Skocz do zawartości
IGNORED

Albedo Air 3 vs Red Dawn. Co jeszcze?

larson3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mialem niedawno mozliwosc, dzieki koledze Broyowi, przetestowania w swoim systemie (patrz "o mnie") kabla glosnikowego Red Dawn ( w wersji bi-wire bo tylko taka mnie interesuje).

Okazlo sie, ze w obecnym systemie moj ukochany Albedo jednak nie jest najlepszym kablem na swiecie ;-)

Po wpieciu Red Dawna mialem typowy efekt zdjecia kocyka z glosnikow. Dzwiek lekko sie otworzyl. Nabral szczegolow i bardzo ladnego "szlifu". Przesuniecie rownowagi lekko do gory jest w moim systemie dopuszczalne. Bas nie stal sie plytrzy tylko lekko wychudzony. Uszczuplony zostal po prostu lekko przelom basu i srednicy. Natomiat dzwiek zyskal sporo dynamiki. Takiego "kopniecia". Muzyka prezentowana jest bardziej obiektywnie. Bez "zaokraglen" jakie dodaje od siebie Albedo.

Bardzo mi sie ten kabel spodobal ale nie ma nic za darmo. Okazalo sie ze moj Albedo ma tez swoje plusy.

Przede wszystkim duzo lepsza przestrzen no i jednak sporo plastyczniejsza srednice. Pokoj bardziej wypelnia sie dzwiekiem a muzyka "cialem".

Tu pojawia sie pytanie.

Przed decyzja o wyborze RD na moj nowy kabelek mam prosbe o jakies propozycje kabli, ktore charakteryzowalyby sie podobna otwartoscia, szczegolowoscia, obiektywizmem i dynamika co Red Dawn a jednoczesnie mialy przestrzen i nasycenie Albedo.

Zakres cenowy gdzies miedzy Albedo (ok 3 tys. zl za 2,5m bi-wire) a Red Dawnem ( troche wiecej ale nie pamietam ceny sklepowej)

Interesuja mnie tylko kable Bi- wire (Totemy to lubia)

Czy polaczenie tych 2 cech za jeszcze niekosmiczne pieniadze jest mozliwe?

Poprosze o jakies propozycje :-)

Pomocy koledzy :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/28718-albedo-air-3-vs-red-dawn-co-jeszcze/

IC Real Cable CA1801 w zestawieniu z Qed Silver Anniversary zwykłym lub XT (różnica niewielka) daje właśnie taki reultat, Qed to pełna średnica, mnóstwo detali, znakomita scena, skrząca się i czytelna góra; Real natomiast zapewnia brzmieniu silny i głęboki fundament basowy (kontroluje go znakomicie Qed) i nadaje średnicy soczystość oraz dużą dawkę ciepła - te połączenia się idealnie uzupełniają by dać efekt, którego poszukujesz.

Dzieki za pierwsza propozycje :-)

Ale od razu pierwsza uwaga. IC mam juz dobrane. Szukam tylko ostatniego szlifu w systemie. Mam zamiar dokonac tego kablami glosnikowymi. Zaznaczam, ze roznic przeze mnie opisywane nie byly kolosalne. Oba te kable glosnikowe maja bardzo dobry poziom. Szukam czegos co polaczylo by najlepsze cechy obu kabli. I dal mi przyslwiowa kropke nad "i".

larson3 -->

A może któryś z kabelków SAPR'a? Skoro to ma być ostateczny szlif ... pewnie coś dobierzesz :)

U mnie kabelek Andrzeja zmiótł IC Nordosta (Red Down) :)

Ciagle zastanawiam się jeszcze czy nie wypróbować przed zakupem jego topowego IC (Szalona Krysia) ... tego na którym gramy w KAIM.

zdezi

Dzieki za kolejne propozyzje. Jezeli zdecyduje sie na RD to bedzie to po prostu zamiana na Albedo. W moim starym systemie Albedo bilo Nordosta na glowe. W nowym. Pre i odtwarrzaczem na lamapch lepszy jest obiektywizm Red Dawna. Zdezi mozesz cos wiecej napisac o kablach Andrzeja (cene a na Priva :-) )

larson3, -->

Mogę jedynie napisać o IC których już 3 przetestowałem u Siebie ... głośnikowych się nie tykam bo sam wiesz ;) NACA5 rules ;)

W moim systemie RED DOWN zupełnie się nie sprawdził, przede wszystkim niesamowicie odchudzał niskie tony a to co pozostawało było jednolite i zupełnie bez jakiegokolwiek drive'u.

Po wpięciu kabelka Andrzeja (model ROCK - 2 od góry jeśli chodzi o cenę) pojawiły się niskie tony ... wielobarwne i zróźnicowane, do tego kabelek jest o wiele bardziej dynamiczny niż Nordost ... tak jakby pompował dodatkową moc w głośniki.

Średnica jest odrobinę cieplejsza niz w Red Down a wysokie tony są bardziej ludzkie (mniej metaliczne i suche jak) niż w RD.

Co do cen ... najlepiej zapytać Andrzeja bezpośrednio :)

zdezi

może wyższe Fadele, coś powyżej The Stream. W/w ładnie oddaje barwy, jest dynamiczny, szczegółowy, dobrze kontroluje niskie tony, ale nie traci przy tym wszystkim muzykalności/gładkości. Wyżej winno być lepiej :)

Larsonie

Omijaj na Boga, proszę Cie, kable QED. W normalnym systemie to masakra :-) Nadają się tylko to zupełnie zmulonych i zaciemnionych systemów bo graja ostro, bez mięsa, sucho. To zresztą chyba nie ta półka cenowa - celujesz chyba wyżej a QED to kable do co najwyżej sysstemów średniej klasy.

SAPR... Miałem kilka kabelków, ale wszystkie są dość specyficzne moim zdaniem. Zresztą Andrzej mówił kiedyś, że to kalble głównie do lamp. A więc przejrzystość, szczegółowość, powietrze, ale brakuje trochę wypełnienia. Z tym że moja opinia dotyczy kabli tańszych i średnich z jego oferty. Być może te najdroższe są inne, spróbuj.

A dlaczego nie Tara Labs?

Pozdrawiam Stempur.

PS. Trzy filmy wieczorem z L. obejrzalem. Jeden fajny, "Czeski sen".

Stempur

To dobrze, ze Cie olsnilo. Bo wlasnie moze Jakies wysokie modele Andrzeja. Dzies wieczorem do niego nspisze bo wczoraj ogladalem tez filmy (Czeski sen)

PMD

Cardasy pezsluchiwalem wszelakie. Dla mnie ich stosunek jakosc cena jest przesadzony. Testowalem wszystkie modele Cardasa do Neutrala. Zawsze czegos mi w nich brakowalo. Mialem wrazenie delikatnego osladzania dzwieku ale inaczej niz to robi Albedo. Poza tym chcac kiedys wyporzyczyc wersje bi-wire w sklepie uslyszalem, ze polskiemu dystrybutorowi nieoplaca sie sprowadzac na testy drozszych wersji.

Pozdrawiam poprosze o wiecej :-)

The Stream sprawadzałem raz z lampą, b. ładnie zagrało, plastycznie z b. dużą ilością wyraźnie definiowanego planktonu. Świtnie brzmiały dęciaki, w tym przypadku saksofony, b. namacalnie i barwnie, jednm słowem prawdziwie.

• 8 miesięcy później...

Udało mi się wypożyczyć do odsłuchu wygrzanego:) Nordosta Red Dawn (wer.biwire) Kable były słuchane w systemie Piotrka_Lassa (Triangle Celius, Feder KT88, dzielony CEC).

Bardzo fajne te Nordosty -> nie wiem skąd biorą się opinię na temat ich kliniczności. Niczego takiego nie stwierdziłem. Wybitna dźwięczność u góry (świetnej jakości) oraz detaliczność.

Najlepszą cechą tego kabla jest jednak IMO stereofonia/przestrzenność -> każdy smaczek jest precyzyjnie zlokalizowany i wyraźnie odseparowany.

Co do minusów to faktycznie plotki o lekkim odchudzeniu masy dźwiękowej się potwierdzają,

ale słychać to dopiero po przełączeniu na inne kable (Albedo Monolith). Pewne zastrzeżenie możnaby mieć także do basu, któremu czasem brakowało masywniejszego tupnięcia -> pewnie dopiero droższe modele łączą ze sobą fantastyczny środek i górę pasma Red Dawn z porządnym pierdalnięciem na dole:)

Mam też na odsłuchach wspomnianego Monolitha, ale kabel jest nowy -> nie chciałbym pochopnie wyrokować:)

Pozdrawiam.

No to może teraz ja: opinie o kliniczności RD sa w pełni uzasadnione. To jest kabel przeznaczony dla poszukiwaczy wyczynowej góry(ale raczej jednobarwnej, choć detalicznej i dosć dźwiecznej). Bas co tu dużo mowić slabszy niż w kilkunastokrotnie tańszym resonie. Średnica osuszona z tendencja do wyszczuplenia, jednak artykulacja wokali może się podobac. W skali absolutnej plusem jest stereofonia - tu rzeczywiscie kabel moze sie podobać w kazdym systemie.

Reson przy RD gral bardziej sciśnieta sceną, byl przy tym bardziej plastyczny i pelniejszy(szok, bo jak do tej pory sadzilem,z e te chudzinki druty w resonie to najcieńszy dźwiek jaki można zapodać do kolumn, nie liczac wysokoefektywnych szerokopasmówek, gdzie duże prądy nie sa potrzebne i reson gra pełnym dźwiekiem) - reson moim zdaniem wypadl prawdziwiej.

Wszystko zalezy od systemu, moge sobie bez trudu wyobrazić system gdzie kolumny grają ciepłejszym dźwiekiem z nieco rozmytą średnicą i wtedy opinia o RD bedzie inna.

W tym systemie w którym słyszalem zszycie podzakresów na 3plus po znajomości. Bas ponizej oczekiwań. Średnica lekko osuszona, góra...rozumiem fanów:)

Monolith...ponoc trzeba sie długo przyzwyczajac (200godzin minimum:)) - potem gra.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

Odświeżam wątek.

Czy ktoś słuchał kabli głośnikowych TARA LABS AIR3 i może mi powiedzieć czego mogę się spodziewać po zmianie moich Red Dawn na AIR 3 i ewentualnie na AIR 2 LUB AIR 1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.