Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj xdugi moze konkretnej odpowiedzi ci nie dam na pytanie ale napisze co sam spostrzeglem, mam monitory 9v5 i z poczatku mialem je podlaczone pod amp Pioneer VSX-919 i powiem ci ze basu nie mialem wcale jakies pukanie tylko zero miekkiego basu zero dynamiki. Wiec nie czekajac dlugo oddalem to gowno do sklepu bo mialem taka mozliwosc i kupilem amp yamahy i kolumny odzyly, dzwiek sie tak bardzo roznil ze ciezko opisac ale teraz sie czaje aby kupic jakas koncowke z prawdziwego zdazenia to dopiero moje 9tki odzyja. Wiec prawdopodobie problem lezy w twoim Onkyo. Pzdr

Aha i taka jeszcze ciekawostka, z pewnoscia pokoj i jego akurtyka odgrywa tu duzo role wiem po sobie bo jakis czas temu to walkowalem na forum. Wracajac do ampitunera Pionier ostatnio zabralem moj DSP-3400 do znajomego i polaczylismy z amp Pionierem wyzszy model co wczesniej wspominalem i front pierwszy wypust monitor 9, spodziewalismy sie basu bynajmiej jak u mnie w pokoju a u niego zupelnie wszystko zdechlo u mnie ten sub doslownie roznosi pokoj a u niego jakies puk puk, zupelnie nie to czego sie spodziewalismy, wiec to by bylo na tyle :) sa ampitunery i ampitunery, wzamcniacze i wzmacniacze.

xdugi nie mysl ze taka zabawka jak onkyo 805 napedzisz porzadnie te duze wyamagajsce kolumniska

onkyo 805 to zabawka nic nie warta ,zeby takie kolumny cos soba zaprezentowaly to najlepsza jest porzadna integra mocna potezna integra NAD ,PIONEER ,SONY ARCAM , paradigmy 9v6 maja potezny bas:) tylko trzeba w nie wpompowac troszke porzadnego prądu

PATIMAN dobre rozwiazanie do twojej yamaszki polecam wszelakie rotele ! ja testowalem u siebie 1075 i musze przyznac ze postanowilem odkladac na koncowke rotela:) ale 1565 ewentualnie 1575 te z nowych one sa w klasie D

> buks0

Spokojnie te NAD-y c372/c375 to nie żadne tam znowu potwory prądowe i postrachy liczników :) U mnie około 30W chinska lampa "bewitch" miała lepszą kontrolę nad basem JBL-i z 30cm basowcem, niż NAD c372. A Taka lampka, to poboru ma może ze 250W...Dzwiękowo to już w ogóle totalny nokałt NAD-a...

Informacyjnie:

Fr@ntz

10 Mar 2010, 19:02

Trochę to trwało, ale chciałem mieć pewność. Jorkers dostał bana za ewidentne fałszerstwo i oczernianie mczaj'a. Obecnie trwa sprawdzanie czy przypadkiem Jorkers nie dysponuje innymi kontami. Jakie będą następstwa nie muszę chyba pisać.

To oznacza, że swoje członkostwo w klubie odwieszam:)

Co prawda jorkers jeszcze grasuje pod nickiem "sebastian71" ale pewnie zaraz i ten klon zostanie zablokowany.

xdugi basu możesz te nie mieć z powodu czysto prozaicznego. Kable mają za małą średnicę i to obciąza wzmacniacz. Pożycz od kogoś inne kable głośnikowe najlepiej o większej średnicy i sprawdź nie zaszkodzi. Nie zaszkodzi minimalnie zmienić ustawienie głośników, np lekko je nachylić w twoją stronę lub postawić równolegle.

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.

Na początek chyba pójdę w stronę wypowiedzi kerikawon, bo to najprostszy sposób i najtańszy. Zmienie kable i pobawie sie w ustawienie kolumn w pokoju, potem pojde dalej.

Bardzo tez spodobał mi się pomysł don111 bo faktycznie używane nad-y można kupić za niewielkie pieniądze 600-700 zł. A z tego co się orientuje to poprzez dodatkową końcówkę mocy można znacząco poprawić dźwięk.

Mam jeszcze jedno pytanie co myślicie o tej 805- tce? bo jak napisałem wczesnej polecił mi ją facet w sklepie i zapewniał mnie ze to bardzo dobry klocek.

Jestem trochę zdezorientowany bo zarazie słyszałem same pochlebne opinie o tym onkyo, a tu nagle okazuje się ze nie koniecznie jest on taki super i nie daje rady 9v6.

tak na szybko, nie widzę tych wyżej na allegro

http://allegro.pl/item945139106_nad_3130_znakomity_stan_bdb.html

ten też sprawdziłby się świetnie, do tego wygląda na bardzo zadbany, za te pieniądze bym się nawet nie zastanawiał

Masz bardzo dobry i mocny amplituner w swojej klasie. Akurat z basem i dynamiką to on problemów nie ma żadnych. Sugeruję nie robić nerwowych ruchów, a przed ewentualnym zakupem używanego wzmacniacza sprawdzić u siebie, czy aby na pewno gra będzie warta świeczki. Paradigmy 9-tki mają bardzo wysoką skuteczność (audio zmierzyło 92db) i do tego podbity bas. Jeżeli tego basu jest u Ciebie mało, to raczej kwestia ustawienia kolumn i relacji kolumny-pomieszczenie. Pochodź trochę po pokoju - czy wszędzie jest mało basu? Może Twój fotel stoi w miejscu, gdzie basu prawie nie słychać - są takie miejsca w każdym pomieszczeniu.

A może dotychczas słuchałeś z basem podbitym przy pomocy potencjometru? Po przejściu ba brak korekcji z początku basu może brakować.

z tym "dobrym i mocnym amplitunerem w swojej klasie" masz rację ale ta "klasa" ma się nijak do dobrych wzmacniaczy, radzę kupić chociażby na próbę bo cena to śmiech na sali i z odsprzedażą bez straty nie będzie problemu

don111,

jasne, że mocny wzmacniacz/końcówka będzie miał lepszy bas, natomiast z moich doświadczeń podłączania końcówki Ushera R1.5 pod Onkyo 905 wynika, że basu subiektywnie nie przybywa. Staje się krótszy, bardziej zwarty, impulsywny, ale nie robi się go jakoś więcej. Jest po prostu lepszej jakości.

A kolega narzeka, że basu jest po prostu za mało i w tej sytuacji wzmak stereo niekoniecznie rozwiąże problem.

tak, tylko Onkyo 905 to nie to samo co 805

jak pisał jeden posiadacz 805 - gra on gorzej od HK 255 i od ciut wyższego Onkyo 875, więc od 905 tym bardziej

problem z basem (o ile to coś innego niż akustyka) jest zapewne tego typu że mu brakuje dynamiki, jest rozlany - przykład z moim Denonem 2106 - moge sobie podbić bas na max a i tak jest go jakby mało (i nie da się tego słuchać)

ale jasna sprawa że najpierw trzeba sprawdzić podstawowe rzeczy - akustykę i ustawienie w pokoju, bo możliwe że bas może być w innym miejscu a akurat w tym punkcie odsłuchowym - nie

a tego Nada i tak mocno polecam :) nawet jeśli nie rozwiązałoby to do końca problemu z basem (choć ma lepszy od Onkyo na bank), do nowych Paradigm Monitor po prostu nie ma lepszych wzmacniaczy od starych Nadów ;)

Miałem kiedyś możliwość porównania bezpośredniego Nada 370 z ampli Harmana 7500 na flagowych kolumnach JBL za ok. 20 tys (takie piramidki, oznaczenia nie pamiętam).

Nad miał bez dwóch zdań lepszy bas, pojawiło się takie fajne "imadełko", trzymanie membran za twarz.

Harman miał bas większy, ale w bezpośrednim porównaniu bułowaty, rozlany. Grał podobnie głośno, z rozmachem, ale bez takiej żelaznej kontroli i ataku.

Finalnie powiem dla kolegi tak: jak jakość i uderzenie, to silny wzmak. Jak ilość - to może lepszą inwestycją będzie dobry Sub, który tak czy inaczej w kinie się przyda do odtworzenia najniższych basów. DSP 3400 pewnie rozwiązałby wszystkie problemy "ilościowe" a i jakość też co najmniej dobra, zgodnie z opiniami właścicieli.

To ja postanowiłem tak: przede wszystkim zmienię te kable. Trochę połaziłem po pokoju i faktycznie w jednym miejscu ten bas jest większy (po prostu piękny). Ale gadałem z kumplem i powiedział mi ze pożyczy mi swoje kody ( wiem ze to nieładnie porównywać paradigmy z kodami ale to najlepsze kolumny jakie jestem w stanie pożyczyć - nie pamiętam jaki to model tej kody) chce pożyczyć je od niego i podpiąć pod onkyo żeby porównać dźwięk z innych kolumn w moim pokoju i usłyszeć na ile bas w paradigmach jest większy od np. wspomnianej kody.

mam nadzieje ze uda mi się to zrobić w weekend. Spostrzeżeniami się podzielę:)

Co do tego nada to faktycznie kusi:) być może nabędę ponoć zawsze wzmacniacz to wzmacniacz:)

pewnie - zawsze to będziesz wiedział więcej o przyczynach problemu :)

możesz się jednak zdziwić bo:

- jest opcja, że Onkyo lepiej wysteruje Kody i się pojawi lepszy bas

- akustyka też może spłatać figla, raz słyszałem jak w średnim pomieszczeniu podstawkowce miały znacznie lepszy i mocniejszy bas od sporych podłogówek (z tych drugich bas był ale w innym pomieszczeniu)

Owszem to problemy związane i innym rezonansem pomieszczenia oraz maszyn drgających i to zazwyczaj 80% problemów, lecz jeśli nie dostarczymy odpowiedniej porcji energii. Przy okazji wypożyczenia kody pożycz też kable głośnikowe, zobaczysz co się zmieni. Następna kwestia to skuteczność. Wbrew pozorom głośniki o mniejszej skuteczności mogą dla nas subiektywnie zagrać większym basem bo taka jest fizjologia naszego słuchu. Więc postaraj się porównywać głośniki na tej samej słyszalnej głośności, nie mylić z ustawieniem volume ;). Ciężko porównywać 86dB z 92dB. Zazwyczaj te o większej skuteczności, brzmią dla nas bardziej dosadnie i twardziej. Dlatego niedoświadczeni użytkownicy często wpadają w tę pułapkę.

a i wejdę z reklamą ale warto się przyjrzeć temu

http://www.audiostereo.pl/Ultralink_Matrix2_kable_glosnikowe-165-3318-12.html

Gwarantuje że AWG-12 poradzi sobie z Monitorem 9v6

xdugi , przychylał bym się jednak ku opini dona111 czy jorkersa Onkyo 805 to bardzo słaby sprzęt , dużą jego wadą jest grzanie przy wiekszych obciążeniach np jak te paradigmy onkyo te potrafi sie bardzo mocno nagrzewac tranzystory mocy bardzo na tym cierpią , i wiele innych układów elektronicznych , zalecam zmiane tego słabiutkiego aczkolwiek nie sadze ze najgorszego amplitunera na mocną integre stereo lub coś z wzmacniaczy wielokanałowych denon ,yamaha, arcam i delikatnie odsunąć sie od tematu Onkyo albo podarować go młodszemu bratu który dopiero zaczyna przygode z Audio

> xdugi

Znam te wszystkie Onkyo kinowe z THX-ami i innymi bajerami. Prawda jest taka, że nie dają sobie rady z takimi kolumnami. Nie wiem skąd jesteś, ale zapewniam, ze gdyby wpadł do Ciebie jakiś kolega z forum z normalnym żwawym wzmakiem stereo, to przekonałbyś się jakiego za przeproszeniem "dupnia" mają te paradigmy :)

GT,

Być może i lepiej grają :) Nie wiem, nie słuchałem, zresztą nigdy lampowca nie słyszałem w akcji. Niemniej czytałem nieraz, że lampa daje cieplejszy dźwięk, a ja... nie chcę (dużo) cieplejszego dźwięku niż mam obecnie.

Nikt nie jest w stanie nic doradzić w pozostałych kwestiach? "Nowy" pokój już prawie wybrany, tylko nie będę miał na czym kolumn postawić. Jakieś półki narożne czy podstawki pod kolumny?

W kwestii podstawek (max 500 zł. za parę) może Pan Irek byłby w stanie coś podpowiedzieć?

Co do niedomagania amplitunerów KD potwierdzam, mój nielubiany na forum NAD pod względem dynamiki, "ataku" oraz trzymania w ryzach basu bije yamahę rx-v650 na łeb na szyję. Amp Yamahy rxv350 przy mocno budżetowych kolumnach eltax discovery był w stanie wytworzyć jedynie jakąś marną (strasznie płytki, jednostajny) namiastkę basu na wysokich poziomach głośności (na niższych praktycznie nie było go słychać).

>buks0

Nie dziwie Ci się, że nie chcesz już "cieplej" w dzwięku - sam posiadam NAD-a c372, który gra baaardzo ciepło. Kumpla lampa grała bardziej przejrzyście i chłodniej! :) To akurat mity, że lampa = ciepły dzwięk :) Są lampy, które gają bardziej tranzystorowo niż wzmaki z krzemem na pokładzie.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Dzisiaj podpinaliśmy na życzenie klienta Studio 60v5 pod ONKYO TX-NR906 i napędził je! Naprawdę był bas i to całkiem przyzwoity :-) sam byłem lekko zdziwiony, ale to w sumie najsilniejszy amplituner ONKYO i dopiero tak wysoki model daje rade napędzić trochę bardziej wymagające kolumny.

Sebastian 71

Dziś specjalnie starałem się wycisnąć jak najwięcej z 805 żeby sprawdzić twoją opinie o onkio (dotyczącą grzania się) i nic takiego nie stwierdziłem. Oczywiście obudowa jest ciepła ale nie gorąca, temperaturę porównał bym do temperatury obudowy zwykłego telewizora CRT. Oczywiście nie mierzyłem temperatury na tranzystorach bo nie bardzo mam jak ale nie wydaje mi się ze onkio się jakoś nadmiernie zagrzało, przy monitorach 9v6. a grałem dobrą godzinę dość głośno. (na amplitunerze nic nie stoi do okoła ma dużo wolnej przestrzeni)

>GT

Co do podłączenia kolumn pod wzmaka to już namawia mnie Don111 i muszę przyznać ze jest na dobrej drodze:) tym bardziej że starsze modele nad-a można kupić za naprawdę dobre (śmieszne) pieniądze :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.