Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt z miedzi monokrystalicznej

Andrzej Matusiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zauważyłem, że Forumowicze przejawiają nieustające zainteresowanie samodzielnym wykonywaniem interkonektów. Podstawowym problemem jest jest jednak dostępność wysokiej klasy przewodów ( z dostępnością wtyków jest chyba dużo lepiej ). Istnieją oczywiście możliwości nabycia doskonałych przewodów, ale niestety często wiąże się to z warunkiem nabywania bardzo znacznych ilości. I tutaj przedkładam nastepującą propozycję. Dysponujemy w tej chwili kilkoma metrami wysokiej jakości przewodu sygnałowego firmy Vamipre Wire, wykonanego z miedzi monokrystalicznej. Mamy również mozliwość nabywania tego przewodu w rozsądnej cenie. Gdyby Forumowicze byli zainteresowani, możemy zorganizować zakup zbiorowy. Aby wszyscy ewentualnie zainteresowani mogli przekonać się z czym mają czynienia możemy wysłać (bezpłatnie) jednemu lub dwóm Forumowiczom, cieszącym sie zaufaniem na tym forum, po dwa 75 cm odcinki przewodu. Po samodzielnym wykonaniu interkonektów podzielą się oni z nami swoimi opiniami. Jeżeli jesteście zainteresowani to proszę o pytania i propozycje komu powinniśmy wysłać przewody do testowania.

Pozdrawiam,

Andrzej Matusiak

https://www.audiostereo.pl/topic/28349-interkonekt-z-miedzi-monokrystalicznej/

>muls, 20 Wrz 2006, 12:42

Przy zakupie w ilościach hurtowych cena wyniesie około 6,8 dolara za metr. Do tego oczywiście transport z USA. cło i VAT. Razem to jakieś circa 32 złote za metr.

o co chodzi z monokrystaliczna miedzią? ;) mam kumpla na inż materiałowej i taka miedź to jest droższa od ..platyny heh i zachowuje swoją strukturę jedynie jak nie działają na nią czynniki mechaniczne, czyli zegniesz i po monokrysztale ;) .. z ta monokryształowatością to chyba lekka przesada, przesada marketingowa...

Przy takiej cenie myślę, że zainteresowanie będzie bardzo duże, szczególnie jeśli odsłuchy potwierdzą dobrą jakość. Wiele osób pewnie kupi nawet na próbę. A zatem wyznaczmy osoby, które posłuchają ten kabelek.

Pi_etro, 20 Wrz 2006, 12:51

To nie jest miedź OFC, tylko znacznie lepszy materiał, miedź monokrystaliczna. Ilość zanieczyszczeń w takim materiale jest 100 i węcej razy mniejsza niż w miedzi OFC. To są bardzo długie kryształy, średni jeden ma 125 m długości.

>Matthew, 20 Wrz 2006, 12:52

Myślę, że to nie jest przesada. Przeglądałem wyciąg z japońskiego patentu profesora Ohno, i wydaje mi się że to jest poważna, nowoczesna technologia metalurgiczna. Po dodaniu marketingowego bełkotu interkonekty z takiego materiału kosztują po 100 i więcej dolarów za metr. Poza wszystkim, ja tego przewodu ani nie produkuję, ani nie chcę robić żadnego interesu na jego sprzedaży.

>muls, 20 Wrz 2006, 12:58

Średnica jak pisałem, dokładnie 7,2 mm. Moja propozycja dotyczy tego konkretnie przewodu i nie chciłabym bawić się w import całej oferty producenta. To są, jak na nasze warunki, duże pieniądze.

U Percy'ego jest ten przewód po $2.60 za stopę czyli około 8 dolców metr.

Nazywa się : "Cast Copper Interconnect: CCC-II with twin 22ga polyethylene insulated conductors, copper braid shield and 7mm black PVC jacket"

o to chodzi?

katalog można sobie ściągnąć tu: www.percyaudio.com

(podaję, choć przekonany jestem że podawanie tego adresu w zakładce DIY to zniewaga dla kolegów ;-)

>Edward, 20 Wrz 2006, 13:02

Mamy też na magazynie jakieś wtyczki więc mogę je przekazać razem z przewodem. Ale, powtarzam, to nie jest oferta biznesowa. Chcemy tylko, jak napisałem na początku tego wątku, pomóc zorganizować TANIE nabycie tego konkretnego przewodu.

Tak, to ten przewód. 2,6 dolara za stopę to 8,53 dolara za metr. Ja mam cennik z 85 roku, wtedy kupowaliśmy ten przewód i cenę 6,8 dolara za metr wziąłem z tego cennika. Mogła się zmienić, ale nie sądze.

Andrzej Matusiak,

"Chcemy tylko, jak napisałem na początku tego wątku, pomóc zorganizować

>TANIE nabycie tego konkretnego przewodu."

I myślę, że wiele osób będzie za to wdzięcznych, ja również o ile jak wspomniałem odsłuch potwierdzi jakość. Wtyczki w sumie każdy sobie zorganizuje, oferta jest spora.

Ile metrów tego kabla należałoby zamówić?

>Edward, 20 Wrz 2006, 13:18

Moja propozycja dotyczy niedpłatnego przekazania przewodu do testów. Jeżeli rozważyć ewentualny zakup, to dla obniżenia jednostkowych kosztów transportu, trzeba wziąć jakieś 400 stóp (około 120 metrów).

Andrzej Matusiak, 20 Wrz 2006, 13:23

>Jeżeli rozważyć ewentualny

>zakup, to dla obniżenia jednostkowych kosztów transportu, trzeba wziąć jakieś 400 stóp (około 120

>metrów).

Panie Andrzeju.

Chętnie wezmę 2m kabla do testu. Po cenie jaką Pan zaproponował.

Zaraza kontaktuję się na PW.

A tak na marginesie...

Od Percy'ego można zamówić nawet 1 metr i koszty wcale nie będą wyższe.

Istnieje na forum taka instytucja jak szybkie zamówienie u Petera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecne co prawda już zamknięte, ale pewnie lada moment będzie następne. Zamówienie jest realizowane co 2 miesiące (średnio).

Różnica w cenie metra też jakoś specjalnie nie powala.

Przy zamówieniu szpuli 400-500 feet w dodatku prosto z fabryki a nie od pośrednika cena powinna być niższa...

Nie sądzi Pan?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>kubedes, 20 Wrz 2006, 13:31

Szanowny Kolego, ja nie zaproponowałem nabycia, tylko BEZPŁATNE PRZEKAZANIE. Możecie sobie ten, czy jakikolwiek inny przewód kupić nawet u Bin Ladena, po dolarze za metr. Czytając Pański wpis to już żałuje, ze cokolwiek proponowałem.

Andrzej Matusiak, 20 Wrz 2006, 13:35

> Czytając Pański wpis to już

>żałuje, ze cokolwiek proponowałem.

Nie maiłem intencji nikogo urazić, ani niczego wytknąć.

Chętni już się znaleźli i pewnie będą następni.

W Prywatnej Wiadomości wyraziłem chęć wzięcia 2m na testy.

Jest nas w Warszawie kilka osób które pewnie chętnie sprawdzą ile wart jest ten kabelek. Chodziło mi o to żeby ten kabel po testach został u mnie. Dlatego chcę za niego zapłacić.

A każda inicjatywa jest bardzo cenna. Proszę sie nie obrażać :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.