Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne kiedyz ostrzegalo, ze plik zbyt duzy jest. Teraz nic. Zle tak.

Jeszcze jedna proba wiec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tu w środku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

-> Piotr Ryka

No tak, moznaby zaczac od kilku ekstremalnych propozycji:

1. dCS Verdi/Elgar/Purcell (sluchalem)

2. Zanden (nie sluchalem)

3. Transport CEC TL0 (nie sluchalem)

4. EMM Labs (sluchalem)

5. MBL 1531 (sluchalem)

6. Metronome Technologie T2i (sluchalem)

7. Audio Aero Capitole mkII (sluchalem)

Z tych, ktore sluchalem, za zaden bym sie nie obrazil :-)

Ja słuchałem

- Lektora Grand (nowa wersja)

- Audio Aero Capitol CD (najnowszy)

- Wadia 861

- Accuphase DP 78 i 67

- Meridiana G8

- Gamuta (nowa wersja)

- KRELL SACD Standard

- Pliniusa

- no i tego swojego tuningowanego Cairna V2

-> Piotr Ryka

No to jesli tu sie zaczyna Hi-End to mam pare porownan z wlasnego systemu:

Meridian G08 - bardzo ladny, gladki dzwie, doskonaly bas, jak dla mnie ciut ciut za cienki na srednicy. Muzykalnosc

Resolution Audio Opus 21 - tego sam uzywam, gladki, analogowy, nasycony na srednicy, doskonala rozdzielczosc, muzykalnosc

Wadia 302 - bas, bas, bas i rytm, do tego przecietne zrodlo

Wadia 861 Regular - dobre, rzetelne zrodlo, znow doskonaly bas, gladziutka gora i znow troche zbyt, jak dla mnie pusto na srednicy

Audio Aero Capitole mk II - doskonale zrodlo, gladkie, dynamiczne, "analogowe", rozdzielcze i muzykalne, male niedostatki basu

Accuphase DP-65V - niby gladko, rytmicznie, puntkualnie, ale jakos w ostatecznym rozrachunku malo muzykalnie. Koniec koncow wychodzilo takie plumkanie

Meridian 588 - jak G08, tyle ze agresywniej, ostrzej w gorze, gorszy bas, ciut jasniej, ladniejsza srednica IMO

Accuphase DP-75 - a temu ubywa wiekszosc wad DP-65 przy pozostawionych zaletach tegoz :-)

Mark Levinson ML 390 - przezroczysty, troche jasny i natarczywy, mechaniczny dzwiek, me like it not

pewnie jeszcze o czyms zapomnialem...

To ja też tak w dwóch słowach.

- Lektor Grand II – przeszywająca audiofilską duszę złuda realizmu.

- Audio Aero Capitol Reference – jak napisałeś, brzmienie bogate, pieniste, analogowe, wciągające. Super.

- Wadia 861 – znakomite, „błyszczące” brzmienie. Raczej jasne.

- Accuphase DP 78 – z płyt SACD brzmi bajecznie. Zwykłe krążki także odczytuje znakomicie, ale spodziewałem się po niej odrobinę więcej.

- Accuphase DP 67 - dobre źródło z troszeczkę za ostrą górą. Ale do AAC jej nieco brakuje.

- Meridian G8 – całkowicie podzielam Twoją opinię. Jak za 10 tysięcy, to naprawdę wybitny.

- Gamut – jasny, szczegółowy, trochę bez duszy. Raczej rozczarowuje, chociaż na pewno przyzwoity.

- KRELL SACD Standard – też jasny, też szczegółowy i też raczej rozczarowuje.

- Plinius – ciemniejszy, ale chyba nie na miarę high-endu.

- Cairn Soft Fog V2 po tuningu. Szczegółowy, dość wciągający, z dobrym basem i odrobinę za ostrą górą. Wyraźny niedostatek muzykalności względem takiego AAC, a z Lektorem to nawet nie ma co porównywać.

Z tych, które miałem u siebie w domu przez ostatnie pół roku - EMM Labs, AA Capitole mk II, AA Capitole Reference, AA Capitole Reference Signature, Ancielnt Audio LG i MBL 1531 - zdecydowanie najbardziej podobał mi sie ten ostatni. Bajka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

qb_1

Z tego co napisałeś wynika, że słuchałeś też MBL 1531 tylko nie w swoim systemi. Rozumiem, że utrudnia to ocenę, ale może spróbowałbyś coś napisać o jego dźwięku.

A tak poza tym, czy można go gdzieś posłuchać?

qb_1, 12 Paź 2006, 21:01

>Meridian G08 - bardzo ladny, gladki dzwie, doskonaly bas, jak dla mnie ciut ciut za cienki na

>srednicy. Muzykalnosc

Zgadzam się w 100%

>Accuphase DP-65V - niby gladko, rytmicznie, puntkualnie, ale jakos w ostatecznym rozrachunku malo

>muzykalnie. Koniec koncow wychodzilo takie plumkanie

j.w., dodam- żenada,

>Meridian 588 - jak G08, tyle ze agresywniej, ostrzej w gorze, gorszy bas, ciut jasniej, ladniejsza

>srednica IMO

j.w., 507 tańszy i chyba lepszy !

-> Krzycho

MBL'a porownywalem w systemie mojego kolegi. Mielismy Capitole mk II, Metronome T2i oraz MBL. Nie dotarl Burek 001 niestety.

Najbardziej podobal mi sie T2i, potem Capitole mk II, potem MBL 1531. Metronome za ogolna muzykalnosc, bez utraty analitycznosci, rozdzielczosc, w ogole, zajebioza. Capitole - znany - lubiany. MBL tez bardzo dobre zrodlo i wszystkim oprocz mnie podobal sie najbardziej, moje zastrzezenie bylo proste - zrodlo skupia sie IMO na graniu "analogowym" i jesli moge sie tak wyrazic - troche sie napina, zeby tak sie stalo. Generalnie z wymienionej trojki jego dzwiek jest IMO najladniejszy, tyle ze najmniej 'wyczynowy'. Ot tyle. Moze przy odsluchach w innym systemie byloby inaczej. Nie wiem jaki to sklep w Goeteborgu, ale sciagneli dla mojego kolegi specjalnie Capitole mkII i wlasnie MBL 1531 do porownania z jego Metronome. Jemu bardziej podobal sie MBL, ale po namysle postanowil nie zmieniac zrodla, ze wzgledu na to, ze w ostatecznym rozrachunku musialby nieco doplacic... ja zostalbym przy Metronome :-)

Pozdrawiam

do takiego wyczynowca jak ty Piotrze, który nie boi się nietuzinkowych rozwiązań, to chyba najlepiej pasuje coś takiego:

Ukryta Zawartość

post-5623-100004967 1170302259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps.

oczywiście z "Silver Rock level step up transformer, CHF 980.00/each"

jak zbudujesz sobie cos takiego to przyjadę i "swoim zwyczajem" ;-) złoże Ci pokłon :-)

pozdrowienia!

graaf

qb_1

Dzięki za opinię. Ja swoje poszukiwania zmuszony jestem ograniczać do cd trzymających standard przemysłowy tj. 2V na wyjściu (szczytowo).

Pasuje mi Burmester, CEC, Marantz, MBL, dCS i kilka innych, raczej niewielu producentów przejmuje się standardami.

Krzycho, 13 Paź 2006, 10:40

>Pasuje mi Burmester, CEC, Marantz, MBL, dCS i kilka innych, raczej niewielu producentów przejmuje

>się standardami.

Troche rozrzutu cenowego tutaj widze :-) Dlaczego Vmax nie moze byc wieksze, Twoj wzmacniacz nie powinien dac sie przesterowac...chyba, ze ma bardzo wysoka czulosc wejsciowa (niskie V potrzebne do pelnego wysterowania).

A na marginesie, jesli masz juz ocieplone brzmienie (chociaz Amphiony powinny przywracac dowolna lampe do pionu) do MBL moze byc popiciem ciastka z kremem bardzo slodka herbata :-)

Pozdr.

Pasuje mi Burmester, CEC, Marantz, MBL, dCS i kilka innych właśnie ze względu na dopasowanie elektryczne, wynikające z wysokiej czułości wzmacniacza.

Mój Meridian, który standardowo dawał 2,54V ma obecnie obniżone napięcie do 2V.

Piotrze, chyba śmiało można w tym wątku wymienić również konstrukcje dzielone :-)

Z mojej strony do takiego pułapu zaliczyłbym:

1. Transport Jadis JD1 + symetryczny konwerter Jadis JS 1 DAC, którego słuchałem kiedyś (być może powtórzę odsłuch niedługo :-) w konfiguracji:

Jeff Rowland Research Modell 3, pre Coherence II, Avalon Eidolon, głośnikowe Nbs Monitor 0, łączówka Nbs Statement Interconnect.

Powyższy zestaw stanowi dla mnie prawdziwe odniesienie do tzw. brzmienia hi-end, nie słyszałem niczego lepszego, chociaż wówczas bardziej spodobał mi się soniacz x777es modyfikacji Swobody (+1 stopień)

Teraz już wiem, że myliłem się we własnej ocenie, brak osłuchania itp.

Właściciel tego zestawu mieszka w Szwecji i od dawna nie zmieniał nic w systemie.

Ja też bym nie zmianiał :-)

Będziecie się śmiać, ale ja ostatnio słuchałem Philipsa 963SA modyfikowanego przez jednego z projektantów tegoż Philipsa. Szczegóły na

Ukryta Zawartość

Porównywałem ten odtwarzacz z: MBL1531, Cary Audio SACD 306, Marantz SA11S1, Meridian G08, Ayre, Resolution Audio Opus. Powiem szczerze, poznałem kilka osób, które sprzedały swoje klocki z listy powyżej dla 963SA zmodyfikowanego przez jego projektanta. Nigdy nawet nie podejrzewałem, że jakikolwiek odtwarzacz może tak wspaniale grać. Poważnie zamierzam nabyć takie cudo. Koszt zakupu Philipsa + pełna modyfikacja zamyka się w kwocie poniżej 4kPLN - niezbyt wygórowana cena za kawałek prawdziwego high-endu. Postaram się kiedyś, jak będzie okazja podrzucić takiego Philipsa do Polski, aby umożliwić odsłuch.

Do listy wspaniałych źródeł dodałbym: Cary Audio 306SACD, Marantz SA11S1 oraz oczywiscie dzielony CEC (uwaga, tutaj jestem bardzo nieobiektywny:-)))

Dodatkowo - każdego, niezależnie od jakości posiadanego odtwarzacza namawiam na wymianę zegara na lepszy. Ten prosty zabieg czyni prawdziwe cuda.

Ukryta Zawartość

Jerzyk

Zgadzam się w 100%! Mój Sony x505ES ma wstawiony precyzyjny zegar OMIG ( jeszcze kilka innych modyfikacji ) i w porówaniu do seryjnego brzmi duuuużo lepiej. Ale to tylko budżetowy klocek......:)

A to jest całe wnętrze???

Bo ja tu widzę zasilacz, układ Atmela który na 99% jest procesorem sterującym komputerowym napędem bo obok jest 40 pinowe złącze IDE. Czyli na razie mamy to:

Ukryta Zawartość

Widać tam jakiś układ w "gęstej" obudowie SMD to pewnie DAC, ale ogólnie strasznie tego wszystkiego mało jak na pewnie strasznie drogi CD. Żeby mnie źle nie zrozumiano, nie słyszałem więc nie neguje że może świetnie grać, a wygląda bardzo przyjemnie tylko się dziwie że taki "pusty".

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.