Skocz do zawartości
IGNORED

kable do monitor audio rs6 z marantzpm17

szatan

Rekomendowane odpowiedzi

witam posiadany przezemnie sprzęt to kolumny monitor audio rs 6 ,które cenię za dynamikę, szczegółowość no i ten bas genialny(jak dla mnie) a do tego pięknie wygladają. wzmak marantz pm 17 i odtwrzacz marantz dr 6000 połączone aq copperhead (ostatecznie pójdzie na radyjko st 6000) w brzmieniu chciałbym poprawić przedewszystkim nasycenie średnich tonów i scene . Moje typy to moonvalk bi wire , vdh wind albo aq 8 szczególnie audionova mnie korci .Wypożyczałem resona i mnie nie zachwycil nie wiele lepszy od taniego gothama. Pokój ma 15,5 m2 zaadoptowany akustycznie dziękuje za wszelkie porady.

porownywalem je z 603 , ktore przed MA byly moimi docelowymi. Powiem tak: sa gorsze pod każdym względem może bas jest zbliżony, równie mocny analityczność również podobna ale po przelączeniu na b&w zrobiło się jakoś płasko i szaro prestrzeń gorsza dynamika również ale nie kazdy musi się ze mną zgadzać

Witaj.

Mialem Marantza pm 17 i u mnie gral kiedys z MA S6 starsza wersja twoich rs6 ale te nowe podobno sa duzo lepsze.Uzywalem kabli qed xtube 300 i chord company oddyseyIII.Ten pierwszy byl troche cieplejszy ale za to wyjatkowo przyjemny w odsluchu chord za to poprawia scene i detalicznosc ale troche tez dzwiek rozjasnial wiec chyba po eksperymentuj.Slyszalem rowniez ze QED SILVER SPIRAL to idealne trafienie z pm 17 ale sam nie korzystalem.Jakie sa te nowe rs6?ciekawi mnoie czy naprawde tak dobre jak o nich pisza?pozdr

rs 6 graja lepiej od starych nie są ostre ale bardzo detaliczne muzykalne i neutralne sluchalenm ich z dzielonym cecem za jakies 20 kafli i bylo genialnie średnica idealna wszystko idealne w przedziale ok 5- 6 tys MA podobaja mi się najbardziej teraz brakuje mi tylko nasycenia w średnicy ale tylko troszeczke i napewno poprawi to jakis cieply kabel tylko nie mogę sie zdecydowac jaki . może to wina wzmacniacza kupilem go w ciemno po bardzo niskiej cenie ze sklepui wlaściwie nie wiem jaki jest pm17.jakie byly twoje odczucia z marantzem? i na co go wymieniles? mi zaczyna chodzic po glowie denon 1500ae.bedzie lepszy? dzieki za porade ale ile kosztuja te glosnikowe kable? pozdr

czy ktos może napisać cos o kablach audionovy nasycą średnice?

uzytkownicy marantza i monitor audio z czym gra wasz sprzęt?

szatan

Mam starszą wersją MA, Silvery 5i - to protoplasta Twoich kolumn. Dlatego moje uwagi są dość teoretyczne, ale słuchalem też kilku innych modeli MA.

I moja opinia jest następująca:

Monitor Audio to bardzo dobre kolumny mające jednak swój bardzo wyraźny charakter. To właśnie ochłodzenie średnicy. Słuchałem tych głośników z różnymi wzmacniaczami, rozmaitymi kablami i źródłami i za każdym razem ta cecha pozostawała. Wydaje mi się, że jest ona zdetermoniwana technologią wykonania przetworników MA ( o ile pamiętam to metalowa membrana powlekana czymś ceramicznym). I masz chyba dwa wyjście:

A albo polubić tę cechę

B zmienić kolumny

Zmianą kabli możesz moim zdaniem tylko minimalnie nasycić i uplastycznić średnię w tych głośnikach.

Ja zostałem przy MA, wytrzymały już trzecią zmianę systemu i grają teraz z klockami duuuuuużo od nich droższymi. Szukam nowych kolumn, ale powiem Ci, że bądę musiał sporo się natrudzić, by znaleźć coś naprawdę eweidentnie lepszego. I pewnie znajdę, tylko trochę to potrwa i bądzie kosztować...

Pozdrawiam Stempur

Szatan

Od czasu pm17 minelo troche czasu i wymienilem juz kilka klockow na sporo drozsze(czytaj nie koniecznie lepsze).Naprawde lubilem dzwiek tego wzmaka a z sonus faber concerto gral jak marzenie.Z MA gral dobrze.MA rekomenduje do swoich glosnikow swoj wlasny przewod glosnikowy zwany PURE FLOW ale jak by to zagralo z marantzem nie wiem bo owych czasow jeszcze go nie mialem.Niemniej jednak posiadam teraz i qed xtube 300 rowniez ktore leza juz u mnie od 2 lat(jesli bylbys zainteresowany to moge odsprzedac ci je za tzw symboliczna zlotowke).Koszt xtube 300 to chyba w granicach 75zl metr a chord odyssey to okolo 120zl metr nowe.Teraz mam dwa systemy.Sprawdz w o mnie.Powiem tylko ze wole sluchac tego drugiego niz glownego..Moje MA S6 graly dla mnie zbyt ciezkim basem i rzeczywiscie brakowalo mi troche srednicy i jak wspomnial Stempur kablami rowniez niewiele zdzialalem w MA. chord troche pomogl srednicy ale rowniez rozjasnil brzmienie.P.s.jesli chcialbys sprzedac pm 17 to odkupie ja chetnie od Ciebie jesli cena bedzie rozsadna albo moge zaproponowac cos do wymiany.Ciagle mam sentyment do tego wzmaka.Jakby co to napisz na priva.pozdr

dzieki za wpisy jeżeli chodzi o moje rs6 to ich średnica jest jednak sporo lepiej przyswajalna od starszych napewno mniej sucha niz w b&w 603. wlasnie o taką minimalną poprawe nasycenia mi chodzi więc może bodzie ok jestem otwarty na dalsze sugestie

> średnica (...) napewno mniej sucha niz w b&w 603.

To niestety prawda i po namysle jest to najsalbsza strona 603 ktora sprawia ze upgrade do 704 wydaje sie koniecznoscia i warto zaplacic za to dwukrotnosci ceny.

Lepsze o klase. Nie maja znanej przypadlosci 603 tzn. osuszonej i z lekka cofnietej srednicy.

Natomiast co do wygladu, to jest to moim zdaniem najslabszy punkt 704. Jajowaty ksztalt maskownicy mnie oslabia:)

po co ci maskownica ? napewno sa o niebo ladniejsze od 603 ktore przypominaja mi troche toyote avensis choc to dobry woz to taki troche plastiowy (sam bym taki chcial)pozdro.

Mam stare przyzwyczajenie ze maskownica byc musi:) Ale rzecz jasna jakos tam mozna sie do niej przyzwyczaic, zwlaszcza przy kolumnach w wersji czarnej, wtedy wszystko sie zlewa. Dzwiek najistotniejszy, i tu 704 sa w moim typie...

Monitor Audio maja rzeczywiście swój charakterystyczny rys. Bas jest strojony po firmowemu i komuś przyzwyczajonemu do suchej czystości wyda się po prostu tłusty. Dlatego w tej masie basu nie zawsze środek/wokal gra pierwszoplanową rolę. Ale można uwydatnić środek za pomocą głośnikowego Cable Talk Talk 3. Z tymi kolumnami to będzie znakomite i wg mnie najlepsze połączenie. Kabel tani, ale pozwalający cieszyć się muzyką. Z drugiej ręki do kupienia bez problemu. A jeśli nie to... to jako wyjście awaryjne proponuję sprawdzić coś z tanich XLO, bo są zrównoważone i nie osuszają środka. Ale do Talk 3 bym ich nie porównywał. A srebra do tego układu nie polecam.

Z głazem się zgadzam i się nie zgadzam :-)

Faktycznie, kable srebrne i posrebrzana miedź - w moim przypadku były to QED - dały efekt zły: jazgotliwość, osuszenie, odebranie masy dźwiękowi.

Natomista testowałem też kabelki XLO, te ze średniej półki ich oferty, i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że te kable zabierają coś z basu. Nie pamiętam dokładnie efektu i nie będę go tu więc opisywał, ale pamiętam za bardzo go hamował, nie dawał mu się rozwinąć. A basik w MA - choć czasami potrafi zabuczeć i być monotonny - to fajna rzecz i szkoda tracić ten "tłuszczyk".

Pozdrowienia dla Monitoroaudiowców

fakt rs 6 maja mocny bas ale marantz sprawia ze jego wywazenie miedzy iloscia a kontrola jest idealne sluchalem ich z lampą i basu bylo za duzo ale srednica cieplejsza co kto woli. xlo to rowniez interesujace kable a ten cable talk nie zamuli dzwieku? srebrne monitor atmos rowniez podlaczalem : tragedia nie do poisania sama gora pozostala takze srebro odpada dzieki za propozycje . Co myslicie o audionovej?

stempur, 26 Wrz 2006, 16:28

>To właśnie

>ochłodzenie średnicy. Słuchałem tych głośników z różnymi wzmacniaczami, rozmaitymi kablami i

>źródłami i za każdym razem ta cecha pozostawała. Wydaje mi się, że jest ona zdetermoniwana

>technologią wykonania przetworników MA

Stempur niepitol :-)

Jezeli przy Twoim bylym Primarze20 srednica byla ochlodzona to ja nie wiem jak brzmi pelna srednica (!!!)

Przyznaje ze znam kolumny MA tylko z odsluchow (wielokrotnych) i stempura i z tygodniowej ich wizyty u mnie i jedna cecha ktora wedlog mnie jest dla nich wspolna we wszystkich systemach to podkrecenie basu. Zeby kop byl wiekszy z tak filigranowych skrzyneczek. Odbija sie to niestety na jakosci tego zakresu, reszta jest wysmienita w tym przedziale cenowym( w tym modelu nie wiem jak w nastepcy) i trudno jest znalezc ich wlascicielowi godnego nastepce. Przyznaje.

Ale z osuszona srednica sie niezgodze.

Pozdrawiam

Larsonie

No.... poniękąd masz rację :-) Z Primarem 20, który miał dopaloną, wypchniętą średnicę, lekko ocieploną i zmiękczoną, z MIT-ami i jeszcez na dodatek ze Stereowoxem, i jeszcze z odtwarzaczem Primare D 20, który wiadomo jaki jest, to faktycznie udało mi się uzyskać z moich Monitor Audio plastyczną, nasyconą średnicę. Lub raczej przełom basu i średnicy. Ale bas stracił, i dynamika. Ale już wyżej, czyli w wysokiej średnicy było odrobinę suchawa... Ale ogólnie to masz racją.

Przyznasz jednak, że już z odtwarzaczem Primare D 30.2 grało inaczej a po zmianie wzmacniacza i interkonektu w średnicy odrobinę ciepełka i wypełnienia by się przydało?

szatan

Mój obecny system z MF 3.2 bardzo mi sią podoba - zresztą jak wszystkie moje systemy , bo były moje :-) Średnicy nadal brakuje odrobiny mięska, ale za to szczegółowość, przyjrzystość, barwa wysokich i naprawdą wielka dynymika, szczególnie w dole pasma - na wasokim poziomie.

Pozdrawiam Stempur

nie znam primare ale z prasy wiadomo mi ze sa to raczej chlodne urzadzenia a tu ciepla srednica? ciekawe ja mam podobne spostrzezenia co do mojego pm17 wg mnie wcale nie jest ostry, choc lampa to z niego nie jest. jest po prostu neuralny . ciekawy jestem jak mf zagralby z moimi MA to swietny wzmacniacz ale sluchalem go z proacami i bylo zbyt cieplo gralo to tak bez zycia ale juz z focalami bylo bardzo dobrze.

witam w moim wzmaku ( po wizycie w autoryzowanym serwisie )pojawil sie problem potencjometr zaczal chodzic z bardzo delikatnym oporem i silniczek nie daje rady obrocic galka wiec zeby zrobic glosniej musze zrobic to recznie. czy sa jakies preparaty smarujace do potencjometrow? jak usunac te wade?

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.