Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

uważam że najlepszym doradcą to jest moj sluch i moje upodobania, a opiniami, testami mozna sie tylko wspomoc.

Ja, ja :) się chciałem wspomóc....ale dużo mi twój post nie pomógł, choć podejrzewam że słyszałeś całą serię studio, no nic trudno.

Dlatego Kolego pytałem się, o opinie kogoś kto słyszał te kolumny, a skoro pytam na forum "paradigma" to wierzę że ludzie piszący tutaj, wiedzą co mówią na temat tych kolumn i też im sie podoba, tak jak mi, specyficzny charakter brzmienia Paradigmów...i przede wszystkim napisałem że chętnie kupię lepsza jakość ..........i za chiny ludowe nie mam pojęcia o czym tu filozowfie rozwodzić , zastanawiać się , gdybać , pisać w zasadzie oczywiste oczywistości...że tańsze , że jak kogos stać, że lepsza jakość, warto, nie warto dopłacić...ITD....można tak naprawde dłuuugo....

Jak ktoś szuka porady apropos kolumn to chce słyszeć konkrety TAK, NIE, ale to przeciez oczywista sprawa :)

A ja kupuję wszystko bez wcześniejszego odsłuchu....

Na razie nie miałem jakiś wielkich wtop.

A ostatni, jeszcze cieplutki zakup to Studio 40.4 :-) (Tutaj pozdrawiam kolegę Hanssa)

Moje byłe monitor 7.6 musiały uznać wyższość nowego nabytku.

Ave paradigm...

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Ja, ja :) się chciałem wspomóc....ale dużo mi twój post nie pomógł, choć podejrzewam że słyszałeś całą serię studio, no nic trudno.

Dlatego Kolego pytałem się, o opinie kogoś kto słyszał te kolumny, a skoro pytam na forum "paradigma" to wierzę że ludzie piszący tutaj, wiedzą co mówią na temat tych kolumn i też im sie podoba, tak jak mi, specyficzny charakter brzmienia Paradigmów...i przede wszystkim napisałem że chętnie kupię lepsza jakość ..........i za chiny ludowe nie mam pojęcia o czym tu filozowfie rozwodzić , zastanawiać się , gdybać , pisać w zasadzie oczywiste oczywistości...że tańsze , że jak kogos stać, że lepsza jakość, warto, nie warto dopłacić...ITD....można tak naprawde dłuuugo....

Jak ktoś szuka porady apropos kolumn to chce słyszeć konkrety TAK, NIE, ale to przeciez oczywista sprawa :)

Oczywiscie ze tak - chce sie uslyszec TAK lub NIE, tylko nie w tym rzecz mi chodzi zebys odpowiedzial na pytanie czy jakby powiedzmy 10 osob napisalo Tobie ze sa do bani to czy bys tych kolumn nie klupil? Bo jesli tak, to jak widzisz to co ludziom mogloby sie nie podobac Tobie sie podoba - prawda? Dlatego uwazam ze najlepiej jest posluchac po tym co ludzie napisza, to co przeczytasz w roznych testach. Ja lubei sluchac roznych systemow dosc czesto chodze na rozne odsluchy ( choc bardziej trzeba napisac - chodzilem ) nawet na takie systemy gdzie nie bedzie mnei stac ewentualnie wole te roznice dolozyc na cos innego ..

A ja kupuję wszystko bez wcześniejszego odsłuchu....

Na razie nie miałem jakiś wielkich wtop.

A ostatni, jeszcze cieplutki zakup to Studio 40.4 :-) (Tutaj pozdrawiam kolegę Hanssa)

Moje byłe monitor 7.6 musiały uznać wyższość nowego nabytku.

Ave paradigm...

Gratuluje intuicji i szczescia, moze w Lotto powinienes grac ? Pozdrawiam.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Właśnie po to jest forum, żeby powiedzieć swoje oczekiwania od sprzetu, wysłuchać porad i obrać kierunek tego, co będzie się chciało, odsłuchać w sklepie, tylko tyle i aż tyle.

mi chodzi zebys odpowiedzial na pytanie czy jakby powiedzmy 10 osob napisalo Tobie ze sa do bani to czy bys tych kolumn nie klupil?

Kupłbym jakby mi sie spodobało brzmienie. Wiadomo że samemu trzeba posłuchac, każdy może mieć różne zdanie o danych głosnikach i po to jest przecież forum żeby wysłuchać opini

Kupłbym jakby mi sie spodobało brzmienie. Wiadomo że samemu trzeba posłuchac, każdy może mieć różne zdanie o danych głosnikach i po to jest przecież forum żeby wysłuchać opini

Ok pozdrawiam i zycze milego sluchania.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej podłączyć 7v5 pod onkyo 605, normalnie stereo czy bi amp?

Czy przy normalnym podłączeniu pojedynczym przewodem wystarczy 2x2,5mm2? Długość przewodu max 2m

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej podłączyć 7v5 pod onkyo 605, normalnie stereo czy bi amp?

Czy przy normalnym podłączeniu pojedynczym przewodem wystarczy 2x2,5mm2? Długość przewodu max 2m

Jersli chodzi o bi-amping to wieksza roznica jest wlasnie na podlaczeniu bi-amping sprzetu budzetowego niz z wysokiej polki, ktory ma jakis tam zapas mocy. Przynajmniej z tego co ja zaobserowalem sluchajac u siebie i u mojego sasiada, plus czytajac opinie innych ludzi .. Choc tez jest inna szkola czyli kupic jeden, a dobry kabel, niz dwa srednie czy tanie..... co do wymiarow kabla to czytso teoretycznie 2x2,5mm wystraczy ale jakbys mial 2x3,5mm tez by zle nie bylo wg mnie oczywiscie..

Czy do połączenia onkyo 605 z monitorami 7v5 zastosować przewody Klotza czy lepiej zainwestować w coś lepszego? Zasugerowałem Klotza, ponieważ we większości opinii użytkowników przewód ten najlepiej wypada wśród konkurencji w swojej kategorii cenowej.

Wiem że zestaw nie jest wysokiej klasy ale chciałbym w pełni wykorzystać możliwości onkyo i tych monitorów.

Czy jest sens kupowania porządnych kabli na przyszłość? Nie wiem czy za 2, 3 czy może 10 lat zamienię zestaw na taki w granicach 5-10k zł.

wg mnie nie warto - klotz starczy w zupełnośći (nawet do głośników dużo droższych) - nie wierz w moc kabli od nich zależy dosłownie ułamek procenta dźwięku (a to ,że po podłączeniu lepszego wydaje ci sie że gra o wiele lepiej)- to tylko twoja wyobraźnia i myśl "kupiłem kabel za np 300zł to teraz gra perfekt" - nic bardziej mylnego!

także sensu droższych kabli nie widzę!

?

Czy do połączenia onkyo 605 z monitorami 7v5 zastosować przewody Klotza czy lepiej zainwestować w coś lepszego? Zasugerowałem Klotza, ponieważ we większości opinii użytkowników przewód ten najlepiej wypada wśród konkurencji w swojej kategorii cenowej.

Wiem że zestaw nie jest wysokiej klasy ale chciałbym w pełni wykorzystać możliwości onkyo i tych monitorów.

Czy jest sens kupowania porządnych kabli na przyszłość? Nie wiem czy za 2, 3 czy może 10 lat zamienię zestaw na taki w granicach 5-10k zł.

A ile metr kabla kosztuje ?

Tak jak pisałem wcześniej, 2 albo 2,5m. Od dzisiaj mam onkyo 805 więc zawsze trochę więcej mocy dla 7v5 .

Mała pomyłka, przewód 2x4mm2 kosztuje do 20zł/m Chciałem szybko odpowiedzieć i stąd ta mała pomyłka.

Czy 805 w stereo bez problemów napędzi 7v5, czy z czasem warto jednak zainwestować w osobny wzmacniacz stereo?

Czy można edytować stare posty? Jeśli tak to w którym miejscu znajdę opcję edycji starych postów?

onkyo tx-sr805 ma w teori na papierze 2x130w przy 8 ohm , paradigm monitor 7v5 potrzebują nominalnie 2x130-140w przy 8 ohm , ale nawet 2x180-200w przy 8 ohm im nie zaszkodzi...wg mnie poradzi sobie przynajmniej na 6-7 w 10-cio stopniowej skali... czyli źle nie będzie, co do kabla do 20zł/m to taki klotz LY240 2x4mm 18zł/m lub nawet ly225 2x2,5mm 8zł/m - starczy w 100% - na lepszym kablu i tak sie róźnicy nie usłyszy... - nie warto przepłacać

?

onkyo tx-sr805 ma w teori na papierze 2x130w przy 8 ohm , paradigm monitor 7v5 potrzebują nominalnie 2x130-140w przy 8 ohm , ale nawet 2x180-200w przy 8 ohm im nie zaszkodzi...wg mnie poradzi sobie przynajmniej na 6-7 w 10-cio stopniowej skali... czyli źle nie będzie, co do kabla do 20zł/m to taki klotz LY240 2x4mm 18zł/m lub nawet ly225 2x2,5mm 8zł/m - starczy w 100% - na lepszym kablu i tak sie róźnicy nie usłyszy... - nie warto przepłacać

Rozumiem ze masz na mysli konkretnie ten zestaw, ze na lepszych nie uslyszy Kolega roznicy jesli chodzi o kable??

Dla mnie to i tak jest duży przeskok. Po prostu chciałbym uzyskać jak najlepszy efekt z tego zestawu. Przez min rok nie będę zmieniał ani kolumn ani amplitunera bo mam zamiar uzbierać kasę na oppo bdp103d. A niestety za jakość trzeba dużo zapłacić.

Rozumiem ze masz na mysli konkretnie ten zestaw, ze na lepszych nie uslyszy Kolega roznicy jesli chodzi o kable??

tak ten :) - wiadomo ,że gdzieś tam na o wiele droższym zestawie coś usłyszeć sie da przy dobrych nagraniach - ale wg mnie to i tak gra nie warta świeczki :)

?

tak ten :) - wiadomo ,że gdzieś tam na o wiele droższym zestawie coś usłyszeć sie da przy dobrych nagraniach - ale wg mnie to i tak gra nie warta świeczki :)

Kwestia sprzetu i tego co si eslyszy, jedno jest pewne na pewno nie uslyszy sie roznicy w dzwieku takiej jak roznica w cenie na kablu, ale nie mniej jednak roznice sa...

Kwestia sprzetu i tego co si eslyszy, jedno jest pewne na pewno nie uslyszy sie roznicy w dzwieku takiej jak roznica w cenie na kablu, ale nie mniej jednak roznice sa...

Roznice sa? A ja twierdze (nie tylko ja) ze roznic nie ma.

okej ... :) nie ma co sie kłócić :)

"nie uslyszy sie roznicy w dzwieku takiej jak roznica w cenie na kablu, ale nie mniej jednak roznice sa..."

to zdanie najtrafniej opisuje "lepsze kable" - choć podejrzewam ,że ja i tak nie usłyszał bym różnicy pomiędzy np klotz ly225 a jakimś kablem powiedzmy "stówe za metr" (co nie znaczy ,że różnicy może niee być... :))- pewno ktoś tam na jakimś ekstra sprzęcie usłyszy coś tam.... - ale wg mnie przesadnie w kable nie warto wieżyć - dycha dwie za metr to do większośći systemów w przedziale do kilku tysięcy (razem za wzmacniacz i kolumny) -optimum

?

Roznice sa? A ja twierdze (nie tylko ja) ze roznic nie ma.

Ale nie slyszysz roznicy pomiedzy tanszym, a drozszym kablem? Czy nie slyszysz roznic pomiedzy dwoma kablami powiedzmy za 1500 zl dwoch roznych firm... np VDH D-352, kontra chord epic twin? W pierwszym przypadku tez nie bardzo wyobrazam sobie jak czlowiek nie moze uslyszec roznicy, ale powiedzmy...ale w przypadku drugim jelsi nie uslyszysz roznicy to mysle ze masz problem ze sluchem ( i w cale nie mowie tego zlosliwie) bo to naprawde jest ciezko nie uslyszec roznic miedzy roznymi kablami, ktore roznie graja. Mowie oczywiscie o kablach glsonikowych i na sprzecie jakims juz odpowiednim, a nie odsluchiwac takich kabli na amplitunerze za powiedzmy 1500 zl..

Ale nie slyszysz roznicy pomiedzy tanszym, a drozszym kablem? Czy nie slyszysz roznic pomiedzy dwoma kablami powiedzmy za 1500 zl dwoch roznych firm... np VDH D-352, kontra chord epic twin? W pierwszym przypadku tez nie bardzo wyobrazam sobie jak czlowiek nie moze uslyszec roznicy, ale powiedzmy...ale w przypadku drugim jelsi nie uslyszysz roznicy to mysle ze masz problem ze sluchem ( i w cale nie mowie tego zlosliwie) bo to naprawde jest ciezko nie uslyszec roznic miedzy roznymi kablami, ktore roznie graja. Mowie oczywiscie o kablach glsonikowych i na sprzecie jakims juz odpowiednim, a nie odsluchiwac takich kabli na amplitunerze za powiedzmy 1500 zl..

Zrob sobie 'DBT' a nie gadaj o preblemach ze sluchem. Oglos wyniki albo lepiej zglos sie do slynnego testu za 1 mln$. I zakonczmy o kablach bo dla mnie to bzdura totalna.

Czy można gdzieś kupić głośnik średnio-niskotonowy do paradigm 60v5.Dzwoniłem do Polpaku tam 510zł może gdzieś taniej?

Oj mysle ze tylko oni beda mieli... i wlasnie co sie stalo?

Zrob sobie 'DBT' a nie gadaj o preblemach ze sluchem. Oglos wyniki albo lepiej zglos sie do slynnego testu za 1 mln$. I zakonczmy o kablach bo dla mnie to bzdura totalna.

Bzdura wg Ciebie, ale nie koniecznie wobec wielu innych ludzi z tego jak i z innych for w tym rowniez zagranicznych... nie bez kozery podalem Tobie ten przyklad bo sa to dwa zupelnie innaczej grajace kable i nie sposob jest nie uslyszec roznicy ( nie wiem czy znasz te kable i jak sa zbudowane , ale jesli nie to wystarczy przeczytac w necie i przekonasz sie ze nie da sie nie uslyszec roznicy pomiedzy nimi jesli sie tego slucha na jakims juz odpowiednim sprzecie..)... i naprawde nie musze zglaszac sie do testow za 1 mln $ bo wystaczy wypozyczyc za kaucja kable i ma sie darmowy test w domu... Poza tym zadalem proste pytanie wiec grzecznoscia jest odpowiedziec na nie.. i tylko tyle..

Myślę,że przyczyną była Moja głupota i szwankujący wzmacniacz Nad.Leciała sobie głośno muzyczka i nagle przestał grać lewy kanał{bywało tak wcześniej} trzeba było poruszać gałką balansu na boki i jakoś zaskakiwało,tym razem trwało to trochę dłużej przy sporej głośności i mocnym sygnale z CD.Zaprzestałem prób gdy usłyszałem charczenie z głośnika, ściągam maskownicę i widzę zawieszenie głośnika powgniatane równiutko co 1cm na 3/4 obwodu głośnika.Kolumny kupiłem w lipcu ub.roku ale o gwarancji pewnie mogę tylko pomarzyć,ale trudno trzeba i to przyjąć na klatę.

Myślę,że przyczyną była Moja głupota i szwankujący wzmacniacz Nad.Leciała sobie głośno muzyczka i nagle przestał grać lewy kanał{bywało tak wcześniej} trzeba było poruszać gałką balansu na boki i jakoś zaskakiwało,tym razem trwało to trochę dłużej przy sporej głośności i mocnym sygnale z CD.Zaprzestałem prób gdy usłyszałem charczenie z głośnika, ściągam maskownicę i widzę zawieszenie głośnika powgniatane równiutko co 1cm na 3/4 obwodu głośnika.Kolumny kupiłem w lipcu ub.roku ale o gwarancji pewnie mogę tylko pomarzyć,ale trudno trzeba i to przyjąć na klatę.

To faktycznie szkoda, ale dasz rade :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.