Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zasilić takiego DAC'a?

Andy777

Rekomendowane odpowiedzi

O nie nie są bezpośrednio połączone połączone w szereg. Są poprosu dwa uzwojenia - i prąd płynący przez jedno uzwojenie ( + zasilania) wytwarza strumień magnetyczny o jakiejś tam wartości zależnej od prądu ; przez drugie uzwojenie( wpięte w połączenie powrotne dla prądu- masę) też wytwarza strumień o tej samej wartości co pierwsze(ten sam prąd) tylko przeciwnie skierowany , więc się znoszą. Jak jest włącone możesz zobaczyć na przykładzie DACa Petera Daniela:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam,

w oczekiwaniu na trafka do zasilania przyjrzałem się kondziom odsprzęgającym.

W części cyfrowej siedzą 2 x 220uF/25V o oznaczeniu NX-V ciemno zielone nie wiem jakiego producenta. Dodatkowo przy DACu 2 x 2.2uF seledynowe wieżowce ERO.

W części analogowej 470uF/50V AWF oraz wspomniane ERO.

Mój pomysł na cyfrówkę to 2 x OS CON 22/16. W analogu chcę wkleic 2 x BG N 47/50.

Dobry pomysł?

Nie wiem co zrobic z ERO. Niepokoi mnie ich duża pojemnośc i nie wiem co są warte. Myślę w ich miejsce wspawac BGNX Hi-Q 0.1uF/50V lub może jakiś monolicik 0.1u.

Jest jeszcze jeden dyskusyjny - 47pF ceramik. Wstawiac silver mica?

pzdr.

Na odsprzęganie cyfrówki - Oscon bdb

Do odsprzęgania analogówki - BG N tylko może być jak pisał rekin- a więc może być optymalne 10u.

Te 2u2 to te ze schematu z początku?- jeżeli tak to, nie wiem do czego wszystkie służą niestety i trudno mi cokolwiek powiedzieć.

Te 220u można by spróbować wymienić na Rubycon ZL jeżeli są w części cyfrowej lub Oscony chociaż nie zawsze jest sens:)

Tego 47p zostawiłbym w spokoju.

morris, 24 Paź 2006, 21:14

dzięki.

>Na odsprzęganie cyfrówki - Oscon bdb

>Do odsprzęgania analogówki - BG N tylko może być jak pisał rekin- a więc może być optymalne 10u.

ok, mam 47 i 4.7, można popróbowac

> Te 2u2 to te ze schematu z początku?- jeżeli tak to, nie wiem do czego wszystkie służą niestety i

>trudno mi cokolwiek powiedzieć.

są oryginalnie. odsprzęgają zasilanie dodatkowo przy DACu (schemat na początku wątku) - równolegle do wspomnianych 220u w analogu i cyfrze. jest ich 6 - dwa w cyfrze i cztery w analogu.

pzdr.

Dobra wiemy do czego służą te MKT:)

Tylko nie zmienia to faktu że nie bardzo bez eksperymentów można powiedzieć czy wymieniać i na co.

Co do tych 220u to nie zacziłem... bo przecie4ż i tak będziesz miał w tym miejscu Oscony.

morris, 24 Paź 2006, 21:33

kombinuję tak: oryginalne zasilanie jest beznadziejne - jeden stabilizator na wszystkie 6 punktów zasilania DACa plus jednocześnie zegar. (za chwilę to się zmieni). stąd jak sądzę zaprojektowano tak duże pojemności 220uF na cyfrę i analog, chociaż wiadomo że przy dobrym zasilaniu wysraczą tu o rząd mniejsze, i stąd zapewne te monstrualne 2.2u dodatkowo przy DACu, chciaż w tym miejscu daje się zwykle 0.1u AFAIK. dobrze kombinuję?

• 4 tygodnie później...

witam,

trzy trafka, trzy prostowniki BG1000x2 w każdym, trzy LT12, cztery LT5, OSCONY, BGNX, BGNXHiQ i WIMA przy DACu, ceramiki zamienione na silvermica, i co?

warto było, nieznaczna ale łatwo słyszalna poprawa w większości aspektów.

ale dopiero po wymianie zegara na klona LCXO3 (LClock DIY) zagrało po prostu zaj...ście.

dziękuję Wszystkim za pomoc.

pozdro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

>kambodża się robi z tego cd ;)

ale z zewnątrz wygląda jeszcze całkiem schludnie..

własnie dokończyłem zasilanie całości z quasi-balanced trafa, dołożyłem kabelek ekranowany i ... szczeka mi opadła; zagrał po nowemu, dużo szerzej i ciut głębiej, czystsza i ciut mocniejsza góra, jakoś tak bardziej przejrzyście i muzykalnie; przypuszczam, że wyczyszczenie zasilania poprawiło warunki pracy DACa i zegara, zwłaszcza jeśli chodzi o zakłócenia przenoszone przez masę.

Matthew, 11 Kwi 2007, 16:05

>cyfrówka i analog na jednej płytce?

nie, nie, tu tylko DAC, interface K2 i analog, drugi K2 i cyfrowka pod napędem - tam jeszcze mnie nie było:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.