Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Wygięte ścianki wyglądają fajnie, ale czy nie zostały zrobione przez nacinanie? Bo jeżeli tak to żadna rewelacja.

Paradigm nigdy nie przykładał się do elementów zwrotnicy, stosują cewki rdzeniowe na rdzeniu grubości ołówka. Nad wooferem też mogli popracować, dać aerodynamiczny kosz, wentylację dolnego zawieszenia, wentylację cewki.

Ścianki obudowy w Paradigm są gięte. Elementy zwrotnicy ?? Oby wszyscy tak projektowali budżetowe głośniki.

Co do chłodzenia cewek, to nie chce robić tu wykładu ale Pradaigm jest cały zaprojektowany pod kątem przenoszenia dużych obciążeń. Każdy głośnik i jego obudowa to równocześnie wysoko sprawny układ odprowadzający ciepło.

Widzę że trzeba przywołać kilka zasadniczych wiadomości o budowie zestawów Paradigm .

http://www.paradigm.com/technology-design/bass-midrange-drivers

http://www.paradigm.com/technology-design/high-frequency-drivers

http://www.paradigm.com/technology-design/quiet-enclosures

Niektórzy narzekają na te dziwne przetworniki na obudowie a one są własnie także radiatorami pływającymi na obudowie ..... myśl technologiczna daleko wyprzedzająca konkurencję

.....

Co do nowości to pewnie to już znacie......

Edytowane przez kerikawon

Irek, jak oceniasz ten sub pod wzgl. szybkosci i "wypelnienia" dzwieku ?

W ogole jest mozliwe rozwazanie go do stereo, czy jest "too slow & too weak" ?

Primodium. Medium. Finis.

Irek, jak oceniasz ten sub pod wzgl. szybkosci i "wypelnienia" dzwieku ?

W ogole jest mozliwe rozwazanie go do stereo, czy jest "too slow & too weak" ?

Jeśli piszesz o tym małym subiku który pokazany jest na filmiku, to uważam że w zestawie z milenia 0 , będzie to najlepszy zestaw lifestylowy w tej klasie. Jajka Kefa tu nie mają nic do powiedzenia. Biorąc pod uwagę możliwości systemu do 12 metrów 1 subik, do 24 dwa subiki. Co do stereo w zestawie 2,1 to jeszcze nikt u nas tego nie próbował.

Na audiofilskie próby przyjdzie jeszcze czas.

Yamnick ty za to możesz jako wtajemniczony opowiedzieć o legendarnych flagowcach Paradigma ;)

No i dla mnie tez równie ważne czyli amplitunery Anthem/Paradigm

Tak, pisze o "nalesniku" bo John ostro mnie namawia na wsadzenie jednego pod kanape ;)

Ad. "legendarnych" produktow, ktore "rzekomo" maja wyjsc niestety nie moge nic powiedziec, oprocz tego, co mowi wujek gugle i plotki ;)

Nad wooferem też mogli popracować, dać aerodynamiczny kosz, wentylację dolnego zawieszenia, wentylację cewki.

Głośnik w studio20 ma wentylację cewki - przyjrzyj się zdjęciom z mojego linka (nie na całym obwodzie).

Witam posiadam kolumny paradigm studio 40v2 obecnie grają pod wzmacniaczem cambridge audio A500. Muzyka jaką preferuje do mocne elektro i techno. Szukam nowego wzmacniacza, który dobrze będzie współgrał z tymi kolumnami. Potrzebuje czegoś mocniejszego najbardziej zależy na dobrym basie i średnich tonach. Z obenym wzmacniczem jest ok z tym że brakuje mi troszkę ciapła w muzyce na wiekszości kawałkow mam wrażenie jak bym był na koncercie może coś mi doradzicie. Przedział cenowy do 4000zł może być cos z drugiej ręki. Myślałem nad cambidge audio 840 używki tarfiają się za 3000zł wydaje się byś dobrym wydajnym piecem albo xindak XINDAK XA-6950V. Dodam jeszcze że kolumny mam podłączone w bi-wiringu i jest o wiele lepiej niż normalnie jednym kabelkem fajnie żeby tak zostało. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam.

Jak trafi "klienta" to moze sprzeda, ale to baaardzo malo realna cena...

Witam,

Mam dylemat, słuchałem Monitor Audio RX 2 i Dynaudio Focus 140. Obie kolumienki zagrały bardzo fajnie, przestrzennie, góra w Dynkach jakby wyrazniejsza (głosńiejsza) i bass lepszy (tzn jest go wiecej). Słucham wszystkiego po trochu, lubię głęboki i miękki bass ale zeby nie był zbyt wolny. W związku z tym chciałem zapytac jak wypadłoby porównanie do klomun Paradigm Studio Reference 20v5. Będzie to współgrało z wzmacniaczem Denon PMA 2000 AE. Poradzcie proszę.

Pozdrawiam

DJ LUCAS

Nierealna...realna to ok. 3 kzł.....

Poza tym: "średniotonowy (6 1/2″) głośnik jest kewlarowy" - tia....poduczyć mógłby się handlarz ;)

"Kolumny należą go grupy łatwych do wysterowania" - tia..... "Również wzmacniacze lampowe nie będą miały problemów z wysterowaniem" - tiaaa....niestety nie wszystkie....

No to moze napiszmy tu kilka slow, moze ktos bedzie szukal info via google :)

W sprawie przedmiotowych kolumn:

- glosnik sredniotonowy nie jest kevlarowy (Paradigm nie uzywalo chyba nigdy kevlaru w glosnikach, jesli sie myle kerikawon mnie poprawi).

- mimo wysokiej nominalnej sprawnosci, te kolumny nie naleza do latwych do wysterowania. Dosc niemily przebieg impedancji i apetyt na prad z cyklu "zjem ile dasz" predystynuja je do mocnych pradowo tranzystorow, albo naprawde uczciwych lamp. Zagrac zagraja chyba ze wszystkim (jak to Para), ale o satysfakcje bez odpowiedniej dawki "prundu" moze byc ciezko :)

przy okazji, ktoś tu niedawno pisał o chłodzeniu cewek w Paradigm. W tym teście pewne rzeczy widać wyraźnie.

http://audio.com.pl/testy/paradigm-studio-60v-5:1

kerikawon - beda testy Siganture v3 ?

Jak szanowni redaktorzy pism, znajdą okienko cenowe i chwilę czasu to pewnie tak. Na razie widzę, że wszyscy schodzą do klasy w pełni budżetowej. A ciężko tam ulokować cokolwiek Signature ;)

Witam! Mozecie wierzyc lub nie, ale wyszukiwarka nie chce mi nic zwrocic na haslo "paradigm tuning"... Zakupilem wlasnie Monitory 3 v1 tak mi sie wydaje) i slucham ich, i w porownaniu do b&w 602 s2 jest duzo wiecej miesa, ale chcialem zeby troche wyszly troche do mnie wysokie tony. wiem ze byly zmieniane zwrotnice i moze cos jeszcze? moglibyscie mi podeslac namiary na jakiekolwiek wpisy/artykuly?

z gory dzieki i pozdraiwam, naprawde chce dac paradigmowi szanse! ;]

Witam! Mozecie wierzyc lub nie, ale wyszukiwarka nie chce mi nic zwrocic na haslo "paradigm tuning"... Zakupilem wlasnie Monitory 3 v1 tak mi sie wydaje) i slucham ich, i w porownaniu do b&w 602 s2 jest duzo wiecej miesa, ale chcialem zeby troche wyszly troche do mnie wysokie tony. wiem ze byly zmieniane zwrotnice i moze cos jeszcze? moglibyscie mi podeslac namiary na jakiekolwiek wpisy/artykuly?

z gory dzieki i pozdraiwam, naprawde chce dac paradigmowi szanse! ;]

Moze na poczatek zamiast dlubac od razu w zwrotce (tu do glowy przychodzi mi Kolega misiomor, jego bym pytal, ew. McGyver dlubal w nich rowniez) sprobujesz jakis "jasny" kabel wpiac ? Jednak nie spodziewalbym sie cudow w zakresie otwarcia gory, a przesada w druga strone poskutkuje szeleszczeniem :)

nie wydaje mi sie zeby zmiana kabla zrobila tutaj takiego kopa (sprzet nie jest z najwyzszej polki). Teraz mam wybor, wysokie z b&w ale duzo mniej miesa, albo wiecej miesai "wiekszy" dzwiek, kosztem wysokich, trudny wybor, narazie niech pograja sobie, moze postaraja sie mnie przekonac :> a jutro zajrze do tych zwrotnic, bo costam gosc mowil cos ze chyba bylo tam dlubane.

nie wydaje mi sie zeby zmiana kabla zrobila tutaj takiego kopa (sprzet nie jest z najwyzszej polki). Teraz mam wybor, wysokie z b&w ale duzo mniej miesa, albo wiecej miesai "wiekszy" dzwiek, kosztem wysokich, trudny wybor, narazie niech pograja sobie, moze postaraja sie mnie przekonac :> a jutro zajrze do tych zwrotnic, bo costam gosc mowil cos ze chyba bylo tam dlubane.

Jesli bylo dlubane, to z pewna doza prawdopodobienstwa mozesz przyjac, ze ktos probowal ucywilizowac wysokie, bo aluminium w tweeterze potrafilo wkurzyc ;) Zajrzyj, a jak nic nie wydumasz porob dokladne foty i zapytaj na poczatek w/w Kolegow, albo zaloz watek na DIY :)

Tak OFF topic ;

Na Audio Show mała zmiana odsłuch będzie w sali Belweder 1, a w pokoju 208 zestaw wielokanałowy Signature z podłączonym subwooferem SUB-1. Gratuluje sąsiadom w hotelu, wygranej ;)

To są skutki tiuningów.... zamulenie Paradigmów...koniec świata....

zyzio - mozna zamulic i bez "tjuningu" :) Podlaczylem do swoich super-hiper-za***isty-hajend kabel glosnikowy i otwartosc, szczegolowosc i rozdzielczosc gory poszla "sie kochac" :P

zyzio - mozna zamulic i bez "tjuningu" :) Podlaczylem do swoich super-hiper-za***isty-hajend kabel glosnikowy i otwartosc, szczegolowosc i rozdzielczosc gory poszla "sie kochac" :P

Taki z puszkami ? ;)

Niet, taki "od puszek" ale minimalistyczna wersje uzywam :) Tamten mial przekroj (wewnetrzny!!!) "ogrodowego fensza" i jak stwierdzil jeden z Kolegow trzeba by dosc poteznej koncowki zeby go "rozhustac" :)

za dużo muzy naraz do niego weszło i się zablokował bidaczek.

Wniosek wszytko z umiarem, niskoprądowe, wzmacniacze nie radzą sobie z dużymi przekrojami kabla, za duża pojemność.

Na AUDIO SHOW czas ruszać :))))

znowu wrócę załamany

ale cóż każdy ma swoją półkę na której siedzi

ha ha ha

no to do zabawy

a jeszcze jedno będę zmieniał wzmacniacz

do dnia dzisiejszego na celowniku

PRIMARE I30

ANTHEM INTEGRATED 225

może coś dziś dojdzie do tych wzmaków

a może szanowni koledzy mają w zanadrzu jakąś podpowiedz

NO I MAM DO SPRZEDANIA DOSYĆ DROGO PARADIGM STUDIO 40V4 :)))

może ktoś się skusi--- ŻER DLA SKNER

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.