Skocz do zawartości
IGNORED

Kable Głośnikowe z cewek taśmowych.

antos

Rekomendowane odpowiedzi

W/g mnie nie ma powodu żeby ciąć taśmę wzdłuż. Jedna cewka .47mH ma coś ok 16 metrów....co prawda całej nie mierzyłem ale zrobiłem 4 odcinki po trzy metry i jeszcze trochę zostało.

Koszt cewki AlphaCore w Akkusie to ok 100zł , cewki Polink ok 80zł......dorgo?.......proszę porównać cenę Kimbera 8TC za metr od którego taśma jest o niebo bardziej rozdzielcza na górze.

Ja najpierw narysowałem sobie od linijki kropeczki (co około 5 cm) czarnym mazakiem i ciąłem zwykłymi nożyczkami. Wyszło równo. pociąłem, bo nie chciałem żeby takie szerokie taśmy za sprzętem się plątały. pociąta nałożyłem na siebie i mam taśmą 8mm szeroką wygląda elegancko. W Polinku kupiłem zcinki taśmy dosłownie 1 zł za metr. Za tę cenę mozna poeksperymentowac, a jak się spodoba (gwarantwane że sią spodoba) to kupić cewkę Alfa Core.

Czy taśma rozkręcona z cewki jest izolowana lub jakoś laminowana co zabezpieczyć by miało przed korozją miedzi?

"Dostałem " od Antosia na kilka dni taki oto zestawik do testowania":

-kabelki oczywiście z tasiemki z cewek (koniecznie trzeba wymyslić nazwę),

-Patek Antosia,

-siecióweczka,

-czarny Alps z kawałkami LaGranga w celu połączenia ze źródełkiem

Uzupełniłem to:

-trzema swoimi Scan Speakami,

-źródłem w postaci mocno przerobionego Philipsa z NOS'em PD po I2S,

-Kimberka 8TC

-tylko trochę lepszego pokoju do słuchania,

-klonem Alepha P 1.7 (ale tylko dla wypróbowania budowania sceny ),

-moim lekko analitycznym spojrzeniem na całe to "hobby",

Do rzeczy.

W/w wymienionym systemie po nazwijmy to lekkim osłuchaniu się z dźwiękiem pierwsze co można usłyszeć to kultura przekazu, naturalne sybilany, zwiększona rozdzielczość w górze pasma i średnicy, kabelek w tym systemie gra naturalnie z przyjemnością się go słucha (powiem nawet, że mało się go słyszy), scena porównywalna z Kimberem, nie wdając się w szczegóły na średnicy i górze pasma gra on lepiej od Kimbera i jest to kabel, który tworzy z systemem synergię, po prostu od jakiegoś roku takiego szukałem. Przejdźmy teraz do wad w systemie gdzie mamy do napędzenia dwa duże skany w pokoju 20 mkw, aby uzyskać jako taki nie rozmazany, a o kontrolowanym już nie wspomnę bas trzeba się trochę wysilić i tutaj kabelek ten okazuje się gorszym o Kimberka, pytanie na ile jest on gorszy? Jeżeli ktoś słucha rocka, ciężkiej muzy lub plumkania, gdzie pianista zapuszcza się za mocno na lewą stronę jest to poziom nieakceptowalny (dla mnie). Rozwiązanie tego problemu nasuwa się samo połączenie Kimbera do 21 skana, a tasiemki do 18 cm i 9700 rozwiązuje ten problem i dodatkowo dostajemy bonus w postaci lepiej (głębiej) budowanej sceny muzycznej, połączenie to jest na tyle synergiczne, że wczoraj tylko siedziałem i słuchałem zmieniając płyty, jakoś nie chciało mi się nic zmieniać zapuściłem sobie na koniec Dianę z Paryża zrobiłem lekko głośniej i odpłynąłem.............

Tego ostatnio było mi potrzeba (oprócz wzmaka do napędzenia tych potworów).

Polecam ten kabelek, wcześniejsze kable z Jana Niezbędnego, kabelki z Cat-5 i kable, które grają w sposób charakterestyczny pominę milczeniem, może sprawdzą się one w innych systemach ale "Tasiemiec" jest super, dobrze że Antosiowi została druga cewka na kabelki.

• 6 miesięcy później...

Powstały nowe kabelki głośnikowe z tasiemek.

Cewka Alpha Core 0,47 mH AWG12 ma około 18m bierzących taśmy szerokośc 41mm.

Zakupiłem też sobie folijkę mylarową o grubości 0,15mm (w sklepie z drutami nawojowymi), taśmę dwustronnie klejącą i inne.

Najpier taśmę dwustronną ponaklejałem na folijkę mylarową ( jest ona dość sztywna )

Zdjęcia, folia dwustronna jest przyklejona z obu stron folijki będzie znajdowała się pomiędzy taśmami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5874-100009506 1182861360_thumb.jpg

post-5874-100009507 1182861360_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

korekta "18m bieżących"

Z każdej strony taśmy znajduje się folijka i dopiero tak "zabezpiecznony" kabel jest obwinięty czarną taśmą, od strony głośników Zobel 5,1Ohm-100n-5,1Ohm, czyli kabel kierunkowy:-)))

Ukryta Zawartość

post-5874-100009500 1182861745_thumb.jpg

post-5874-100009501 1182861745_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taśma dwustronna jest trochę szersza niż tasiemka z cewki co widać na zdjęciach pozwala to sklejenie brzegów, kabel jest dość sztywny za sprawą 3 folijek mylarowych, na przyszłość doradzam aby tylko środkowa folijka była gruba ( zabezpiecza ona przed zwarciami ) te, które są na zewnątrz mogą być znacznie cieńsze. Folijka mylarowa jest taniutka zapłaciłem za nią jakieś 5 zł czy cuś.

->Matthew

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabel nie ma problemów z górą wprost przeciwnie.

post-5874-100009496 1182862304_thumb.jpg

post-5874-100009497 1182862304_thumb.jpg

post-5874-100009498 1182862304_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak narazie nie znalazłem nic lepszego od tasiemki, jest bardziej szczegółowa od Cordiala i co najmniej o dwie klasy lepsza od skrętki. Więcej powietrza i energii.

Koniecznie muszę porównać Twoją kopię Alpha Core:-)

• 2 miesiące później...

Ostatnio wpadłem na pomysł aby pomalowac tasiemke. Do tej pory w roli izolatora mialem zwyklą tasme foliową ze sklepu papierniczego. Zauwazyłem że pod warstwą półrzezroczystej foli tasiemka robi się czarna, czyli pokryła się jakims nalotem względnie weszła w reakcję z klejem.

Ostatnio zajmuje sie troche malowaniem proszkowym więc pomyslałem czemu by nie spróbowac pomalowac tej tasiemki proszkiem.

Najwiekszym problemem jest pomalowanie długich 3 metrowych odcinków , czego jeszcze nie zrobiłem bo muszę wymyślic jakiś sposób ze względu na rozmiary malarni i pieca. Myslałem o jakims walcu na z siatki na który ją nawinę.

Ale pomalowałem ok 75 cm odcinki które łączą zwrotnicę z wysokotonówką i jestem pod duzym wrażeniem efektu jaki osiągnąłem.

Ważne też że się utwardziła i jest mniej podatna na zaginanie, lepiej zaizolowana ze względu na fakt że trudno jest uszkodzic mechanicznie powłokę farby.

Proszek tworzy powłokę izolacyjną w temp 180`C, przy czym na tasiemce powłoka jest wystarczająco elastyczna. Minus biały kolor farby.

Lubie tasiemkę ze względu na fakt że nie muli i jest niesamowicie detaliczna, szybka i muzykalna. Jedno co mi przeszkadzało to czasem zbyt duzo góry.

Po pomalowaniu mam wrażenie ze dzwięk nabrał kultury, co prawda góry jest trochę mniej ale jest bardziej rozdzielcza i nie straciła tego blasku za który najbardziej cenię tasmę.

Jak dorwę aparat zamieszczę jakies fotki.

• 1 rok później...

Panowie a co powiecie na to zamiast rozbierania cewki. Izolatorem jest papier wiec nie powinien wnosic nic do dźwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.