Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie retoryczne?

bujalone

Rekomendowane odpowiedzi

Rok temu miałem NADa 310 - i powiem tak- nie był to zły wzmacniacz, ale:

- za te pieniądze można mieć większą moc - ten nadawał się raczej do niewielkich kolumn,

- dźwięk (taniego) NADa nie każdy lubi - wtedy wydawało mi się, że jest nieźle, ale w tym roku miałem okazję słuchać droższego modelu (za około 2kzł) no i jest różnica - niebo a ziemia.

- w pieniądzach do 400zł można kupić coś ciekawszego - ja przypadkiem kupiłem Denona PMA-560 a parę dni wcześniej Harmana Kardona - oba w tym przedziale cenowym, i uważam że zarówno dźwięk Denona jak i Harmana o wiele bardziej mi się podoba niż NADa. NAD to takie specyficzne brzmienie które nie każdy lubi. Denona, Yamahę i Harmana łatwiej polubić niż NADa.

podałem Ci tylko obrazowo symbole i rzeczywiscie moze zjadłem "s" PDS "LUB CZASOPISMA")))

tych modeli co wymieniłes nie słuchałem jak nadazy sie okazja to moze, chociaz dawno ten etap mam za soba , chcialem pomoc nowemu a ty dyscomaniak zasiales ziarno niezgody, a gosc mialby juz fajny wzmak, a tak ma metlik, chcialem mu oszczedzic tego metliku

Kiedyś przyjechał do mnie na odsłuch gość ze swoim sprzętem. Był to komplet NAD, C340 i jakieś CD. Już po kilkunastominutowym odsłuchu (porównywaliśmy z Musical Fidelity A1 kupionym na allegro za 600zł) stwierdził, że NAD idzie do sprzedania.

Ja miałem u siebie NADy C320 (najgorszy wzmacniacz za te pieniądze jaki znam), 3020, 302, C340, C350, C370, końcówkę mocy C272 i preamp C152 i uważam, że żaden z nich nie jest wart swojej ceny. Żadnego z nich bym nie kupił, a akceptowalne brzmieniowo były dopiero modele od C350 wzwyż, i kupując te modele z drugiej ręki w dobrej cenie można złożyć zestaw który gra i nie wnerwia, jednak nawet takie popularne budżetowe wzmacniacze jak Marantz PM68, PM80, Pioneer A702R, A705R czy Denony PMA1060, PMA1560, czy nowsze PMA1315 i PMA925R grają wyraźnie lepiej, i można je ustrzelić na rynku wtórnym za kilkaset złotych. Dodajmy do tego modele polecane przez Rafała oraz kilka Harmanów, Roteli, wspomnianego przeze mnie MF i mamy już całkiem niezły wybór.

Z cedekami podobnie. U mnie gra kupiony kilka lat temu za 150zł Sony CDP227ESD, i jak na razie nie chcę innego CD. Wkrótce zrobię odsłuch porównawczy z Meridianem. Ten może w końcu pokona mojego Soniaczka.

Panowie dajcie sobie spokój... poprostu niech każdy wypowie sie na temat tego co słyszał, aprzy okazji

Pioneera raczej i tak niekupie więc niema sensu ich w tym wątku reklamować, i wygłaszać swoich opini :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discorelax17 bo Ty jestes po prostu inteligentny inaczej:D

link ktory podalem powuyzej dotyczy watku Fr@ntza o tuningu PDS 507 - tam sie wypowiadalem nieraz... nie bylo czegos takiego jak PD 507 bo - jak mowilem - od 1992 roku Pioneer do nazyw swoich cdekow dodaje literke S co prawdopodobnie ma sugerowac ze posiadaja odwrotny naped - choc sa od tego wyjatki: PD 75, PD 77 i PD 95 (cdeki produkowane po 1991 roku) PDS 95 to podobno wylacznie referencyjny naped (niestety nie widzialem go na zywo)

co do oznaczen po 1990 roku:

w 1990 roku mielismy serie 500 - PD 4500 5500 6500 7500 i 8500 potem PD 73 (zastapil PD 71 czyli 9300 dlatego nie ma czegos takiego jak 9500) i PD 93 jako najwyzszy model

w 1991 roku mamy serie 700 - PD 4700 5700 6700 7700 8700 i 9700 - modele od 7700 w gore maja juz odwrotny naped wlasnie dlatego w 1992 roku zmieniejac oznaczenia odtwarzaczy wprowadzono literke S (powyzej 9700 w 1991 roku byly PD 75 z ktorym 9700 mial wspolny manual i PD 93)

od 1992 roku mamy oznaczenia 3-cyfrowe a model 9700 zostal zastapiony 901 bowiem w miedzyczasie wprowadzono wynalazek zwany Legato Link Conversion - choc niestety 901 w praktyce nie gra lepiej od 9700 (w srodku sa ponoc identyczne poza owym ukladem)

oznaczenia 3cyforwe a wiec PDS 501 601 701 801 901 itp

kolejny rok przyniosl modele z serii 02 (1993)

seria 03 pojawila sie w roku 1994 - PDS 503 603 703 ale 802 i wyzej - szczyt stanowily modele PD 75 PD 77 i PD 95

seria 04 sprzedawana byla na przelomie lat 1995/1996 - wtedy mialem PDS 604 wtedy tez pojawil sie tak popularny ostatnio na Allegro PDS 904

PD 95 zostal zastapiony budzetowym PDS 06 i generalnie firma zaczela ciac koszty i obznizac loty

z czasem PDS 904 zastapil 707 (wczesniej byla jednak seria 05 a seria 06 ograniczyla sie tylko do kilku najnizszych modeli np PD 206)

W ostatnim czasie szczyt katalogu Pioneera wygladal nastepujaco:

PDS 06

PDS 707

Do 1990 roku wlacznie stosowano niemal wylacznie przetworniki wielobitowe najczesciej BB (PD 9300 - PCM 58 PK, PD 8500 PCM 63P, PD 73 PCM 63 PK ale PD 93 jednobitowy PD 2028 A - o ile dobrze pamietam)

Od 1991 roku wszystkie odtwarzacze byly jednobitowe. Przelom nastapil w polowie lat 90-tych kiedy w PDS 06 zastosowano PCM 1702. Potem juz niektore kosci robione stricte przez Pioneera zaczely byc 24 bitowe i tak jest np z PDS 507. Najnowszym dzieckiem Pioneera jest odtwarzacz na kosci 24bity/192khz za cenie tylko 400 Euro. Poprzednie modele kosztowaly nawet po 6000DM (PD 95).

I na koniec mala dygresja bedaca potwierdzeniem tezy iz owo "S: odnosi sie do napedu: najnizsze modele w katalogu nigdy nie mialy dodanej owej literki i nigdy nie mialy tez odwrotnego napedu... Np PD 101 PD 106 206 207 itp.

A teraz w co do tematu: posluchaj Yamahy A 700 jesli musisz zmiescic sie w tej cenie. Posluchaj tez Denona PMA 560 lub 860 - choc ten ostatni bedzie wymagal dolozenia nieco kasy. Jak pisal McGyver od NADow trzymaj sie z daleka. Szkoda na nie czasu - przynajmniej naszym zdaniem.

No i bach kupiłem Yamahe, niestety niewypowiem sie na temat odczuć dzwiękowych, bo dostanę ją za 4 dni maximum, a wybór padł na model AX-540, a to z następujących przyczyn:

- Designem nawiązuje do mojego odtwarzaca CD model CDX-530

- Była stosunkowo tania bynajmniej w zakresie mojego budżetu (za 50zł reszty kupiłem 5m kabla 6mm i konektory widełkowe, hehe prawie jak hi-end... naprawde super)

- Skompletowałem zestaw grający jednej firmy

- Napewno lepszy wzmacniacz od poczciwej Unitry WS-432

- No i Yamaha :)

Reszte zobaczymy jak posłucham sobie troszke ulubionych płyt, ale jestem dobrej myśli :)

Przy wciśniętym tym przycisku nie będzie działać regulacja barwy tonu, mozliwe też że będzie działać tylko wejście CD.

Jeżeli wzmacniacz gra z wciśniętym przyciskiem, a nie gra z wyłączonym, to znaczy że brakuje zworek w gniazdach "processor" czy jakoś tak z tyłu wzmacniacza.

Zdaje sie ze przy wcisnietym przycisku cd direct sygnał pomija regulacje tonów i od razu idzie na potencjometr a potem do wzmacniacza. W ten sposob regulacja tonalna nie wplywa na sygnal ze źródła.

Wałasnie w wejsciu processor jest tylko 1 zworka, i niegra na niczym innym jak na CD i na dodatek tylko z przycickiem CD Direct, bez CD Direct wszystko gra ale "szeptem", leciutenki szum muzyki i to na maxymalnym potencjometrze? Co sugerujecie panowie?

Niestety mam tylko jedną zworke... można gdzieś dokupić? (poprzedni właściciel używał korektora, i prawdopodobnie zapodział gdzieś drugą zworke). Z góry dziękuj za wszelkie info

Witam dzis zrobiłem konektory, wzmaniacz działa jak najbardziej poprawnie, a co dzwięku i jakości to niema co sie rozpisywać, po przesiadce z Unitry to niebo a ziemia, dwa inne światy, bass głęboki, nisko i równo schodzący,

średnica... hmm niewiem jak to opisać, po prostu srednia i mi odpowiada jak najbardziej, góra zrównoważona niezaostra, poprostu jest bardzo dobrze, tak jak oczekiwałem, a co mie zaskoczyło? niewiem jak to zjawisko sie nazywa, a mianowicie na wzmaku Unitry, przy pewnym poziomie głośnisci słychac było chodzenie membrany, a teraz na jeszce wyższym poziomie nie słychac nic :), ogólnie to jestem zadowolony, i jestem przekonany iż pieniądze wyłożone na sprzęt Yamahy nie poszły w błoto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.