Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet ok. 8500 PLN, pomożecie?

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne. KEF'y , 1500AE seria, mają bardzo dobre recenzje...pytam więc was: skoro są to recenzje pisane przez specjalistów, przeprowadzane są dokładne pomiary a Wy piszecie bym sobie odpuścił iQ9, które kosztuje 4500zł?

Wg mnie morał jest prosty: należy posłuchać, i tylko to jest "uszodajnym wynikiem".

Jedno jest pewne: będziecie mnie mieli na sumieniu, bo zaczynam dostawać kociokwiku!!! He he he.

Machidiel

Część forumowiczów nie chce zrozumieć, że istnieją ludzie, tacy jak Ty, którzy po prostu chcą sobie kupić sprzęt do słuchania muzy bez wszystkich tych audiofilskich pierdół . Myślę, że twoje obawy są słuszne, a wpisy graafa i mariuszaj są – moim zdaniem- nie na temat. Faktem jest, iż przy zestawie Denona z serii 1500 na kolumny zostanie góra 2000 zł. Trochę mało. Optymalne byłoby zwiększenie budżetu na kolumny co najmniej o kolejne 2000 zetów. Z JBL świetnie grają ponoć klocki Xindaka(zestaw można kupić poniżej 6000), choć ta firma jest na naszym rynku zupełnie nowa i mniej pewna niż Denon.

Zakup sprzętu używanego, prócz zalet wymienionych wyżej, ma też szereg wad. Założenie, iż na pewno będzie w idealnym stanie są zwykłą naiwnością, prócz tego takich urządzeń nie da się na ogół posłuchać przed zakupem. Chyba, że kupowałbyś od kogoś znanego i zaufanego, ale gdyby ktoś taki istniał, nie byłoby pewnie tego wątku.

Re: Machidiel, 20 Wrz 2006, 12:00

>Dziwne. KEF'y , 1500AE seria, mają bardzo dobre recenzje...

recenzje to "osobny temat"

powiem tylko, że T-amp i Zollery też mają dobre :-)

>Wg mnie morał jest prosty: należy posłuchać, i tylko to jest "uszodajnym wynikiem".

oczywiście!! - morał jedyny słuszny!

stąd moja propozycja :-)

>Dziwne. KEF'y , 1500AE seria, mają bardzo dobre recenzje...

A jakie miałyby mieć?

Po prostu gros udzielających się tutaj wzięła sobie do serca zapotrzebowanie na dobry dźwięk a nie onanistyczny zakupofilizm.

Chociaż nie mogę się oprzeć wrażeniu, że kupowanie "pod metal" jest nieprzyszłościowe.

dzarro bracie!!!! Wybacz mi to spoufalenie, ale o takie odp. mi chodziło! Myślałem o tym, by zamiast ok 3000zł na CD 1500AE wydać 1400 na DCD700AE, a wtedy mieć więcej na kolumny. Ale do słuchania muzy, a nie szaleństw związanych ze słuchaniem sprzętu. Poza tym nie jestem audiofilem, lecz raczej amatorem-melomanem, który chce kupić sobie sprzęt.

Pozdrawiam a i tak [na szczęście] decyzję podekmę sam po odsłuchu.

Jeśli Denony 1500 zagrają Kefami wedle twoich preferencji, a Ty możesz przekroczyć budżet, to dla spokoju sumienia posłuchaj jeszcze 2,3 innych kolumn(obok JBL może jakiś Paradigm?), prześpij się z całą sprawą i podejmij decyzję. A rady fanów śmieci z allegro i doświadczonych wyjadaczy second-handu zostaw sobie na lepsze czasy.

Re: dzarro, 20 Wrz 2006, 12:03

>Część forumowiczów nie chce zrozumieć, że istnieją ludzie, tacy jak Ty, którzy po prostu chcą sobie

>kupić sprzęt do słuchania muzy bez wszystkich tych audiofilskich pierdół .

dokładnie ja jestem osobą, która jest zwolennikiem "słuchania muzy bez wszystkich tych audiofilskich pierdół"

stąd m.in. mój znany kablosceptycyzm

to co ja proponuje to właśnie "sprzęt do słuchania muzy"

a Denon i JBL to właśnie budzetowy wstęp do "audiofilskich pierdół"

>Myślę, że twoje obawy są

>słuszne, a wpisy graafa i mariuszaj są - moim zdaniem- nie na temat.

a dlaczego? przeczytałeś chociaż moje wpisy?

Recenzje to wskazowka nie wyrocznia.

> decyzję podekmę sam po odsłuchu.

Do odsluchiwanych kolumn radze na serio dopisac 704. W tej muzie obawiam sie ze moga byc bezkonkurencyjne.

Na tą chwilę mogę dzięki Wam [!!!!] zmodyfkować swoje postanowienia i zmienić na: PMA 1500AE+DCD700AE+B&W DM 603 S3 lub iQ9, ale posłuchamy, zobaczymy i... nic wam nie napiszę, bo mnie zjecie :)

Graaf:

Oto dwa cytaty:

„polecam zdecydowanie bo mam taki od wielu lat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jako cd wystarczy

resztę pieniędzy na źródło przy Twoich gustach muzycznych zainwestowałbym w GRAMOFON!”

„100 zł na T-ampa, 150 zł na Teaca, 8500 zl na Zollera (dołóż z kasy na kable)

i gites!”

Skoryguj proszę moją ignorancję, co to jest T-amp. Kolejne cudo DIY?

Polecasz Teaca za 150 zetów??? A ile lat ma to cudo? Po ilu latach przestanie czytać płyty? A transporty do niego są jeszcze produkowane? Słuchałem podobnie wyglądającego(iena za nówkę też się zgadza) Teaca jakieś 8-9 lat temu i grał – delikatnie rzecz mówiąc średnio, na pewno słabiej od ówczesnych modeli Cambridge Audio – a ówczesne tanie CD pozostawiały przecież wiele do życzenia. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że każdy współczesny CD za ok. 2000 zjada go na podwieczorek. Wpisu o Zollerach i gramofonie nie komentuję, bo – wbrew pozorom – mam poczucie humoru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Machidiel, 20 Wrz 2006, 12:29

>O cholerka, ale cisza...

>Nikt mnie nie chce powstrzymać przed "sprzętowym samobójstwem"?

... a co to kogo obchodzi tak naprawdę ;) Idź! Kup! I tyle ...

Miałem na celowniku jeszcze wzmak NAD'a C372, ale na tym właśnie forum, ludzie którzy go użytkowali, pisali że jest dosyć awaryjny, a w sklepie powiedzieli nawet, że sporo mają zgłoszeń, że po 2 latach potencjometry zaczynają wydawać dzikie odgłosy. Więc PMA 1500AE to raczej pewniak...jak dla mnie.

Machidiel, 20 Wrz 2006, 12:36

>Miałem na celowniku jeszcze wzmak NAD'a C372, ale na tym właśnie forum, ludzie którzy go

>użytkowali, pisali że jest dosyć awaryjny, a w sklepie powiedzieli nawet, że sporo mają zgłoszeń, że

>po 2 latach potencjometry zaczynają wydawać dzikie odgłosy. Więc PMA 1500AE to raczej pewniak...jak

>dla mnie.

... wymiana potencjometru to koszt kilkunastu zlotych ;) ... każden po pewnym czasie trzeszczy ;)

zdezi

Re: dzarro, 20 Wrz 2006, 12:31

po co te nerwy?

czym Cie ubodlem?!

>co to jest T-amp. Kolejne cudo DIY?

sprawdź w forumowej wyszukiwarce :-)

>Polecasz Teaca za 150 zetów??? A ile lat ma to cudo? Po ilu latach przestanie czytać płyty? A

>transporty do niego są jeszcze produkowane?

u mnie gra od 1994r., transport o ile dobrze pamiętam (musiałbym sprawdzić) to Sony nadal spokojnie do kupienia

poza tym mówimy przecież o rzeczy "na początek", żeby można było więcej zanwestować w kolumny

150 zł - cóż to za ryzyko jeśli się chce wydać >8500 zł :-)

>Słuchałem podobnie wyglądającego(iena za nówkę też się

>zgadza) Teaca jakieś 8-9 lat temu i grał - delikatnie rzecz mówiąc średnio

jesli "podobny" to pewnie był model 3500 - zupełnie inna konstrukcja, tylko z zewnątrz podobny

>Wpisu o Zollerach i gramofonie nie komentuję, bo - wbrew pozorom - mam

>poczucie humoru.

???

skąd ta złośliwość? mozna by pomyśleć, ze jesteś dealerem Denona ;-))

>... wymiana potencjometru to koszt kilkunastu zlotych ;) ... każden po pewnym czasie trzeszczy ;)

A wymiana spalonego tranzystorka to też taki minimalny koszt?

Wybacz, schodzimy z tematu:)

Re: zdezintegrowany_3PO, 20 Wrz 2006, 12:35

>graaf -->

>

>a czy przypadkiem Denon nie ładuje jakiś badziewnych zasilaczy impulsowych gdzie tylko się da?

jako "pierwszy sprzęt" taki cedek IMHO ujdzie

Miałem się już tu nie udzielać, ale mam jakieś wyrzuty sumienia względem autora wątku. Bez owijania w bawełnę i roztrząsania chciałem wyłożyć sprawę tak:

1. psują dźwięk kolumny w pokoju odsłuchowym

2. kolumny trudno kupić i jeszcze trudniej sprzedać

Nie chcę robić za adwokata Graafa, Dzarro, ale:

>Polecasz Teaca za 150 zetów??? A ile lat ma to cudo? Po ilu latach przestanie czytać płyty? A

>transporty do niego są jeszcze produkowane?

Pogra tyle, żeby go na wypasa zmienić później. Tracisz 150zł. Policz ile stracisz na kolumnach, szczególnie na tzw. "popularesach".

>delikatnie rzecz mówiąc średnio, na pewno słabiej

>od ówczesnych modeli Cambridge Audio

Mam nadzieję że porównywałeś bezpośrednio. Jak czytam teksty: "byłem dziś pierszy raz w salonie A, słuchałem zestawu X CD, Y amp, Z kolumny: ale ten X kiepsko gra!" uśmiecham się szeroko :-)))

>każdy współczesny CD za ok. 2000 zjada go na

>podwieczorek.

Żadnej zmiany wywiewającej staruszków z butów na rynku CD nie słyszę. Więcej, w dziedzinie amplifikacji analogowej również.

Machidiel -->

Nie jesteś audiofilem jak piszesz .. więc kup tego Denona w środowisku nieadiofili uchodzi on za stricte audiofilską i "drogą" markę :)

To tyle w temacie Denona !!!

zdezi

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.