Skocz do zawartości
IGNORED

BALTLAB, montaż XLR

opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś się orientuje czy w baltlabie który fabrycznie niema wejść XLR wystarczy podłączyć gniazda czy też trzeba stosować desymetryzator sygnału? Głupio to rozwiązali bo dalej za potencjometrem głośności jest sygnał znowu symetryzowany... A może przerobić to całkiem?

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

https://www.audiostereo.pl/topic/28281-baltlab-monta%C5%BC-xlr/

A producent nic Ci nie może zaproponować w sprawie XLR?

Jeśli już to całość całkowicie symetryczna - obie końcówki zasilane osobno z sgnałow + i - ale do tego potrzebny jest poczwórny regulator głośności (potencjometr) i powdójny pre, który by trzeba dodać, plus podwójna sekcja selektora wejść.

W sumie trochę z tym roboty by było.

Molibden, raczej tam pasywka więc na potencjometrze sprawa powinna się zakończyć :-) Więc źle niema... Zastanawia mnie fakt po co to desymetryzują, czy potencjometr to aż taki koszt? Spróbuję napisać do producenta, ale tylko w celach informacyjnych jeśli zechcą pomóc, za upgrade do XLR biorą chyba ~400zł :-) A na allegro gniazda są po 5zł...

Obawiam się, że taki potencjometr to jest koszt... Darkul kiedyś szukał poczwórnych i nie bardzo mógł kupić w Polsce - a za granicą w zaporowych cenach/ilościach. A sprzężenie 2ch podwójnych tak by działały jak jeden może być trudne - producent robi je do stereo i specjalnie nie przejmuje się czy ktoś chce sobie złożyć np. 4 czy np. 6-sekcyjną choinkę do KD; w przypadku niektórych potencjometrów odpowednio modułowa konstrukcja ułatwia ich rozmontowanie i składanie - ale nie interesowłem się tym za bardzo.

• 1 miesiąc później...

hm... żeby nie zakładać nowego wątku, czy ktoś z forumowiczów interesował się takimi elementami jak TL071 i TL074 wewnątrz baltlaba? Cholernie mnie to wk... ciekawi że we wzmaku za kilka kzł takie coś się znalazło, no chyba że celowo a nie ze względu na znikome oszczędności.

Nie ma pojęcia po co one tam są. Jeśli jako DC serwo to ostatecznie mogłyby zostać, chociaż obecnośc TL074 jest podejrzana - czyżby symetryzator?! Ten wzmacniacz chyba pracuje w mostku?

Tak, sygnał jest symetryzowany za potencjometrem dla stopnia końcowego, ale w którym miejscu i dokładnie na czym... nie wiem, bez schematu trudno wygdybać, szczególnie że aż nie rozkopię go doszczętnie nie będę widział strony druku. Schematu nigdzie się nie mogę doszukać, ale jakoś mnie to nie dziwi :-)

A jednak - pewnie po 2 opampy / kanał do wytwarzania fazy + i - są z tego układu wykorzytywane.

Stąd i tak przydałoby się wylutować tego TL074, wstawić podstawkę i potem zmienić na OPA4134 i słuchać jakie to daje korzyści.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.