Skocz do zawartości
IGNORED

zasilanie akumulator - jak podłączyć : )

Cervantes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako, że raczkuję w elektronice, to choć staram się, czytam, to czasem rzeczy, można by powiedzieć oczywiste stwarzają mi problemy. Mam za sobą klona wzmacniacza słuchawkowego Grado Ra1, ale jak wiadomo trzeba się rozwijać, więc jak to nakazuje "nowa świecka tradycja" - nowy miesiąc nowy wzmak : )

Teraz biorę na warsztat ten oto schemacik i już wiem jak biegnie sygnał, więc zlutowanie wzmaka to nie problem, opa 522 czekają już w domku, ale nie wiem co zrobić z zasilaniem bateryjnym. jak rozumiem plusy i minusy powinny lecieć tak jak je narysowałem, ale nie wiem co zrobić z masą układu. jak ją włączyć do zasilania?

Bardzo chętnie skorzystam z pomocy doświadczonych forumowiczów. Dziękuję : )

Hmmm coś nie bardzo to wygląda. Zrób tak: połącz akumulatory szeregowo: (+)akku(-)*(+)akku(-). Punkt wspólny (*) łączysz do masy, a dwa skrajne to (+) i (-) zasilania układów - połącz plus z plusem, minus z minusem; powinny być dołączane wyłącznikiem dwuiegumowym żeby nie rozładować akumulatorów na jałowym biegu wzmacnaicza.

czyli tak jak w Ra1. ale mam jeszcze pytanie, bo tu są 2 opa czyli dwa + i dwa -, to co od + pociżgnąć 2 kable, po jednym do każdego opa ?

A tak pozatym, to jeszcze mnie zastanawia fakt taki, czy da się zasilać układ z jednego akumulatora. Mamy +,- i nie wiadomo gdzie podpięta jest masa z układu. A tak jest np w odtwarzaczach mp3. moja siostra wkłada tylko jedną baterię?

Tak podpinasz 2 akusy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Można robić sztuczną masę ale nie warto. Te 2 x12V to i tak mało dla opa552 ... może ze spokojem dostać 2x25V. Jak mam układy na opampach to daję prawie max voltarz - np opa637 2x16V ... lepiej to gra.

Dwa takie 'maluchy' i po sprawie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli nie doladowuje sie w sposob ciagly to lepeij kupic o wiekszej pojemnosci.

Zalezy ile sie slucha.

Podobno tez akumulatory zelowe nie lubia odbiornikow pobierajacych prad jak hifi co skraca ich zywot.

Nalezy tez pamietac ze nie nalezy ich zbytnio rozladowywac.

O akumulatorach od gembary (ktore kupowalem 2-3 lata temu) jest info na stronie producenta i cha-ki z ktorych mozna dowiedzic sie wszystiego o ich ekspolatacji

>Cervantes

Na schemacie brakuje kondensatorów do blokady zasilania. Impedancja akumulatorów bardzo rośnie ze wzrostem częstotliwości. Zadaniem kondensatorów blokujących bedzie właśnie zmniejszanie tej impedancji. Oprócz tego zablokują one(przynajmniej częściowo) szumy źrodeł zasilania. Proponuję zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych, niskoimpedancyjnych o pojemności rzędu 100 i więcej mikrofaradów, na 16 lub więcej woltów. Wydaje mi się, że w tej roli dobrze spiszą się Panasoniki FC, lub nowsze FK. Jednak każdy inny elektrolit niskoimpedancyjny spełni swoją rolę. Kondensatory powinny być umieszczone jak najbliżej układów scalonych, a ich masy podłączone w miejscu do którego podłączona jest masa obciążenia.

adamo_0

"Podobno tez akumulatory zelowe nie lubia odbiornikow pobierajacych prad jak hifi co skraca ich zywot."

Akumulatory żelowe są mniej wymagające od typowych kwasowych i mają większą trwałość. Można je obciążać i ładować większym prądem.

Pobór prądu przez wzmacniacz słuchawkowy jest niewielki w porównaniu do możliwości akumulatora. Po prostu jakiś domowy "naukowiec" wprowadził Cię w błąd

Akumulatory żelowe są hermetyczne i można je umieszczać w jednej obudowie razem z elektroniką.

Maksymalne napięcie ładowania powinno mieścić się w przedziale 13,5 - 13,8V. Przy wyższym napięciu akumulator zaczyna gazować i może się coś wydobywać przez zaworki bezpieczeństwa. Maksymalny prąd ładowania może wynosić 1/3 wartości pojemności. Przy 1,5Ah ładowanie max 0,5A. W normalnych warunkach nie ma potrzeby ładować tak wysokim prądem. Najlepiej ładować wartością 20godzinną (1,5Ah 75mA) wtedy akumulator ma największą żywotność i wystarczy na wiele lat. W takich warunkach akumulator nie grzeje się podczas ładowania.

Najwygodniejszym sposobem jest wbudowanie zasilacza i akumulatora do urządzenia. Wtedy trzeba zapewnić zasilacz 2x13,6V z ograniczeniem prądowym na prąd mniejszy od 1/3 pojemności. Po osiągnięciu napięcia ładowania przez akumulator, z zasilacza byłby pobierany tylko prąd konserwujący. Nie trzeba zatem żadnych układów wyłączających ładowanie.

Przy normalnym słuchaniu można zasilacz odłączyć od sieci i akumulatora przełącznikiem i pobierać prąd wyłącznie z akumulatorów. Można również używać z włączonym zasilaczem. Akumulator podłącza się buforowo tzn. tak samo jak elektrolit w zasilaczu.

Dla bezpieczeństwa akumulatora trzeba wstawić układ, który odłączy akumulator poniżej napięcia 10,5V. Akumulator nie może długo być w stanie poniżej 10,5V, po odłączeniu siła elektromotoryczna na nim wzrośnie do napięcia powyżej 12V więc nie musi być natychmiast ładowany.

Trzeba pamiętać również że wyłączenie wzmacniacza słuchawkowego musi odłączać akumulator od elektroniki wzmacniacza i ew. zasilacza, które pobierają prąd ciągle i mogą rozładować akumulator w dłuższym okresie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.