Skocz do zawartości
IGNORED

Padł stabilizator czy może co innego???

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowałem jednak zołożyć osobny wątek.

Czy to możliwe,że mi zdechł stabilizator po 2-3 miesiącach pracy???

CDek sobie chodził po przelutowaniu elementów (przy op-ampach). Sprawdziłem,że gra i wyszedłem. Wracam do pokoju, chce odpalić muzyczkę, a tu Sony wariuje. Raz po włączeniu staje jak wryty, raz rozpędza płyte co raz szybciej i szybciej i error, raz zaczęła się płytka kręcić w przeciwną stronę... W czasie tej agonii szybko sprawdzałem miernikiem napięcia w okolicach serva i ogólnie na stabach w cyfrówce. Na +5V mam podwójną stabilizację. Pre chodzi. Napięcie na wyjściu drugiego staba skacze jak oszalałe od 1.5 do 4V ale 5 nie osiąga.... Stabilizator jest ciepły,ale nie gorący. Co jest???

Wylutowałem to co było wstawione i oczywiście bez zmian. Chyba w końcu nie napisałem,że ten stabilizator to w cyfrze, więc to co wlutowałem nie powinno mieć związku. Z resztą z początku działał...

Najdziwniejsze jest to,że przelutowałem nowy stabilizator w miejsce starego i teraz to już zepełny ZONK! Napięcie na wyjściu 0V i grzeje się jak cholera!!!

CZY KTOŚ MI MOŻE POWIEDZIEĆ CO TU SIĘ DZIEJE? .....

1) czy sprawdziles napiecie bez obciazenia

2) czy sprawdziles czy dobrze wlutowales kondziory (polaryzacja)

3) czy dobzre wlutowlaes stabulizatory...

bez tego ani rusz.

ogolnie to lepiej zajrzyj na www.elektroda.pl , tutaj raczej malo fachowcow chetnych do pomocy... a i z wiedze techniczna (nie voodoo) kiepsko...

Brencik>>

Dzięki. Już właśnie zlokalizowałem winowajcę. Kondesatory były wlutowane prawidłowo. Stabilizatorów nie ruszałem. Więc też niby OK. Okazało się,że stabilizator, który podawał napięcie +10V nagle zszedł na 5 i stąd to całe zamieszanie. Następny stabilizator dostawał za niskie napięcie na wejściu. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, ale się stało. Nic przy stabilizatorach nie ruszałem.

>>bartezzz, 10 Paź 2006, 21:21

jak to sam zszedł na 5V? a jak rozwiązałeś problem? zmiana staba? Jeśli to był pierwszy stabilizator (z opisu wynika że tak) to pozostaje tylko kwestia transformatora...

Też nie wiem jak to możłiwe, ale powtarzam po raz kolejny,że nic przyżadnym ze stabilizatorów nie ruszałem. Tak, to chodzi o ten pierwszy stabilizator. Sprawdzę jeszcze raz ile dostaje na wejściu.

WSHODNI>>

Jak to zmienić miejscami? Przecież nie da się 5V -> 10V. Nie rozumiem.

Z resztą zanim pomierzyłem napięcie na kondensatorze przed stabilizatorem to poczułem smród, ciche PSTRYK i za moment zaczal się unosic dymek. Kondy są całe (po za tym one strzelają jak z armaty), dławiki przed nimi też nie przepalone, więc to ten stabilizator w końcu dokonał żywota...

ehh... okazuje się,że to nie koniec historii. Wylutowałem walnięty stabilizator. Puściłem zasilanie bezpośrednio na ten 5V. Napięcie 12.5V na całej drodze i między wejściem staba, a masą i kur... dalej NIC!!! Grzeje się tylko i na wyjściu zero V. Nogi ma rozczapiżone, więc o zwarciu nie ma mowy. Oglądam to usrojstwo na wszystkie sposoby i nic podejrzanego nie moge znaleźć :(

>>bartezzz, 11 Paź 2006, 18:20

zakładam że masz zapas dobrych (najlepiej nielutowanych stabów) Problem tkwi w jednej gałęzi, więc na początek walnij wszystkie nowe staby dla tej gałęzi - ja jak wlutowywałem i wylutowywałem pojedyńczo to nawet nie wiedziałem że miałem padnięte OBA staby.

Dzięki saczek. Możliwe,że faktycznie jest tak jak mówisz,że oba padły teraz. Póki co nie będe tracił tych dobrych stabów tylko wrzuce 7805 z wylutu i zobacze

A nie uległ uszkodzeniu któryś z zasilanych elementów? Powninien się wtedy mocno grzać. Czasem kondensatory elektrolityczne dostają zwarcia (raz tak trafiłem z tantalem).

Jak dobrze pamiętam z wpisów na DIYaudio zasadą odnośnie tantali powinno być użycie tych z napięciem pracy 3x większym niż napięcie w układzie, w innym przypadku może dochodzić do niespodzianek.

Czyli przy zasilaniu 15V powinniśmy użyć tantali na 50V.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.