Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga na Peerless HDS

PiotrSz

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś planuje coś robić na Peerless HDS to niech uważa, a mianowicie:

HDS 5.25" 830882 zostal zamieniony nowym o numerze 831882 mimo, że parametry i wykres się nie zmieniły !,

HDS 6.5" 830883 ma zupelnie zmienione parametry T/S i wykres a oznaczenia nie zmienili nadal jest 830883 !

Kompletny brak logiki.

Odnośnie HDS 6.5" to wcześniej miał dołek 2 dB na 1kHz, a teraz ma 4 dB czyli jest gorzej. Już chciałem zamwiać te HDS ale teraz musze się zastanowić.

https://www.audiostereo.pl/topic/28247-uwaga-na-peerless-hds/

Faktycznie HDS 182 Exclusive ma dół 4 dB a wczesniejsze pomiary tego nie pokazywały . Dla mnie to dyskwalifikuje ten głosnik .

Natomiast HDS'y 164 polipropylenowe i nomeksowe mają dołki rzędu 2dB . Ja na twoim miejscu wybrałbym wersje nomeksową .

...there is no spoon...

Zdecydowałem się na Visatony od dołu do góry. Szczerze mówiąc mam już dość duńskiej szkoły dzwięku. A parametrów tweetera HDS nie mogą uzupełnić już od pół roku. Badź co bądź płaci się tam też nie tylko za jakość ale i za wysokie podatki (w Danii średnie obciążenie podatkowe od osób fizycznych to 49%).

PiotrSz:

Mi tam Peerlessy HDS EX się nigdy nie podobały - struktura typu membrana z nakładką przeciwpyłowa "przebitą" korektorem fazy to prosta droga do zwiększonej ilości odbić, rezonansów i innych takich. Do tego zaph pisał że jego egzemplarze miały problemy z właściwym wycentrowaniem cewki. Za to tweeter HDS pokazał się z dobrej strony - mimo że cały czas brakuje skali dla wykresu impedancji na stronie producenta.

Jakie Visatony chcesz stosować i w jakiej konfiguracji?

PS. W Polsce (a i pewnie w Niemczech) średnie obciążenie podatkowe osób fizycznych nie odbiega za bardzo od duńskiego - ZUS stanowi 51% "płacy brutto" nie będąc jej częścią (a więc 51/151 = 34% kosztów pracy), pozostałe 66% masz obłożone podatkiem rzędu 19% a więc łączne obciążenia to około 47%.

Góra to ceramiczny KE 25 SC

Środek TI 100

Dół to:

2 x TIW 200XS w zamkniętej

albo 1 x TIW250XS bass-refleks

Miałem długą przerwę w zabawie w audio (prawie 5 lat) i ostatni dopiero po raz pierwszy słuchałem XT Vify wysokotonowy i szczerze powiedziawszy nie podobało mi się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.