Skocz do zawartości
IGNORED

aranżacja pokoju. POMOCY

abtman

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

czy macie jakis pomysl na aranzacje wnetrza 4 x 4,5 x 2,75?

obecnie doswiadczam zbyt duzego poglosu - i tyczy sie to rowniez dzwieku organicznego.

pokoj jest w trakcie meblowania. poki co jest stolik Lack z Ikei, polka, sofa, zaluzje, dywan 1,3x2

kolumny sa na standach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28681-aran%C5%BCacja-pokoju-pomocy/

Proponuje takie oto usprawnienia:

- czerwone - kotary lub elementy tlumiace z materialow typu rockwool

- niebieskie - ustroje akustyczne w postaci walcow wolnostojacych z materialow ciezkich

- zielen - element podsufitowy, silnie tlumiacy (stary materac lub koco-poducha)

- fiolet - element podsufitowy, siatka wojskowa maskujaca przybrana elementami upiekszajacymi (sztuczne kwiaty czy co tam sobie malzonka wymysli) oraz wypelniona materialem ciezkim - stara koco-poducha lub materac lub koldra pelnowymiarowa lub spiwor wypelniony starymi zabawkami pluszowymi

efekt gwarantowany!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zmiejszenie poglosu dobre sa wszelkie zaslony, dywany, kwiaty z drobnymi listkami, polki wypelnione ksiazkami i bibelotami (jakies pluszaki itp :))

Zle sa duze plaskie powierzchnie, szklo, skorzane obicia mebli.

Ilosc i rozmieszczenie nalezy dobrac eksperymentalnie

soso -->

... ale kolega prosi o pomoc w aranżacji pomieszczenia w nie w budowie wylęgarni dla szczurów ;)

Jeśli TY w tym stylu masz urządzone własne pomieszczenie gratuluję gustu :)

zdezi

ps. odsuń sofę od ściany na około 1 metra :)

soso

Tylko czy zona zaakceptyje :)

IMHO mozna z glowa i estetycznie zrobic przyzwoite akustycznie pomieszczenie stosujac typowe meble itp.

Jak ktos lubi kwiaty to juz jest duzo do przodu. Wtedy w rogach za kolumnami mozna je postawic.

Symetrycznie dostawic szafke po lewej stronie. Na polkach bibeloty, plyty ksiazki.

Na sciany jak ktos lubi obrazy. Mozna plotna tak adoptowac zeby wypelnic rame welna mineralna lub watolina itp.

Jezeli podoba sie to mozna znalezc duzy zyrandol.

Nie nalezy zapomniec o ustawieniu mebli w miejscach piewszych odbic od scian ktore mozna wyznaczyc poslugujac sie lusterkiem

zdezintegrowany_3PO, 4 Paź 2006, 15:09

Obrazilem sie na ciebie, wiesz! I poza tym wspolczuje Ci Twego pomieszczenia odsluchowego. Pewnie wyglada super-duper i jest wszystko na wysoki polysk, lacznie z dzwiekiem. ;-)

pzdrw

soso

Dodam jeszcze ze kiedys po remoncie lazienki kiedy byla pusta byl bardzo duzy poglos.

Okazalo sie ze wystarczylo przykrecic poleczke i wieszaki, postawic kosmetyki i powiesic 2-3 reczniki i zmiana byla potezna. Nie potrzeba wiec wygluszaczy zbyt wiele. IMHO umeblowanie typowego salonu (ale nie wstylu metal szklo) spokojnie wystarczy.

p.s. polecam klaskac, krzyczec i sluchac. bardzo latwo mozna ocenic zmiane poglosu po zmianach

soso, 4 Paź 2006, 15:13

zdezintegrowany_3PO, 4 Paź 2006, 15:09

Obrazilem sie na ciebie, wiesz! I poza tym wspolczuje Ci Twego pomieszczenia odsluchowego. Pewnie

wyglada super-duper i jest wszystko na wysoki polysk, lacznie z dzwiekiem. ;-)

I tu się mylisz :)

Jest fatalne to moje pomieszczenie :( nad czym ubolewam i powoli nad tym pracuję :)

Ale na 100% wiem że siatek maskujących w nim nie będzie :)

zdezi

dziekuje za wszelkie uwagi - zwlaszcza te od Adamo sa cenne.

po trochy bede znosil i wieszal co sie da i "wyglada"

czy w zwiazku z tym, ze pokoj jest typem kwadratu - ustawienie kolumn na krotszej scianie jest wlasciwe?

moze podsunac je blizej tylnej sciany....a moze diagonal?

mam podobny problem

robilem eksperymenty na scianie gdzies sa kolumny dalem dwa duze materace okolo 1,2/2.0

na przeciwleglej scianie dalem tez materac jeden ale wiekszy .

Efekt bardzo sie poprawilo dzwiek juz nie szaleje po pokoju >ale.....

nikt w domu nie ma na czym spac i kompletnie zona tego nie akceptuje.

kombinuje nad remontem tego pokoju i mogl bym cos porobic na tych scianach tylko co??

chcialem dac rozsowane zaslony(na scianach wew a nie tylko okinennej) ale zona mi to szybko wybila z glowy,na bocznej scianie

-czyli po prawej od glosnikow mam okno i zaslony i okno ,narazie nie za grube ale wlasnie chce je wyminic wiec co polecacie ??

-> tdrozd

No to tylko musisz dokupić urządzenia do obracania grawitacji, będziecie spać na ścianach i problem z głowy!

A tak na poważnie to chyba dobry sposób na zbadanie echa w pokoju (przynajmniej ja tak robię) jest taki:

Należy powoli chodzić po całym pokoju i co jakiś czas RAZ głośno klasnąć w dłonie. W niektórych miejscach odezwie się echo brzmiące jak "sprężynka". Trudno to opisać, ale jak raz się usłyszy to wiadomo o co chodzi. Im mniej miejsc ze "sprężynkami" oraz im one krócej wybrzmiewają tym lepsza akustyka. Wydaje mi się, że należy dążyć do tego, aby w punkcie odsłuchu nie powinno być jej słychać.

robiles sposobem zakreconej sprezynki :))

najwieksze poglosy sa w okolicy scian i w rogach tam gdzie siedze jest lepiej ale i tak dzwoni.

jest jeszce jeden problem:)) nad ktorym aktualnie pracuje -musze sie go pozbyc

pianino muzyka konczy grac a ono nie:)

"pianino muzyka konczy grac a ono nie:)"

ha ha ha! a to dobre :-)

załóż nowy wątek: "metody wytłumiania pianina". Ja bym proponował kilka opakowań pianki poliuretanowej pod klapę. Na bank pomoże! :-)

Ale skoro słyszysz sprężynkę w miejscu odsłuchu to na moje wyczucie nie jest to dobrze.

>>>>Ja bym proponował kilka opakowań pianki poliuretanowej pod klapę.

co to takiego??

znam rury z PE ,znam karimaty z PE ale opakowania ?? nie wiem

a spezynka jest -powoduje to zabuzenia sceny,zlewanie sie srednich tonow i ich dzwonienie ,naszczescie z basem nie jest tragicznie ,wysokie lataja po pokoju.

Dumam czy by nie zrobic nowej drugiej sciany ,zawiesic ja na podkladkach neoprenowych ale dalej wykonczenie to bylo by plyty gipsowe i to chyba nie ma sensu .

Chyba`ze sciany porobic kilkuwarstwowe i sczeliny jakies miedzy nimi aby dzwiek wpadal i sie tam wytracal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.