Skocz do zawartości
IGNORED

rozmieszzcenie kolumn prosze o pomoc....

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam mały problem ....

a mianowicie nie wiem jak ustawić fronty sa umieszczone zaraz pod ściana ok 2m od słuchającego, jak wiadomo powinny stać ok40cm od ściany co dla mnie jest niestety nie mam ozliwe do zrobienia.. za kolumnami jest boazeria i tu moje pytanie czy jest sens obicia kawałka blazeri jakims specjalnym materiałem... jak tak to jakim??

i jeszcze jedno tak jak pisałem fronty sa ode mnei jakies 2m a tylnie beda ok 2.2 oddalone ode mnie moze tak byc?

https://www.audiostereo.pl/topic/28738-rozmieszzcenie-kolumn-prosze-o-pomoc/

Nie napisałeś jakie to kolumny, ale jeśli mają otwór bass-reflexu z przodu, nie ma problemu. Jeśli jednak mają BR z tyłu, musisz sprawdzić, czy nie ma nadmiaru basu (im bliżej ściany, tym basu może być więcej). Co do odległości głośników: tak może być.

ArtS :)

to sa mistralki i baseflex maja z przodu

a tu fotki szkoda ze słaba jakosc....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13209-100005177 1170301986_thumb.jpg

post-13209-100005178 1170301985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak beda ustawione tyły: i co o tym myslicie??

a tu jeszcze inne frontów:

Ukryta Zawartość

post-13209-100005175 1170301988_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszzce

prozse o podpowiedzi

Ukryta Zawartość

post-13209-100005172 1170301992_thumb.jpg

post-13209-100005173 1170301991_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście słabo widać. Fronty są bardzo dobrze. Jeśli dobrze się domyślam, surroundy stoją na górnej pólce blisko narożników pokoju. Jeśli tak, takie ustawienie wydaje się optymalne.

ArtS :)

tyły beda tam gdze zaznaczyłem czarnym.... (fotka1) a centralny bedze na stojaku za monitorem (cofniety pod same okno) (fotka nr 2)

Ukryta Zawartość

post-13209-100005165 1170302000_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może z innej beczki.

Czy jest możliwość ustawienia medli do kolumn.

Masz dwie wersalki czy fotel i wersalkę. Może da się inaczej po prostu ustawić meble, główne pole sprzętowe przenieść na przeciwległą ścianę a inaczej ustawić meblościankę. I tak przy kompie masz nie wykorzystanę przestrzeń.Może będziesz mógł pozbyć się jakiegoś mebla. Spróbuj.

Dobrze.

pokój wygląda na duży.

Czy można meblościankę umieścić je jednej z dłuższych ścian w całości.

Czy można przestawić wersalkę pod okno, a drugą przenieść na przeciwległą stronę względem meblościanki.

mam wolną ścianę i na niej ustawiam kolumny plus to nieszczęsne biurko z kompem.

Satelity może wtedy swobodnie umieśić po przeciwległej stronie czyli przy ścianie z oknem.

Najpierw poeksperymentuj z kimś ( jako uchwyt na głośnik) a potem zobaczysz. czy jakiś stojaczek czy uchwyt.

jejku jak bym tag mógł to bym zrobil, nie wiem czyw iecie ale jestem jeszzce pod opieka rodziców wiec nie moge zrobic co chce. Szczytem byo dla mnie zebranie takiej forsy na to wszystko a teraz nie mam jak to ustawic przykre :(

a te ustawienie jest az tak złe?? satelity były by za mna ok 2m (na zdjeciu wyglada jak by bylo o wiele wiecej....) ile strace ustawieniem satelit na tej szawce? prosze o odp

cofnac kompa pod okno????? dlaczego tak mi sie wydawało ze nawet bardziej na srodek, do okna od kompa mam jakies 1.2m a nie zapominajcie jeszcze o censtralnym na stojaku.... a tu inne fotki

Ukryta Zawartość

post-13209-100005145 1170302026_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sie rozumie.

A czy przypadkiem pod oknem nie masz grzejnika.

W zimie to raczej szkoda zasłaniać źródło ciepła.

Ja mam u siebie krótkie firanki. Zasłony w stanie spoczynku nie zasłaniają go.

Witam. Jeśli kompa wysuniesz mocno przed linię kolumn Będziesz mógł odczuwać dyskomfort podczas filmów. Chodzi bowiem o to ,że akcja toczy się przed Tobą , a dzwięki dochodzą z oddali. Trochę to nie naturalne. Patrząc jednak na twoje możliwości pomieszczenia to pewnie kompromis przymusowy.

Kurde, ja nie jestem w stanie nic wymyślić, przy tej konfiguracji. ja lubię wygodnie siedzieć na wprost ekranu.

Porozmawiaj z rodzicami i jeżelimasz ze współlokatorem, nie chodzi mi o same kolumny. Pokójm ma troche powierzchni.

Spokojnie przedyskutuj temat. Jak zaproponujesz ciekawe rozwiązanie to na pewno się zgodzą.

Weź kartę i ołówek i wykreśl plan.

Trzymam za ciebie kciuki. Ja 3 miesiące po przeprowadzce jeżdziłem meblami po pokojach.

Wierz mi łatwiej jest przekonać rodzicow niż żonę.

hehe rodzice mi i tak pozwolili na bardzo wiele ... :P to wygladało calkiem inaczej i tak wywaliłme biurko brata... ok pominmy wygode.... chodzi mi w tym momecie tylk oi wyłacznie odzwiek:

jak wam sie to widzi w tym ustawieniu?

Pisząc o braku prawidłowej lokalizacji (w obecnym układzie), miałem na myśli, że biurko stoi na drodze propagacji dźwięku. O ile w podstawowym zakresie (tłumienie określonych częstotliwości, brak równowagi tonalnej, itp) nie będzie większych problemów, to na skutek rozpraszania wyższych częstotliwości na pewno zrobi się bałagan, co właśnie doprowadzi do efektu, o którym pisałem wcześniej. Pozbądź się zatem biurka, lub w ostateczności cofnij je na linię głośników.

pamiętajcie ze te zdjęcia nie zachowują idealnych proporcji wiec to wygląda troszeczkę inaczej. Na muzyce to gra

bardzo ladnie, prosze tez nie zapominac ze zacynam z tym zabawe... wiec nei wszystko wiem. a tyly jak beda grac?

Skoro siedzisz przy biurku oglądając film, słuchając muzykę pewnie też, to wydaje się, że możesz fronty przybliżyć do środka pokoju, kilkanaście może kilkadziesiąt centymetrów, tak żeby głośnik lewy nie wlazł na kanapę i zostawił trochę wolnego miejsca. Miejsca z tego co widać troszkę jest. Na tej samej linii co fronty dasz centralny na stojaku i po krzyku. Można też jeszcze cofnąć nieco biurko z kompem pod okno, tylko podczas otwierania okna pewnie będziesz musiał odsunąć stojak z centralnym na bok.

Tak, to na pewno ma wpływ, u mnie było to samo. Twoje Mistrale są chyba wciąż za mało wygrzane, bo po dłuższym okresie czasu u mnie całe mulenie znikło, choć basu nie można było nazwać Tonsilowym - sztywnym i szybkim, a bym raczej sprężysty i głęboki. Odsunięcie kolumn od ścian powinno pomóc. Ale wzmak masz też nieciekawy, więc podejrzewam, że w tym leży przyczyna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.