Skocz do zawartości
IGNORED

Audionova Abiogenesis

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

a zadałem pytanie bo teraz mam Audionova Nightflight i zastanawiam się co te 200-300zł wiecej może dać - zwłaszcza w kontekście tego, że na allegro za 1100-1200zł są Tara Labs Air1 an zbyciu....

Prosba o porade od uzytkownikow elektrostatow. Uzywam do M.L. Sl-3 kabli Transparent Super Bi niestety

dlugosci 6m kazdy ( wzmacniacz nie moze stac po srodku ) . Moze istnieja kable nie duzo drozsze ale duzo

lepsze ( glebokosc sceny i perlistosc gory sa dla mnie niewystarczajace ) . Kimber 8TC ? , Goertz ? .

Wzmacniacz FPB400cx, pre. LS25 MkII. Pomieszczenie ok 38 m.kw.wys 2,62. Odleglosc od przedniej sciany 1,51cm , skrecenie do srodka ok 30deg. Skrzynki dociazone profilowanymi balastami 35kG. Odleglosc miedzy

glosnikami ok 2,85m.

Dzieki za fachowe porady .

Kable tara są bardzo szczegółowe, dużo bardziej od kabli Marka , to zależy od systemu musisz posłuchać na nic zdadzą się inne porady. W Audionova masz więcej spokoju i nadają się idealnie do zrównoważonego systemu, Tara podkreśli wszystkie wady choć generalnie jest klasowo lepszy

"ciekawe kiedy powstanie firma kablarska - " voodoo cable-tech"..."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)) ,powstała jakiś czas temu......

post-803-100005290 1170301824_thumb.jpg

post-803-100005291 1170301823_thumb.jpg

post-803-100005292 1170301823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rolandsinger, 7 Paź 2006, 12:22

jestem bardzo ciekawy Twojej opinii. Jak dotąd nikt jeszcze się nie wypowiedział na jego temat. Nie ukrywam, że mam zblizony system i również to powoduje, że moje zaciekawienie jest wzmożone.

AT

@TheOne2005

Abiogenesisa będę słuchał dziś wieczorem. Nie wiem, czy skasuje Real Cable Topaze (on przerobił na mielonkę między innymi Cardasa Golden Ref. czy Tarę Air 1, a także XLO Unlimited Edit.), gdyby jednak tak się stało byłby to nowy lider w cenie 1 kzł, który pokazuje kto rządzi wszystkim konektom w hi-endowych cenach, zwłaszcza firm o przestępczej polityce cenowej - XLO, Tara, Velum (to nie firma, ale niech będzie).

A jak byś pozycjonował głośnikowego Moonwalka - właśnie czekam na odbiór 2x2,3 m single wire? Oczywiście proszę o bezwzględną ocenę jakości dźwięku, a nie w stosunku do jakiejś tam klasy cenowej, bo to akurat nic nie ma z jakością dźwięku wspólnego (zresztą nie wiem skąd się wzięła ta całkowicie kretyńska maniera wśród niektórych audiolubów drogi=dobry).

Rolandsinger, 10 Paź 2006, 14:05

>Abiogenesisa będę słuchał dziś wieczorem. Nie wiem, czy skasuje Real Cable Topaze (on przerobił na

>mielonkę między innymi Cardasa Golden Ref. czy Tarę Air 1, a także XLO Unlimited Edit.), gdyby

>jednak tak się stało byłby to nowy lider w cenie 1 kzł

właśnie sobie przypomniałem że nie powinienem tu zaglądać.

Słuchałem go dopiero wczoraj wieczorem, bo wcześniej praca, praca, praca. Z czegoś w końcu trzeba finansować te kolejne audiofilskie zakupy.

Abiogenesis, choć używany, dotarł do mnie w stanie niemal fabrycznym, przedtem grał bowiem tylko kilkadziesiąt min., więc z pewnością jeszcze nie powiedział ostatniego slowa.

Po wpięciu go do systemu pierwsze wrażenie - bas baaardzo głęboki, a średnica twarda, góra też nieco nieneutralnie podkreślona. Ale to rezultat tego, że dopiero pierwsze elektrony płynęły tym drutem od momentu opuszczenia fabryki (manufaktury). Po ok. 4 h grania, znów zasiadłem do słuchania i to co docierało do moich uszu to było to, czego długo szukałem. Bas był bardzo precyzyjny, a zarazem głęboki z odpowiednim refleksem, żadnego zamulania!, rysował do tego ciekawe i szczegółowe faktury, może nie tak precyzyjne jak w VdH Integration Hybrid ale za to o wiele bardziej realistyczne, bo głębsze, bardziej rozciągnięte w dół. Real Cable Topaze nie może konkurować pod kątem wypełnienia basu z Abiogenesisem, choć precyzją nawet go przewyższa. Ale dzięki AN Abio nie słyszymy już tylko szkicu kontrabasu, ale cały, żywy kontrabas z jego naturalną masą wybrzmiewającą w pomieszczeniu. Co do średnicy - nie powiem, żeby była zła, ale na tle Reala jest nieco mniej wysunięta i mniej ocieplona, ale za to bardziej żywa i czytelna, jakby bardziej obecna niż relaksująca (może to się zmieni po wygrzaniu). Góra - wzorowa. Wszystko jest niesamowicie neutralne: talerze, trąbki, trójkąty, przesunięcia ręki gitarzysty po gryfie, ogólnie słyszymy tam pełną kulturę i niesłychaną precyzję, Topaze jednak mu nie ustępuje, jest może nieco twardszy i stanowczy w tym paśmie. Co do sceny, tu jest też świetnie, wokal skoncentrowany na środku sceny, pozostałe instrumenty dobrze rozplanowane, pogłosy i wybrzmienia bardzo namacalne. Reasumując na gorąco - kabelek bardzo wyskich lotów, nic nie zwalnia, dynamika na piątkę, równowaga tonalna z innej, znacznie wyższej półki cenowej. Tymczasem na tle topowego Reala jest jakby bardziej spokojny i bardziej neutralny, ale z zachowaniem wszystkich samczków i detali. Ogólnie prezentacja niezwykle wysokich lotów: przejrzysta, pełna powietrza, a zarazem z solidnym fundamentrem basowym, co odróżnia flagowego AN od droższej konkurencji (Tara Air 1 czy XLO Limited Edition), która "surrundyzując" dźwięk, odchudza go, czyniąc zeń anorektyczą, wyostrzną breję, któej po prostu nieprzyjemnie się słucha.

Wprawdzie knockout`u na topowym Realu (w tej samej cenie) nie było, to jednak gorąco polecam ten IC osobom nie lubiącym nerwowo zaprezentowanych detali i rozdzielczości opartej na lekkim przesunięciu równowagi tonalnej przekazu w górę. AN pokazuje każdy niuans ze spokojem i dzięki temu zachowuje niemal referencyjną neutralność.

Pod względem cenowym z pewnością jest to okazja, jednak nie mniejsza niż Real Cable Topaze. Natomiast VdH Integration Hybrid, choć nawet szczególowszy, z pewnością nie podaje muzyki z taką kulturą jak AN Abiogenesis, a w systemach zimnych może nawet pokazać lodowaty pazur, który nie wszystkim się spodoba.

Rolandsinger,

Na swoich denonach słyszysz to o czym piszesz? Mnie się wydaje, że to fikcja. Ten Twoj opis.

Twarda średnica? Góra nienaturalnie podkreślona? A naturalnie? To jaka wtedy będzie. Aha, i po 4h

pokazały pazur? ;). Ciekawe i szczegółowe faktury? Ciekawe? Tzn. ... Nie tak precyzyjnie, ale za to bardziej

realistycznie? Sorry, nie rozumiem. To precyzja nie sprzyja realizmowi? Realistycznie, bo głębsze, rozciągnięte w dół? Czyżby? Góra: słyszymy tam pełną kulturę (?) i niesłychaną precyzję? (to precyzja już OK?, a co z realizmem?). Co to znaczy przesunięcię ręki gitarzysty po gryfie? Proszę wskazać punktowo. Może to nie ręka? Twardszy i stanowczy? A jaka jest góra mięka i nie stanowcza? Scena? Wokal wokół środka sceny? To kabel przenosi wokal na bok? Nic nie zwalnia? A co może zwalniać, gdzie? Jakie są półki równowagi tonalnej? Co to znaczy , że kabel jest spokojny? Neutralny? Gdzie? Z zachowaniem wszystkich smaczków (wszystkich?) i detali (wszystkich?). Masz katalog?

Przejrzysta? Pełna powietrza? A kunkurencji brakuje? To słychać? Odchudza dźwięk? A to dopiero! Wyostrzona breja? A cóż to!

Zostawmy to. Tara Air 1,czy XLO zagrają. I to jak! Magicznie. Tylko, zależy z czym. Kable, nie dają systemowi ducha. Duch systemu to CD, WZMAK i KOLUMNY.

A to co Roland słyszy w kablach to zaiste CUD, nad CUDAMI. Kable tak pięknie różnicują dźwięk. Niesamowite.

Dziwne,że takie barwne opisy zmian dźwięku pojawiają się po zmianie kabli? Głowę daję, że więcej się uzyska dobierając cd, wzmak i kolumny. A kable? Niuans. Byle porządny.

Piszę tylko po to, żeby podkreślić, że to nie kable grają...

Pozdrawiam,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

@ Grzechniks

Jeśli Ty nie słyszysz zmian w barwach, dynamice, ilości detali, równowadze tonalnej na różnych kablach to Twoja prywatna sprawa. szyderczymi komentarzami czy wręcz kalumniami nie zmiensz faktu, że ktoś je jednak słyszy.

Nie wiem, co masz do nowej elektroniki Denona z serii AE, ale założę się, że jej nawet nie słuchałeś, a wydajesz arcyautorytatywne, profetyczne opinie.

Ja tym czasem nie rozróżniam tego szalonego przeskoku jakościowego pomiędzy np. Marantzem CD SA-1, a cedekiem Wadii czy Krellem SACD. Tak więc każdy słyszy to, co słyszy i niech tak zostanie.

nie wydaję żadnych autorytatywnych opinii, tylko własne.

nic nie mam do denona. różnicę między kablami

słyszę, sam mam ich 5 par ;)

stwierdzam jedynie, że opis brzmienia kabla to jeden wielki bubel.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks

W takim razie przedstaw przykład jak powinno się opisywać, może inni skorzystają. Opisz różnice jekie powstają przy uzyciu twoich 5 par kabli.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.