Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki Philips HP1000 czy Senki HD555

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Moi Drodzy,

Stoję przed poważnym wyborem, które z powyższych słuchawek zakupić. Co ważniejsze - mam dylemat natury zakupowej (praktycznej) - muszę je nabyć w najbliższych dniach, bo domownicy dostają "kota" od muzyki, której nie znoszą, bo są głusi - a ja bez niej żyć nie mogę. Zatem znaczenie mają 3 kryteria:

- dostępność danego modelu słuchawek w okolicach Katowic (kończy mi się urlop,a pracuję do 18-19 i nie chce mi się robić kilometrów za słuchawkami)

- cena nie może przekraczać 450 zł

- w grę wchodzą jeszcze (paradoksalnie) Koss UR 40 - bardzo dojrzałe brzmienie z mnóstwem szczegółów i nienagannym basem. Niestety w Saturnie ich nie ma, a w MM chcą za nie po negocjacjach 300 zł, a to cena absurdalna za model wyceniany przez producenta na 39 $ (strona domowa Kossa).

Natomiast w Saturnie jakiś pajac zwinął mi Philipsy HP 1000 sprzed nosa po bardzo dobrej cenie - 349 zł (Media Markt woła za nie 600zł!!!). Senki HD 555 wydają mi się zbyt drogie na to, co sobą reprezentują, poza tym wyglądają jak dziadostwo za 30 zł, za te pieniądze Niemcy powinni oferować lepsze wykończenie.

Proszę o jakieś wskazówki - co kupić ww. cenie i gdzie na Śląsku. Allegro, eBay itp. odpadają, nie mam nerwów, czasu i zaufania do sprzedawców internetowych (kilka razy się naciąłem - dostałem np. model ekspozycyjny - tak zniszczony, że szkoda słów), a moja negatywna opinia im nie zaszkodziła - biznes kręci się dalej.

Thx in advance

Rolandsinger,

niedawno stałem przed podobnym problemem. Z tą różnicą, że w Olsztynie z wyborem słuchawek (i nie tylko) jest po prostu tragedia. Najlepsze słuchawki, jakie mogłem odsłuchać (również w MM) to były właśnie HD-555. Ale ta absurdalna cena 499 zł oraz fakt, że był to jedyny egzemplarz (ekspozycja) skłoniły mnie do szukania gdzieś indziej. Ostatecznie kupiłem HD-555 tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w najdroższej opcji - wysyłka ubezpieczonej paczki kurierem za pobraniem (+ 25 zł). Jestem bardzo zadowolony i mogę polecić tego sprzedawcę. Bardzo dobry kontakt telefoniczny, mailowy i na gg. Wysyłka po wygranej aukcji tego samego dnia. Paragon VAT, 2-letnia gwarancja dystrybutora (Konsbud), słuchawki nowe, niewygrzane. Wersja 50 Ohm, nie wiem czy oficjalnie u dystrybutora można kupić wersję 120 Ohm (jeżeli Ci na tym zależy).

Uważam, że w tej cenie to dobry zakup. Philipsów nie słuchałem, tragicznej jakości HD-555 również nie zauważyłem, wygląd - co kto lubi ;-)

P.S. Nie jestem w żaden sposób związany z w/w sprzedawcą. Nie polecam produktu twierdząc, że jest lepszy od innych, dzielę się jedynie swoimi doświadczeniami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 450 zl mozna obecnei kupic znakomite sluchawki z drugiej reki od przeczulonych hi-endowcow i takie rozwiazanie polecam.

Na rynku pojawily sie nowe modele gigantow: AKG K-601 i K-701, Beyerdynamic 880 i 860, Sennheiser 650. Wielu przerazonych audiofilow szybko wymienia swe AKG K-501, Beyerdynamic 990 czy Sennheiser HD-600 na nowe model oddajac stare za pol ceny albo i lepiej. Czesto sa to egzemplaze w nienagannym stanie chowane na codzien pod czapka z jednostronnie przepuszczajacego powietrze materialu. Warto rwac akie okazje zamiast zadowalac sie polsrodkami od Philipsa czy Sennheiserami 555 :-)

pzdrw

soso

Słuchałem Senków HD 600, a także 650-tek i uważam, że owe Philipsy im nie ustępują, a kosztują mniej niż połowa ich ceny. Philipsy mają bardziej szczegółową górę, ale chłodniejszą średnicę i minimalnie skromniejszy bas, a co do komfortu i estetyki prtodukty spod znaku Senheisera w tym zestawieniu to nieporozumienie. Poza tym Philipsy osiągają stabilne brzmienie już po kilku godzinach grania (doświadczenia użytkowników), a nie tak jak Senki HD600/650 po kilku miesiącach, co dla mnie nie jest bez znaczenia. Nie kupuję słuchawek by cierpliwie czekać aż zaczną sensownie grać.

discomaniac71, 19 Wrz 2006, 09:25

>soso nie przesadzaj... Pokaz mi gdzie mozna kupic HD 600 za 450zl a kupie sobie drugie. Pozdrawiam.

Nie przesadzam. A z 'pierwszej reki' ostatnie ceny sa takie (kopia z internetu):

Sennheiser HD-600 headphones for $188

Buy.com offers the Sennheiser HD-600 hi-fi/professional headphones on clearance for $197.95. It's already the lowest price we've seen on Sennheiser's top-of-the-line headphones, which list for $450. Apply Buy.com’s $10 off $150 coupon for a $187.95 price. (A $15 off $200 coupon is also available - it means $185 price.)

To znalazlem po okolo 6 sekundach szukania w internecie. Jestem niemal pewien, ze mozna dostac HD-600 ponizej 500 zl. A tak w ogole to czepiasz sie detali - wymienilem kilka sluchawek w tej samej klasie i do dostania w cenie w okolicach wlasnie 450 zl. Jezeli chcesz mnie za to ciagac po sadach to Twoj problem - w mojej opinii nie klamie bo sam kupilem nowe AKG K-501 za 500 zl a wymienione przeze mnie sluchawki AKG i Beyerdynamic nie sa gorsze od HD-600 a dla niektorych pewnie i lepsze. Dla mnie zas zdecydowanie lepsze od 555 czy 1000 philipsa.

pzdrw

soso

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To nie tak soso - sugerowalem sie cenami uzywek na naszym rynku. Znam DT 880 wersje 2005 i uwazam ze to swietne sluchawki. Nie uwazam tez ze HD 600 to jedyna alternatywa ale sa to sluchawki ktore mnie najbardziej odpowiadaja (600 nie 650). AKG to takze swietna firma - w studiu pracowalem na K 141. I rozchmurz sie chlopie. Siemanko.

PS Jesli w/w marki modele mozna kupic za taka kase o jakiej pisze soso to kompletnie nie ma sie nad czym zastanawiac.

Zgodnie z obowiązującym prawem :"W przypadku zakupu towaru przez internet na podstawie ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, mamy prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru, a w przypadku kiedy sprzedawca nas nie poinformował o tym prawie to czas jego obowiązywania wydłuża się nawet do 3 miesięcy". Wiele sklepów internetowych oferuje tą mozliwość więc moze jeśli masz upatrzony model warto skorzystac z oferty.Niestety ceny w wielu miejscach są delikatnie mówiąc przesadzone:

ale np: koss UR-40 za 199 pln

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że jakiś pajac Ci sprzed nosa zwinął słuchawki. To musiał być lamus. Domownicy głusi i nieczuli na piękno muzyki, tylko by kota dostawali. Współczuję (nieszczerze).

Nie bądź frajer, kup ur40. Łatwo je dostać w sklepach internetowych czy allegro za mniej niż 200zł.

Używam HD-650 i dyskusyjnym nazwał bym nazywanie ich wykończenia dziadowskim to raczej PHILIPS jest wykonany "odpustowo" . Natomiast to prawda że wymagają dość długiego "wygrzewania" u mnie to było ok. 120 godzin .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

@Sławek Kostańczak

Senki niższe od modelu HD 595 są naprawdę wykonane nienajlepiej, przynajmniej laikom nie kojarzą się ze sprzętem za kilkaset zł, co najwyższej za kilkadzisiąt. A Philipsy - IMHO - nie są wcale odpustowe. Aluminiowe muszle, pałąk ze stali nierdzewnej, kilka smaczków stylistycznych, odłączalny kabel obszyty tkaniną, to inna półka niż Sennheiser, z kórego wystają ciniutkie druciki a la chińskie słuchaweczki douszne z bazaru. Taka jest niestety prawda, dlatego być może większość użytkowników wyższych modeli Senków zaraz po zakupie wymienia przewody na inne. Poza tym brak asymetrycznego przwodu w HD650 to trochę niepraktyczne i jakby z innej półki cenowej.

Rolandsinger,

>Senki niższe od modelu HD 595 są naprawdę wykonane nienajlepiej, przynajmniej laikom nie kojarzą się

>ze sprzętem za kilkaset zł, co najwyższej za kilkadzisiąt.

[cut]

skoro tak twierdzisz, to nie bardzo rozumiem w jakim celu pytasz o HD-555 i pułap cenowy do 450 zł?

Dobra może rzeczywiście od początku byłem na nie z Sennheiserami,ale teraz mam wybór pomiędzy Koss UR40 a TD85. Co Waszym zdaniem lepiej gra? Chodzi mi głównie o analityczność, przyjemny bas (jego brak może być dużym problemem) i reprodukcję przestrzeni. Ciepły wokal też jest bardzo pożądany. UR 40, któych słuchałem mają jakby równawagę tonalną przesuniętą ku górze. a jak TD85?

podobnie jak soso polecam cos lepszego i uzywanego. Stan techniczy zazwyczaj jest "jak nowe ale wygrzane". A wiekszosc dobrych sluchawek mozna rozmontowac i np. wyprac pianki - oczywiscie jesli wzgledy hignienicznie przeszkadzaja Tobie w zakupie jednak dosyc osobistej (prawie jak gacie :) rzeczy jaka sa sluchawki.

Warto zagladac w dzial ogloszenia ludzi z tego forum.

W cenie do 450 dostaniesz sluchawki jak hd 580, akg 501 czy beyer 931.

Proszę jeszcze użytkowników Koss UR 40 o komentarze. Właściwie chcę zacząć od tych słuchawek swoje "słuchawkowe doświadczenia", ale potrzebuję jeszcze kilku zdań by się upewnić, czy to jest dobry wybór na początek słuchania innego niż na kolumnach. Później przyjdzie czas a Bayerdynamic 990 Pro (podobno rysują super cenę) czy coś na tym pułapie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.