:

- Przede wszystkim mimo nominalnie takiej samej grubości gołych drutów, Nakamichi jest grubszy od ProCab LS25 (mierzyłem nawet suwmiarką - ProCab ma właściwie bliżej 2 niż 2,5mm)

- Izolacja jest miększa w ProCab, przez co Nakamichi jest przewodem trudniejszym do układania (jest za to troszkę cieńszy - łatwiej go zmieścić np. w szparze między ścianą, a szafą.

- No i to, co najważniejsze.... Brzmienie:

Przede wszystkim chcę wspomnieć, że nie jestem audiofilem wierzącym w "boską moc przewodów". Raczej charakteryzuję się ścisłym, logicznym, naukowym umysłem - jeśli już to uprawiam dygresję na temat przewodów/kabli w świetle praw fizyki, które nimi rządzą (...)

Mimo wszystko muszę powiedzieć, że odnoszę wrażenie, iż Nakamichi ma troszkę więcej basu (może to wynika z różnicy w grubości tych kabli?). Średnica - nie jestem w stanie wychwycić różnicy. Tony wysokie - tu miałem największy problem... Na początku wydawało mi się, że nie ma żadnej, po dłuższym wsłuchaniu się zaryzykowałbym stwierdzenie, że Procab miał odrobinę (na granicy mojej percepcji) lepszą górę (lepiej poukładaną, uporządkowaną).

Reasumując, praktycznie jedyna różnica (najbardziej słyszalna, choć w ogóle różnice są niesłychanie subtelne) między tymi kablami to bas (na korzyść Nakamichi – jest go troszkę więcej) - być może wynika to (jak już wspomniałem) z różnej grubości tych przewodów.

Pozdrawiam.

... dodam jeszcze, że ze względu na budowę i jakość wykonania bardziej podoba mi się ProCab LS25, aczkolwiek "gryzie" mnie fakt, że troszkę (minimalnie) basu na nim ubyło (względem Nakamichi) - dlatego rozważam nabycie ProCab LS40. Tym bardziej, że jeśli ProCab nie trzyma się nomenklatury (tak jak w LS 25) to podejrzewam, że i w LS40 nie ma przekroju 4mm, a gdzieś ok. 3,5mm...

Reaper

ProCab ma bardzo dobra kontrole basu. Jest punktowy, szybki ale zarazem nisko schodzacy.

Przez wiele osob, moze byc to postrzegane ze jest go mniej. Szczegolnie na slabszych kolumnach, gdzie kontrola basu nie jest najlepsza.

Zapewniam Cie, ze ProCab pod wzgledem basu jest naprade dobrym kablem.

Chyba, ze jestes milosnikiem poluzowanego basu i dudnienia, to ProCab moze Ci sie nie podobac.

Ale wystarczy posluchac na zywo brzmienia gitary basowej, kontrabasu, perkusji i fortepianu aby przkonac sie jak powinno to grac w naszym domu.

Dyskujsja się rozwinęła, że hoho, a niekt jakoś nie pokwapił się zwrócić uwagę na jedną rzecz . . . bo pewnie ktoś z większą wiedzą zajżał do tego wątku i co lenistwo, czy co?

do Reaper

Te Nakamichi to ściema (podruba taka), typowa nazwa wykorzystywana do sprzedaży "niewiadomoczego" na Wolumenach i innych takich bazarach.

Polecam kupowanie przewodów w sklepach z osprzętem do nagłośnień itp. (także wysłkowo, jeżlei nie mam moliwości odwiedzić). I to takich przewodów, które są "namierzalne" od strony techniczneej charaktersytki, skład, czystość itp. W cenie od kilku złotych do kilkunastu spokojnie. Przykładowo Sommer, Cordial itp.

Kiedyś widziałem te "Nakamichi" po roku od kupienia i były zaśniedziałe, czyli miedź w nich najlicheszej możlliwej ajkości, tylko bajer zrobiony, czyli przezroczysta izolacja, w środku częsc przewodów cynowana, co by fajnie wygląała plecionka i tyle. Odradzam takie wynalazki

No więc dzisiaj dotarły do mnie ProCaby.

Jak na kable za tak przystępną cenę to robią wrażenie solidnym wykonaniem.

Niestety jest już późno i nie mogę odpalić muzy w miarę głośno, ale już przy cichym słuchaniu mogę stwierdzić, że jest różnica i to znaczna.

Oczywiście wykorzystałem połączenie Bi-wiring.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.