Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

=>CASKP, 25 Gru 2007, 13:28

>Natomiast jeśli chodzi o wypowiedź Elberoth'a o wygrzewaniu - to zapewne nie chodziło tutaj o

>"docieranie" się mechanizmu tylko wygrzewanie elektroniki - a tutaj już mechanika precyzyjna nie ma

>żadnego znaczenia ....

SZANOWNY KOLEGO NIE PIEPRZCIE

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>Rafaell

Pieprz stoi na stole wigilijnym ....

Czepiasz się wypowiedzi Elberoth'a dotyczącej wygrzewania klocka. Mechanika ma z wygrzewaniem elektroniki tyle wspólnego co nic. Jeśli klocek jest nowy - to uformowanie elementów elektronicznych trochę czasu niestety musi minąć. Dla jednych klocków jest to mniej dla drugich więcej - wszystko zależy od użytych elementów elektronicznych oraz ich rodzaju.

Kwestia mechanizmu i jego docierania jest ciekawa - aczkolwiek nie sądzę aby jej wpływ miał aż tak znaczący wpływ na "wygrzewanie" się klocka.....

CASKP, 25 Gru 2007, 15:10

elb ma klawiaturę i nie potrzebuje adwokata diabła cześć. idę odcedzić piesa

Rafaell

Czy to jest wypowiedz Elberoth'a czy kogokolwiek innego - nie bardzo mnie to interesuje.... Po prostu nie zgadzam się z twoja wypowiedzią bo po prostu to co mówisz jest śmieszne.

CASKP, 25 Gru 2007, 15:36

Co jest śmiesznego że mamy tarcie i w niektórych sprawach nam pomaga w innych nie co fizyka cię śmieszy myślałem że to nauka ścisła no ale jak Ciebie śmieszy to może pośmiej się do sera

Frank, 25 Gru 2007, 16:19

>A , w którym twierdzeniu "fizyka" zaprzecza procesowi formowania elementów elektronicznych ??

Przypomina mi w/w wypowiedż rozmowę ze ślepym o kolorach napisałem tak:

Nasuwa się wniosek ze kłania się jednak mechanika precyzyjna !!! Naprawdę trudno zrobić nowy dokładny mechanizm żeby części nie musiały się dotrzeć (czy jak kto woli zlikwidować niedokładności wykonania,montażu,i.t.p.) Można to przyspieszyć mając pojęcie o trybologi ale od tego firmy audio są daleko w lesie i niech tak zostanie,ktoś inny musi być w końcu lepszy kto całe lata robił najwyższej klasy mechanikę precyzyjną nie tylko w sprzętach audio ale w urządzeniach pracujących na orbitach ziemi.Dla nie mechaników informuję że takie urządzenia od razu dobrze pracujące pochodzą lata świetlne dłużej!!! Te docierane niestety ale okres poprawnej pracy maja skrócony i nie dziwię się wcale że tego MBL-a sprzedajesz, niech się kto inny z nim buja jak wejdzie w okres intensywniejszego zużycia.

Czy w moim tekście są jakieś elementy elektroniczne ? nie ! Jest w nim tylko mowa o mechanice i precyzji jej wykonania a co za tym idzie o wyeliminowaniu tylko jednego szkodliwego elementu z toru,czy to żle,jak napęd super szybko się przemieszcza ,nie wpada w drgania zobatrz sobie na przykład zjawisko slipstick,potrafi się w mgnieniu oka zatrzymać z dokładnością co do mikrona.

To zjawisko docierania występuje w każdym nowym mechanizmie i jest równoległe do tego o czym wspomniałeś "procesowi formowania elementów elektronicznych" MBL czy inny CEC też tak ma

Zrozumiałeś ?

Rafaell

Nie wiem w czym masz problem - może za dużo wypiłeś albo zjadłeś i odbija ci się to dosyć nietypowo. Czepiasz się pierdół.

Odpisując na post Elbertoh'a odwróciłeś kota ogonem. Elberoth - nie napisał nigdzie o docieraniu się zębatek lub innych części ruchomych w urządzeniu (może być to pewnie dla ciebie również przycisk włącznika lub gniazdo toslink - przy wkładaniu światłowodu też następuje tarcie) a konkretnie o wygrzewaniu urządzenia. Ty oczywiście - zamieniłeś wygrzewanie na docieranie.

Może masz ogólnie jakiś problem z tarciem i cię to denerwuje... Może padło sprzęgiełko w bryczce lub np hamulce się skończyły ??

Rafaell

Nie wiem w czym masz problem - może za dużo wypiłeś albo zjadłeś i odbija ci się to dosyć nietypowo. Czepiasz się pierdół.

Odpisując na post Elbertoh'a odwróciłeś kota ogonem. Elberoth - nie napisał nigdzie o docieraniu się zębatek lub innych części ruchomych w urządzeniu (może być to pewnie dla ciebie również przycisk włącznika lub gniazdo toslink - przy wkładaniu światłowodu też następuje tarcie) a konkretnie o wygrzewaniu urządzenia. Ty oczywiście - zamieniłeś wygrzewanie na docieranie.

Może masz ogólnie jakiś problem z tarciem i cię to denerwuje... Może padło sprzęgiełko w bryczce lub np hamulce się skończyły ??

Elberoth

W Audiosystemie nic nie mówili o tym jakoby był niewygrzany, wiem że mieli go już jakiś czas. Zresztą sam pan dyrektor generalny Audiosystemu polecał go nad Audio Aero (ekipa Studio Pro na odwrót).

Audio Aero miałem tydzień i słuchałem dość dużo bo w sumie mi się podobał. MBL-a, rzeczywiście kilka godzin, bo czasem od razu widać, że coś nie gra więc i słuchać się nie chce (zwłaszcza, że gramofon obok stoi ..). Może raczej mamy rózne preferencje co do dźwięku i może i w czymś on był dobry co dla mnie nie ma znaczenia i nie zwracam na to uwagi. Ale ciągłego dźwięku (jak te dwa CD, które teraz mam) to on nie miał.

Jeszcze aporpos Audio Note - pożyczyłem pierwotne egzemplarz fabrycznie nowy, fabryczne lampy 6922, podłączyłem przypadkowy transport (DCS P8i) i zagrało to zdecydowanie najlepiej z tego co testowałem. Kolejny do testów był MBL ..i pewnie dlatego nie chciało mi się go słuchać ..:)

Co do wyboru Audio Note, to brałem pod uwagę transporty 47 laboratories ale niestety dystrybutor w tej chwili ich nie ma do odsłuchu. Postaram się wytrzasnąć skądś jakis sensowny transport i zobaczyć jak to gra. Z możliwościami upgrade Audio Note to nie jest tak łatwo (jeśli chodzi o wymianę na wyższe modele) - obecnie nowe modele mają tylko wyjścia zbalansowane a mój preamp takich nie posiada. Wymieniam końcówki mocy - ale one też nie mają wejść zbalansowanych, więc przypuszczalnie nawet jeśli kiedyś wymienię preamp, może nie mieć wejść zbalansowanych.

Po dokładniejszych odsłuchach (z pomocą innej osoby) Ancient jest odrobinę lepszy (lepszy bas, kontrola dźwięku, przejrzystość). Audio Note gra chyba lekko podbarwionym dźwiękiem i przyjemniejszym (misiowatym) (lub na odwrót, Ancient bardziej sterylnie lub analitycznie). Ale różnice te są minimalne zwłaszcza dla kogoś kto (jak ja) nie słucha zbyt analitycznie. Być może jakiś prosty upgrade (inne lampy 6922) załatwiłaby sprawę ...

Z tym używaniem sprzetu w sklepie to różnie bywa, szczególnie jeżeli jest to sprzęt drogi. Przyjdzie jeden klient - posłucha 2 godziny, kolejny - kolejne dwie. I tak przez pół roku może przyjść 10 osób, a sprzet (mimo że już zdążył zarosnąć kurzem) ma dalej dopiero ... 20h. (Dwie osoby pozyczą do domu - to będzie miał 40h). Ale to tak na marginesie.

W tym AN to najprościej to było by chyba wymienić olejowe AN na V-Capy (takie jak są w Lectorze) - poprawa będzie właśnie w takim kierunku jak opisujesz. Pamiętaj jednak że V-Capy potrzebują dłuuuugiego wygrzewania (a ja znowu o tym wygrzewaniu !) - minumum 200h. Przez ten czas będziesz miał zupełny rollercoster z jakością dźwieku - raz będzie grało super, a raz do dupy. Prosto z kartonu V-Capy grają jasno i płasko. Ale jak już się wygrzeją - cud, miód, malina.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przypuszczalnie V-Cap-y w Lectorze nie mają jeszcze swoich godzin, ten egzemplarz był w recenzji u p. Redaktora ale nie wiem ile był słuchany.

Wkładałem V-Cap-y i do końcówki mocy i do przedwzmacniacza i od razu grało lepiej :). O tych wahania gdzieś czytałem ale to trudno uchwycić - i bez tego czasem wydaje się, że sprzęt gra lepiej a czasem gorzej (a przyczyny mogą byc dowolne, np. mogę być zmęczony, prąd, faza księżyca itd).

Kondenstatory AN do najgorszych nie należą ponoć..:)

Co do cen V-Cap-ów - opłaca się !! Zamiast wydawać np. na kable, gdzie poprawa jest problematyczna ..:) Stosunek poprawa/cena duużo bardziej korzystna.

Oczywiście że olejaki AN również nie w kij dmuchał, ale akurat porównanie tych miedzianych z tego daca do V-Capów mozna by podsumować takimi samymi słowami jak podsumowałeś lektora i AN DAC.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

unick

Dziękuje za bardzo racjonalną opinię i w większości ją podzielam.

Namawiam jednak aby docenić bardziej dwa aspekty zagadnienia:

1/Jako wieloletni obserwator dokonań Pana Jaromira i były właściciel Lectora IV nie mogę przecenić jego zdolności rozwoju,a to na podstawie porównania wielu posiadaczy PRIMA i znających pierwszego Granda

który meczowaliśmy z Linem CD12 jak równy z równym.

Krótko-dzisiejszy Prime w opini kilku jego posiadaczy jest lepszy od dawnego Granda, niestety w kilku aspektach ulega jego nowej wersji SE.

2/Zatem mam spokój,będzie lepsza wersja to za dopłatą ceny podzespołów i po kosztach robocizny bedzie moja.

I to należy zastrzegac przed ewentualnym zakupem.

3/Temat wszystkich kabli to inna bajka,dzisiaj po 3 dniach zwróciłem do "Nautilusa" sieciówki XLO.

Jeszcze brak mi kasy, ale wybór już dokonany:Unlimited na wzmacniacz,Limited na CD - dziś strach wracać

do kabli: 1 X VH-Audio,1 x komputerowy.

A tak w ogule - to ciesze się, że są osoby których wpisy chce sie czytać i odpowiadać.

Życzę Udanych łowów.

Maniakaudio

Maniakaudio - czy miałeś możliwość porównania najnowszej Anacondy Helix Alpha (nie starszej Anacondy Alpha bez "Helixa" w nazwie którą jak widzę posiadasz) do tych sieciówek XLO ?

Maniakaudio,

A co to jest te SE? Bo nie chodzi chyba o GRAND SE? Z p. Jaromirem to jest jeszcze takie zagrożenie, że może wymyśleć cenę np. 30,000 EURO na nową wersję i co wtedy? :)

Co do sieciowek, to tez coś bym zakupił, bo przy CD słychać różnicę (dotychczas używałem tylko w monoblokach) - jeśli mielibyście jakieś sugestie (tylko nie przedrożonych firm typu Transparent czy Nordost, których dla zasady nigdy nic nie kupię).

unick

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spróbuj te.Co ci szkodzi przetestować polski produkt. Tym bardziej, że dostępny w kilku miejscach.

Ukryta Zawartość

unick,

do CD i preampu polecam Ci sieciowke MIT ZCord III seria Oracle (800$, w polsce cos okolo 3Kzl). Mam takie dwie (na CD oraz PRE) i daja fenomenalna poprawe brzmienia (zwlaszcza bas, przestrzen i powietrze). Porownywalem bezposrednio z Enerr Black i odpadl w przedbiegach :>

pzdr

slvn

Elberoth,

W swoim systemie mam stale wpiętą Anakondę Helix Alfa pod Hydrę-8, ze wzgledu na jej więlszy wtyk IEC bodaj 19

nie pasujący do normalnej wielkości gniazd więc w Święta meczu vs XLO Limited nie było.

Natomiast już w czerwcu porównywałem Heliksa z Limitetem i po sześciu miesiącach jeszcze pamiętam, że Hydra

króluje precyzja i czystością natomiast Limited jest zrównoważony,ciepły,nasycony muzyką więc dobór zależy od

reszty systemu,zatem co chcemy finalnie osiągnąć.Szkoda czasu na głupstwa,tylko organoleptyka i mój wniosek

XLO Unlimited do wzmaka a CD na Limited wszystko gra.

Jeszcze nie kupiłem,sprawdzisz i znajdziesz jakieś lepsze napisz,chętnie zapnę do swojego systemu.

W trosce aby nie czynić innym antyreklamy pomijam inne wysoko pozycjonowane brendy, które u mnie nie zagrały,

z naciskiem na "U mnie"

Pozdrawiam,

Manakaudio

unick,

Tak, chodzi o najnowszego Granda SE.

Nie demonizuj Pana Waszczyszyna.

Napisałem, że ja uzgadniałem zasady kalkulacji kolejnego upgrade-u PRZED zakupem Prima,materiał i robocizna

można lepiej się dogadać?

Co do sieciówek to moje typy już opisałem wcześniej,na Nordosta i Transparenta nie miałem czasu.

Możesz zaoszczędzić pół roku eksperymentowania,choć bywa to przyjemne i męczące.

Acha,czeba walczyć tylko o ceny,Powodzenia

Maniakaudio

Maniak Audio - niestety w swoim ARC mam również gniazda 20A, więc "pomeczować" to ja sobie mogę ... palcem po mapie :-)

Zostaje mi jeszcze jednak CD, dlatego się pytam.

Jakie są różnice pomiędzy sieciówkami Limited i Unlimited ? I jaki koszt cennikowy obudwu ?

Elberoth

Wszystko jasne, lecz warto by zapytać czy XLO nie konfekcjonuje na zamówienie do kabli Unlimited i Limited

wtyków 20A.

Różnice:1/Na zasilaniu wzmacniacza, dla mnie nie słyszalne więc nie warto przepłacać

2/Na zasilaniu CD wg pierwszych spostrzeżeń:-Przybywa basu w sensie objetości i jego wagi,kontury te

same.

- Dźwięk odrywa sie przed kolumny do przodu

- Przy zachowaniu równowagi tonalnej przybywa gęstości dźwieku

- Wokale łagodnieją, przestrzeń sie pogłębia,odległości muzyków wzrastają

- Ogólne wrażenie większego spokoju i przyjemności słuchania.

Podsumowując,namawiam do próby Limited na CD,Unlimited do wzmaka.

Powodzenia,czekamy na kolejne Twoje ciekawe wątki.

Maniakaudio

PS.Ceny rzetelne to 1.5k$ i 2.5k$

>>niestety w swoim ARC mam również gniazda 20A, więc "pomeczować" to ja sobie mogę ... palcem po mapie :-) 20A ? Nie powinno Ci to rozwalic instalacji a bedziesz mogl sprawdzic wszytkie sieciowki. Pozniej eventualnie wymienisz tylko gniazdo na kablu.

A wiesz - tyle roboty. A człowiek już stary i mu sie nie chce :-)

Trochę zmieniam temat , pozostając w głównym wątku i przedstawiam moją krótką recenzję Esoterica DV-60:

Ukryta Zawartość

Oczywiście jako świeżo upieczony właściciel mam lekko zachwiany, krytyczny stosunek do tego urządzenia

- sami zresztą wiecie jak to jest :).

Proszę więc o wyrozumiałość.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Odświeżam wątek, za sprawą ciekawej recenzji o najnowszym odtwarzaczu EMM CDSA:

Ukryta Zawartość

Pod koniec recenzji zamieszczone są bezpośrednie porównania tego urządzenia z Wadią 861SE oraz Esoteric XO-1 D2.

W skrócie: EMM i Esoteric "łeb w łeb", Wadia trochę z tyłu..

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.